ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Μετα-μπακαλικά Μαθηματικά προβλέψεων στην εκπαίδευση

Δημοσίευση: 09/10/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Γιάννης Π. Πλατάρος
Μαθηματικός

Τα μπακαλικά ή μπακαλίστικα Μαθηματικά, είναι παρεξηγημένα και  θεωρούνται κατώτερα σε σχέση με τα επίσημα, όμως βγάζουν αποτελέσματα κοντά στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα ο παλιός Μπακάλης  ήξερε ότι το τυρί κάνει (έκανε) 20δρχ. /κιλό και έψαχνε να βρει την τιμή για τα 380 γραμμάρια.

Έλεγε:

Τα 1.000 γρ. κάνουν 20 δρχ. , άρα τα 100 γρ. κάνουν 2 , τα 300 3Χ2=6 δρχ. Τα 10γρμ. 2 δεκάρες, τα 80 γρμ. 8Χ2=16 δεκάρες , 1 και 60 , άρα σύνολο τα 380 γρ. κάνουν 6 δρχ +1 δρχ και 60 λεπτά =7,60 δρχ. Δώσε 7,50 επειδή είσαι εσύ!

Όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε επίσημα στοιχεία που δεν υπάρχουν ή αποκρύπτονται ή δεν τα υπολογίζουν αυτοί που πρέπει, καταφεύγουμε σε έμμεσα στοιχεία, παράπλευρα, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Από το 1990 μέχρι και 2015  οι γεννήσεις έχουν μειωθεί κατά 35% . Χοντρικά, αν όλα τα άλλα έχουν διατηρηθεί ίδια (ceteris paribus) ίδια μείωση πρέπει να έχουμε και στο αριθμό των εκπαιδευτικών. Έχουν αλλάξει όμως τα ωράρια, τα ωρολόγια, ο αριθμός μαθητών/τμήμα,  η διασπορά προσωπικού εκτός τάξης, δεν βγαίνει άκρη, ούτε με μπακαλίστικους υπολογισμούς.

Καταφεύγουμε σε πολύ πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου (2016)

Σύμφωνα με αυτά, στο τρέχον έτος πρέπει να αφαιρέσουμε περίπου 1.000 συνταξιοδοτήσεις και αν όλα τα κενά είναι ίδια με πέρυσι (παραδοχή) θέλουμε

150.000 μόνιμους («καθαρούς» που κάνουν μάθημα, με Μ.Ο. 20 ώρες)

22.000 Αναπληρωτές των 23 ωρών.

Το παραπάνω, να το πούμε «Σώμα Εκπαιδευτικών» ή «Σ» που πρέπει να μένει σταθερό αν μένει σταθερός ο αριθμός των μαθητών ή να μειώνεται στο ίδιο μέσο ποσοστό, όπως και η μείωση των μαθητών (για αύξηση, ούτε λόγος)  

Να παρατηρήσουμε, ότι τα προηγούμενα χρόνια οι γεννήσεις ήταν περίπου σταθερές.

Βγαίνει κάποιο συμπέρασμα με προβολή στο χρόνο αυτών των στοιχείων;

Ας το δούμε μαζί:

Από πέρυσι , αυτοί οι μαθητές άρχισαν να έρχονται Σχολείο. (2008 +7=2015) Μέχρι να το βγάλουν θα έχουν μειωθεί ως μαθητές Δημοτικού 20% τουλάχιστον. Στο ίδιο ποσοστό, είναι λογικό να μειωθούν και οι δάσκαλοι. Αν οι δάσκαλοι μειωθούν σε μεγαλύτερο ποσοστό, θα πρέπει να αρχίσουν να γίνονται διορισμοί.

Αυτό να δούμε:

Αν η μέση διάρκεια Υπηρεσίας είναι 30 έτη (Από 25 έως 37) είναι λογικό να συνταξιοδοτείται το 1/30 του προσωπικού. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται εισροές προσωπικού, αλλά το 1/30 είναι ένα περίπου σταθερό ποσοστό 3% που δεν μπορεί να μειωθεί με διοικητικά μέτρα (=απολύσεις λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας)  (χρειάζεται λίγη μπακαλική και εδώ) Αν φεύγουν κάθε χρόνο 2.000 σύμφωνα με τα στοιχεία του αιρετού κ. B. Παλιγιάννη ( βλέπε ESOS.GR ΕΔΩ) τότε αυτό σε 6 χρόνια είναι 12.000 αποχωρήσεις επί Σώματος δασκάλων 75.000 ήτοι ποσοστό 16% . Αν θέσουμε και την ρύθμιση του 67ου έτους της ηλικίας, αυτό το ποσοστό μπορεί να είναι και πολύ χαμηλότερο. Αν δείτε πιο προσεκτικά τα στοιχεία του κ. Παλιγιάννη, θα δείτε ότι και το νούμερο 2.000 (δική μας μπακαλίστική εκτίμηση) είναι υπερεκτιμημένο. Άρα θα έχουμε πολύ μικρότερο ποσοστό από 16% ενώ σίγουρα οι μαθητές θα έχουν μειωθεί κατά 20%. Θα αναπληρωθούν με προσφυγόπουλα; Και πάλι τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Το πιο σοβαρό πόρισμα που μπορεί να εξαχθεί από τα παραπάνω μπακαλίστικα, είναι ότι για τα επόμενα τουλάχιστον 6 χρόνια στην Α΄βάθμια, δεν θα γίνουν διορισμοί. Η Διοίκηση μπορεί να επιφυλάξει κι άλλες «εκπλήξεις» στον εκπαιδευτικό κόσμο ήτοι:

•    Μείωση ωρολογίων προγραμμάτων σε τάξεις (ήδη υλοποιείται σχετική μείωση)

•    Αύξηση ωραρίου Υπευθύνων εργαστηρίων.

•    Απαλοιφή σχεδόν ολοκληρωτική αδειών για μεταπτυχιακά.

•    Συγχώνευση Σχολικών Μονάδων.

•    Γ΄ ανάθεση για να μην περισσεύει καμία ειδικότητα. Διεύρυνση Β΄ αναθέσεων για τον ίδιο λόγο.

•    Ελάχιστη αύξηση του αριθμού των μαθητών /τμήμα (λ.χ. το 28 να γίνει ξανά 30)

•    Ελάχιστη αύξηση του διδακτικού ωραρίου (λ.χ. +1 ώρα /εβδομάδα)

•    Εποπτεία αποτελεσματικότερη  του «Μεγάλου Αδελφού» (λέγε με  MySchool)  σε προσωπικό και αριθμό μαθητών και τμήματα, με την καταχώριση απουσιών των μαθητών και ανακάλυψη όλων των «ανενεργών» και άρα -ενδεχομένως- συγχώνευση τμημάτων εντός του Οκτωβρίου  με «εξοικονόμηση προσωπικού»

Θεωρούμε, ότι με ένα μόνο από τα παραπάνω που δεν έχουν ήδη υλοποιηθεί, μπορεί να μην χρειαστούν διορισμοί και για τα επόμενα 10 χρόνια και να είμαστε οιονεί Κασσάνδρες για τους νέους Εκπαιδευτικούς!  

Εκτός, αν όντως οι υπολογισμοί μας είναι όντως μπακαλίστικοι και τα πράγματα εξελιχθούν αλλιώς….

 

Σχόλια (3)

 
Γιάννης Πλατάρος
10 Οκτ 2016 23:21

Υπάρχουν κι άλλες παρενέργειες, αν μπούμε στην λογική 10-ετίας. Για παράδειγμα μια επίπτωση που μπορώ να φανταστώ είναι σε τι θα χρειάζονται οι Σχολικοί Σύμβουλοι αν δεν καθοδηγούν ιδία νέους συναδέλφους, αφού δεν θα υπάρχουν νέοι. Βεβαίως υπάρχει και άλλο έργο, καθοδήγησης, επιμόρφωσης, αλλά όλα μοιάζουν πεπερασμένα αν δεν υπάρχει νέο αίμα στην Εκπαίδευση.
Σκέφθηκα να αναφερθώ και σε ένα άλλο πρωτοφανές στρεβλωτικό φαινόμενο, αλλά θεώρησα ότι θα ήμουν υπερβολικός. το θέτω όμως ως ερώτημα:
Συμφέρει κάποιος να είναι Αναπληρωτής ή να διοριστεί;
Το ερώτημα ακούγεται εξωφρενικό. Μήπως δεν είναι;
Ως Αναπληρωτής πλήρους ωραρίου ένας συνάδελφος λαμβάνει 1000€/μήναΧ9 μήνες=9.000€
Ως νεοδιόριστος 670€/μήναΧ12 μήνες = 8.040€
Αυτό το χιλιάρικο διαφορά συμφέρει το να είσαι Αναπληρωτής; μήπως μετά 12 μήνες Υπηρεσίας λαμβάνεις 360€ /μήνα το καλοκαίρι και επίδομα από ΟΑΕΔ; Συμφέρει; Να μένεις δίπλα στο σπίτι σου ή στο σπίτι σου ή να πάς εκτός Περιφέρειας σε Ακριτική Περιοχή; Χάνεις δύο μήνες τον χρόνο προϋπηρεσία. Πού υπερτερεί η ζυγαριά; Και μόνο που μπαίνω στον κόπου να συγκρίνω ανόμοιες (παλιά) ποιότητες, κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας...
Είναι γεγονός, ότι είμαι στενοχωρημένος που προβλέπω δύσκολα και περίεργα. Δεν ακούω παρόμοιες εκτιμήσεις και ελπίζω όντως να κάνω λάθος. Από την άλλη όμως ως Λαός ξέρουμε ότι δεν μας πολυαρέσουν οι αλήθειες και ρέπουμε στις αυταπάτες.
Από τους δύο συναδέλφους που μέχρι στιγμής έχουν δώσει την ανάδρασή τους, εισπράττω υπερθεμάτιση στις εκτιμήσεις και υπερακοντισμό.
Να ελπίσω ότι όλοι κάνουμε λάθος ή είμαστε κοντά στην Αλήθεια;

 
ασεπιτης
10 Οκτ 2016 01:32

Πες τα Κύριε Διευθυντά να ακούσουν και να διαβάσουν.....ΟΛΟΙ!!!!!

 
Pe04
09 Οκτ 2016 23:01

Υπολογισμοί και του απλού φυσικού αγαπητέ μου κύριε Διευθυντά, και φυσικά είναι σωστοί σε πανελλαδική κλίμακα και επί συνόλου εκπαιδευτικών.
Α!!! να σας πω και κάτι που δεν λάβατε υπόψιν σας, ξέρετε πολλούς που τα προηγούμενα χρόνια μπορούσαν να πάρουν σύνταξη και δεν πήραν ? (εγώ δεν ξέρω κανένα). Στα σχολεία οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί έχουν 10-30 χρόνια υπηρεσίας. Άρα ο ρυθμός συνταξιοδοτήσεων θα μειωθεί επιπλέον λόγω της αύξησης του χρόνου συνταξιοδότησης και των μαζικών συνταξιοδοτήσεων τα προηγούμενα χρόνια.
Τελικό συμπέρασμα δεν θα χρειάζονται νέοι εκπαιδευτικοί για τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.