Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Αν το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης

Άγνωστο τι πρόκειται να γίνει με τους Σχολικούς Συμβούλους των οποίων η θητεία έχει πολλές φορές παραταθεί και για τους οποίους η ηγεσία του Υπ. Παιδείας τηρεί "σιγή ιχθύος"
Δημοσίευση: 28/10/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συνεδριάσει σε προγραμματισμένη διάσκεψη την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 με μόλις 2 υποθέσεις έτοιμες για συζήτηση. Επομένως είναι λογικό - και πρακτικά δυνατόν λόγω μικρού αριθμού υποθέσεων εκδίκασης - να έχουμε την απόφαση της Ολομέλειας για τον τρόπο επιλογής Διευθυντών Σχολείων.

Αν πράγματι αυτό γίνει τότε θα πρέπει να δούμε:

1. Αν η Ολομέλεια θα υιοθετήσει το σκεπτικό του Τμήματος Γ΄ κρίνοντας ως αντισυνταγματικό το νόμο επιλογής των Διευθυντών κυρίως ως προς το σκέλος της ψηφοφορίας χωρίς αιτιολογία ή αν τελικά θα υπάρξει υποστηριζόμενη από την πλειοψηφία των δικαστών της Ολομέλειας διαφορετική νομική προσέγγιση του ζητήματος.

2. Πως θα αντιδράσει το υπουργείο Παιδείας, ανάλογα φυσικά και με το περιεχόμενο της Απόφασης. Λογικά δεν πρέπει να αναμένουμε κάτι άμεσο αλλά ενσωμάτωση του περιεχομένου της απόφασης στο νομοθετικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα γίνουν οι επιλογές νέων Διευθυντών σχολείων το καλοκαίρι. Άλλωστε στις 30/7/2017 λήγει η θητεία των υπηρετούντων Διευθυντών σχολείων.

3. Με την ανακίνηση του όλου ζητήματος το υπουργείο ίσως προχωρήσει και στον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος επιλογής νέων Διευθυντών σχολείων αφού βέβαια προηγηθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

4. Άγνωστο τι πρόκειται να γίνει με τους Σχολικούς Συμβούλους των οποίων η θητεία έχει πολλές φορές παραταθεί και για τους οποίους η ηγεσία του υπ. Παιδείας τηρεί "σιγή ιχθύος".

Σχόλια (15)

 
HΡΑ
01 Νοε 2016 10:03

Ο νόμος θα κριθεί αντισυνταγματικός και επ' αυτού δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία. Οι Μπαλτάς - Κουράκης - κυρίως ο δεύτερος - παρακάμπτοντας βασικά, συνταγματικά κατοχυρωμένα, δικαιώματα των υποψηφίων, ανήγαγαν την (εκλογική) διαδικασία ως το κατεξοχήν κριτήριο και όλα τα άλλα έπρεπε σώνει και καλά να " προσαρμοστούν" σ' αυτό. Άλλα είχαν στο νου και προσδοκούσαν αλλά δεν τους βγήκε. Επόμενο ήταν λοιπόν να προκαλέσει εντάσεις αλλά και δικαιολογημένες ενστάσεις. Σε ό,τι αφορά τώρα τη δημοσιοποίηση της σχετικης απόφασης εκ μέρους του ΣτΕ, κατά την προσωπική μου εκτίμηση αυτή δεν "επείγει", αν και πολλοί από τους παραπάνω σχολιαστές, υποκειμενικά ή κομματικά σκεπτόμενοι, υποστηρίζουν το αντίθετο. Το βασικό επιχείρημα που θα επικαλεσθεί είναι η αναστάτωση που θα προκληθεί στη λειτουργία των σχολείων σε περίπτωση που η απόφαση κρίνει το νόμο αντισυνταγματικό - αυτό είναι σίγουρο γι' αυτό και η καθυστέρηση της δημοσιοποίησής της - και η απόφαση αυτή δημοσιευτεί μεσούσης της σχολικής χρονιάς. Αν και σε πολιτικό επίπεδο μετράει περισσότερο ο σάλος που θα προκαλέσει και η κομματική εκμετάλλευση εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Προσωπικά προβλέπω ότι η δημοσιοποίηση της απόφασης πάει για την άνοιξη του '17... Από 'κει και πέρα ο καθένας, υποκειμενικά σκεπτόμενος και δρώντας, μπορεί να λέει και να γράφει ό,τι θέλει...

 
Παναγιώτης
01 Νοε 2016 08:39

@Κωστακης και όλους τους άλλους που θεωρούν πως θα γίνει αναστάτωση και θα επιφέρει δυσλειτουργία των σχολείων. Οι λόγοι που αναφέρουν είναι απλώς προφάσεις για την διατήρηση της θεσούλας τους πάση θυσία έστω και αν κηρυχθούν αντισυνταγματικές οι τοποθετήσεις τους. Δεν μπορώ να φανταστώ μετά από εθνικές εκλογές να έβγαινε το κόμμα που έχασε τις εκλογές να λέει πως δεν θα παραδώσει τη κυβέρνηση γιατί οι περισσότεροι αγνοούν ότι το κάθε κράτος κάνει δεκαετή προγραμματισμό (και πρέπει να τον εφαρμόσει) από την αρχή της θητείας του και οι υπέρμαχοι της άποψης, της άμεσης αντικατάστασης, δεν ενδιαφέρονται για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους αλλά για προσωπικό τους όφελος, ἔπεα πτερόεντα.

 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΥΝΔΟΣ
01 Νοε 2016 02:45

Προς Κωστάκη
Καμμία αναστάτωση δεν θα γίνει στα σχολεία με την "αλλαγή διευθυντών στη μέση της χρονιάς". Πολλοί διευθυντές άλλαξαν στην μέση της προηγούμενης χρονιάς λόγω θανάτου ή παραιτήσεων για λόγους υγείας χωρίς να υπάρχει πρόβλημα στις αντίστοιχες σχολικές μονάδες. Αφού διοικεί ο Σύλλογος.

 
patra
31 Οκτ 2016 23:03

Το κύριο και καίριο και καυτό πρόβλημα είναι αυτό της συνταγματικότητας!
Αν για άλλη μια φορά έχουμε περίπτωση αντισυνταγματικότητας τότε έχουμε πρόβλημα ως Πολιτεία!
Φυσικά δε θα αλλάξουν οι δ/ντες, έστω κι αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός!

 
freeman
31 Οκτ 2016 11:28

Αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για την επιλογή διευθυντών σχολείων διότι περιέχει και την ψηφοφορία, δεν προκύπτει ότι και ο νόμος επιλογής των διευθυντών εκπαίδευσης είναι έωλος και σε αντίστοιχη προσφυγή θα κριθεί αντισυνταγματικός; Άρα θα υπάρχει υποχρεωτικά και αλλαγή διευθυντών εκπαίδευσης. Μάλιστα επειδή στην τελευταία περίπτωση η κατάσταση είναι πιο επείγουσα, συγκρίνοντας το πλήθος των διοικητικών πράξεων των διευθυντών εκπαίδευσης με αυτές των διευθυντών σχολικών μονάδων.

 
στέλιος
31 Οκτ 2016 07:13

έκπτωση των δ/ντών τώρα σημαίνει και αλλαγή όλων των τοποθετήσεων των ΠΥΣΔΕ σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας!.
Σε περίπτωση ακυρώσεως της διαδικασίας προτείνω παραίτηση όλων των Δ/ντών άμεσα.

 
PE19
30 Οκτ 2016 22:29

Δεν ξέρω κατά πόσο συνταγματική είναι η διδακτική υπηρεσία επαπειλούμενων εγκυμονούντων σε άδεια καθώς και αρρένων γονέων ανήλικων παίδων σε άδεια με σύζυγο άνεργη, ενώ δεν θεωρείται διδακτική υπηρεσία η εκπαιδευτική άδεια ( στην οποία υπάρχει συνήθως επικουρική διδασκαλία σε ΑΕΙ) και υποχρέωση 3σίου χρόνου υπηρεσίας στο Ελληνικό δημόσιο. Πόσο συνταγματική είναι η διδασκαλία υπηρετούντων ως ΠΛΗΝΕΤ, ΕΚΦΕ, ΣΣΝ, ΚΠΕ, κλπ και όχι η διδασκαλία με απόσπαση ή ως ωρομίσθιος σε ΑΕΙ. Να μου πείτε συνάδελφοι πόσο συνταγματικά είναι όλα αυτά να θεωρείται διδακτική υπηρεσία χωρίς διδασκαλία να μην θεωρείται η διδασκαλία σε Φοιτητές !!!!!
Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε.

 
Στράτος
29 Οκτ 2016 22:27

Θα αποφύγω να κρίνω τις απόψεις κάποιων σχολιαστών που επιθυμούν άμεσα "ακύρωση της τοποθέτησης των υπηρετούντων Διευθυντών", επαναφορά των προηγουμένων (!!!) ή ορισμό των αρχαιοτέρων εκπαιδευτικών ως Διευθυντών.

Στην παρούσα φάση θα πρέπει απλώς να αναμένουμε τη δημοσίευση της Απόφασης της Ολομέλειας. Ας δούμε την τελική κρίση της πλειονότητας των ανωτάτων δικαστών, το σκεπτικό τους και έπειτα μπορούμε να κάνουμε κρίσεις και αναλύσεις (και οι κρίνοντες άλλωστε κρίνονται).

Είναι βέβαιο ότι μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης θα υπάρξουν σχετικά ερωτήματα προς τον Υπ. Παιδείας κ. Φίλη στα πλαίσια των συνεντεύξεων που δίνει στα ΜΜΕ. Τότε θα μάθουμε προς τα που προσανατολίζεται το Υπ. Παιδείας.

Φυσικά όλων προηγείται η Απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Υπομονή λοιπόν ως την Παρασκευή (εάν τελικά τότε πράγματι δημοσιοποιηθεί η Απόφαση).

 
thes
29 Οκτ 2016 21:05

Κυριε Πλαταρο.
Ησασταν διευθυντης εκπαιδευσης και προσφυγατε στο ΣτΕ ως υποψηφιος διευθυντης και σχολειου και διευθυντη εκπαιδευσης.Αν η αποφαση για το αντισυνταγματικο της ψηφοφοριας ειναι θετικη επηρεαζει και τους διευθυντες εκπαιδευσης που ψηφιστηκαν απο μη συνταγματικα εκλεγμενους διευθυντες σχολειων η οχι αφου ειναι αλλος νομος.Γιατι μπηκε και η συνεντευξη.Γνωριζω δε οτι εσας σας αδικησαν με το χειροτερο τροπο 0πως και παρα πολλους αλλους.Και αν τους επηρεαζςι απαιτειται νεα προσφυγη και που

 
Κωστακης
29 Οκτ 2016 20:29

Και βεβαια ευσεβης ποθος ολων των παραπανω σχολιαστων ειναι η αμεση αντικατασταση των ηδη υπηρετουντων δ.ντων χωρις να τους ενδιαφερει η οποια αλλαγη μεσουσις της περιοδου , που ετσι κι αλλιως την θεωρουν ευκολη νομιμη και πανω απο ολα λειτουργικη. Δυστυχως οι περισσοτεροι αγνοουν οτι το καθε σχολειο κανει ετησιο προγραμματισμο (και πρεπει να τον εφαρμοσει) απο την αρχη της χρονιας και ετσι πιστευω οτι οι υπερμαχοι της αποψης αμεσης αντικαταστασης δεν ενδιαφερονται για την ευρυθμη λειτουργια των σχολειων αλλα για προσωπικο τους οφελος. Ψυχραιμια συναδελφοι. Η θεσουλα σας περιμενει...

 
ΣΤΕ...
29 Οκτ 2016 17:38

«Λογικά δεν πρέπει να αναμένουμε κάτι άμεσο».
Κατά την άποψή μου άμεσα:
1)ακυρώνονται οι τοποθετήσεις των στελεχών (Δ/ντων εκπαίδευσης και σχολικών μονάδων) που επελέγησαν με τον Ν.4327/2015. Τις τελευταίες μέρες έχει αναλυθεί πλήρως και έχει γίνει σαφές ότι αντισυνταγματικός νόμος ή άρθρο νόμου ακυρώνει τα αποτελέσματά του.
2)θα πρέπει να επανατοποθετηθούν αναδρομικά από 01/07/2015 όλα τα στελέχη που αντισυνταγματικά αντικαταστάθηκαν (με ότι αυτό συνεπάγεται...).
3)να ξεκινήσουν διαδικασίες επιλογής στελεχών ή με τον Ν.3848/2010 ή με κάποιον άλλον που θα είναι σύμφωνος με το σύνταγμα ή έστω με τον Ν.4327/2015 θεραπευμένο σύμφωνα με την απόφαση του Σ.Τ.Ε..

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις της δικαιοσύνης θα πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους, όσο για τις παραπάνω απόψεις μου τις καταθέτω με αφετηρία το αν...

 
geo
29 Οκτ 2016 16:53

Γιατί, ξέρουν μήπως και οι ίδιοι τι θα κάνουν μετά. Πιστοί στο σχέδιο με τα 3 ου. Κουτουρού.

 
Γιάννης Πλατάρος
29 Οκτ 2016 15:13

Το μόνο απολύτως βέβαιον, είναι ότι η μυστική ψηφοφορία, είναι αντισυνταγματική. Δεν είναι μόνο αυτή, αλλά και άλλα. Ας πούμε το περιορισμένο πλήθος Σχολείων. Όμως, όσο και μη ειδικός να είναι ένας, αυτό το θέμα με την ψηφοφορία προσκρούει σε όλα όσα ξέρουμε από τις αρχές Διοικητικού Δικαίου. Προσκρούει σε ό,τι διδάσκει ένας καθηγητής Νομικής στα πρώτα μαθήματα των φοιτητών του. Προσκρούει στον παροιμιώδη «πρωτοετή της Νομικής» Η Αρχή είναι: «Αιτιολόγηση των αποφάσεων της Διοίκησης» (επωνυμία, πρακτικό, αιτιολόγηση με βάση τον νόμο επιλογής και δη τα κριτήρια που απαριθμούσε.) Με ό,τι παρεπόμενο παράγωγο: Παράγωγο, είναι η λ.χ. η παντελής, καθολική, αντικειμενική, αδυναμία ελέγχου των αποφάσεων της Διοίκησης. Παράγωγο είναι η αντικειμενική αδυναμία προσφυγής όποιου κρινόμενου θεωρεί εαυτόν αδικηθέντα. ( Ουσιαστική κατάργηση δικαιώματος)
Επ΄αυτού, η κατάργηση θα πρέπει να θεωρείται απολύτως βεβαία. Μου είναι αδιανόητο να σκεφθώ κάτι άλλο. Για παράδειγμα, η συνέντευξη, με όποιο άθλιο τρόπο κι αν θα μπορούσε να διεξαχθεί, χωρίς «εξεταστέα ύλη» λ.χ. όπως καθιερώθηκε, άρα δυνητικά, απολύτως διαβλητή από τις πλειοψηφίες του Συμβουλίου Επιλογής, είναι εν τούτοις, Συνταγματική, διότι υπάρχει επωνυμία και (η όποια) αιτιολόγηση με «μαγνητοφωνημένα» πρακτικά . Η μυστική ψηφοφορία, νομικώς, δεν αιτιολογείται με τίποτα.
Πάμε τώρα στις επιπτώσεις από την πιθανή Αντισυνταγματικότητα:
Οι επιπτώσεις είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΕΣ, ΔΙΟΤΙ ΗΔΗ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΝΟΜΟ (1566/1986)
1) Οι αιρετοί Διευθυντές , εκπίπτουν αυτοδικαίως με την δημοσίευση της Δικαστικής Απόφασης του Σ.τ.Ε.
2) Αναλαμβάνουν αυτομάτως καθήκοντα προσωρινού Διευθυντή στα Σχολεία, οι «Αρχαιότεροι, Υπηρετούντες με οργανική θέση στο Σχολείο» (Και κάνουν μάθημα και τις 5 μέρες στο Σχολείο)
3) Η Βουλή ψηφίζει τάχιστα νόμο Συνταγματικό.

Τώρα, μεσούντος του Σχολικού έτους δεν μπορεί να γίνει τεράστια αναστάτωση στα Σχολεία και «για λόγους υπέρτατου Δημοσίου Συμφέροντος» θα δοθεί ολιγόμηνη παράταση της θητείας από το ίδιο το Σ.τ.Ε. μέχρι να γίνουν νόμιμες κρίσεις με το νομικό καθεστώς που θα υποδεικνύει το Σ.τ.Ε.
Άρα - το πολύ- το καλοκαίρι θα πρέπει να έχουμε κρίσεις.
Το γεγονός, ότι δεν βγήκε απόφαση τον Σεπτέμβριο (από την Συζήτηση της 4ης Ιουνίου) όπως πάλι είχε αναγγελθεί μέσω δημοσιευμάτων και διαρροών, προβληματίζει για την απόφαση της Παρασκευής. Όμως, «Κυριακή κοντή γιορτή»

 
Ελένη
29 Οκτ 2016 14:01

Εκτός από τη θητεία των Σχολικών Συμβούλων έχουν λήξει και οι θητείες των Υπευθύνων και των μελών των παιδαγωγικών ομάδων στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, καθώς και οι θητείες των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων.

 
Πετρος
29 Οκτ 2016 12:57

Το πλέον λογικό είναι η απόφαση να έχει ήδη βγει μετα από 2-3 διασκέψεις, που έγιναν πριν κάποιους μήνες. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΤΗ ΔΟΥΜΕ. ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ!
Στο ερώτημα που τίθεται τι θα συμβεί, όλοι αντιλαμβάνονται και χωρίς γνώσεις νομικών, ότι όλες οι διοικητικές πράξεις, τόσο για διευθυντές σχολείων όσο και κατ΄επέκταση για διευθυντές διευθύνσεων είναι ΩΣ ΜΗ ΓΕΝΟΜΕΝΕΣ. Δηλαδή μετά την απόφαση δεν νομιμοποιούνται οι υπάρχοντες ελέω 4327/15, να υπογράφουν στα σχολεία και στις διευθύνσεις διοικητικές πράξεις.Τι πρέπει να γίνει; Μέχρι τις νέες σύννομες πράξεις, αυτό που προβλέπεται από τον καταστατικό χάρτη της παιδείας τον 1566/85. Αναλαμβάνει για μικρό χρονικό διάστημα ο αρχαιότερος σε χρόνια υπηρεσίας στην οργανική μονάδα που έχει οργανική θέση. Τόσο απλά!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ