Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Πρωθυπουργός: Ελεγχο νομιμότητας στα Μεταπτυχιακά αν δικαιολογούνται όντως τα ποσά που ζητούν από τους φοιτητές

Δημοσίευση: 28/09/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εμείς λέμε απλώς ότι το υπουργείο στο τέλος θα κάνει έλεγχο νομιμότητας για να δει αν δικαιολογούνται όντως τα ποσά που ζητούν από τους φοιτητές για μεταπτυχιακά προγράμματα.

Αυτό είπε σήμερα  στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  στη συζήτηση για την παιδεία, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, απαντώντας σε σχετική αναφορά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, στον οποίο απηύθυνε τα ερωτήματα:

-Τι πρόβλημα έχετε με αυτό;

-Είστε κατά της διαφάνειας ή ενδεχομένως από αυτό που κάναμε εμείς ενοχλούνται κάποιοι μεγαλοκαθηγητάδες που πλούτιζαν από τα μεταπτυχιακά προγράμματα και εξ ονόματός τους τώρα θέλετε εδώ να μιλήσετε;

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως “ υπάρχουν μεταπτυχιακά των δέκα και των δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ. Ο ένας τρόπος να τα δει κανείς αυτά είναι να πει πως υπάρχει ζήτηση που τα κρατάει σε λειτουργία, άρα μια χαρά. Ο άλλος είναι να πει πως η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, ειδικά στις μέρες μας, στις μέρες της κρίσης, αποκλείεται εξαιτίας αυτών των υψηλών διδάκτρων από υπηρεσίες τις οποίες προσφέρει το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα για το οποίο πληρώνει φόρους.
Όχι, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη. Δεν πρέπει να αποφασίζει μόνο η αγορά για το τι μεταπτυχιακά θα γίνονται. Εμείς επιχειρήσαμε να βάλουμε μια τάξη στο τοπίο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και μια χαρά μπορούν να αποφασίζουν τα ιδρύματα και τα τμήματα τι μεταπτυχιακά θα κάνουν”.
 
Ο Κ. Μητσοτάκης

Νωρίτερα ο Κ. Μητσοτάκης είπε τα εξής για το Σχέδιο Νόμου για τα Μεταπτυχιακά που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση:

Α. Του  τι θέλετε να κάνετε στη δημόσια παιδεία είναι η δρομολόγηση μέσα από το απαράδεκτο σχέδιο το οποίο θέσατε στη δημόσια διαβούλευση, τη δρομολόγηση της κατάργησης των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Θέσατε πραγματικά σε διαβούλευση -και το μελέτησα πολύ προσεκτικά- ένα νομοσχέδιο έκτρωμα.

Β. Αφαιρείται από τις πανεπιστημιακές αρχές η δυνατότητα ίδρυσης τέτοιων προγραμμάτων, μεταβιβάζετε όλες τις εξουσίες στο Υπουργείο Παιδείας -λες και δεν έχει ήδη αρκετές σε ένα συγκεντρωτικό σύστημα-, πλήττετε ευθέως την αυτονομία και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και ταυτόχρονα βάζετε ένα πολύ χαμηλό πλαφόν στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, με αποτέλεσμα να στερείτε πολύτιμους πόρους από ποιους, άραγε, αναρωτιέμαι; Από το ίδιο το δημόσιο πανεπιστήμιο. Τα μεταπτυχιακά ήταν μια ιστορία επιτυχίας του δημόσιου πανεπιστημίου τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Γ. Ξέρετε γιατί ήταν ιστορία επιτυχίας; Διότι πράγματι στα μεταπτυχιακά απελευθερώθηκε το δημόσιο πανεπιστήμιο από τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους.

Δ. Να σας πω και κάτι για τα δίδακτρα, κυρία Υπουργέ, που κουνάτε περιφρονητικά το κεφάλι σας; Θα καταλάβετε κάποια στιγμή ότι την αξία ενός μεταπτυχιακού την κρίνει η ίδια η αγορά και όχι εσείς με σοβιετικού τύπου προσεγγίσεις.

Ε. Εάν ένα μεταπτυχιακό χρεώνει πάρα πολλά, απλά δεν θα βρει φοιτητές, κύριε Τσίπρα, και το πρόγραμμα δεν θα επιβιώσει. Είναι τόσο απλό.

Αλέξης Τσίπρας: Κάνετε κοινωνιολογία σε όλα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αρκετά, λοιπόν, κύριε Τσίπρα, με την κρατική παρέμβαση σ’ έναν τομέα στον οποίο διακρίθηκαν τα πανεπιστήμια.
Δεν ακούσατε άραγε τις αντιδράσεις των πανεπιστημίων; Συζητήσατε με τους πρυτάνεις για την κατάσταση των μεταπτυχιακών; Τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε; Την απόλυτη ισοπέδωση προς τα κάτω -δυστυχώς- και σ’ αυτόν τον τομέα.

Η Σ. Αναγνωστοπούλου

Η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη, είπε τα εξής:

-Αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης στα μεταπτυχιακά.

-Δεν το διαβάσατε το νομοσχέδιο.

-Είπατε ό,τι σας υπαγόρευσαν. Λάθος κάνουν.

-Δεν είναι για κατάργηση των μεταπτυχιακών. Ίσα-ίσα είναι για ανάπτυξη των μεταπτυχιακών.

-Και δεν έχει την εποπτεία το Υπουργείο, αλλά τα όργανα των Ιδρυμάτων, η Συνέλευση και η Σύγκλητος.

-Θέλω να ρωτήσω, όμως, το εξής: Μήπως ενοχλεί η κατάργηση των διδάκτρων;

-Η Γερμανία γιατί σε περίοδο κρίσης, η κ. Μέρκελ, που είναι συνοδοιπόρος σας, έκοψε τα δίδακτρα; Γιατί η Ολλανδία έβαλε πλαφόν τα 1.800 ευρώ;

-Γιατί η Γαλλία δεν έχει δίδακτρα;

-Γιατί όλες αυτές οι χώρες, στα δημόσια πανεπιστήμιά τους, ακόμη και όπου έχουν, έχουν βάλει ένα αυστηρό πλαφόν που το ελέγχει το κράτος;

- Μήπως αυτό είναι που ενοχλεί;

-Ας το συζητήσουμε όταν θα έρθει το νομοσχέδιο.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.