Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Κ.Μητσοτάκης: Ο υπ. Παιδείας, ως αιώνιος φοιτητής, αποφάσισε να πάρει το πτυχίο του!

Ν. Φίλης: Δεν με μειώνει αυτό που κάνει ο Κ. Μητσοτάκης, παρότι το κάνει για να με προσβάλλει.
Δημοσίευση: 28/09/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Γιατί κάποιος, ο οποίος αποδεδειγμένα δεν ενδιαφέρεται να ολοκληρώσει τις σπουδές του, πρέπει να παραμένει εγγεγραμμένος στα μητρώα ενός πανεπιστημίου; Νομίζω ότι έχω την εξήγηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ο κ. Φίλης, ως αιώνιος φοιτητής, αποφάσισε να πάρει το πτυχίο του!

Τα παραπάνω είπε σήμερα στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση για την παιδεία και σημείωσε τα εξής:

- Δεν είναι αρκετός λόγος για να στέλνετε με αυτόν τον τρόπο ένα μήνυμα ωχαδερφισμού στους φοιτητές: «Δεν πειράζει, πάρτε όσο χρόνο χρειάζεται για να ολοκληρώσετε τις σπουδές σας».

-Το δικαίωμα της δωρεάν παιδείας, η οποία δωρεάν παιδεία πληρώνεται από τον Έλληνα φορολογούμενο, πρέπει να συνοδεύεται και από την υποχρέωση ολοκλήρωσης των σπουδών εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

-Και επειδή κάτι άκουσα από εσάς για φοιτητές που δουλεύουν, ξέρω πάρα πολλούς φοιτητές οι οποίοι και σπουδάζουν και δουλεύουν ταυτόχρονα σε δύσκολες συνθήκες και ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Και τις ολοκληρώνουν στην ώρα τους.

-Λοιπόν, αφήστε αυτό το επιχείρημα, διότι παντού στον κόσμο και στην Αμερική φοιτητές με μεγάλα δάνεια δουλεύουν και εργάζονται ταυτόχρονα για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Λοιπόν, οι αιώνιοι φοιτητές είναι φοιτητές οι οποίοι κατά βάση δεν ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

-Σε μια κοινωνία η οποία πρέπει ταυτόχρονα να σέβεται και τα δικαιώματα αλλά να εξηγεί και στους πολίτες ότι υπάρχουν και υποχρεώσεις αυτή η πρακτική δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Η απάντηση του υπουργού Παιδείας

Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Νίκος Φίλης είπε τα εξής:

Α. Ο κ. Μητσοτάκης, αξιοποιώντας το γεγονός -που είναι γνωστό, δεν είναι μυστικό- ότι εγώ δεν έχω πάρει πτυχίο στη Νομική, παρότι μπήκα από τους πρώτους, με επιλογή μου -και δεν είναι ανάγκη να αναφέρω στη Βουλή τον λόγο- διαιωνίζει μια φιλολογία περί αιώνιου φοιτητή. Δεν είμαι αιώνιος φοιτητής. Πρώτον αυτό.

Β. Δεύτερον, δεν με μειώνει αυτό που κάνει, παρότι το κάνει για να με προσβάλλει. Δεν κρύβω τίποτα από τη ζωή μου. Έχω μια δημόσια πορεία και στα κινήματα της νεολαίας για την Παιδεία και στο επάγγελμά μου ως δημοσιογράφος και σε άλλα που δεν θέλω τώρα να αναφέρω.

Γ. Και λυπάμαι που αποδεικνύεται πως ο κ. Μητσοτάκης είναι ο υποκινητής μιας λάσπης στον χώρο της ηλεκτρονικής παραενημέρωσης, στα διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα, εδώ και πάρα πολύ καιρό, και νομίζει ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να στραπατσάρει το πρόσωπό μου ή ακόμη χειρότερα, κατά τη γνώμη μου, το πρόσωπο της Κυβέρνησης.

Δ. .Κρινόμαστε από το έργο μας και το ήθος μας. Δεν είμαι πριγκιπόπουλο. Να με κρίνετε γι’ αυτά που κάνω ως Υπουργός Παιδείας ή ως δημόσιο πρόσωπο. Καθαρές κουβέντες. Δεν έχω κανένα κόμπλεξ. Δεν απαντώ κομπλεξικά σε κανέναν.

Η παρέμβαση της Σ. Αναγνωστοπούλου

Παρέμβαση στο θέμα έκανε η Αν. υπουργός Παιδείας Σ. Αναγνωστοπούλου , η οποία είπε τα εξής:

-Κύριε Μητσοτάκη, κάνατε, κατά τη γνώμη μου, κάτι που δεν πρέπει να γίνεται όταν γίνονται σοβαρές συζητήσεις για την Παιδεία.

- Είπατε για τον Υπουργό Παιδείας αν είναι αιώνιος φοιτητής.

-Θα μπορούσε να ήταν ο κ. Λοβέρδος.

-Ο κ. Λοβέρδος είναι ο πρώτος που δεν κατήργησε τους αιώνιους φοιτητές, όχι εμείς.

-Είχα και τα σχετικά έγγραφα, αλλά δυστυχώς δεν τα έχω μαζί μου.

-Είπατε στον Υπουργό Παιδείας ότι δεν καταργήσαμε τους αιώνιους φοιτητές για να σπουδάσει αυτός.

-Εγώ θα μπορούσα να σας το αντιγυρίσω και να πω: Μήπως δεν τα ξέρετε τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, γιατί δεν σπουδάσατε εδώ;

-Εμείς τα ξέρουμε πάρα πολύ καλά και αυτά και τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά, γιατί έχουμε γυρίσει σε όλα αυτά, κύριε Μητσοτάκη.

-Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι για τη δική μας Κυβέρνηση, για την Αριστερά, η κοινωνία αυτής της χώρας πλήρωσε με αγάπη και δημοκρατική ευθύνη για τα δημόσια Ιδρύματά της.

- Δεν μπορούμε να είμαστε καχύποπτοι -όπως είσαστε εσείς- με όλους, με ισότητα, γιατί μεροληπτείτε υπέρ των λίγων.

- Για εμάς αριστεία είναι στόχος και προοπτική για όλους, για όσους θέλουν, όχι για όσους μπορούν. Γι’ αυτό πλήρωσαν και πληρώνουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.