ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Στις κάλπες σήμερα 150.000 δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές, μόνιμοι και αναπληρωτές

Οι παρατάξεις και οι υποψήφιοι για το ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ- Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί για την ψηφοφορία
Δημοσίευση: 02/11/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα  Τετάρτη   150.000   δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές, μόνιμοι και αναπληρωτές,  οι οποίοι θα ψηφίσουν για την ανάδειξη των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ).

Το υπουργείο παιδείας αποφάσισε να χορηγήσει άδεια μιας ημέρας στους εκπαιδευτικούς με την προυπόθεση ότι θα πάνε να ψηφίσουν.

Εκπαιδευτικοί  παράγοντες εκτιμούν ότι τα παοτελέσματα των εκλογών θα έχουν ιδιαίτερα μεγάλο πολιτικό  ενδιαφέρον , καθώς όπως σημειώνουν στο παρελθόν αποτυπώνονταν περίπου και στις εθνικές εκλογές.

Το 2014 που έγιναν οι πρηγούμενες εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών, στο ΚΥΣΔΕ:

“Εκτοξεύτηκε” η δύναμη των ΣΥΝΕΚ που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ από  15, 3% το 2010 στο 19,9 % το 2012 και στο 24,9%  το 2014

Η ΔΑΚΕ είχε απώλειες.  Από 25,6% που ήταν η δύναμή της το 2010, έπεσε στο 22,8% το 2012 και στο 21,7% το 2014

Η ΠΑΣΚ έπαθε “καθίζηση”. Από 25,3% το 2010  “κατρακύλησε” στο 14% το 2012  και στο 8,3%  το 2014.

Στο ΚΥΣΠΕ:

Η ΔΑΚΕ  από το 2010 έως και το 2014 είχε απώλειες της τάξεως του 7,5%, και

Η ΠΑΣΚ “κατρακύλησε” από 32,9% το 2010 στο 19,6%  το 2014  με το νέο σχήμα ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚ)

Το ΠΑΜΕ και οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Σημαντική άνοδο είχαν οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ οι οποίες  το 2014 κατέκτησαν την τρίτη θέση τόσο στο ΚΥΣΠΕ (17,83%)  όσο και στο ΚΥΣΔΕ (16,17%)

Ανοδο είχε επίσης και το ΠΑΜΕ το οποίο στο ΚΥΣΔΕ το 2014  έλαβε 14,1% από 11,6% το 2012 και στο ΚΥΣΠΕ από 11,6% το 2012 ανέβηκε στο 14,1 % το 2014.

Η ΑΠΟΧΗ

Το 2014 παρά το «δέλεαρ» της χορήγησης μιας ημέρας  άδειας  στους εκπαιδευτικούς για να πάνε να ψηφίσουν  πολλοί ήταν εκείνοι που προτίμησαν να κάνουν μάθημα ή και να απέχουν   χωρίς να βρίσκονται στο σχολείο τους, παρά να προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ειδικότερα στις εκλογές  του 2014 για το ΚΥΣΠΕ ψήφισαν 67.655 εκπαιδευτικοί  και για το ΚΥΣΔΕ 52.604.

Το   ποσοστό αποχής  άγγιξε το 24% για το ΚΥΣΔΕ  και το  11% για το ΚΥΣΠΕ .

Πατήστε εδώ για τα αποτελέσματα του 2014 των εκλογών στο ΚΥΣΔΕ

Πατήστε εδώ για τα αποτελέσματα του 2014 των εκλογών στο ΚΥΣΠΕ

ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα.Η εκλογή μπορεί να παραταθεί μέχρι της 8ης μεταμεσημβρινής ώρας το αργότερο, εφόσον υπάρχουν εκλογείς οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Για να δείτε τους υποψηφίους  κατά παράταξη, για το ΚΥΣΔΕ, πατήστε εδώ

Για να δείτε τους υποψηφίους  κατά παράταξη, για το ΚΥΣΠΕ, πατήστε εδώ

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΛΕΓΕΙΝ

Δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι τακτικοί εκπαιδευτικοί (διορισμένοι σε μόνιμες θέσεις) της δημόσιας Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά περίπτωση, καθώς και οι προσωρινοί αναπληρωτές.

ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Στην εφορευτική επιτροπή κάθε Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ψηφίζουν οι εκπαιδευτικοί της ίδιας βαθμίδας (τακτικοί ή αναπληρωτές), οι οποίοι υπηρετούν είτε οργανικά είτε με απόσπαση σε σχολεία της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (σχολεία Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Δεύτερης Ευκαιρίας, κλπ.).

ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Οι εκπαιδευτικοί που είναι αποσπασμένοι εκτός σχολικών μονάδων (Κ.Υ., Πανεπιστήμια, ΙΕΠ, κλπ.), καθώς και οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στο εξωτερικό, εγγράφονται στους καταλόγους εκλογέων της οργανικής τους θέσης και ψηφίζουν ενώπιον της οικείας εφορευτικής επιτροπής (Αριθμ. 3389/4-11-2008 άποψη του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Παιδείας).

Οι απουσιάζοντες με άδεια κάθε μορφής ψηφίζουν στην περιοχή της οργανικής τους θέσης. Εκπαιδευτικοί που κατέχουν θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης, καθώς και εκπαιδευτικοί που υπηρετούν με απόσπαση σε υπηρεσίες των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, ψηφίζουν στις Εφορευτικές Επιτροπές των περιοχών όπου υπηρετούν (όπως είχε γίνει και στις αντίστοιχες αρχαιρεσίες του 2012).

Εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αντίστροφα.

ΑΔΕΙΑ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Για τη διευκόλυνση των εκλογέων και τη διασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συμμετοχής τους (σ.σ. στις εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών στο ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ) , χορηγείται άδεια μιας (1) ημέρας σε όλους τους εκπαιδευτικούς που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας

 

Ετικέτες: 
ΚΥΣΠΕΚΥΣΔΕ

Σχόλια (8)

 
da
03 Νοε 2016 06:44

ΠΕΡΙΤΤΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ, ΕΝΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ . ΚΥΣΠΕ ΚΥΣΔΕ ΕΝΑ =ΑΠΥΣΠΕ -ΑΠΥΣΔΕ. ΑΛΛΟ ΕΝΑ .ΑΙΡΕΤΟΙ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΜΟΝΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ .......ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΟΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ.

 
Νίκος
02 Νοε 2016 17:12

Άμα δεν έδιναν την άδεια, νομίζετε ότι θα πήγαιναν να ψηφίσουν; Το όλο θέμα μπορούσε να διεκπεραιωθεί στις ίδιες ακριβώς ώρες (9-5) όπου θα ψηφίζαμε μετά ή πριν το ωράριό μας, με πρόβλεψη για άδεια την επόμενη ημέρα στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

 
Ελεύθερος
02 Νοε 2016 14:27

@Ασταναπάνε και ΗΡΑ

Αυτά τα απολύτως λογικά που γράφετε αποτελούν και αίτημα σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας. Και η πλειονότης των εκπαιδευτικών, με το χέρι στην καρδιά, αναγνωρίζει πως είναι ντροπή να κλείνουν τα σχολεία μεσούντος του σχολικού έτους. Αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν κάλλιστα να διεξαχθούν ένα Σάββατο ή λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία για το καλοκαίρι. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το αίτημα δεν φθάνει καν στα προγράμματα των παρατάξεων, των κομμάτων, του περιλάλητου ΙΕΠ και του υπουργείου. Λέτε αν ξεκινήσουμε συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών να εισακουσθούμε; Θα μας προβάλλουν τα κανάλια πανελλαδικής εμβελείας ή πρέπει να είμαστε συνδικαλιστές για να έχουμε δικαίωμα στην ελεύθερη δημοσία εκφορά γνώμης;

 
ΗΡΑ
02 Νοε 2016 12:21

@ ασταναπανε

Φίλε, συμφωνώ και επαυξάνω στα όσα διατυπώνεις παραπάνω. Από τα πρώτα χρόνια του διορισμού μου ως εκπαιδευτικού μέχρι και σήμερα, ένα βήμα πριν τη συνταξιοδότησή μου, ήμουν - είμαι και θα είμαι αντίθετος σε τέτοιου είδους προκλητικές "διευκολύνσεις". Και επειδή ορισμένοι θα βιαστούν και θα με κατατάξουν στους νεοφιλελευθερους δεξιούς ή δεν ξέρω πού άλλού, δηλώνω ότι ανήκω στην Αριστερά, την αντιμνημονιακή Αριστερά, της Αριστερά της ανατροπής κι όχι της συνθηκολόγησης και της υποταγης... Κι όταν λέμε ανατροπή, εννοούμε να ανατρέπεις και να καταργείς, χάριν του δημοσίου συμφέροντος, αυτό που σε βολεύει... Γι' αυτό θα πρότεινα η ίδια η Εκπαιδευτικη Κοινότητα, κομματικές παρατάξεις και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, να αναλάβουν την πρωτοβουλία και να προτείνουν την κατάργηση τέτοιων ανεπίτρεπτων διευκολύνσεων σε βάρος του Δημοσίου. Όποιος θέλει να ασχοληθεί με τα "κοινά" και το συνδικαλισμό μπορεί ελεύθερα να το κάνει στον ελεύθερο χρόνο του κι όχι με κλειστά σχολεία και 1.000.000 μαθητές/ριες στο σπίτι για να πάνε οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να ψηφίσουν τους αντιπροσώπους τους στα υπηρεσιακά συμβούλια. Αυτό δεν είναι ούτε προοδευτικό ούτε δημοκρατικό αλλά λαϊκισμός για να εξυπηρετείται η κομματοκρατία και η αναξιοκρατία δεξιάς ή δήθεν αριστεράς κοπής. Ο ελληνικός λαός πεινάει, υποφέρει και ματώνει κι εμείς τα ίδια παραμύθια... Ιδού η Ρόδος, λοιπόν, ιδού και το πήδημα! Τέρμα το προοδευτιλίκι της πλάκας και της αραχτής !

 
Ασταναπανε
02 Νοε 2016 11:00

Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι γονείς όλων των μαθητών των δημόσιων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων ενημερώθηκαν πως «την Τετάρτη 02/11/2016 όλα τα σχολεία της Ελλάδας θα είναι κλειστά λόγω της εκλογής αιρετών εκπροσώπων για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών».

Έκπληκτοι οι άνθρωποι δεν πίστευαν στα μάτια τους.
Θα είναι κλειστά τα σχολεία όλης της χώρας, επειδή οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα πρέπει να πεταχτούν στο εκλογικό τους κέντρο και να ρίξουν το ψηφοδέλτιο της επιλογής τους στην κάλπη.
Αδιανόητο.

Ειδικά για την εποχή που ζούμε, στην οποία οι περισσότεροι από εμάς δυσκολευόμαστε να εξασφαλίσουμε τα προς το ζην, κάποια παιδιά ενός άλλου θεού -οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι- έχουν την πολυτέλεια να μην πηγαίνουν στη δουλειά τους, προκειμένου να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στα υπηρεσιακά όργανα του κλάδου τους.
Μωρέ τι μας λέτε;
Και γιατί δεν μπορεί ένας δάσκαλος ή καθηγητής να πάει στις κάλπες το απογευματάκι για να ψηφίσει;

Ή γιατί δεν οργανώνονται οι αρχαιρεσίες κάποιο Σάββατο ή Κυριακή;
Από πού προκύπτει ότι οι συνδικαλιστικές εκλογές πρέπει να γίνονται εργάσιμη ημέρα αλλά και εργάσιμη ώρα; Και από πού θεωρείται επιβεβλημένο ένας ψηφοφόρος να απαλλαγεί από όλο το ωράριό του, για να ρίξει μια ψήφο;

Η αγανάκτηση των γονέων είναι απόλυτα δικαιολογημένη.
Σκέφτονται οι εκπαιδευτικοί συνδικαλιστές, ή το υπουργείο Παιδείας που τους έδωσε την άδεια να κλείσουν τα σχολεία, τι θα κάνουν οι γονείς των παιδιών του δημοτικού -ιδιαίτερα των μικρών τάξεων- που εργάζονται;

Πού θα τα αφήσουν τα παιδιά τους;

Θα ζητήσουν άδεια κι αυτοί από τη δουλειά τους; Και θα τους τη δώσει ο χειμαζόμενος από την κρίση εργοδότης τους;
Πέρα όμως από το αδιέξοδο των γονιών που καταφέρνουν να έχουν ακόμη την ιδιότητα του εργαζόμενου, γιατί να χαθεί μία ακόμη ημέρα από την εκπαιδευτική διαδικασία;

Τι εκπαιδευτικό σύστημα είναι αυτό που πετάει στον αέρα κάθε χρόνο μερικές δεκάδες ημέρες από τις ήδη περιορισμένες, εξαιτίας εκλογών, συνελεύσεων, επιμορφωτικών σεμιναρίων, καταλήψεων, απεργιών κλπ.;

Και εντάξει, τις καταλήψεις και τις απεργίες να τις δεχτώ – συνδικαλιστικά δικαιώματα γαρ. Αλλά οι εκλογές, τα σεμινάρια, οι συνελεύσεις, γιατί να μη γίνονται ποτέ στα δεκαπενθήμερα των άγραφων διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα, ή τους δυόμισι μήνες της καλοκαιρινής… ανάπαυσης;

Πού αλλού πρέπει να φτάσουμε για να μπορέσουμε ως κοινωνία να πούμε «φτάνει πια η ασυδοσία και η κοροϊδία»;

 
geo
02 Νοε 2016 09:58

Καλα, μην τρελαινεστε! Βαρομετρο για εθνικες εκλογες και αλλες πομφολυγες... Απαξ και οι ΣΥΝΕΚ υποστηριζουν, οπως τα γραφουν και στα προεκλογικα τους φυλλαδια, οτι ειναι κατα της αξιολογησης και υπερ της εκλογης των διευθυντων απο τους υφισταμενους, πιστευει αληθεια καποιος οτι πολλοι ειναι αυτοι που θα δουν τον ορυμαγδο που συντελειται στη χωρα και θα προσπερασουν τις Σειρηνες; Φουλ στα βραχια παει το πλοιο, φτανει να μην αξιολογηθουμε και να εκλεγουμε τον αρεστο μας. Εκει ομως που το κεντρικο θεμα των συζητησεων πριν λιγα χρονια ηταν η συνταξιοδοτηση, τωρα ολοι λενε "καλα να ειμαστε να αντεχουμε να δουλευουμε". Αλλά ποιος τα σκεφτεται αυτα;

 
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
02 Νοε 2016 04:43

ΠΟΤΕ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΑΒΒΑΤΟ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΓΙΑ ΠΥΣΠΕ΄.

 
Αναστάσιος Κουτσούκος
01 Νοε 2016 22:35

Ψηφίστε νέους και μορφωμένους.

Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος
Ανεξάρητος υποψήφιος Α Πυσδε Αθήνας Απυσδε Αττικής Κυσδε

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.