Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ισοδύναμα με MASTER τα πτυχία των Πολυτεχνείων και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου

Κατατέθηκε Διάταξη στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής
Δημοσίευση: 31/10/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι τίτλοι Πανεπιστημιακών Τμημάτων ή Σχολών με θετικό-εφαρμοσμένο προσανατολισμό πενταετούς ή εξαετούς φοίτησης, τα οποία ικανοποιούν τις προϋποθέσεις της επόμενης παραγράφου  είναι ισοδύναμα με μεταπτυχιακά διπλώματα υπό τη διεθνή ονομασία «MASTER» όπως αυτά χορηγούνται   από   Ανώτατα   Εκπαιδευτικά   Ιδρύματα   του   ενιαίου Ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης, αλλά και όσων χωρών της αλλοδαπής ακολουθούν αντίστοιχη πρακτική.

Αυτό προβλέπει  Διάταξη  (σ.σ. συμπεριλήφθη στο Σχέδιο Νόμου για τα Μεταπτυχιακά, άρθρο11 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) την οποία η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, απέστειλε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής προς επεξεργασία.

Η Διάταξη ουσιαστικά αφορά τα Πολυτεχνεία και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με τη διάταξη η    ισοδυναμία αυτή ισχύει μόνο για τα Τμήματα ή τις Σχολές οι οποίες, κατά την κρίση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) πληρούν τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

-    Προσφέρουν σπουδές γνωστικού αντικειμένου με θετικό-εφαρμοσμένο  προσανατολισμό.

-    Έχουν πρόγραμμα ενιαίας και αδιάσπαστης πενταετούς ή εξαετούς  φοίτησης.

-    Διαθέτουν επαρκή σε εύρος και λογική διάρθρωση μαθήματα, που καλύπτουν ολόκληρο το εύρος του σχετικού γνωστικού αντικειμένου, περιλαμβανομένων και επαρκών μαθημάτων εμβάθυνσης (προχωρημένου επιπέδου) διαρκείας δύο τουλάχιστον εξαμήνων.

-    Προβλέπουν την υποχρεωτική εκπόνηση ερευνητικού χαρακτήρα Διπλωματικής εργασίας, εντός ενός εξαμήνου κατ’  ελάχιστον.

Οι κάτοχοι των τίτλων σπουδών αποφοίτων Ελληνικών Τμημάτων ή Σχολών Πανεπιστημιακού επιπέδου πενταετούς ή εξαετούς φοιτήσεως με την ανωτέρω ισοδυναμία, απαλλάσσονται της υποχρέωσης κατοχής διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών (Δ.Μ.Σ.) για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής   για τις μεταπτυχιακές σπουδές στα Ελληνικά Α.Ε.Ι.

Η Αιτιολογική Εκθεση

Με το άρθρο 11 , περιγράφεται η έννοια του πτυχίου ή διπλώματος ολοκληρωμένων σπουδών, σύμφωνα με τον όρο Master όπως αναγνωρίζεται διεθνώς από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Ορίζονται οι όροι εφαρμογής που οδηγούν στην απονομή πτυχίου ή διπλώματος ύστερα από την ολοκλήρωση κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης Προγράμματος Σπουδών με χρόνο φοίτησης ίσο ή μεγαλύτερο από πέντε έτη.

 

Σχόλια (83)

 
john2016
01 Νοε 2016 00:02

Κάνε και τα ΤΕΙ ΙΕΚ να ολοκληρώσεις την μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 
Φοιτητής ΑΕΙ ΤΤ
01 Νοε 2016 06:57

Τώρα εξηγείται καλύτερα και ο ξαφνικός "προβληματισμός" της κας Αναγνωστοπούλου σχετικά με τη θέση των ΤΕΙ στον ενιαίο χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης.. Επόμενη κίνηση ματ η άρνηση της μετονομασίας των Τεχνολογικών ιδρυμάτων σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών. Η σύνοδος προέδρων τι κάνει;;

 
El Mechanico
01 Νοε 2016 08:57

Δεν καταλαβαίνω το πρόβλημα των αποφοίτων ΤΕΙ. Ούτως ή άλλως δεν ήταν ίσα το Δίπλωμα του Μηχανικού με το πτυχίο των ΤΕΙ. Η προσπάθεια ισοπέδωσης των πάντων τόσα χρόνια ήταν πετυχημένη πάντως.

 
Γιάννης
01 Νοε 2016 09:48

Από τη στιγμή που η Μπολόνια μιλάει για 3 διακριτούς κύκλους σπουδών το μόνο που μπορεί να πετύχουν είναι να φάμε ένα γερό πρόστιμο μέχρι να ακυρωθεί ο νόμος ...

 
J.konstantopoulos
01 Νοε 2016 10:04

Λοιπόν για να εξηγούμαστε με τα πενταετή πολυτεχνεία και τις πενταετείς σπουδές γενικά στην ψωροκώσταινα. Οι προπτυχιακές σπουδές είναι προπτυχιακές σπουδές. Η ιατρική είναι εξαετής !! Εχει ανάλογη διάταξη το νομοσχέδιο για την ιατρική ? Δεύτερον, σήμερα, υπάρχει πληθώρα μηχανικών πενταετούς φοίτησης, που έχει "χάσει" την επαφή με το διάβασμα επί δεκαετίες και τώρα θα βεθεί με "μαστερακι". Που αν μάλιστα εργάζεται στο δημόσιο και περιμένουν να κριθούν για θέση προϊσταμένου, θα αποκτησουν το προσόν που προβλέπει ο νέος νόμος, και δεν είχαν, συνειδητά, γιατί το μεταπτυχιακό είναι ένα ή δύο έτη σπουδών, μετά το πτυχίο. Τρίτον, έχετε σκεφτεί τι θα γίνει με τις τετραετείς πανεπιστημιακές σχολές ? Θα αρχίσουν όλες να ζητάνε επέκταση χρόνου σπουδών ώστε να γίνουν πέντε. Οι μεταπτυχιακές σπουδές παρέχουν εξειδίκευση μετά το πτυχίο. Μην παίζουμε τώρα με τις λέξεις επειδή καποιοι έχουν ένα μένος με τον τεχνολογικό τομέα των ΑΕΙ και προσπαθούν με κάθε μέσο να διατηρήσουν πλεονέκτημα στο επάγγελμα. Αν περάσει αυτό το άρθρο θα είναι μία ακόμη απόδειξη της υπόγειας δράσης του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ σε κάθε κυβέρνηση. Είναι αστειότητα αυτό. Σιγά μην αναγορεύονται και σε υποψήφιους διδάκτορες επειδή τελείωσαν το πολυτεχνείο ή την γεωπονική. Πολύ υπερτίμηση έχει πέσει σε αυτές τις σχολές.Αυτά τα πράγματα δεν είναι λογικά επιτέλους.

 
Civilaras
01 Νοε 2016 10:15

Πρέπει να συζητηθεί στο τραπέζι και το θέμα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. διότι παρέχει πενταετές ενιαίο κύκλο σπουδών (300 ECTS). Αν βέβαια κοιτάξουμε τα πράγματα με άλλη οπτική γωνία η συνθήκη της Μπολόνιας αναφέρει για bachelor τριετών κύκλων σπουδών...... Συμπέρασμα, η Ελλάδα είναι ''κράτος εν κράτει''.... Για αυτό άλλωστε είναι στη θέση που βρίσκεται....

 
K. G.
01 Νοε 2016 11:39

 "Έχουν πρόγραμμα ενιαίας και αδιάσπαστης πενταετούς ή εξαετούς  φοίτησης."
"Προσφέρουν σπουδές γνωστικού αντικειμένου με θετικό-εφαρμοσμένο  προσανατολισμό"
Άρα, όλα τα ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ, ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ, ΔΑΣΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ, ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ, ΙΑΤΡΙΚΗ,
όλες αυτές δικαιούνται αναγνώριση MASTER.
Ελλάς το μεγαλείο σου!!!

 
KK
01 Νοε 2016 13:19

Να γίνουν όλα τα τμήματα 5ετους διάρκειας (φυσικό, μαθηματικό, βιολογικό, γεωλογικό κλπ) και έτσι να έχουμε τμήματα που βγάζουν κατόχους μεταπτυχιακού διπλώματος χωρίς προπτυχιακό τίτλο σπουδών!!! Ελλαδάρα για μια ακόμα φορά 10 χρόνια μπροστά!!! Μεταπτυχιακό χωρίς βασικό τίτλο!!!

 
marty
01 Νοε 2016 13:22

Τι άλλο θα κάνουν για να παραμείνουν στην εξουσία! Master οι σχολές 5ετούς φοίτησης, σε λίγο και η Ασπαιτε, και πάει λέγοντας. Όποιος και ό,τι θέλει, εντός των συριζανελ τώρα είναι ευκαιρία, πωλούνται όλα δωρεάν. Ο ευτελισμός όλων και ιδιαίτερα της γνώσης δεν έχει τέλος. Ελπίδα υπάρχει κάπου;

 
ΘΠ
01 Νοε 2016 13:37

Καλά σε όλη την Ευρώπη η διάρκεια φοίτησης είναι 3 ή 4 χρόνια ο πρώτος κύκλος, 1 ο δεύτερος (master) και 3 ο τρίτος (PhD). Εδώ στην Ελλάδα την αυξάνουν???

 
Ιατρός
01 Νοε 2016 13:42

Οι πτυχιούχοι Ιατρικής με έξι χρόνια σπουδών γιατί δεν περιλαμβάνονται;

Περιμένουμε απαντήξσεις;

 
Ανωνυμος
01 Νοε 2016 14:56

Επειδη ο καθενας λεει οτι του κατεβει , στην Μπολονια προβλεπονται Integrated Master's Programs με τα οποια καποιος βγαινει κατευθειαν με μεταπτυχιακο ...

...."In some fields (particularly, Medicine, Law, Engineering and Architecture) the Laurea magistrale a ciclo unico is awarded. This is a five or six year second cycle (master's) degree (300 or 360 ECTS), which does not require a previous first cycle degree for the admission (like an Integrated Master's degree in the UK)"
Πηγη : wikipedia

Και αυτα στην Ιταλια που ηταν απο τις πρωτες να εφαρμοσουν το συστημα ...

 
μητροπουλος
01 Νοε 2016 15:15

Πραγματικά θα ήθελα να το ρωτήσω και εγω αυτό, οι γιατροί γιατι δεν περιλαμβάνονται.

 
M.T
01 Νοε 2016 15:30

Τι σχεση εχει ενα Τεχνολογος γεωπονιας (και οχι "τεχνολογος γεωπονος", ουτε γεωπονος τ.ε., οπως θελει να αποκαλειται) με εναν Γεωπονο?
Εννοειται οτι πρεπει καπως να διαχωριζεται, γιατι ο μεν βγαζει μια σχολη στα 4 χρονια και ο δε του βγαινει το λαδι για να βγαλει μια σχολη 5ετους φοιτησης!

Τα δικαιωματα των Τεχνολογων γεωπονιας ειναι ΗΔΗ παρα πολλα και να μην κρυβομαστε. Μπορουν να ανοιξουν καταστημα με γεωργικα ειδη. Αντε πες στον Πολιτικο μηχανικο οτι ο Πολιτικος δομικων εργων (τει) ή πολιτικος μηχανικος Τ.Ε οπως θελει να αποκαλειται, οτι μπορει να υπογραφει αδειες για μεγαλα εργα! Ουτε καν!

Και φιλε μου "J.konstantopoulos", η ιατρικη δεν παιρνει μαστερ γιατι 1ον και στο εξωτερικο ειναι τα ιδια χρονια φοιτησης και 2ον γιατι δεν υπαρχει ΤΕΙ ιατρικης!

Αυτα

 
Εκπαιδευτικός
01 Νοε 2016 15:30

Καλά εκεί στο Υπουργείο βλέπουν τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη; Με ποια λογική - αν υπάρχει λογική - σχεδιάζουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση; Δηλαδή, εάν οι απόφοιτοι των Πολυτεχνείων θεωρούνται κάτοχοι master τότε οι απόφοιτοι των Ιατρικών Σχολών τι είναι;;

 
bob mastoras
01 Νοε 2016 15:36

Εντωμεταξύ υπάρχουν απόφοιτοι μεταπτυχιακών συμπράξεων ΤΕΙ με ξένα πανεπιστήμια που η ελληνική πολιτεία δεν αναγνωρίζει. Αλλά ξέχασα, είναι ΤΕΙ, καλά να πάθουν.

 
Alekos Salonikios
01 Νοε 2016 15:38

Ελληνική πατέντα;...

Λογικά - λέμε τώρα... - για να αναγνωρισθούν ως "Master" oι τίτλοι σπουδών από το ΕΜΠ και άλλα ιδρύματα εφαρμοσμένων κλπ. επιστημών, θα πρέπει:

α) να ΑΛΛΑΞΟΥΝ εκ βάθρων τα προγράμματα σπουδών τους και να διαχωρισθεί με σαφήνεια ο προπτυχιακός κύκλος που θα απονέμει το "Bachelor" και

β) να ορισθεί με σαφήνεια το πρόγραμμα σπουδών που θα απονέμει το M,Sc.

Αυτό σημαίνει ότι οι τίτλοι Μ.Sc. θα αναγνωρίζονται αφού γίνει η θεσμική / νομοθετική διαφοροποίηση, άρα θα απονέμονται σε ΝΕΟΥΣ πτυχιούχους / διπλωματούχους των Ιδρυμάτων, καθώς οι παλαιοί έχουν ήδη εισαχθεί μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων και ολοκληρώσει κύκλους σπουδών Α΄ επιπέδου (Bachelor). Θά΄ ναι παγκόσμια πρωτοτυπία να αναγνωρίζονται "αυτομάτως" ως M.Sc. τίτλοι σπουδών επιπέδου B.Sc. με μόνο (και σαφέστατα α ν τ ι ε π ι σ τ η μ ο ν ι κ ό) κριτήριο την διάρκεια (5ετή) σπουδών.

Αν υπερισχύσει η ελληνική πατέντα "όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω", αν δηλ. αναγνωρισθούν ...απ΄ ευθείας και αυτομάτως ως μεταπτυχιακά τα ήδη χορηγηθέντα πτυχία, τότε ανακύπτουν τα εξής λογικά ερωτήματα:

1ον) Θα θεωρούνται εφ΄ εξής ως μεταπτυχιακά Ιδρύματα το ΕΜΠ και οι λοιπές 5ετούς φοίτησης σχολές;.... Δηλ.οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών θα εισάγονται απευθείας σε Σχολές για μεταπτυχιακό, χωρίς (!!!) να έχουν ολοκληρώσει προπτυχιακό κύκλο σπουδών;...

2oν) Με την ίδια λογική ("όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω"), τι θα γίνει μ΄ εκείνους που μετά τις 5ετείς προπτυχιακές σπουδές τους (στο ΕΜΠ κλπ.) αποπεράτωσαν κύκλο κανονικών (normality) Mεταπτυχιακών σπουδών (M.Sc.) στα ίδια αυτά Ιδρύματα, ή σε ΑΕΙ της αλλοδαπής; Δεν θα πρέπει το Υπ. Παιδείας, mutatis mutandis, να αναγνωρίσει και αναβαθμίσει απ΄ ευθείας τους μεταπτυχιακούς τους τίτλους (M.Sc.) ως διδακτορικούς (Ph.D.);...

E;...

 
Πάνος
01 Νοε 2016 15:45

Ντροπή!!! Στην Σία Αναγνωστοπούλου!!
Δηλαδή ο Ηλεκτρολόγος του ΕΜΠ θα έχει ΜΑΣΤΕΡ που; σε ποιον τομέα. Εγώ ξέρω οτι τα MSc έχουν τίτλο!! H απάντηση είναι απλή: ΣΕ ΟΛΑ!
Και τα ΤΕΙ τα ταλέπωρα στον "τάφο". Γιατί να μην πάνε οι βάσεις στο 5000; Ντροπή στη Κυβέρνηση και σε όσους υπερψηφίσουν αυτό το έκτρωμα!!
Πράξτε τα δέοντα για τα ΤΕΙ!!

 
Δημήτρης
01 Νοε 2016 15:46

ΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 11

ΑΡΘΡΟ 11
Ενιαίοι τίτλοι σπουδών Πρώτου και Δεύτερου Κύκλου

α. Οι τίτλοι σπουδών που απονέμουν τα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής και οι οποίοι ικανοποιούν τις προϋποθέσεις της επόμενης παραγράφου είναι ισοδύναμοι με τους τίτλους σπουδών υπό τη διεθνή ονομασία «MASTER», όπως αυτοί χορηγούνται, υπό αντίστοιχες προϋποθέσεις, από Α.Ε.Ι. χωρών-μελών του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και όσων χωρών της αλλοδαπής ακολουθούν αντίστοιχη πρακτική.

β. Η ισοδυναμία αυτή ισχύει για τίτλους σπουδών που απονέμονται μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση προγραμμάτων σπουδών των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, τα οποία κατά την κρίση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) πληρούν τις πιο κάτω προϋποθέσεις:
- Προσφέρουν σπουδές γνωστικού αντικειμένου θετικών/τεχνολογικών επιστημών.
- Είναι προγράμματα ενιαίων και αδιάσπαστων σπουδών πενταετούς ή εξαετούς διάρκειας φοίτησης.
- Διαθέτουν επαρκή σε εύρος και λογική διάρθρωση μαθήματα, που καλύπτουν ολόκληρο το εύρος του σχετικού γνωστικού αντικειμένου, περιλαμβανομένων και επαρκών μαθημάτων εμβάθυνσης ή εξειδίκευσης (προχωρημένου επιπέδου) διαρκείας δύο τουλάχιστον ακαδημαϊκών εξαμήνων. Τα μαθήματα κορμού πρέπει να αντιστοιχούν τουλάχιστον σε 180 ECTS και τα μαθήματα εμβάθυνσης ή εξειδίκευσης τουλάχιστον σε 120 ECTS.
- Προβλέπουν την υποχρεωτική εκπόνηση ερευνητικού χαρακτήρα διπλωματικής ή πτυχιακής εργασίας, εντός ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου κατ’ ελάχιστον και η οποία αντιστοιχεί τουλάχιστον σε 30 ECTS.

γ. Οι κάτοχοι των τίτλων σπουδών των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής με την ανωτέρω ισοδυναμία, απαλλάσσονται της υποχρέωσης κατοχής διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών (Δ.Μ.Σ.) για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής όπως προβλέπεται στις διατάξεις του παρόντος για τις μεταπτυχιακές σπουδές στα Ελληνικά Α.Ε.Ι.

 
Αρώνης Γ
01 Νοε 2016 15:52

Πάρτε πίσω το άρθρο 11!!! Δώστε στα ΤΕΙ ως ΑΕΙ δικαίωμα να εκπονεί διδακτορικό. ΜΗΝ προκαλείτε το λαϊκό αίσθημα και κυρίως την οργή του λαού!! Ντροπή σας!

 
Ηλίας
01 Νοε 2016 15:58

Για εξηγήστε μου και μένα...

Τα ίδια και χειρότερα όταν έρχονται από αγγλικά πανεπιστήμια .

Όταν κάποιος σε 3 χρόνια στην Αγγλία έχει βασικό τίτλο και στον 4ο χρόνο του αναγνωρίζουμε βασικό τίτλο και MSc δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τόσα χρόνια...

Γιατί η 5ετία σε ελληνικό πανεπιστήμιο δεν ισούται με master? Επειδή έχει 1 χαρτί στα χέρια του? Σιγά το πράμα... στείλτε και ένα 2ο ταχυδρομικώς και να και το master!!!

 
ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΕΜΑΛΗΣ
01 Νοε 2016 16:25

Ο Κώδικας Επαγγελμάτων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO),που ισχύει και στη χώρα μας, διακρίνει τους επαγγελματίες μηχανικούς Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης(ΠΕ),τους Τεχνολόγους μηχανικούς(ΤΕ) και τους Τεχνίτες και Χειριστές.Επί πλέον ο Κώδικας περιγράφει τις επαγγελματικές δραστηριότητες κάθε κατηγορίας.Η περιγραφή δεν διαφοροποιείται από αντίστοιχη στον Ευρωπαϊκό χώρο, σύμφωνα με την οποία οι ΠΕ έχουν το απαιτούμενο θεωρητικό υπόβαθρο για την εκτέλεση των δραστηριοτήτων της κατηγορίας τους, ενώ οι ΤΕ προσανατολίζονται σε τεχνολογικές εφαρμογές.Αν τα προηγούμενα ,που προσδιορίζουν και τεχνική ιεραρχία ήταν αυτονόητα και στη χώρα μας, θα ήμασταν μία χώρα που δεν αναζητά μονίμως την κανονικότητα.Σ`ότι αφορά την αναγνώριση αξιολογημένων Πανεπιστημιακών σπουδών 5ούς διάρκειας ως ισότιμων με Master , η άποψη μας είναι ότι καθυστερήσαμε τραγικά.Και τώρα στο καυτό θέμα των #επαγγελματικών δικαιωμάτων#,που αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης, ταλαιπωρεί την Ελληνική κοινωνία και τροχοπεδεί την ανάπτυξη.Η λύση βρίσκεται επίσης στο ILO, συνοδευόμενη όμως από οργάνωση διαδικασιών και θέσπιση κριτηρίων, ώστε να απαντώνται κρίσιμα ερωτήματα όπως:Σε ποιές ρυθμιζόμενες κατηγορίες επαγγελματικών δραστηριοτήτων θα αναφέρονται τα επαγγελματικά δικαιώματα? Αρκούν οι σπουδές ή απαιτούνται πρόσθετα επαγγελματικά προσόντα για την άσκηση ορισμένων τουλάχιστον δραστηριοτήτων?Ισχύουν επαγγελματικά δικαιώματα τόσο για ελεύθερους επαγγελματίες όσο και για μισθωτούς? Ποιοί είναι οι φορείς και με ποιες διαδικασίες θα απονέμονται τα δικαιώματα? Ποιές υποχρεώσεις συνεπάγεται η άσκηση δικαιώματος? Ποιός Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας θα ελέγχει την ορθή άσκηση δικαιώματος? Ο έχων επαγγελματικό δικαίωμα θα απαλλάσσεται της υποχρέωσης ασφάλισης της επαγγελματικής ευθύνης?Ποιο τελικά σχετικό καθεστώς του ελεύθερου και δημοκρατικού κόσμου πρόκειται να εφαρμόσουμε , ώστε να μη αποτελούμε μόνιμη εξαίρεση? ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΕΝΟΣ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΕΠΙ ΜΑΚΡΟΝ ΤΗ ΧΩΡΑ.

 
Giorgos
01 Νοε 2016 16:39

Με αυτό τον τρόπο:
α) υποβαθμίζει όλα τα τμήματα 4ετούς διάρκειας είτε βρίσκονται στα ΑΕΙ του Πανεπιστημιακού Τομέα είτε στα ΑΕΙ του Τεχνολογικού Τομέα.

β) καθαρίζει το τοπίο για τα Τμήματα Μηχανικών των ΑΕΙ Πανεπιστημιακού Τομέα σε σχέση με τα Τμήματα των ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα => πλέον οι απόφοιτοι του ΕΜΠ κλπ θα παίρνουν και Μάστερ. Οπότε ίσως τώρα θα μπορούσε να δώσει επαγγελματικά δικαιώματα στους Μηχανικούς των ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα, αφού κατ' αρχάς δεν θα έχουν Μάστερ. Οπότε εν μέρει θα μπορούσε να ικανοποιήσει και ΕΜΠ και ΑΕΙ ΤΤ, δίνοντας και στους 2 από κάτι καλό.

γ) αφήνει τη συνθήκη της Μπολόνια στην άκρη

δ) από 1 κύκλο σπουδών δίνει 2 πτυχία ! Και μάλιστα το μεταπτυχιακό δωρεάν (που άλλοι πληρώνουν αδρά) ! Παγκόσμια πατέντα ! (όχι απαραίτητα κακή)

Ερωτήματα:
1) Τι θα γίνει εάν όλα τα τμήματα ζητήσουν 5ετή προγράμματα σπουδών ;
2) Τι θα γίνει εάν κάποιοι στραφούν στα δικαστήρια επειδή δεν τους προσφέρει η πολιτεία δωρεάν μονοετές μεταπτυχιακό (άνιση αντιμετώπιση πολιτών) ;

Τοποθέτηση: πράγματι όσοι σπουδάζουν 5 - 6 χρόνια θα πρέπει να παίρνουν κάτι παραπάνω από τους άλλους. Όχι όμως περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα. Τα επαγγελματικά δικαιώματα θα πρέπει να θεμελιώνονται και να αναβαθμίζονται με την άσκηση του επαγγέλματος και όχι μόνο με τη λήψη ενός πτυχίου. π.χ. απόφοιτος ΕΜΠ Πολιτικός Μηχανικός δεν έχει ασκήσει ποτέ το επάγγελμα. Έχει όμως όλα τα δικαιώματα. Απόφοιτος ΑΕΙ Τεχνολογικού τομέα εργάζεται 10 χρόνια σε οικοδομές και δεν έχει δικαιώματα. Το επάγγελμα το μαθαίνεις με εξάσκηση. Στα 5 χρόνια δώσε κάποια δικαιώματα, στα 10 δώσε περισσότερα κ.ο.κ

 
Βασίλης
01 Νοε 2016 18:32

Πολύ σωστό μέτρο. Αυτή είναι η αλήθεια. Μακάρι να γίνει Νόμος.

 
KK
01 Νοε 2016 19:12

Καθαρά φωτογραφική διάταξη . Ο λαλίστατος κ. Μαυρωτάς τι έχει να πει επι του θέματος; Που ξανακούστηκε να αποκτά κάποιος μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών χωρίς να έχει καμία απολύτως εξειδίκευση!!!! Πως προκύπτει η εξειδίκευση και με βάση ποιο πρόγραμμα σπουδών; Δηλαδή κάποιοι που έκαναν 2ετές μεταπτυχιακό με 24 μαθήματα (4 εξάμηνα με 6 μαθήματα + διπλωματική εργασία) τι είναι; Υπερδιδάκτορες; Θα υπάρχει και αναδρομικότητα;

 
K. G.
01 Νοε 2016 19:43

@M.T MSc και στη Νοσηλευτικη Πανεπιστημιου, γιατι υπαρχει νοσηλευτικη και στα ΤΕΙ.

Ολα τα τμηματα να αποφασίσουν και να γίνουν πενταετούς διάρκειας.
Να λυθεί μια και καλή η ιστορία με τις σπουδές των σχολών 4.5 χρόνων.

 
Μαρινος
01 Νοε 2016 20:03

Ειναι Κοινοτικη Οδηγια εξυπνοι βαλκανιοι...

 
Grigorid
01 Νοε 2016 21:24

Εντάξει μιλάμε τα περισσότερα σχόλια είναι το λιγότερο ζηλόφθονα. Καταρχάς αυτό το αίτημα από το Πολυτεχνείο και το Γεωπονικό είναι πάνω από 15 χρόνια, κάθε κυβέρνηση υποσχόταν ότι θα το ικανοποιήσει και στο τέλος όλοι κάνανε πίσω, προφανώς διότι στα προγράμματα τους είναι η υποτίμηση των δημόσιων πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Αλλά γιατί είναι ένα άδικο αίτημα; Πως γίνεται ένας μηχανικός ή ένας γεωπόνος στην Ευρώπη να παίρνει παντού το δίπλωμα του (BSc) στα 3 χρόνια και στην Ελλάδα στα 5;

Ας ελπίσουμε επιτέλους να ικανοποιηθεί αυτό το ΔΙΚΑΙΟ αίτημα και να ισχύσει αναδρομικά για όσους έχουν φάει τα χρόνια και τα χρήματα τους σ' αυτές τις σχολές και δεν επέλεξαν το εξωτερικό που θα γύριζαν με 4 (3+1) χρόνια σπουδών με ΜSc.

 
@Μαρινος
01 Νοε 2016 21:30

Μπορείς να μας πεις εσύ κύριε ποια κοινοτικη οδηγια λεει οτι ενα τμημα μοιραζει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών χωρις βασικο πτυχιο; Παιζετε με τις λεξεις και τη νοημοσυνη μας κυριοι. Τι εξειδικευση εχει ο MSc Γεωπονιας;

 
@Grigorid
01 Νοε 2016 21:42

"Πως γίνεται ένας μηχανικός ή ένας γεωπόνος στην Ευρώπη να παίρνει παντού το δίπλωμα του (BSc) στα 3 χρόνια και στην Ελλάδα στα 5;"
Ατρανταχτο επιχειρημα!!!
Πως γίνεται ένας φυσικος/χημικος/μαθηματικος/φιλολοφος/γυμναστης να παιρνει το διπλωμα του (BSc) στα 3 χρόνια και στην Ελλάδα στα 4; Μεταπτυχιακά για όλους λοιπον! Όσο για την αναδρομικοτητα γελανε και οι πετρες! Θα βρεθουν με επιδομα μεταπτυχιακου οι πάντες χωρις να κουνησουν το δαχτυλακι τους!!! Ελλαδαρα!!!!

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean