ΚΟΛΛΕΓΙΑ:Νομοθετική παρέμβαση για να μην “παγώσει” η λειτουργία του ΣΑΕΠ λόγω νέας μετονομασίας υπουργείων

Αμεση κινητοποίηση Ν. Φίλη για να συνεχίσει τη λειτουργία το ΣΑΕΠ το οποίο τελευταία "τρέχει" με μεγάλη ταχύτητα για την εξέταση όλων των φακέλλων που εκκρεμούσαν στα “συρτάρια” του υπουργείου Παιδείας

31/10/2016

Ενημερώθηκε: 31/10/2016, 21:18

Άκουσε το άρθρο

Για μια ακόμη φορά οι φάκελλοι των πτυχιούχων Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων που βρίσκονται από το 2013 στο υπουργείο Παιδείας, με αίτημα την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών θα έμπαιναν στον “πάγο” για μερικούς μήνες, λόγω της νέας μετονομασίας υπουργείων, εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν  είχε κινητοποιηθεί άμεσα.

Ηδη , σύμφωνα με πληροφορίες του esos, ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης έχει έτοιμη σχετική νομοθετική ρύθμιση, για να αντιμετωπίσει οριστικά το ζήτημα, ώστε αν και στο μέλλον υπάρξει και άλλη μετονομασία υπουργείων να μην υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας του  Συμβουλίου  Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ).

Ηδη με νέα Προεδρικά Διατάγματα  γίνεται νέα μετονομασία υπουργείων που σημαίνει ότι το ΣΑΕΠ , με το ισχύον νομικό καθεστώς, δεν μπορεί  να λειτουργήσει εάν οι νέοι υπουργοί δεν στείλουν άμεσα τους εκπροσώπους τους ως μέλη του Συμβουλίου.

Στο παρελθόν το ΣΑΕΠ καθυστερούσε να λειτουργήσει μέχρι και 6 μήνες επειδή οι υπουργοί καθυστερούσαν να στείλουν εκπροσώπους, με αποτέλεσμα περίπου 3.300 φάκελλοι αποφοίτων Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων να έχουν “βαλτώσει” στο υπουργείο Παιδείας.

Η νέα ρύθμιση βάζει τέλος οριστικά σ αυτό το χρόνιο πρόβλημα.

ΣΑΕΠ: Εξετάστηκαν 600 φάκελλοι αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών.

Ολοκληρώθηκε από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), η εξέταση 600 φακέλλων αποφοίτων Κολλεγίων και ξένων ΑΕΙ που ζητούν , εδώ και δυο χρόνια περίπου, αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών.

Ετσι, όπως εκτιμά το υπουργείο Παιδείας:

Α.  Μέχρι τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η εξέταση όλων των φακέλων (περίπου 3.300) που κατατέθηκαν μέχρι 31-12-2015

Β. Στις αρχές του 2017 θα ξεκινήσει η εξέταση των φακέλων που κατατέθηκαν από τον Γενάρη του 2016.

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την επικαιροποίηση του   ισχύοντος 38/2010 Προεδρικού Διατάγματος   για την ουσιαστική  εναρμόνιση  των προβλέψεων της οδηγίας με την κείμενη ελληνική  νομοθεσία για την Ανώτατη Εκπαίδευση, βρίσκεται υπό κατάρτιση στο υπουργείο Παιδείας.

Από την περασμένη Ανοιξη το υπουργείο Παιδείας για την   επαγγελματική  ισοδυναμία των  τίτλων σπουδών ζητά και τη συνεπικουρία, όπου αυτή απαιτείται,  των Επαγγελματικών Ενώσεων και Επιμελητηρίων.

Καταγγελίες

Στον  Επιθεωρητή  Δημόσιας Διοίκησης και στο  Συνήγορο  του Πολίτη, έχουν  γίνει “σωρεία” καταγγελιών από πτυχιούχους για την καθυστέρηση εξέτασης των φακέλων τους από το 2013.

Αιτία της απαράδεκτης καθυστέρησης αποτελεί η   αναστολή λειτουργίας του αρμόδιου Συμβουλίου, του ΣΑΕΠ, καθώς λόγω της επαναλαμβανόμενης  μετονομασίας και διάσπασης υπουργείων,  θα έπρεπε  να ανασυγκροτηθεί, αφού, σε  αυτό συμμετέχει κι ένας εκπρόσωπος από κάθε υπουργείο.

Τα υπουργεία έκαναν μέχρι κι ένα εξάμηνο να ορίσουν εκπροσώπους , με αποτέλεσμα να μη συγκροτούνταν άμεσα το ΣΑΠΕ  , για να εξεταστούν  οι  φάκελοι  των πτυχιούχων που περιμένουν την αναγνώριση.

 

Σχόλια (7)

aspa
|

Η νομοθετική παρέμβαση για να μην “παγώσει” η λειτουργία του ΣΑΕΠ λόγω νέας μετονομασίας υπουργείων, έγινε από τον απερχόμενο υπουργό ή για άλλη μιά φορά θα "παγώσει" η λειτουργία του ΣΑΕΠ; Γνωρίζει κάποιος να μας πει;

HΡΑ
|

Το θέμα δεν είναι να φύγουν - που πρέπει να φύγουν - αλλά ποιοι θάρθουν στη θέση τους κι αν η πατρίδα μας μ΄αυτούς που θάρθουν θα δει "άσπρη μέρα", χωρίς βεβαίως γι΄αυτό να περιμένει να χιονίσει... Εντάξει, μην ορκίζεσαι κιόλας πως δεν είσαι κΟΥμμουνιστής. Φαίνεται άλλωστε από τις τρεις φρασούλες που γράφεις... Και καταλαβέ το επιτέλους: αυτοί που είναι στα πράγματα τώρα μόνο αριστεροί δεν είναι. Πιο δεξιά δεν γίνεται, γιατί η πολιτική που κατ' εντολή του Σιόιμπλε εφαρμόζουν μάλλον Πινοσέτ θυμίζει...

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ
|

Δεν φευγουν με τίποτα.... Βάλτε μυαλό βγείτε στον δρόμο

Σωτος
|

Μας δουλευουν ψιλο γαζι. Αλλα τι περιμενετε? Αριστεροι δεν ειναι? Αριστερη ιδεολογια κυνηγουν. Αν δεν αλλαξει κυβερνηση μην περιμενετε τιποτα. Αυτοι θα το τρεναρυν οσο μπορουν .

Chris
|

@ Panagiotis
Τα Αμερικάνικα δυστυχώς ακόμα δεν εξετάζονται καν.
Το υπουργείο πρέπει να εναρμονίσει στον νόμο που αφορά τα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και τα Αμερικάνικα.
Αυτη τη στιγμή η Ευρώπη πιέζει για αναγνώριση των Ευρωπαϊκών τίτλων (και γι αυτό "τρέχουν" στον ΣΑΕΠ).
Το Deree απ όσο μιλάω και έχω πληροφορηθεί έχει προβεί σε πολλές διευκρινήσεις για την αναγνώριση των πτυχίων του. (Να πω ότι πλέον τα πτυχία τα δίνει μέσο του Open Univercity που ειναι ευρωπαϊκό).
Θεωρητικά δεν μπορείς να αναγνωρίσει το Univercity of Birmingham και οχι το MIT. Αρα όλα τα πτυχία ανεξαρτήτου προέλευσης θα πρέπει να εξεταστούν. Κριτήρια παγκόσμια υπάρχουν και μάλιστα είναι χρόνια που έχουν εδρεωθεί
Τέλος να πω ότι, είναι απίστευτα παρανοϊκό να υπάρχει τόση ανεργία και ακόμα να μην έχει προχωρήσει η αναγνώριση πτυχίων εξωτερικού. Πόσο δύσκολη πυρηνική επιστήμη είναι πια αυτη η δουλειά ?

Panagiotis
|

με τα πτυχία των Τρίτων χωρών (Η.Π.Α.) τι θα γίνει , θα αποφασίσει ο κ Φίλης να υπογράψει την λίστα με του Διεθνείς Οργανισμούς που αναγνωρίζει το Υπουργείο Παιδείας και που υπάρχει ήδη για τους κατόχους Μεταπτυχιακών .Μπορει επισης να αναφερει στην νεα τροπολογια ότι είναι η ιδια που ισχύει για τα Μεταπτυχιακα.

panos
|

Φανταζομαι οτι ο κ. Φιλης θα πρεπει να λαβει υποψην του και τους οποίους προβληματισμους υπαρχουν απο τους εισηγητες του ΣΑΕΠ για να διευκολυνει το εργο τους και να μη προσκολλουν σε κενα της νομοθεσιας οπως στην αναδρομικοτητα που δεν οριζει ο Ν. 3696/2008 για τους αποφοιτους πριν τη δημοσιευση του παροντος νομου, κ.λπ.
Αντε να δουμε!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ