Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Αν. υπουργός Παιδείας: Τα ΤΕΙ πρέπει να δίνουν διδακτορικά και να συμμετέχουν στη Γ.Σ. του Ελ.Ιδ.Ε.Κ.

Κ. Φωτάκης: Εχω υπάρξει Αξιολογητής και πράγματι υπάρχουν Τ.Ε.Ι. τα οποία επιτελούν και ερευνητικό έργο.
Δημοσίευση: 29/09/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Και επειδή συμβαίνει και είμαι οπαδός και το έχω διακηρύξει δημοσίως ότι ορισμένα από τα Τ.Ε.Ι., που αναφέρθηκε και που έχουμε ίσως και μια σύμπτωση σε αυτά, θα πρέπει όχι μονάχα να συμμετέχουν στη γενική συνέλευση του Ελ.Ιδ.Ε.Κ., αλλά να μπορούν να έχουν και τη δυνατότητα να δίνουν και διδακτορικά . Το έχω πει δημοσίως αυτό. Ορισμένα, όχι όλα.

Τα παραπάνω είπε σήμερα στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και Ερευνας, ο Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κώστας Φωτάκης, όταν προκλήθηκε από τον Βουλευτή Κ. Μπούρα για την υποβάθμιση συμμετοχής των ΤΕΙ στο υπό ψήφιση Σχέδιο Νόμου για το  Ελ.Ιδ.Ε.Κ.

Αθανάσιος Μπούρας: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, δεν έχω να προσθέσω ούτε να σχολιάσω τίποτα. Οι θέσεις της Ν.Δ. εκφράστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τη συνάδελφο μας εισηγήτρια την κυρία Αντωνίου και εμένα θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, να αφιερώσω και να αναλωθώ στο θέμα των ΤΕΙ, γιατί ειλικρινά  κ. Υπουργέ, δεν σας κρύβω  είμαι πολύ προβληματισμένος,  γιατί νόμισα, καταρχήν  ότι άλλος  Φωτάκης μιλάει  και άλλος  εισηγείται το νομοσχέδιο.  Είπατε τη λέξη  παντού -Πανεπιστήμια  και  ΤΕΙ- και έρχεστε   και δίνετε χαριστική βολή  στα ΤΕΙ. Δεν ξέρω. Έχετε μια εμπάθεια;  Την έχετε δείξει και άλλοτε , γιατί έτυχε σε όλα τα νομοσχέδια  και δεν ξέρω αν αυτό είναι και σε γνώση  του προϊστάμενου σας Υπουργού και ακόμη θα  έλεγα του ίδιου του πρωθυπουργού .   

Εγώ ξέρετε, υπηρέτησα και τους δύο στυλοβάτες της ανώτατης εκπαίδευσης και ως ΔΕΠ στα πανεπιστήμια, αλλά και ως ΕΠ και Αντιπρόεδρος μάλιστα σε ένα από τα μεγαλύτερα Τ.Ε.Ι., στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών. Και ειλικρινά, είδα την εξελικτική πορεία και όταν μιλήσατε σας έκανα και μια διακοπή. Ούτε όλα τα πανεπιστήμια είναι ίδια, ούτε όλα τα Τ.Ε.Ι. είναι ίδια. Κάθε ένα έχει την ιστορία του και έχει και την αξία του. Αυτό όμως, το κρίνουν όργανα, το κρίνει η κοινωνία, το κρίνει η αξιολόγηση και όλα αυτά δεν ισοπεδώνονται.

Ειλικρινά δηλαδή, βλέπω ότι σας στέλνει ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Αθηνών μια επιστολή όταν βγάλατε σε διαβούλευση για τις λίγες μέρες αυτό το σχέδιο νόμου. Και προφανώς εκφράζεται με μια πικρία, με ευγενικότατο τρόπο και απευθύνεται στον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας και σας λέει αξιότιμε κύριε Υπουργέ, δεν είναι δυνατόν να μην συμπεριλαμβάνεται. Αυτό αιτιολογεί. Δίνω για τα πρακτικά την επιστολή του Προέδρου του Τ.Ε.Ι. Αθηνών και όποιος θέλει να την διαβάσει.

Και έρχεστε, δύο τρεις μέρες μετά, για να δείτε δηλαδή πώς συμπεριφέρεστε, απαντάτε με ένα mail και αποκαλείται.. Ο κ. Φωτάκης, δεν είναι ο κ. Φωτάκης, είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός. Ο κ. Μπρατάκος, δεν είναι ο κ. Μπρατάκος, είναι ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Αθηνών και τυχαίνει να είναι και Πρόεδρος της Τριμελούς Γραμματείας των Προέδρων των Τ.Ε.Ι.. Και απαντάτε: «Αξιότιμε κύριε Μπρατάκο, εκλαμβάνω την επιστολή σας για το παραπάνω θέμα ως συνεισφορά στην διαβούλευση το σχέδιο νόμου, η οποία σημειωτέον είναι ακόμα ανοιχτή η φιλοδοξία μας κ.λπ. κ.λπ.». Αυτήν την επιστολή που κατέθεσα και παρακαλώ να την διαβάσουν οι συνάδελφοι.

Κατά συνέπεια, λέτε εσείς και εγώ θέλω να μου αιτιολογήσετε, με εκπλήσσει το ύφος της επιστολής σας. Όταν κάποιος δηλαδή διαφωνεί ή κάποιος διαμαρτύρεται με ευγενικό τρόπο ή κάποιος λέει γιατί, παραπονιέται ή ότι φράση θέλετε… Αυτός ο άνθρωπος δηλαδή εκπλήσσει εσάς για το ύφος της επιστολής; Το οποίο, δυστυχώς, λέει παραπέμπει σε ατελέσφορες και φθοροποιές πρακτικές του παρελθόντος.

Ποιες είναι αυτές, κύριε Υπουργέ; Ποιες είναι αυτές οι ατελέσφορες και οι επουσιώδες και φθοροποιές ταραχές; Να μας τις εξηγήσετε.

“Αντιθέτως κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να δούμε την πρωτοβουλία και τα λοιπά”.. Τον «δουλεύετε» δηλαδή.. Τι να δείτε; Όταν απαξιώνετε πλήρως τα Τ.Ε.Ι.; Και εάν τα απαξιώνετε εσείς από λάθος ή από κάποιο άλλο γεγονός, εγώ θα το αναδείξω αυτό το θέμα και η Ν.Δ.. Απαξιώνετε δηλαδή τους χιλιάδες σήμερα σπουδαστές που έκαναν αυτό τον αγώνα και βρίσκονται σήμερα στα ιδρύματα αυτά; Και έρχεστε και τους συμπεριφέρεστε με αυτό τον τρόπο; Και αυτή η επιστολή να κατατεθεί.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Με συγχωρείτε, κύριε συνάδελφε, μήπως επειδή δεν είναι απολύτως κατανοητό, να μοιραστούν οι δύο επιστολές για να καταλάβουμε;

Αθανάσιος Μπούρας: Ναι, βεβαίως, θα μοιραστούν. Έγιναν κατανοητά ότι ο Υπουργός συμπεριφέρεται με τον πιο απαξιωτικό τρόπο εναντίον του δεύτερου εκ βίο πυλώνων της ανώτατης εκπαίδευσης. Ο ένας είναι τα πανεπιστήμια με το ρόλο τους, με τη θέση τους και ο άλλος είναι τα ανώτατα τεχνολογικά ιδρύματα που η πολιτεία διαχρονικά τα αναγνώρισε ως ανώτατα. Αν είναι κυβερνητική επιλογή, εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Να θέλουν με διαδοχικούς τρόπου να απαξιώσουν τα Τ.Ε.Ι. και να τα κάνουν δεν ξέρω τι. Αν αυτό είναι πολιτική, εδώ θα το απαντήσει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Και μάλιστα, κύριε Υπουργέ και στην Εισηγητική Έκθεση δύο φορές αναφέρεται, τι δεν καταλαβαίνω δηλαδή, στο τέλος, γιατί στο άρθρο 7 πάτε και λέτε ότι μέλη της Συνέλευσης θα είναι μόνο από τα Πανεπιστήμια και από τα Ερευνητικά Ίδρύματα, τότε γιατί να τους δίνεται, εδώ του δουλεύετε, δεν ξέρω αν καταλάβατε. Λέτε δηλαδή και είπατε και στον προφορικό σας λόγο, ότι θα στηρίζει αυτή η ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, θα στηρίζει την έρευνα που θα διεξάγεται στα Πανεπιστήμια, στα Τ.Ε.Ι. και τα Ερευνητικά Κέντρα. Συνήθως δεν μιλάω τακτικά και είμαι πάρα πολύ ευγενικός, αλλά ειλικρινά με πνίγει το δίκαιο και για έναν άλλο λόγο, εγώ σας είπα στην αρχή ότι η επιτήρηση και δύο Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και μάλιστα στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών για πολλά χρόνια ήμουν και Αντιπρόεδρος του και γνωρίζω να σας πω, για να ακούσουν οι συνάδελφοι μερικά στοιχεία ότι το Τ.Ε.Ι. Αθηνών αξιολογήθηκε κ. Υπουργέ, έπρεπε να πάτε και να τα ξέρετε αυτά.

Κώστας Φωτάκης: Αξιολογητής ήμουν.

Αθανάσιος Μπούρας: Τον Ιανουάριο του 2016, ήσασταν Αξιολογητής  και συμπεριφέρεστε έτσι; Από την ΑΔΙΠ, με διεθνείς κριτές, με υψηλότερη δυνατή διάκριση, συμμετέχει ουσιαστικά στη Διεθνή Ένωση Πανεπιστημίων, στον ακαδημαϊκό αντίκτυπο των Ηνωμένων Εθνών και στην Ε.Ε., Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τρίτον, έχει υπογράψει πρωτόκολλα συνεργασίας με Πανεπιστήμια και στις πέντε ηπείρους, να μην τα αναφέρω λεπτομερέστατα, Επιμελητήρια, τα πάντα. Επίσης, λειτουργούν στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών, 27 προπτυχιακά προγράμματα και 26 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, 14 αυτοδύναμα και 12 σε συν-διοργάνωση.

Έχει σε ισχύει 446 διμερείς συμφωνίες με Πανεπιστήμια της αλλοδαπής στο πλαίσιο του προγράμματος Εράσμους, κ.λ.π.. Είναι ένα από τα το Τ.Ε.Ι. της χώρας που διαθέτει ξενόγλωσσο αγγλόφωνο πρόγραμμα διδασκαλίας εισερχομένων φοιτητών, διαθέτει 35 ερευνητικά εργαστήρια, ινστιτούτου δια βιού εκπαίδευσης, μετέχει στην κοινωνική δραστηριότητα της περιοχής που είναι εγκατεστημένο, δηλαδή, στα δυτικά προάστια, ίσως να μην σας αρέσει και αυτό. Μπορεί να απαξιώνεται και το γεγονός. Συνεργάζεται με τους Δήμους και με φορείς της περιοχής και απλά θέλω να σας πω, ότι το μόνο το οποίο σας μένει και εγώ θα το θεωρήσει ότι από την πλευρά σας είναι μια παράληψη ή δε ξέρω τι, να συμπληρώσετε στο άρθρο 7 και ότι μέσα στη Γενική Συνέλευση θα μετέχουν και εκπρόσωποι όπως από τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα και των Τ.Ε.Ι.. Αυτό ήθελα να πω.

Κώστας Φωτάκης:  Επειδή ο κ. Μπούρας συγχίστηκε, πιστεύω αδικαιολόγητα, καταρχήν θα ήθελα να πω το εξής, έχω μεγάλο σεβασμό στο έργο που επιτελείται στα Τ.Ε.Ι. γενικά, έχω υπάρξει Αξιολογητής και πράγματι υπάρχουν Τ.Ε.Ι. τα οποία επιτελούν και ερευνητικό έργο. Για εμένα το κριτήριο δεν είναι όλες οι άλλες συνεργασίες και η προσφορά που έχει ένας Οργανισμός είτε εκπαιδευτικά είτε σε συνεργασία με Δήμους, αυτά είναι σημαντικά, αλλά το κριτήριο που πρέπει να έχουμε για το ίδρυμα  αυτό όσον αφορά, δηλαδή στη στελέχωση, δηλαδή, από κάτω στελέχωσή του στη Γενική Συνέλευση είναι το εάν επιτελούν ερευνητικό έργο. Σημαντικό.

Πράγματι υπάρχουν Τ.Ε.Ι. και εγώ θα συμφωνήσω απόλυτα όσον αφορά το Τ.Ε.Ι. Αθηνών που το γνωρίζω, όπου είναι ένας τέτοιος …

Αθανάσιος Μπούρας: Ομιλεί μη ακουώμενος.

Κώστας Φωτάκης: Περιμένετε, έχω άποψη, αλλά δεν είναι όλα τα Τ.Ε.Ι. και έχουμε και εμείς στοιχεία…

Αθανάσιος Μπούρας: Ομιλεί μη ακουώμενος

Κώστας Φωτάκης: Εκείνο, για να σας πω κάτι, γιατί αυτό δεν θα αποφασιστεί τώρα, εκείνο όμως το οποίο προτιθέμεθα να κάνουμε, είναι να υπάρξει μια νομοτεχνική η οποία θα λέει ότι στη Γενική Συνέλευση θα μπορεί επίσης πέρα από αυτούς που λέμε ότι μετέχουν, να μετέχουν και φορείς, δεν ξέρω πως θα διατυπωθεί, με αποδεδειγμένο ερευνητικό έργο.

Αθανάσιος Μπούρας: Ομιλεί μη ακουώμενος.

Κώστας Φωτάκης:  Να τελειώσω μία φράση.

Και επειδή συμβαίνει και είμαι οπαδός και το έχω διακηρύξει δημοσίως ότι ορισμένα από τα Τ.Ε.Ι., που αναφέρθηκε και που έχουμε ίσως και μια σύμπτωση σε αυτά, θα πρέπει όχι μονάχα να συμμετέχουν στη γενική συνέλευση του Ελ.Ιδ.Ε.Κ., αλλά να μπορούν να έχουν και τη δυνατότητα να δίνουν και διδακτορικά . Το έχω πει δημοσίως αυτό. Ορισμένα, όχι όλα.

Εγώ εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι θα υπάρξει…

Αθανάσιος Μπούρας:

Κώστας Φωτάκης:  Όχι, γιατί έχει σημασία. Τα Τ.Ε.Ι. δεν δίνουν διδακτορικά αυτή τη στιγμή. Είναι έτσι;

Αθανάσιος Μπούρας:Δίνουν τα ερευνητικά κέντρα διδακτορικά;

Κώστας Φωτάκης:  Στα ερευνητικά κέντρα κατ' εξοχήν γίνεται έρευνα και το έργο τους αποτυπώνεται σε όλα τα στοιχεία, τα οποία έχουμε.
Πάντως, για να κλείσω αυτό…

Αθανάσιος Μπούρας: Λογαριασμό ειδικό έχουν;

Κώστας Φωτάκης:  Για να κλείσω εγώ, εκείνο που θα ήθελα να πω, γιατί αυτό δεν θέλω να δημιουργήσει καμία σύγχυση, είναι ότι κατά κανέναν τρόπο απαξιώνονται τα άτομα τα οποία εργάζονται στα Τ.Ε.Ι. και προφανώς και οι φοιτητές που βρίσκονται εκεί. Γι' αυτό άλλωστε και έχουν τη δυνατότητα να μετέχουν σε όλα τα προγράμματα που προκηρύσσει το Ελ.Ιδ.Ε.Κ., δηλαδή, να είναι ωφελούμενοι. Αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο…

Αθανάσιος Μπούρας:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Παρακαλώ, μη διακόπτετε, κύριε Μπούρα.

Αθανάσιος Μπούρας: Κύριε Υπουργέ, εκτίθεστε.

Κώστας Φωτάκης: Νομίζω ότι δεν κατανοείτε τι σας λέω και σας αντιστρέφω το θέμα της έκθεσης.

 

Σχόλια (3)

 
Γιατί;
30 Σεπ 2016 08:59

Κανείς δεν ισχυρίζεται κ. Φωτάκη ότι όλα τα ΤΕΙ είναι άριστα και κάνουν έρευνα.

Το ίδιο όμως δεν ισχύει για πολλά Πανεπιστήμια; Γιατί λέτε "ορισμένα από τα ΤΕΙ να δίνουν διδακτορικά"; Όλα τα Πανεπιστήμια που δίνουν είναι σε θέση να το κάνουν;

Το πιο λογικό είναι να δοθεί άμεσα η δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικών διατριβών στα ΤΕΙ με προϋποθέσεις (όμως αυτόνομα και χωρίς αναγκαστικά την παρουσία Πανεπιστημίου-Επίτροπου).

Επιπλέον, τα ΤΕΙ πρέπει να έχουν ισότιμη εκπροσώπηση στη ΓΣ του ΕΛΙΔΕΚ όπως τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα. Σε διαφορετική περίπτωση ο Ενιαίος Χώρος της Ανώτατης εκπαίδευσης είναι μια κοροϊδία (δηλαδή χάνουμε τον καιρό μας και διαιωνίζουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος).

 
Φοιτητής ΑΕΙ ΤΤ
30 Σεπ 2016 10:39

Καλά κάνετε κ. Φωτάκη και συνεχίζετε το έξυπνο παιχνίδι της Ανωτατοποίησης με τη μέθοδο του φαύλου κύκλου "Τάξε - Αδίκησε/Υποβίβασε - Υποστήριξε (στα λόγια πάντα) - Ξανατάξε"...
Αφού το επιτρέπουνε τα ίδια τα ιδρύματα (καθηγητές και φοιτητές) ..

 
Μιχάλης
02 Οκτ 2016 15:54

Το θέμα δεν είναι μόνο να επιτραπεί στα ΤΕΙ να κάνουν διδακτορικά, αλλά η αναβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων. Το να κάνουν τα ΤΕΙ διδακτορικά θα εξυπηρετήσει μόνο τους καθηγητές .

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ