Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Προσαγωγές μαθητών σε σχολεία που τελούν υπό κατάληψη

Συντονιστικό μαθητών: 7 Νοεμβρίου καταλήψεις στα σχολεία
Δημοσίευση: 21/10/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ύστερα από παρέμβαση εισαγγελέα έληξε η   η κατάληψη σε δύο σχολικές μονάδες του Νομού Φθιώτιδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες  τις πρωινές ώρες, σήμερα, αστυνομικοί, παρουσία εισαγγελέα, στο  5ο και το 6ο Λύκειο Λαμίας, που τελεί υπό κατάληψη , προσήγαγαν 10 μαθητές και έναν γονιό   τους οποίους οδήγησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας.

Επίσης αστυνομικοί προσήγαγαν τέσσερις μαθητές  σε  σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το 2ο ΕΠΑΛ Λαμίας.

Οι προσαχθέντες μετά την  ταυτοποίηση των στοιχείων τους    αφέθηκαν ελεύθεροι.

Συντονιστικό μαθητών: 7 Νοεμβρίου καταλήψεις στα σχολεία   

Η Συντονιστική  Επιτροπή  Μαθητών Αττικής, με ανακοίνωσή της καλεί τους μαθητές όλων των σχολείων σε καταλήψεις στις 7 Νοεμβρίου  και  ταυτόχρονο στις 12 το μεσημέρι πορεία στο κέντρο της Αθήνας (συγκέντρωση στα Προπύλαια).

Σύμφωνα με τη Συντονιστική π ολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται εδώ και βδομάδες σε κινητοποιήσεις.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: Οι εκπαιδευτικοί να σέβονται τις μαθητικές κινητοποιήσεις

Την πλήρη αντίθεσή του στην πρακτική να οδηγούνται μαθητές/τριες στα δικαστήρια για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις που αποφασίζει συλλογικά η μαθητική κοινότητα, είχε δηλώσει  εγγράφως το υπουργείο Παιδείας στις 29 Ιουλίου 2016 , με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μαθητών του Λυκείου και του Γυμνασίου Σάμης Κεφαλονιάς, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στις μαθητικές κινητοποιήσεις στα σχολεία τους.

Αυτή η αντίθεση , τόνιζε στην ανακοίνωση  το υπουργείο Παιδείας, βασίζεται πρωτίστως σε παιδαγωγικές αρχές, τις οποίες οφείλουν να σέβονται πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί και είναι ανεξάρτητη από τη συμφωνία ή τη διαφωνία με τον τρόπο που οι μαθητές/τριες διεκδικούν κάθε φορά τα αιτήματά τους.

«Εκφράζοντας δε και στην πράξη αυτή του την πολιτική», το υπουργείο Παιδείας  υπενθυμίζει ότι «προώθησε πρόσφατα την ψήφιση  διάταξης νόμου (αρ. 45 παρ. 2 του ν. 4386/16) με την οποία καταργήθηκε η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 1999 που κυρώθηκε με το ν.2811/2000, η οποία ποινικοποιούσε τις κινητοποιήσεις των μαθητών/τριών οδηγώντας παράλληλα ανήλικα παιδιά στα περίφημα «μαθητοδικεία».

Αν. υπουργός: Οι καταλήψεις έχουν και αυτό τον λόγο ύπαρξης

“Οι καταλήψεις έχουν και αυτό τον λόγο ύπαρξης. Είναι ένα μέσο διεκδίκησης. Εγώ δεν θα μάθαινα στα τμήματα του Αγρινίου τι συμβαίνει, αν οι φοιτητές δεν προέβαιναν σε καταλήψεις”.
Τη δήλωση αυτή είχε  κάνει στη Βουλή στις 8 Μαίου 2016, η Αν. υπουργός Παιδείας Σ. Αναγνωστοπούλου.

Τα αιτήματα του Συντονιστικού των μαθητών για την κινητοποίηση στις 7 Νοεμβρίου

Τα αιτήματα των μαθητών, όπως διατυπώνονται στην ανακοίνωσή τους εί αι:

-Το υπουργείο και η κυβέρνηση να εξασφαλίσουν ΤΩΡΑ χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία μας. Να αντιμετωπιστούν τα κενά, οι ελλείψεις σε καθηγητές, να δοθούν λεφτά για αναλώσιμα, υποδομές και ό,τι άλλο χρειάζεται για να λειτουργήσουν τα σχολεία μας.  

-Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τη μόρφωσή μας.

-Να γίνει τώρα η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και η Ενισχυτική Διδασκαλία σε όλα τα σχολεία.

-Να μη μας στοιβάζουν στις τάξεις. 20 μαθητές ανά τμήμα για να μπορεί να γίνεται μάθημα.

-Δωρεάν-ασφαλής μεταφορά για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της μέρας. Ένα γεύμα για όλους τους μαθητές.

-Να μπορούμε να δίνουμε εισαγωγικές εξετάσεις όσες φορές θέλουμε, κρατώντας βαθμολογία στα μαθήματα που επιθυμούμε και οι εξετάσεις να γίνονται μετά το τέλος του Λυκείου.

-Να μείνει στα χαρτιά το σχολείο – έκτρωμα που ετοιμάζουν. Πάρτε το πίσω!

-Με ευθύνη του κράτους να υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων τόσο στους χώρους φιλοξενίας όσο και στα σχολεία κατά βάση τις απογευματινές ώρες.

-Διεκδικούμε Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους.

 

Ετικέτες: 
Καταλήψεις

Σχόλια (6)

 
jr
22 Οκτ 2016 19:48

Μπράβο στους μαθητές που με την ορμή της εφηβείας αντιδρούν σ αυτό το χάλι και της εκπαίδευσης κόντρα στην πλειοψηφία του Ελληνικού λαού που μετά το δημοψήφισμα αντί να σκεφτεί και να οργανωθεί λέει΄΄σφάξε με αγά μου ν αγιάσω.Ντροπή σε όλους που τα βάζουν με τα νέα παιδιά και δε συλλαμβάνουν το βαθύτερο νόημα.ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.

 
Ελεύθερος
22 Οκτ 2016 15:58

@marty

Δεν είμαι μέλος κανενός κόμματος και δεν βρίσκομαι στην εξουσία. Ειδικά εις ό,τι αφορά στον σύριζα και τους ανέλ, δεν υπήρξα καν ψηφοφόρος τους. Σας παρακαλώ λοιπόν να μην με αποκαλείτε συριζαίο. Εγώ δεν σας έβρισα.

Οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων είναι ανέκαθεν παράνομες και πρέπει να κολάζονται παραδειγματικά. Ιδίως η κατάληψη σχολείου από τους ίδιους τους μαθητές είναι διπλά στρεβλή ενέργεια, όχι μόνον ως παράνομη, αλλά και ως αφύσικη και αντιπαιδαγωγική. Το θέαμα ημών των καθηγητών να στεκόμαστε από έξω επειδή κάποιοι βάζουν λουκέτο στην εξωτερική πύλη είναι αποκαρδιωτικό και δεν πρέπει να γίνεται ουδέ επί δευτερόλεπτο ανεκτό, ανεξαρτήτως κυβερνήσεως.

Όταν κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μία φυλακή. Όταν μάλιστα κλείνει ένα ελληνικό, χριστιανικό σχολείο, η έκνομος ενέργεια για μένα είναι οιονεί στρεφομένη και εναντίον της εθνικής μας ακεραιότητος. Έχω την ελπίδα ότι θα εκλείψει αυτό το θλιβερό φαινόμενο, και θα μείνει μόνο η θλιβερή του ανάμνηση ως μία από της άπειρες αυταπάτες της μονίμως βαυκαλιζομένης, εκτός τόπου και χρόνου Αριστεράς.

 
marty
22 Οκτ 2016 09:06

@Ελεύθερος Τώρα που βρίσκεστε στην εξουσία, εύχομαι όχι για πολύ ακόμα, οι καταλήψεις σχολείων είναι τέλεση αξιόποινων πράξεων και καλείτε τους εισαγγελείς να μην "κωφεύουν" αλλά να συλλαμβάνουν τους μαθητές. Όταν εσείς, όμως, καλούσατε τους μαθητές σε καταλήψεις σχολείων ήταν δημοκρατική έκφραση! Έχετε μια αντίληψη "τιραμόλα"ανάμεσα στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις παράνομες πράξεις εσείς οι συριζαίοι. Εξαιτίας σας οι καταλήψεις έγιναν θεσμός και τώρα έχετε το θράσος να τις καταγγέλλετε και να ζητάτε την εφαρμογή των διαταγμάτων ποινικοποίησής τους;

 
Μακρονησος
21 Οκτ 2016 23:50

Μπραβο στην κυβερνηση...,να τα βλεπουν οι ελαφροδεξιουληδες οταν και εφοσον

 
Ελεύθερος
21 Οκτ 2016 17:26

H αυτο-αποκαλούμενη "Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αττικής" καλεί τους ανηλίκους μαθητές στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων και οι εισαγγελείς κωφεύουν .

 
patra
21 Οκτ 2016 15:09

Α, μπράβο,
Η δημοκρατία σε όλο της το μεγαλείο.
Επειδή η Ιστορία για το κ. Τσίπρα θα τον αναφέρει ως ΚΑΤΑΛΗΨΙΑ και μόνο πρέπει οι υπόλοιποι καταληψίες να μην υπάρχουν!!!!!!

Άλλοι καιροί θα μου πείτε, τότε είσαστε το 4%, σήμερα είστε η ΕΞΟΥΣΙΑ!!!!!!
Βρε βρε γέλια!!!
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟΝ: Δεν επικροτώ τις καταλήψεις, αλλά πρέπει να θυμόμαστε και τι μας έλεγαν τα παλληκάρια !!!!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ