Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Η Σύνοδος Πρυτάνεων, για Μεταπτυχιακά, μεταονομασία ΤΕΙ, ιδιωτικά Πανεπιστήμια και χρηματοδότηση

Δείτε τα βίντεο με τις δηλώσεις
Δημοσίευση: 15/10/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τη συγκρότηση Επιτροπής η οποία μέσα σε μια εβδομάδα θα διαμορφώσει συγκεΚριμένες προτάσεις για τα Μεταπτυχιακά προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας, αποφάσισε η Σύνοδος των Πρυτάνεων που συνεδρίασε σήμερα και χθες σε ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσαν σε Συνέντευξη Τύπου ο προεδρεύων της Συνόδου Πρύτανης του Παν. Μακεδονίας καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος.

Υποτροφίες

Η Σύνοδος διατυπώνει την άποψη ότι υπάρχει ανάγκη ρύθμισης  του τοπίου των Μεταπτυχιακών, καθώς λειτουργούν στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια.
Επίσης ανακοίνωσε ότι  εξετάζει τρόπους που να δίνουν τη δυνατότητα και σε φοιτητές οικονομικά αδύνατους να κάνουν Μεταπτυχιακά,μέσω υποτροφιών ή ιδρύσεως δωρεάν Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών

Τραγική η οικονομική κατάσταση των Πανεπιστημίων

Η χρηματοδότηση των ελληνικών Πανεπιστημίων έφθασε σε τραγικά επίπεδα, είπε στους δημοσιογράφους ο προεδρεύων της Συνόδου.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ τόνισε πως «Είχαμε ζητήσει από την αρχή του 2016 από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να υπάρξει μία έκτακτη χρηματοδότηση και αυτό θα το διεκδικήσουμε εκ νέου στους επόμενους μήνες, δηλαδή πριν κλείσει το 2016»

Δραστική μείωση του αριθμού μελών ΔΕΠ

Τα μέλη ΔΕΠ μειώθηκαν από 12.500 που ήταν το έτος 2009 στις 8.000, δήλωσε ο προεδρεύων της Συνόδου.

Μετονομασία των ΤΕΙ

Σε ερώτηση σχετικά με  την απόφαση της Συνόδου των προέδρων  ΤΕΙ να μετονομαστούν τα Ιδρύματά τους σε «Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών», ο κ. Ζαπράνης τόνισε ότι «οποιοδήποτε ίδρυμα ή Τμήμα θέλει να ονομάζεται πανεπιστημιακό, θα πρέπει να περνά από συγκεκριμένες διαδικασίας ποιοτικής αξιολόγησης».

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ σημείωσε σχετικά: «Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι η ανάπτυξη πολλών ιδρυμάτων στην Ελλάδα έγινε σε μία περίοδο, τη δεκαετία του 90 και του 2000 που δεν αντιμετωπίζαμε ή τουλάχιστον δε μπορούσαμε να δούμε εμφανώς την οικονομική κρίση, η οποία ακολούθησε. Επομένως, στα πλαίσια αυτής της τεράστιας οικονομικής κρίσης, η οποία συνεχίζεται, είναι λογικό ότι διάφορα θέματα και νοοτροπίες, που είχαμε στο παρελθόν, θα πρέπει να επανεξεταστούν. Για κάποιον φορέα η αλλαγή του ονόματός τους και η προσομοίωση του με έναν άλλο τίτλο πρέπει να λαμβάνεται μετά από πολλή σκέψη και μετά από μία πολύ συγκεκριμένη διαδικασία αξιολόγησης. Αυτό και για να βοηθήσει και τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Επίσης από τον προεδρεύοντα  της Συνόδου ζητήθηκε να διατυπώσει τη θέση της Συνόδου  και για το ενδεχόμενο ίδρυσης μη κρατικών ή ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Δείτε την απάντηση σε βίντεο

ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

Το esos συνδέθηκε  σήμερα ζωντανά  με τη Σύνοδο Πρυτάνεων  και σας μεταδίδει  τη Συνέντευξη Τύπου  του προεδρείου της Συνόδου, όπου  παρουσιάζονται  οι αποφάσεις.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΒΕΛΑΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Η Σύνοδος, που σνεδρίασε χθες και σήμερα ασχολήθηκε με    τα επίκαιρα ζητήματα ακαδημαϊκής πολιτικής, μεταξύ των οποίων το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, που αφορά τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα των Πανεπιστημίων. Θα επιληφθεί επίσης θεμάτων θεσμικής, οικονομικής και διοικητικής φύσεως που απασχολούν τα ελληνικά Πανεπιστήμια στην τρέχουσα συγκυρία.

Χθες Παρασκευή

Ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα της εργασίες της η Σύνοδος των Πρυτάνεων , χωρίς την Αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου,  όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Οι φοιτητές “εισέβαλαν” στις 4  περίπου το απόγευμα  στην αίθουσα του ξενοδοχείου Grand Hotel Palace, στη Θεσσαλονίκη όπου  ήταν προγραμματισμένη  η Σύνοδος Πρυτάνεων, παρουσία της Αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας.

Επικράτησε πανικός, ενώ   ο προεδρεύων   της Συνόδου Καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης, που ήταν στο χώρο προσπάθησε  να “ηρεμήσει” την τεταμένη κατάσταση  και να πείσει τους φοιτητές να αποχωρήσουν.

Μετά από μία ώρα περίπου που κράτησε η κατάληψη οι φοιτητές αποχώρησαν.

Σημειώνεται ότι το πρωί οι Αντιπρυτάνεις πραγματοποίησαν κανονικά τη Σύνοδο.

Η Αν υπουργός συναντήθηκε με το Προεδρείο της Συνοδού των Πρυτάνεων    

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι:

-Η  Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων  Σία Αναγνωστοπούλου, συναντήθηκε με το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων και συζήτησαν για ζητήματα που αφορούν τη Σύνοδο, καθώς και το Σχέδιο Νόμου για τα  Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και Διδακτορικές Σπουδές που έχει τεθεί προς διαβούλευση.

-Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων επέστρεψε στην Αθήνα και δεν κατάφερε να παρευρεθεί στη Σύνοδο των Πρυτάνεων.
 

 

 

 

 

Σχόλια (8)

 
Alkimos
18 Οκτ 2016 15:55

Οι περισσότεροι σχολιαστές μάλλον ζουν σε άλλη χώρα. Τι σχέση έχει το επίπεδο περιεχομένου σπουδών (και των περισσότερων διδασκόντων) των ΤΕΙ με αυτό των περισσότερων Πανεπιστημίων. Έχουν πάει (ή μιλήσει) ποτέ με κάποιον από άλλο περιφερειακό ΤΕΙ εκτός από αυτό των Αθηνών που αναφέρουν - μάλλον όχι αλλιώς δεν θα έγραφαν τέτοια κείμενα.
ΥΣ. Το webometrics που αναφέρεται πιο πάνω δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο, καθώς τα κριτήρια του βασίζονται αποκλειστικά σε μετρήσεις πληροφορίας διαδικτύου ανοικτής πρόσβασης (δεν μετρούνται π.χ. οι δημοσιεύσεις σε βάσεις δεδομένων εκδοτών όπως π.χ. αυτές Web of Science, της Scopus κλπ.) και το λειτουργεί ένα εργαστήριο (Cybermetrics Lab) στην Ισπανία και όχι κάποιος διεθνής οργανισμός - πάντως ακόμη και έτσι το ΤΕΙ Αθήνας εμφανίζεται στην θέση 18 κάτω από σχεδόν όλα τα Πανεπιστήμια και φυσικά δεν είναι καλύτερο από το Πάντειο, απλά το Πάντειο δεν έχει καλή παρουσία στον ιστό (web).

 
Γ.Κ.
17 Οκτ 2016 11:10

Θα περίμενα από Πανεπιστημιακούς δασκάλους να μην προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα εναντίον των συναδέλφων τους στα ΤΕΙ.

Ειδικά το θέμα της αγγλικής ονομασίας είναι λυμένο σε όλη την Ευρώπη και ονομάζονται University of Applied Sciences.

Διαβλέπω μια ανασφάλεια από μέρους των Πρυτάνεων, γιατί τέτοια ευθεία επίθεση δεν έκαναν π.χ. στα κολλέγια.

Όπως αναφέρθηκε, είναι πολλά τα Πανεπιστήμια που είναι κατώτερα αρκετών ΤΕΙ σε όλες τις αξιολογήσεις και με πολύ πιο δυσμενείς συνθήκες για τα ΤΕΙ.

Ελπίζω η πολιτεία να σταθεί στο ύψος της.

 
Καθηγητής ΑΕΙ
16 Οκτ 2016 22:52

Μετά απο πολλά χρόνια διδασκαλιας σε πανεπιστήμια εσωτερικού-εξωτερικού, έχω να καταθεςω, κι εγώ αναλογες φοιτητικές απορίες, αλλά ως διδαςκων, έχω καταλήξει ότι δεν υπάρχουν χαζες ερωτηςεις, παρά μόνο χαζες απαντήσεις...Αρα δεν μπορούν να σταθούν τετοια επιχείρηματα, ωςτε να καταδικάσουμε κάποια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα με αποδεδειγμένη αξιοσημείωτη ερευνητική δραστηριότητα, όπως το ΤΕΙ Αθήνας, αλλά και αλλά στην περιφέρεια, σε ισόβια ακαδημαϊκή ασφυξία. Μην ξεχνάμε ότι και το κατά αλλά αξιόλογο ΕΜΠ, ξεκίνησε ως Τεχνικό Σχολείο, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.. Η ίδια εξελικτική πορεία έχει συμβεί και σ όλο τον κόσμο. Για την πρόοδο του ΤΕΙ, Αθήνας, που σε παγκόσμια κατάταξη υπερτερει πολλών πανεπιστημίων της χώρας, σε παραπέμπω στο webometrics.info, Ιούλιος 2016. Για το ανεπιτυχές παράδειγμα των Σκοπίων, κανένα σχόλιο...

 
ΘΠ
16 Οκτ 2016 21:40

Θα έπρεπε τουλάχιστο να ξέρουν πως δεν υφίσταται πλέον ο διαχωρισμός ΑΕΙ και ΤΕΙ. ΑΕΙ είναι τόσο τα πανεπιστήμια όσο και τα ΤΕΙ.

 
Giorgos
16 Οκτ 2016 21:10

@Διπλαματούχος Μηχανικός:
1) Φίλε μου έχω σπουδάσει στο ΕΜΠ και έχω διδάξει σε ΤΕΙ και σε Πανεπιστήμια (τόσο της Αθήνας όσο και της επαρχίας). Προφανώς ένας φοιτητής που μπήκε γράφοντας 8 στις Πανελλήνιες, ενδεχομένως να μην καταλαβαίνει ΣΑΕ. Όμως με 8 μπαίνουν και σε περιφερειακά Πανεπιστήμια, τα οποία όμως μπορούν να δώσουν διδακτορικά. Λες ο φοιτητής του Πανεπιστημίου που έγραψε 8, να μπορεί να καταλάβει ΣΑΕ και να μπορεί να κάνει διδακτορικό ; Ενώ ο αντίστοιχος σε ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα να μη μπορεί ;
2) Επιπρόσθετα το ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα, ξεπερνάει διάφορα Ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια στις διεθνείς αξιολογήσεις. Και χωρίς να έχει υποψηφίους διδάκτορες ... Αυτό το ΑΕΙ δεν πρέπει να δίνει διδακτορικά ενώ πρέπει να δίνουν όλα τα άλλα ΑΕΙ που βρίσκονται παρακάτω στις αξιολογήσεις ;
3) Όσον αφορά τα διδακτορικά: (α) ποιος σου είπε ότι στα ΤΕΙ θα κάνουν διδακτορικό αποκλειστικά οι απόφοιτοι των ΤΕΙ ; (β) για να πάρεις διδακτορικό οφείλεις να δημοσιεύσεις τη δουλειά σου σε έγκριτα περιοδικά και συνέδρια μετά από κρίση. Εάν λοιπόν ο οποιοσδήποτε απόφοιτος ΑΕΙ μπορεί να δημοσιεύσει τη δουλειά του, γιατί να του στερήσουμε το δικαίωμα ; (γ) Οι καθηγητές των ΤΕΙ έχουν και εκείνοι διδακτορικά, ενώ μεταξύ τους υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι ερευνητές. Γιατί να μην μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους σε δικούς τους υποψηφίους διδάκτορες ; (δ) ένας φοιτητής που τελείωσε σε κάποιο ΤΕΙ γιατί να μην έχει το δικαίωμα να κάνει διδακτορικό σε κάποιον καθηγητή του ; Ή θα πρέπει να παρακαλάει κάποιον Πανεπιστημιακό (τον οποίο δεν ξέρει) ;
4) Ο ΔΟΑΤΑΠ αναγνωρίζει τα πτυχία πολλών ΤΕΙ" του εξωτερικού και δίνει στους αποφοίτους τους τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με εσένα και εμένα.

 
Διπλαματούχος Μηχανικός
16 Οκτ 2016 14:28

Δίδασκα σε κάποιο ΤΕΙ της χώρας και χρησιμοποιούνταν και διαφορικές εξισώσεις στο συγκεκριμένο μάθημα (ΣΑΕ).. Οπότε δέχτηκα την ερώτηση κύριε αυτοί οι τόνοι στο x', x'' τι είναι;
Υπάρχει απάντηση που μπορεί να δώσει κανείς;;

Υπάρχει ένας ρόλος για όλους και στην εκπαίδευση και στα επαγγελματικά δικαιώματα και παντού, μαζί σας να να τον καθορίσουμε.
Είναι προβληματικό όμως επειδή κάποιοι γαλουχήθηκαν σε ένα περιβάλλον συμπλεγματικό, να απαιτούν σήμερα να ονομάζονται ΑΕΙ και Πανεπιστήμια και να δίνουν και διδακτορικά.. ποιό είναι άραγε το επίπεδο των σπουδαστών;

Προσωπικά η υπόθεση μου θυμίζει τους Σκοπιανούς και τη διεκδίκηση του ονόματος της Μακεδονίας, όσο και αν μπορεί να παρεξηγηθεί αυτό..

 
Φοιτητής ΑΕΙ ΤΤ
16 Οκτ 2016 09:43

@STEFANOS
Πραγματικά περίμενες κάποιον να διορθώσει τη δημοσιογράφο;
Δεν έχεις καταλάβει ακόμα το παιχνίδι;;

 
STEFANOS
15 Οκτ 2016 20:09

Εκεί που περίμενα κάποιος να διορθώσει την δημοσιογράφο που αναφέρεται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και όχι ως όφειλε σε σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, επανέλαβαν το ίδιο λάθος.

Σύμφωνα με τον ΝΟΜΟ τα ΑΕΙ αποτελούνται από 2 παράλληλους τομείς,τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Επομένως,υπάρχουν μόνο ΑΕΙ (πανεπιστήμια και ΤΕΙ). Το αν κάποια ΤΕΙ μετονομαστούν σε πανεπιστήμια ΔΕΝ σημαίνει ότι αναβαθμίζονται σε ΑΕΙ,διότι ήδη είναι.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.