Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Πολιτικό “βαρόμετρο” οι εκλογές των δασκάλων και καθηγητών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Οι παρατάξεις και οι υποψήφιοι για το ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ- Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί για την ψηφοφορία
Δημοσίευση: 30/10/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ιδιαίτερα μεγάλο  ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκλογές  των 150.000 δασκάλων, νηπιαγωγών και καθηγητών, μονίμων και αναπληρωτών,  που θα διεξαχθούν σε όλη τη χώρα την ερχόμενη Τετάρτη  2 Νοεμβρίου για την ανάδειξη των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ).

Κι αυτό διότι εκπαιδευτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στο ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ, αποτυπώνεται περίπου και στις εθνικές εκλογές.

Το 2014 που έγιναν οι πρηγούμενες εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών, στο ΚΥΣΔΕ:

“Εκτοξεύτηκε” η δύναμη των ΣΥΝΕΚ που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ από  15, 3% το 2010 στο 19,9 % το 2012 και στο 24,9%  το 2014

Η ΔΑΚΕ είχε απώλειες.  Από 25,6% που ήταν η δύναμή της το 2010, έπεσε στο 22,8% το 2012 και στο 21,7% το 2014

Η ΠΑΣΚ έπαθε “καθίζηση”. Από 25,3% το 2010  “κατρακύλησε” στο 14% το 2012  και στο 8,3%  το 2014.

Στο ΚΥΣΠΕ:

Η ΔΑΚΕ  από το 2010 έως και το 2014 είχε απώλειες της τάξεως του 7,5%, και

Η ΠΑΣΚ “κατρακύλησε” από 32,9% το 2010 στο 19,6%  το 2014  με το νέο σχήμα ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚ)

Το ΠΑΜΕ και οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Σημαντική άνοδο είχαν οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ οι οποίες  το 2014 κατέκτησαν την τρίτη θέση τόσο στο ΚΥΣΠΕ (17,83%)  όσο και στο ΚΥΣΔΕ (16,17%)

Ανοδο είχε επίσης και το ΠΑΜΕ το οποίο στο ΚΥΣΔΕ το 2014  έλαβε 14,1% από 11,6% το 2012 και στο ΚΥΣΠΕ από 11,6% το 2012 ανέβηκε στο 14,1 % το 2014.

Η ΑΠΟΧΗ

Το 2014 παρά το «δέλεαρ» της χορήγησης μιας ημέρας  άδειας  στους εκπαιδευτικούς για να πάνε να ψηφίσου  πολλοί ήταν εκείνοι που προτίμησαν να κάνουν μάθημα ή και να απέχουν   χωρίς να βρίσκονται στο σχολείο τους, παρά να προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ειδικότερα στις εκλογές  του 2014 για το ΚΥΣΠΕ ψήφισαν 67.655 εκπαιδευτικοί  και για το ΚΥΣΔΕ 52.604.

Το   ποσοστό αποχής  άγγιξε το 24% για το ΚΥΣΔΕ  και το  11% για το ΚΥΣΠΕ .

Πατήστε εδώ για τα αποτελέσματα του 2014 των εκλογών στο ΚΥΣΔΕ

Πατήστε εδώ για τα αποτελέσματα του 2014 των εκλογών στο ΚΥΣΠΕ

ΟΙ ΔΙΑΔΙΑΚΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα.Η εκλογή μπορεί να παραταθεί μέχρι της 8ης μεταμεσημβρινής ώρας το αργότερο, εφόσον υπάρχουν εκλογείς οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Για να δείτε τους υποψηφίους  κατά παράταξη, για το ΚΥΣΔΕ, πατήστε εδώ

Για να δείτε τους υποψηφίους  κατά παράταξη, για το ΚΥΣΠΕ, πατήστε εδώ

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΛΕΓΕΙΝ

Δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι τακτικοί εκπαιδευτικοί (διορισμένοι σε μόνιμες θέσεις) της δημόσιας Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά περίπτωση, καθώς και οι προσωρινοί αναπληρωτές.

ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Στην εφορευτική επιτροπή κάθε Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ψηφίζουν οι εκπαιδευτικοί της ίδιας βαθμίδας (τακτικοί ή αναπληρωτές), οι οποίοι υπηρετούν είτε οργανικά είτε με απόσπαση σε σχολεία της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (σχολεία Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Δεύτερης Ευκαιρίας, κλπ.).

ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Οι εκπαιδευτικοί που είναι αποσπασμένοι εκτός σχολικών μονάδων (Κ.Υ., Πανεπιστήμια, ΙΕΠ, κλπ.), καθώς και οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στο εξωτερικό, εγγράφονται στους καταλόγους εκλογέων της οργανικής τους θέσης και ψηφίζουν ενώπιον της οικείας εφορευτικής επιτροπής (Αριθμ. 3389/4-11-2008 άποψη του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Παιδείας).

Οι απουσιάζοντες με άδεια κάθε μορφής ψηφίζουν στην περιοχή της οργανικής τους θέσης. Εκπαιδευτικοί που κατέχουν θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης, καθώς και εκπαιδευτικοί που υπηρετούν με απόσπαση σε υπηρεσίες των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, ψηφίζουν στις Εφορευτικές Επιτροπές των περιοχών όπου υπηρετούν (όπως είχε γίνει και στις αντίστοιχες αρχαιρεσίες του 2012).

Εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αντίστροφα.

ΑΔΕΙΑ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Για τη διευκόλυνση των εκλογέων και τη διασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συμμετοχής τους (σ.σ. στις εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών στο ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ) , χορηγείται άδεια μιας (1) ημέρας σε όλους τους εκπαιδευτικούς που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας

 Οι υποψήφιοι αιρετοί εκπρόσωποι για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, προκειμένου να διευκολυνθούν, μπορούν να απουσιάσουν από την υπηρεσία τους ως εξής:

α. Οι υποψήφιοι για τα Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια πέντε (5) ημέρες.

β. Οι υποψήφιοι για τα Ανώτερα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια τρεις (3) ημέρες.

γ. Οι υποψήφιοι για τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια δύο (2) ημέρες.

 

Ετικέτες: 
ΚΥΣΠΕΚΥΣΔΕ

Σχόλια (1)

 
mikroiek
30 Οκτ 2016 16:29

Και όσοι έχουν διατεθεί σε ΔΙΕΚ θα είναι την ημέρα αυτή σε άδεια; γιατί θα πρέπει να γίνει αναπλήρωση.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ