Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Κοινά τμήματα στα επιστημονικά πεδία και κοινά τμήματα σε περισσότερα από δύο επιστημονικά πεδία

Δημοσίευση: 14/10/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μια πολύ σημαντική παρουσίαση κάνει ο Δ. Γρηγοριάδης είναι καθηγητής Αγγλικών και σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού, υποδιευθυντής στο ΓΕΛ Κρεμαστής Ρόδου (φωτό)  που ενδιαφέρει πολλούς μαθητές της Γ΄αλλά και της Β΄Λυκείου.

Δείχνει τις διαφορετικές διαδρομές μέσα από τις οποίες ένας υποψήφιος μπορεί να εισαχθεί σε 105 διαφορετικά τμήματα Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι.και σε αρκετές περιπτώσεις με περισσότερους από έναν δρόμους.

Πατήστε εδώ για να δείτε στο αρχείο excel όλες τις περιπτώσεις

Με την υπουργική απόφαση Φ.253/85476/Α5 (ΦΕΚ 995Β/29-05-2015) όπως τροποποιήθηκε με την υπουργική απόφαση Φ.253/139500/Α5 (ΦΕΚ 2744Β/31-08-2016) οι σχολές, τα τμήματα και οι εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων των Πανεπιστημίων, των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Τ.Ε.Ι., των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, των Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας καθώς και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, κατατάσσονται σε πέντε (5) Επιστημονικά Πεδία:

    1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες,
    2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες,
    3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής
    4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες της Εκπαίδευσης,
    5ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής.

Ωστόσο πολλά τμήματα είναι κοινά σε περισσότερα από ένα Επιστημονικά Πεδία όπως θα δείτε στον παρακάτω πίνακα. Αυτή είναι πολύ σημαντική πληροφορία για τους μαθητές και τις μαθήτριες ειδικά της Γ' αλλά και Β΄ Λυκείου καθώς μπορούν να αποφασίσουν από ποιο ""μονοπάτι"" θα προσπαθήσουν να φτάσουν στο τμήμα που τους ενδιαφέρει. Για παράδειγμα ένα παιδί που θέλει να σπουδάσει στα ΤΕΦΑΑ (Γυμναστική Ακαδημία) μπορεί να πάει από οποιαδήποτε Ομάδα Προσανατολισμού (ΟΠ) και Επιστημονικό Πεδίο (ΕΠ) θέλει, διαλέγοντας αυτό που είναι πιο βατό για αυτόν ή αυτήν. Με τον ίδιο τρόπο ένα παιδί που θέλει να σπουδάσει τουριστικά επαγγέλματα μπορεί να διαλέξει ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών και 1ο ΕΠ ή εναλλακτικά ΟΠ Οικονομίας και Πληροφορικής και 5ο ΕΠ, κοκ. Παραθέτουμε λοιπόν παρακάτω τα κοινά τμήματα των Επιστημονικών Πεδίων. Επίσης μπορείτε να δείτε για ποια τμήματα απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα ή δοκιμασίες και σε ποιο ίδρυμα ανήκουν αυτά.

Καραγιάννης Ιωάννης Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Ν. Δωδεκανήσου

Σχόλια (6)

 
ΟΡΦΑΝΟΣ
31 Οκτ 2016 00:49

γεια σας..θα ηθελα να κανω μια διευκρινιστικη ερωτηση για το αν χρειαζεται το ειδικο μαθημα σχεδιο για την εισαγωγη στο τμημα εσωτερικης αρχιτεκτονικηςδιακοσμησης και σχεδιασμου αντικειμενων ,γιτι στο link που μας παραπεμπετε δεν φαινεται κατι τετοιο..

 
Δημήτρης Γρηγοριάδης
19 Οκτ 2016 21:36

@ Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ). Δεν διεκδικώ φυσικά την αποκλειστικότητα για τη μικρή δουλειά που έκανα. Μια μικρή βοήθεια θέλουμε να δώσουμε στις/στους υποψήφιους για ΑΕΙ και ΤΕΙ όπως πολύ σωστά λέτε. Έχοντας επιμορφωθεί σχετικά (520 ώρες - ΣΟΣ Προσανατολισμός), έχοντας υπηρετήσει σε ΓΡΑΣΕΠ για πέντε (5) χρόνια και έχοντας μεταπτυχιακή ειδίκευση σε θέματα εκπαίδευσης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) προσπαθώ να βοηθήσω τα παιδιά κατά το δυνατόν χωρίς φυσικά να διεκδικώ όπως λέω παραπάνω ούτε το αλάθητο ούτε αποκλειστικότητα.

 
Δημήτρης Γρηγοριάδης
16 Οκτ 2016 09:02

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 4009/2011 όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4076/2012 και στη συνέχεια με το Ν. 4386/2016 η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από δύο τομείς
α) τον πανεπιστημιακό που περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, τα οποία στο εξής αναφέρονται ως «Πανεπιστήμια» και
β) τον τεχνολογικό τομέα, που περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), τα οποία στο εξής αναφέρονται ως «Τ.Ε.Ι.». Τα ιδρύματα των δύο τομέων της ανώτατης εκπαίδευσης λειτουργούν παράλληλα, με διακριτή φυσιογνωμία, σκοπό και αποστολή, που διαφοροποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι., αντίστοιχα.

 
Καποιος
16 Οκτ 2016 05:02

Και εσείς κύριε ΝΣ, θα πρέπει να γνωρίζετε πως γράφεται το "...εσείς γνωρίζετε..." μάθετε λοιπόν τα στοιχειώδη!!!!

 
Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ)
16 Οκτ 2016 00:41

@ΝΣ Αγαπητέ ΝΣ ο κ. Καραγιάννης παραπάνω είναι Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών και όχι Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού όπως γράφετε. Στο άρθρο αναφέρεται η δουλειά του κ. Γρηγοριάδη που επίσης όμως δεν μπορεί να αναφέρεται ως "Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού" διότι Σύμβουλοι Επαγγελματικού Προσανατολισμού ονομάζονται μόνο όσοι υπηρετούν στα ΚΕΣΥΠ και όχι όσοι έχουν σχετική επιμόρφωση ή προϋπηρεσία.
Σας βεβαιώνω ότι οι Σύμβουλοι Επαγγελματικού Προσανατολισμού των ΚΕΣΥΠ ενημερώνουν πάντα σωστά και πλήρως τους μαθητές. Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας.
Επί της ουσίας όμως και για να μην αδικούμε κανέναν, κάθε δουλειά που γίνεται προς όφελος των μαθητών πρέπει να επιβραβεύεται και προφανώς δεν χάθηκε και ο κόσμος ακόμα και αν γίνουν κάποια λάθη ή παραλείψεις στην ονοματολογία πανεπιστήμια , ΤΕΙ, ΑΤΕΙ, ΑΕΙ. Την ουσία να κοιτάμε.
Επίσης οφείλουμε να πούμε ότι αντίστοιχους πίνακες που περιλαμβάνουν τις κοινές σχολές των Πεδίων με τρόπο που να είναι πολύ κατανοητοί, έχουν εδώ και ένα μήνα δημοσιευτεί στο internet σε sites και ιστολόγια ΚΕΣΥΠ.

 
ΝΣ
15 Οκτ 2016 12:36

κ. Καραγιάννη σαν Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού θα πρέπει να γνωρίζεται ότι δεν υπάρχουν ΑΕΙ και ΑΤΕΙ αλλά ΑΕΙ με δύο παράλληλες κατευθύνσεις, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ (Ν 4009/2011). Απλά για σωστή ενημέρωση των μαθητών σας

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ