Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Πρωθυπουργός:Ιδιωτικά Πανεπιστήμια όταν ανοίξει η Συνταγματική Αναθεώρηση

Δημοσίευση: 28/09/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Πιστεύω ότι θα έχουμε πεδίον δόξης λαμπρό στη συζήτηση που θα ανοίξει για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, να καταθέσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας  για τα Ιδιωτικά Πνεπιστήμια, είπε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη τη συζήτηση για την παιδεία, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και σημείωσε:

-Διότι, εγώ ομολογώ ότι στο σημείο αυτό -ενώ για τα άλλα σας είπα ότι είχατε καθαρές θέσεις- δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς προτείνατε.

-Προτείνετε ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία, όπως κάποιοι λένε, θα είναι ανώτερα του δημόσιου ελληνικού πανεπιστημίου;

-Για να είναι ανώτερα, θα πρέπει να έχουν τις υποδομές και τεράστια κεφάλαια.

-Και δεν βλέπω ποιοι θα μπορούσαν αυτή τη στιγμή να επενδύσουν στο χώρο της γνώσης.

Ο κ. Θεοδωράκης

Το θέμα για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια άνοιξε σήμερα στη Βουλή ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

“Ο Πρωθυπουργός την Άνοιξη -αν δεν κάνω λάθος, κύριε Τσίπρα- αναγορεύτηκε επίτιμος Διδάκτορας Οικονομικών Επιστημών. Θα μπορούσε κάποιος να εκφράσει κάποιες αντιρρήσεις για το αντικείμενο, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Έτσι κι αλλιώς πάντως, γίνατε διδάκτορας σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στη Σμύρνη.

Για να μην πω για τον Πρύτανή σας, που τώρα είναι και σε κάποια ΔΕΚΟ, από ό,τι θυμάμαι, διοικητής, που όταν ήταν στη Θεσσαλονίκη διαδήλωνε ενάντια στα μη κρατικά πανεπιστήμια και τα Σαββατοκύριακα έπαιρνε το αεροπλάνο και πήγαινε στην Κύπρο για να διδάξει σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Και, βέβαια, ο συνεχής παραλογισμός πολλών εξ ημών, πολιτικών, που έχουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία και υμνούν μόνον τα δημόσια σχολεία και πολεμούν τα ιδιωτικά. Πόσο υποκριτές πια!

Αυτός ο παραλογισμός, λοιπόν, πρέπει να τελειώσει. Μη κρατικά πανεπιστήμια τώρα, λέμε εμείς και δεν φοβόμαστε. Αυτό είναι ένα σύγχρονο αίτημα. Ήδη έχουμε χάσει πολύ χρόνο, πολύ χρήμα και έχουμε χάσει και δεκάδες χιλιάδες παιδιά που φεύγουν στο εξωτερικό σε καλά, αλλά και σε κακά πανεπιστήμια, στην Αμερική αλλά και στην Αλβανία”.

Ο υπουργός Παιδείας

Απαντώντας για το θέμα ο υπουργός Νίκος Φίλης είπε τα εξής:

“ Όσον αφορά τα ιδιωτικά ΑΕΙ, από μερικούς προβάλλεται η πανάκεια των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Θεωρούν ότι με αυτά θα διορθωθούν τα κακώς κείμενα στα δημόσια ΑΕΙ και θα αναπτυχθεί μια αγορά εκπαιδευτικών ευκαιριών. Τα ακούσαμε και σήμερα εδώ.

Όσοι υποστηρίζουν αυτά δείχνουν μια βαθιά άγνοια της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, όπου τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής τους κουλτούρας. Ο αριθμός τους είναι πολύ μικρός και στην πλειοψηφία τους είναι υποβαθμισμένα. Αντιθέτως, τα δημόσια πανεπιστήμια και στην Ευρώπη και στη χώρα μας, με μεικτά χρηματοδοτικά συστήματα, προηγούνται μακράν ως προς το επίπεδό τους. Τι άλλο δηλώνει το γεγονός ότι οι απόφοιτοι των δημόσιων πανεπιστημίων είναι τόσο περιζήτητοι στην Ευρώπη;”.

Η Σ. Αναγνωστοπούλου

Η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σ. Αναγνωστοπούλου έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το τοτέμ του άρθρου 16. Δεν θα αναφερθώ πάρα πολύ, αλλά θα πω ότι καλό είναι -και τα καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής- να δείτε μια τεράστια αρθρογραφία -λίγα σας καταθέτω- από την Πορτογαλία, την Τουρκία, την Αλβανία για το τι ήταν και τι επέφεραν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην εκπαίδευση και στο εκπαιδευτικό σύστημα αυτών των χωρών.
 
Θα θυμίσω μόνο -και καταθέτω, επίσης, τα σχετικά έγγραφα για τα Πρακτικά της Βουλής- ποιες χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα δείτε ότι σχεδόν καμμία δεν έχει αξιόλογα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Κύριε Μητσοτάκη, στη Γαλλία απαγορεύεται…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ούτε η Αμερική φαντάζομαι! Τόσα ξέρετε, τόσα λέτε!

Σία Αναγνωστοπούλου: Περιμένετε ένα λεπτό!

Ούτε η Γαλλία επιτρέπει τη χρήση του όρου «πανεπιστήμιο» σε κανέναν άλλον εκτός από τα δημόσια πανεπιστήμια. Δεν θα χαρίσουμε τον όρο «πανεπιστήμια» σε κανέναν.

Η Αλβανία έχει είκοσι τέσσερα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είκοσι, το Κόσοβο οκτώ, η Κροατία επτά και είκοσι επτά κολλέγια, η ΠΓΔΜ δεκαεπτά, η Σλοβενία είκοσι εννέα, η Ρουμανία τριάντα τρία, η Τουρκία -κάποια έκλεισαν φέτος- σαράντα οκτώ κλπ..

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δηλαδή, ανθούν εκεί που ή η δημόσια Παιδεία, η δημόσια εκπαίδευση δέχθηκε ισχυρό πλήγμα -πρώην ανατολικές χώρες- ή εκεί που δεν υπήρχε παράδοση. Ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα άπειρα ιδιωτικά, τα καλά πανεπιστήμια, αυτά που γνωρίζουμε, είναι ιδιόμορφης κατάστασης και δεν είναι ιδιωτικά, όπως τα εννοούμε εμείς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι δημόσια;

Σία Αναγνωστοπούλου:  Δεν είναι δημόσια με τον τρόπο που τα λέμε εμείς, γιατί είναι άλλη η παράδοση.

«Δημόσια εκπαίδευση» σημαίνει ότι στηρίζουμε κατ’ εξοχήν το αγαθό της δημόσιας Παιδείας.

Κύριε Μητσοτάκη, εσείς πού είστε υπέρ της αριστείας, τι κάνατε όταν το διάστημα 2010-2013 έφυγαν -στη συνέχεια έφυγαν πολύ περισσότεροι- εκατόν τριάντα πέντε χιλιάδες νέοι επιστήμονες στο εξωτερικό; Η απάντηση είναι μια: Απολύτως τίποτα!

Ο Κ. Μητσοτάκης

Απαντώντας ο πρόεδρος της ΝΔ Κυράκος Μητσοτάκης είπε τα εξής:

“Όσον αφορά στα μη κρατικά Πανεπιστήμια, να διορθώσω την κυρία Αναπληρώτρια Υπουργό. Όλα τα κορυφαία Πανεπιστήμια τα αμερικάνικα -με μια εξαίρεση ίσως, το Berkeley- είναι μη κρατικά Πανεπιστήμια. Φαντάζομαι να το γνωρίζετε αυτό. Είναι μη κρατικά, δεν είναι κερδοσκοπικά, αλλά είναι μη κρατικά Πανεπιστήμια. Αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία πρέπει να γνωρίζετε. Όπως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πράγματι και στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις. Υπάρχουν καλά ιδιωτικά Πανεπιστήμια, λιγότερο καλά ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ενδεχομένως κάποια τα οποία να μην πληρούν και τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Το ερώτημα, όμως, είναι απλό, κύριε Τσίπρα. Γιατί πρέπει κάθε χρόνο να εξάγουμε 60.000 Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό, όταν θα μπορούν να σπουδάζουν εδώ πέρα; Και γιατί να μην μπορούμε να προσελκύσουμε σημαντικές επενδύσεις σε έναν χώρο ο οποίος αναπτύσσεται ραγδαία διεθνώς και να καταστήσουμε αυτόν τον καταπληκτικό τόπο ένα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο;

Να μου απαντήσετε! Γιατί όχι; Το ιδιωτικό πανεπιστήμιο, το μη κερδοσκοπικό ή και το ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα εξακολουθεί να εποπτεύεται από το ελληνικό Δημόσιο. Κανείς δεν μιλάει για ασύδοτη λειτουργία. Και προφανώς, το Υπουργείο Παιδείας θα θέτει το πλαίσιο εποπτείας και υπάρχουν και διαδικασίες πιστοποίησης που θα εξασφαλίζουν την ποιότητα αυτών των πανεπιστημίων.

Όμως, γιατί δεν θέλετε, για παράδειγμα, ένα μεγάλο φιλανθρωπικό ίδρυμα να έρθει και να κάνει μια πάρα πολύ σημαντική δωρεά και να φτιάξει ένα κορυφαίο μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο; Τι σας ενοχλεί σε αυτό; Γιατί αντιβαίνει στη δική σας έννοια της αριστείας. Θέλω πραγματικά να το καταλάβω, γιατί μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να ακούω, σήμερα ακόμα, στην Ελλάδα του 2016, κάποιον να υπερασπίζεται με τόσο φανατισμό το κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση”.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ