Placeholder

ΒΟΥΛΗ

«Κόντρα» στη Βουλή για καταγγελίες για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο

"Υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για ζητήματα ηθικής και ακαδημαϊκής τάξης στο ΕΑΠ"
Δημοσίευση: 20/10/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Κόντρα» ξέσπασε σήμερα στη Βουλή μεταξύ του Βουλευτή Θ. Παπαθεοδώρου και τις Αναπληρώτριας Σ. Αναγνωστοπούλου, με αφορμή τις καταγγελίες περί κομματικοκρατίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Οι καταγγελίες που έκανε ο κ. Παπαθεοδώρου, και απάντησε η κ. Αναγνωστοπούλου, έχουν ως εξής:

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ:  κυρία Υπουργέ έχετε ακούσει για τα νέα μεταπτυχιακά; Έχετε ακούσει. Ξέρετε ποιος το αποφάσισε; Η διοικούσα επιτροπή εν αγνοία των σχολών. Το πρωτοφανές επίσης, είναι ότι δεν συμβαίνει σε κανένα πανεπιστήμιο να ορίζεται νέο μεταπτυχιακό και να το μαθαίνει η κοσμητεία ή η σχολή από τις εφημερίδες. Και από την άλλη πλευρά, να μην ξέρουμε ποιο είναι το πρόγραμμα, ποιοι θα διδάξουν, πώς θα γίνει η προκήρυξη. Γι’ αυτό και έχετε προκηρύξεις κυρία Υπουργέ, στις οποίες δεν προσέρχεται κανείς.
 
ΤΟ ΕΑΠ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΟΑΕΔ: Πήρατε ένα ίδρυμα, το οποίο είχε αξιοζήλευτη θέση μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, και τελικά αυτό το οποίο καταφέρατε να κάνετε μέσα σε ενάμιση χρόνο είναι έναν ιδιότυπο ΟΑΕΔ. Και φοβούμαι ότι το ξέρετε κι εσείς. Η διοικούσα το έκανε.

H διοικούσα επιτροπή, η οποία βρίσκεται απέναντι στα ΣΕΠ και απέναντι στα ΔΕΠ, πήρε ένα πανεπιστήμιο και το έκανε ΟΑΕΔ για κομματικούς φίλους.
 
ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ: Υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για ζητήματα ηθικής και ακαδημαϊκής τάξης στο ΕΑΠ. Σας παρακαλώ, πριν επανέλθω με νέα ερώτηση, να το ρυθμίσετε και να φροντίσετε το εξής: Ξέρετε ότι η αδιαφάνεια, όπως και οι κομματικές προσλήψεις, έχουν την αντίδραση αυτή τη στιγμή των ΣΕΠ, με προσφυγές που θα κατατεθούν στη δικαιοσύνη. Γιατί όταν υπάρχει νομοθεσία ή την αλλάζετε ή από την άλλη πλευρά αυτά τα οποία γίνονται είναι ένας κύκλος αδιαφανών διαδικασιών, σε ένα ίδρυμα που είναι τόσο ανοιχτό, όπως είπατε, που το παρακολουθούμε όλοι.
 
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΣΙΑ) ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Κύριε Παπαθεοδώρου, δεν εγκαλώ εσάς προσωπικά. Μου έχετε κάνει πάρα πολλές ερωτήσεις.

Θέλω να πω, γιατί δεν έχω άπειρο χρόνο, τρία πράγματα: Πρώτον, στου κρεμασμένου το σπίτι δεν μιλάμε για σχοινί. Αυτό βάλτε το στο μυαλό σας και θα δούμε για τις καταγγελίες και τα υπόλοιπα. Δεν θα πω τίποτε άλλο προς το παρόν.

Υπάρχει ήδη από τις 27-4-2016 εγκριτική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης που αφορά δύο χιλιάδες τριακόσιες  θέσεις μελών ΣΕΠ. Τα κριτήρια και οι λίστες, έτσι όπως διαμορφώθηκαν, ακολούθησαν αυστηρά τις υφιστάμενες λίστες κατάταξης, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που δεν ανανέωσαν διαθεσιμότητα ή βρίσκονταν σε σύνταξη.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: Να διαβάσετε τα κείμενα που σας έδωσα.

ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ  : Κύριε Παπαθεοδώρου, μην με διακόπτετε. Δεν σας διέκοψα.

Θα ήθελα να πω το εξής: Λέτε ότι «άξιοι συνάδελφοι, οι οποίοι εργάζονται και σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού» κλπ. Εδώ, λοιπόν, σε σχέση με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο η δική μου πολιτική βούληση, δηλαδή η βούληση του Υπουργείου είναι να αρχίσουν να ανοίγουν τα ιδρύματα, κύριε Παπαθεοδώρου, προς κόσμο πανάξιο, ο οποίος είναι άνεργος.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: Μπράβο. Νομοθετήστε το, λοιπόν!

ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς αυτό θα κάνουμε!
Όμως, αυτό το θέμα του «δουλεύω σε δεκαπέντε πανεπιστήμια ενώ υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι, είμαι το σύστημα, είμαι πρύτανης, αντιπρύτανης, υφυπουργός και δουλεύω…

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: Συνωμοτείτε με την παρανομία, κυρία Υπουργέ.

ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Παπαθεοδώρου, δεν κάνω διάλογο!

Βγάζετε ένα καταγγελτικό λόγο και τώρα περιμένετε κάποιες απαντήσεις. Πρέπει να τις ακούσετε, τι να κάνουμε!

Πρέπει να ανανεωθεί το προσωπικό. Και πάλι οι λίστες αυτές έγιναν σύμφωνα με τις λίστες κατάταξης που υπήρχαν. Όσοι δεν δήλωσαν διαθεσιμότητα μέσα στις προθεσμίες που υπήρχαν, όσοι είναι συνταξιούχοι, αυτοί δεν μπήκαν στις λίστες κατάταξης, κύριε Παπαθεοδώρου.

Άλλωστε, όποιος έχει πρόβλημα, μπορεί να στείλει μια επιστολή στο Υπουργείο, για να την δούμε. Όσο για τις καταγγελίες ηθικής και λοιπής τάξης που είπατε, δεν τις ξέρω. Εάν μου έρθουν στο Υπουργείο, να τις δω ευχαρίστως.

Θα αναφερθώ σε ένα τελευταίο σημείο, που δεν είναι τελευταίο: Λέτε ότι η διοικούσα πήρε απόφαση για διάφορα προγράμματα, για τα οποία δεν ήξεραν οι κοσμήτορες. Μάλλον αυτοί που σας πληροφόρησαν δεν ξέρουν ότι έχουμε νομοθετήσει και η διοικούσα επιτροπή περιλαμβάνει και κοσμήτορες.

Δεν σας πληροφόρησαν ότι προχωρώντας νομοθετικά προς την αυτονόμηση του ΕΑΠ -κάτι που δεν έγινε επί τόσα χρόνια- υπάρχουν και κοσμήτορες.

Αν οι ίδιοι δεν ήταν στις συνεδριάσεις της Διοικούσας, εγώ δεν μπορώ να το ξέρω, γιατί, όπως ξέρετε, κύριε Παπαθεοδώρου, εμείς ξεκινήσαμε την απεξάρτηση του πανεπιστημίου από το Υπουργείο. Νομοθετήσαμε ότι εσωτερικά θέματα για τα οποία αποφασίζει η Διοικούσα να μην έρχονται στο Υπουργείο. Και εκείνοι οι κοσμήτορες πού είναι;

Θέλω να πω ένα πράγμα, κύριε Παπαθεοδώρου. Πέρυσι –επειδή έχω και εικόνα από πέρυσι- οι φοιτητές πήραν τα βιβλία τους τον Νοέμβριο. Φέτος για πρώτη φορά έχουν ήδη πάρει τα βιβλία τους.

Ξέρω ότι έχουν ανοίξει προγράμματα. Λέτε: «Παραδώσατε το ΕΑΠ σε μία κατάσταση…». Να σας πω σε τι κατάσταση παρέδωσε το ΕΑΠ η προηγούμενη Διοικούσα; Πέρυσι τέτοια εποχή οι εγγραφές στο ΕΑΠ είχαν πέσει κατά 30%, για να μην πω παραπάνω. Είχε φθίνουσα πορεία. Αλλάξαμε τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων φοιτητών και δεν γίνεται πια, δηλαδή, με αυτό το μοναδικό -όχι στην επικράτεια, αλλά διεθνώς- σύστημα της κλήρωσης, αλλά μπορούν να μπαίνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φοιτητές.

Κύριε Πρόεδρε, επειδή πήρε λίγο παραπάνω χρόνο ο κ. Παπαθεοδώρου, δώστε και σε εμένα λίγο περισσότερο.

Κύριε Παπαθεοδώρου, εκτός από όλα αυτά, τις καταγγελίες και όλα αυτά, γιατί δεν αναφέρετε τίποτα για ένα πανεπιστήμιο που για πρώτη φορά επιτελεί τον κοινωνικό του ρόλο;

Κατ’ αρχάς, από τις τρεις πόλεις που είχε για συμβουλευτικές συναντήσεις έχει δώδεκα πόλεις τώρα. Άνοιξε παραρτήματα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Έφτιαξε προγράμματα, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά. Να σας αναφέρω μερικά με κοινωνικό πρόσημο;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: Κυρία Υπουργέ…

ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ : Αφήστε με να μιλήσω, γιατί έχετε μείνει στη γλώσσα μιας προηγούμενης περιόδου και λυπάμαι και για εσάς προσωπικά επειδή γνωριζόμαστε και ξέρουμε ότι και οι δύο είμαστε πανεπιστημιακοί.

Γίνεται, λοιπόν, πρόγραμμα εξ αποστάσεως, για να μπορούν να φοιτήσουν κρατούμενοι. Γίνεται πρόγραμμα για πρόσφυγες.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: Πρόγραμμα για πρόσφυγες με μηδέν υποψηφίους! Δεν μπορώ να μιλήσω.

ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ:Γίνονται διάφορα τέτοια προγράμματα. Υπάρχει συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Δεν μιλάω για ειδική αγωγή και λοιπά.
Εγώ θεωρώ ότι όλο αυτό το χάος που βλέπετε εσείς, που λέτε ότι δεν λειτουργεί τίποτα, δεν υπάρχει. Τι πείραξε που κάποιοι καθηγητές οι οποίοι δεν ήταν διαθέσιμοι και δεν έβαλαν τη στιγμή που έπρεπε στα περιθώρια που έπρεπε βγήκαν από τις λίστες; Ε, δεν πειράζει, κύριε Παπαθεοδώρου!

Δεν πειράζει! Ας αλλάξει λίγο αυτό το σύστημα, πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις, ακόμα και Υφυπουργοί να διδάσκουν στο ΕΑΠ! Έλεος!

Και θέλω να πω και ένα άλλο -και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε- για τους φοιτητές. Πότε άλλοτε έγινε τόση συντονισμένη προσπάθεια, εκτός από το να αυξηθούν οι πόλεις συμβουλευτικής συνάντησης των φοιτητών, να έχουν μειωμένο εισιτήριο οι φοιτητές; Σας πληροφορώ εγώ, για να το ξέρετε, έχουν μειωμένο εισιτήριο στα ΚΤΕΛ. Και πρώτη φορά αυτή η Διοικούσα Επιτροπή κατάφερε τα βιβλία, τα πανεπιστημιακά συγγράμματα να μπουν και αυτά στον ΕΥΔΟΞΟ, όπως όλα τα πανεπιστημιακά συγγράμματα και έχουμε τα ίδια κριτήρια. Θα μπορούσα να σας απαριθμήσω πολλά ακόμα.

Κλείνοντας, να σας πω, κύριε Παπαθεοδώρου, ότι γίνεται μια σημαντική μεταρρύθμιση στο ΑΕΠ. Αν θέλετε και έχετε τη διάθεση, επειδή το ξέρω πάρα πολύ καλά ότι ενδιαφέρεστε για αυτό το Πανεπιστήμιο και είναι ειλικρινές και ακαδημαϊκό το ενδιαφέρον σας, θα σας έλεγα να το παρακολουθήσετε.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: Το παρακολουθώ.

ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να παρακολουθήσετε αυτή τη μεταρρύθμιση, να κάνετε, βεβαίως, την κριτική σας, να δώσετε τις ιδέες που έχετε, γιατί είναι σημαντικό να παίρνουμε ιδέες από ανθρώπους που δούλεψαν εκεί και να τις συζητήσουμε με γόνιμο τρόπο.

Ας σταματήσει αυτός ο πυροβολισμός του ΑΕΠ. Έλεος πια!

 

Σχόλια (2)

 
@tina
21 Οκτ 2016 21:35

Σχετικά με το ΑΕΠ, το λέω ως απλή πολίτης: είναι αδιανόητο να απασχολούνται και να διδάσκουν εκεί μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ, που έχουν μόνιμες θέσεις και υποχρεώσεις στην κύρια εργασία τους. Υπάρχουν τόσοι άνεργοι, ας απασχοληθούν εκείνοι. Γιατί πρέπει οι ΔΕΠ να σαρώνουν όλες τις εργασίες; Φυσικά θα έχουν υψηλότερα προσόντα (εκ θέσης), και θα έχουν προτεραιότητα επιλογής.

 
Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
28 Οκτ 2016 13:15

Προφανώς ο πρωταρχικός ρόλος του ΑΕΠ είναι η παροχή εκπαίδευσης και όχι οι προσλήψεις ανέργων . Αρα η σωστη αξιολόγησης των εκπαιδευτών στα ΑΕΠ είναι αναγκαία ! Συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρχει προτεραιότητα αυτών που δεν έχουν μόνιμη εργασία (αρκεί να έχουν τα προσόντα!) . Βέβαια υπάρχουν τόσοι πολλοί "απόφοιτοι" του ΑΕΠ, αλλά και των ΑΕΙ , που πραγματικά το πρόβλημα είναι η αξία των πτυχίων που χορηγούνται και η επαγγελματική αποκατάσταση που επιτυγχάνεται! Σίγουρα πάντως όχι στην Ελλάδα!
ΠΠ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ