Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ: Τα ΤΕΙ διεκδικούν τη διοργάνωση διδακτορικών και την ονομασία που δικαιούνται

Το συζητούμενο σχέδιο περί του Ενιαίου Χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης αναφέρεται ουσιαστικά σε κατακερματισμό των ΤΕΙ με «αναβάθμιση» ορισμένων Τμημάτων σε Πανεπιστημιακά, που «θα αξιολογηθούν» (ξανά; και από ποιους;) .
Δημοσίευση: 18/10/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α. Πρέπει να γίνει σαφές ότι τα ΤΕΙ δεν διεκδικούν ούτε «αναβάθμιση» ούτε «να γίνουν Πανεπιστήμια». Είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και διεκδικούν την ονομασία που δικαιούνται.

Β. Τα ΤΕΙ διεκδικούν την δυνατότητα διοργάνωσης τρίτου κύκλου σπουδών μόνο υπό προϋποθέσεις, που απαιτούν αυστηρά αξιολογικά κριτήρια για κάθε Τμήμα το οποίο θα αιτείται κάτι τέτοιο. Αυτό θα έπρεπε να είναι οριζόντιο μέτρο στην Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας.

Τα παραπάνω τονίζει η Γραμματεία της Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ, με αφορμή δημόσιες αναφορές, θεσμικές και μη στα Ιδρύματα, ενώ υπογραμμίζει  ότι:

-Είναι γνωστό ότι η αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι στα προαπαιτούμενα του Μνημονίου, όπως ήταν και το σχέδιο «Αθηνά».

- Όμως δεν είναι σε καμιά περίπτωση αποδεκτό να γίνουν ξανά τα ΤΕΙ το αποκλειστικό πεδίο βολής αυτής της πολεμικής άσκησης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι δημόσιες αναφορές, θεσμικές και μη, στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του Τεχνολογικού Τομέα πληθαίνουν και προκαλούν ερωτήματα. Κρίνεται απαραίτητο να αποσαφηνιστούν και πάλι ορισμένα κομβικά σημεία:

1.    Τα ΤΕΙ διεκδικούν τη μετονομασία τους σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών (Universities of Applied Sciences - UAS), μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης οι ρόλοι μεταξύ Πανεπιστημίων και Πανεπιστημίων Εφαρμοσμένων Επιστημών είναι διακριτοί: Γερμανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Αυστρία, κ.ά. Η προτεινόμενη μετονομασία των ΤΕΙ θα διατηρήσει και θα ενισχύσει το διακριτό ρόλο που έχουν τα ΤΕΙ ως ο Τεχνολογικός Τομέας της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας, σύμφωνα με το κείμενο θεσμικό πλαίσιο.

2.    Πρέπει να γίνει σαφές ότι τα ΤΕΙ δεν διεκδικούν ούτε «αναβάθμιση» ούτε «να γίνουν Πανεπιστήμια». Είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και διεκδικούν την ονομασία που δικαιούνται.

3.    Ορισμένα από τα Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών (UAS) του Ευρωπαϊκού Χώρου προσφέρουν τρίτο κύκλο σπουδών (Διδακτορικά) υπό προϋποθέσεις, ανάλογα με τη χώρα.

4.    Τα ΤΕΙ διεκδικούν την δυνατότητα διοργάνωσης τρίτου κύκλου σπουδών μόνο υπό προϋποθέσεις, που απαιτούν αυστηρά αξιολογικά κριτήρια για κάθε Τμήμα το οποίο θα αιτείται κάτι τέτοιο. Αυτό θα έπρεπε να είναι οριζόντιο μέτρο στην Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας.

5.    Όλα τα ΤΕΙ έχουν αξιολογηθεί πρόσφατα με θετικές (ή και άριστες) αναφορές από τις Επιτροπές Εξωτερικής Αξιολόγησης της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ), που είναι και ο θεσμοθετημένος τρόπος αξιολόγησης των Ελληνικών ΑΕΙ. Σε καμία από αυτές τις αξιολογήσεις δεν έχει αναφερθεί ότι υπάρχουν Τμήματα που το Επιστημονικό Πεδίο τους δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας.

Επιπλέον, στις αξιολογήσεις, υπάρχουν αναφορές για Τμήματα απόλυτα ικανά να οργανώσουν τρίτο κύκλο σπουδών (Διδακτορικά) τα οποία όμως δεν έχουν τη θεσμική δυνατότητα. Οι Εκθέσεις αυτές είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΑΔΙΠ και των Ιδρυμάτων.

6.    Το συζητούμενο σχέδιο περί του Ενιαίου Χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης αναφέρεται ουσιαστικά σε κατακερματισμό των ΤΕΙ με «αναβάθμιση» ορισμένων Τμημάτων σε Πανεπιστημιακά, που «θα αξιολογηθούν» (ξανά; και από ποιους;) ως «καλά» και «πανεπιστημιακού επιπέδου» (στοχευμένη «αξιολόγηση»).

7.    Υπενθυμίζουμε ότι στα ΤΕΙ σπουδάζει ο μισός σχεδόν φοιτητικός πληθυσμός της χώρας. Στους Πτυχιούχους απονέμεται βασικό πτυχίο ΑΕΙ (Bachelor), με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση ή με εξαιρετικές προοπτικές επιστημονικής σταδιοδρομίας σε τεχνολογικά επιστημονικά πεδία που είναι όλα αναγνωρισμένα διεθνώς.

8.    Όλα τα Επιστημονικά Πεδία των Τμημάτων ΤΕΙ έχουν σαφή εφαρμοσμένη/ τεχνολογική κατεύθυνση και πολλά από αυτά δεν υπάρχουν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Αυτός ακριβώς είναι ο διακριτός ρόλος του Τεχνολογικού Τομέα των ΑΕΙ.

9.    Επισημαίνεται ότι οι αναδιαρθρώσεις και οι συγχωνεύσεις του σχεδίου «Αθηνά» με τον τρόπο που τελικά εφαρμόστηκε, αφορούσαν κατά 90% μόνο στα ΤΕΙ.

10.    Είναι γνωστό ότι η αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι στα προαπαιτούμενα του Μνημονίου, όπως ήταν και το σχέδιο «Αθηνά». Όμως δεν είναι σε καμιά περίπτωση αποδεκτό να γίνουν ξανά τα ΤΕΙ το αποκλειστικό πεδίο βολής αυτής της πολεμικής άσκησης.

11.    Η μετονομασία των ΤΕΙ και η, υπό προϋποθέσεις, δυνατότητα οργάνωσης τρίτου κύκλου σπουδών, θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός πραγματικά Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας και θα ανοίξει το δρόμο για ουσιαστικές και τολμηρές αναδιαρθρώσεις των φορέων Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, της αποτελεσματικής αξιοποίησης πόρων και της συμβολής τους στην ανάπτυξη της Χώρας, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Για τη Σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ

Η Γραμματεία της Συνόδου

Σχόλια (3)

 
Φοιτητής ΤΕΙ
18 Οκτ 2016 15:35

κ.κ. Πρόεδροι μία είναι η λύση δεν τη βλέπετε;
Κλείστε τώρα τα ιδρύματα μέχρι να αποκατασταθούν τα πραγματικά δικαια αιτήματα των ΤΕΙ..
Είναι πασιμφανες ότι το Υπουργείο δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα χωρίς αγώνα.. η κατασταση δεν σηκώνει άλλη λύση..Μονο εμπαιγμό έχουμε να περιμένουμε.

 
Makis P
18 Οκτ 2016 20:29

Ναι, καλά... "κλείστε τα ιδρύματα". Η γνωστή καραμέλα του ίντερνετ. Άλλο που δεν θέλουν ορισμένοι για να τα κλείσουν οριστικά. Έχετε καταλάβει ορισμένοι ότι δεν είσαι ακόμα στην Γ λυκείου;

 
Φοιτητής ΤΕΙ
19 Οκτ 2016 09:21

@Makis P
Έχεις δίκιο, ας περιμένουμε μήπως το Υπουργείο ικανοποιήσει τα αιτήματα των ΤΕΙ επειδή αναγνωρίζει την ορθοτητά τους (βλ. επαγγελματικά δικαιώματα εδώ και 35 χρόνια).
Βλέπεις, εάν κλείσουνε έστω και συμβολικά 3 μέρες τα ιδρύματα (τουλάχιστον με τον τρόπο αυτό θα προβληθούν κάποια από τα αιτήματα στην κοινή γνώμη-θυμήσου ότι οι πιο πολλοί θεωρούν ότι τα ΤΕΙ δεν είναι ΑΕΙ), κινδυνεύουν να κλείσουνε οριστικά..!

ΥΓ το ποιος δεν έχει καταλάβει ότι δεν είναι ακόμα στη Γ λυκείου φαίνεται από το άνω συμπέρασμα/επιχείρημα περί οριστικού κλεισίματος..

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.