Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Αρχιεπίσκοπος: Προβληματικός και ασυνεπής ο Ν. Φίλης-Άλλα λέει το βράδυ, άλλα λέει το πρωί

«Δεν προλάβαμε να φύγουμε από το Μαξίμου και ο κ. Φίλης τα άλλαξε όλα»
Δημοσίευση: 02/11/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ως «προβληματικό άνθρωπο», περιέγραψε τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε συνέντευξη  στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ .

«Άλλα λέει το πρωί, άλλα το βράδυ, είναι ασυνεπής στις σχέσεις και τα λόγια του» είπε επίσης για τον υπουργό Παιδείας  ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος  σημειωσε πως υπάρχει   μητρική σχέση της Εκκλησίας και του λαού και διερωτήθηκε: «Ποιος θα μας χωρίσει;».

O Προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας είπε ακόμη για τον Ν.   Φίλη ότι  είναι «ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του»,  και ανέφερε ως χαρακτηριστικό γεγονός τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Παιδείας: «Δεν προλάβαμε να φύγουμε και ο κ. Φίλης τα άλλαξε όλα», είπε ο κ. Ιερώνυμος γι αυτή τη συνάντηση.

Στην ερώτηση   «πώς φτάσαμε σε τόσο μεγάλη ένταση με αφορμή το μάθημα των Θρησκευτικών με την κυβέρνηση»,αλλά και σε άλλες ερωτήσεις , ο Μακαριότατος απάντησε:

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ Ο Ν. ΦΙΛΗΣ:  Ο κ. Φίλης είναι ένας προβληματικός άνθρωπος. Άλλα λέει το βράδυ, άλλα λέει το πρωί. Είναι ασυνεπής. Και το λέω αυτό ως Αρχιεπίσκοπος. Είναι ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του. Επομένως από μία τέτοια σχέση δεν περιμένει κανείς καλούς καρπούς.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ: Ο λαός τους ψήφισε, ο λαός θα απολαύσει τα καλά και τα κακά και στο συγκεκριμένο θέμα, ποιο λόγο έχει ο πρωθυπουργός, η Αριστερά, ο Κομμουνισμός -αν θέλετε- να έχει λόγο στα εκκλησιαστικά πράγματα; Ολόκληρη ιστορία ποιος θα πάρει το παγκάρι της Ευαγγελιστρίας, του ναού της Τήνου. Και την καλύτερη απάντηση την έδωσε το ΚΚΕ. Και από τα κόμματα όλα το ΚΚΕ. Ο κ. Κουτσούμπας. Και τον συγχαίρω από αυτή τη θέση  δε μπορώ να καταλάβω ένα κομμουνιστικό κόμμα, μία Αριστερά, τι δουλειά έχει στο παγκάρι της Εκκλησίας;"».

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ: Υπάρχει σύγχυση αποστολής και είναι πολύ επικίνδυνο. Ο κ. Φίλης θέλει να ορίσει τι θα διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία. Έχει το δικαίωμα ως υπουργός Παιδείας αλλά η Εκκλησία δεν έχει δικαίωμα να πει ποια είναι η πίστη της; Όταν βλέπει ότι όλα κατακρεμνίζονται και στο θέμα της Παιδείας και στο θέμα των σχέσεων, στις παραδόσεις μας, στην Ιστορία. Δεν έχει λόγο αυτή η Εκκλησία να πει πώς θέλει τα Θρησκευτικά;.

ΜΕΙΚΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ: Έχετε αυτές τις απόψεις, τις σεβόμαστε. Ακούστε και τις απόψεις της Εκκλησίας, να κάνουμε επιτροπές, να υπάρξει συμφωνία να δημιουργηθεί ένα νέο βιβλίο. Η άποψή μου είναι να γίνει μία επιτροπή της Εκκλησίας και μία επιτροπή του Πρωθυπουργού, που θα συνεργαστούν. Συμφωνήσαμε σε αυτό.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ Ν. ΦΙΛΗ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:Το Μαξίμου απάντησε ότι οι απόψεις Ν. Φίλη είναι προσωπικές»

Ο Ν. ΦΙΛΗΣ ΤΑ ΑΛΛΑΞΕ ΟΛΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ: Ρώτησα τον κ. Φίλη μπροστά στον πρωθυπουργό αν έχει να μας πει κάτι δικό του» και εκείνος του απάντησε: «Έχουμε μπροστά μας τον πρωθυπουργό, ό,τι πει ο πρωθυπουργός».  Φύγαμε ειρηνικά και όμορφα, είπαμε τις απόψεις μας στους δημοσιογράφους, ε, δεν προλάβαμε να φύγουμε και ο κ. Φίλης τα άλλαξε όλα. Τόσο, που αισθάνθηκα άσχημα κι εγώ και τα μέλη της Επιτροπής άσχημα όταν πήγαμε στη Σύνοδο, να τους έχουμε πει άλλα πράγματα και να ακούγονται άλλα.

ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο Ν. ΦΊΛΗΣ ΕΙΠΕ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ: Στη διαμαρτυρία μας απάντησε το γραφείο του Πρωθυπουργού και μας λέει «μην ακούτε, αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός, αυτά θα γίνουν. Οι απόψεις του κ. Φίλη είναι προσωπικές απόψεις.

ΘΑ ΦΡΙΞΕΤΕ  ΕΑΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ: Σε ερώτηση  αν πρέπει να διδάσκονται και άλλες θρησκείες στα σχολεία, αλλά να υπάρχει κι ένα κομμάτι για την ορθοδοξία, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «αν δείτε τα βιβλία που κυκλοφορούν, έχουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι. Αλίμονο μας εάν δεν κάνουμε για τις άλλες θρησκείες σήμερα. Να τις εμπλουτίσουμε. Αλλά όχι να μπορούμε να αλλοιώσουμε και να χαλάσουμε το δικό μας. Δεν είναι της ώρας. Αν σας κάνω μία μικρή ανάλυση στα μαθήματα που επιχειρείται να γίνει, θα σηκωθείτε από τη θέση σας. Θα φρίξετε. Αλλά αυτά είναι για άλλους και για άλλο χρόνο».

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Στης ερώτηση αν υπάρχουν ακραίες φωνές στην Εκκλησία, ο  κ. Ιερώνυμος είπε “ Δεν έχουμε ούτε ακραίους, ούτε Ταλιμπάν. Δεν κάνει λάθος ο Αμβρόσιος, είναι λάθος ο τρόπος που τα λέει .   Ούτε ακραίους έχουμε, ούτε Ταλιμπάν. Έχουμε ανθρώπους, οι οποίοι βλέπουν με έναν άλλο τρόπο πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων και αυτό και θέλουν μία άλλη αντιμετώπιση.

ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ: Δεν υπάρχει στην Αποστολή την ποιμαντική της Εκκλησίας, η λέξη χωρισμός. Χωρίζω ποιον; Το παιδί μου; Στην Ελλάδα οι πολίτες δημιουργούν το Κράτος. Υπάρχει μία σχέση. Η Εκκλησία γεννάει τους πολίτες. Για εμάς, δεν υπάρχει η λέξη χωρισμός. Όποιος όμως θέλει από το Κράτος, από τους πολίτες, να πάει στο καλό. Δεν μας πειράζει. Τον περιμένουμε να ξαναγυρίσει . Μέχρι στιγμής «όλες οι προτάσεις για την εκκλησιαστική περιουσία πάσχουν.

ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ: Έχουμε 10.000 οικογένειες ιερέων. Θα τους αφήσουμε χωρίς μισθό; Ας μας δώσει το κράτος όλη την περιουσία που μας έχει πάρει αντί να μας δίνει το μισθό.
Είναι Μητρική η σχέση μεταξύ Εκκλησίας και λαού, ποιος θα μας χωρίσει;

ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ-ΑΠΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ:  Ο τόπος προχωράει από στιγμή σε στιγμή στον αφελληνισμό και στον αποχριστιανισμό. Είναι βαθιά  νυχτωμένοι  εκείνοι  που δεν το βλέπουν.  Δεν είναι κίνδυνος ισλαμοποίησης όταν πιστεύουμε ότι αυτοί ήρθανε και θα πάνε στις πατρίδες τους. Αλλά δεν είναι ότι το καλύτερο. Είναι μια απόπειρα αλλοίωσης από κέντρα. Να μην είναι μόνο η γλώσσα ελληνική, να μην είναι μόνο θρησκεία η ελληνική, να μην είναι μόνο η συνείδηση ελληνική. Ο τόπος μας προχωράει από στιγμή σε στιγμή στον ανθελληνισμό και στον αποχριστιανισμό. Εκείνοι που δεν το βλέπουν είναι μακριά νυχτωμένοι. Και εκείνοι που το βλέπουν χαίρονται γιατί βλέπουν και το καμαρώνουν ότι το πρόγραμμα τους και το όνειρο τους πραγματοποιείται».

Ο Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο Καμμένος μου είπε «αν δεν συμφωνείτε Μακαριότατε, ρίχνω την κυβέρνηση αύριο το πρωί»

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΖΑΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΜΝΑ:Θα μπορούσε να αναβληθεί, έως ότου ξεκαθαρίσει το θέμα των μουσουλμάνων. Θα μείνουν εδώ, δικαιούνται. Αν όμως είναι περαστικοί τι χρειάζεται; Τίποτα δε θα κάνουμε.Ποιος θα το διοικήσει; Θα είναι ένας τόπος προσευχής ή θα είναι ένας χώρος διδασκαλίας; Ποιος θα διδάξει τον μουσουλμανισμό; Είναι ένα πρόβλημα αυτό. Και ο άλλος ο κίνδυνος ότι θα γίνει αφορμή πολέμου μεταξύ των μουσουλμάνων. Στο τζαμί ποιοι θα πάνε; Θα πάνε οι Σιίτες, θα πάνε οι Σουνίτες; Θα αρχίσει ένας άλλος καυγάς εσωτερικός.

Η απάντηση του υπ. Παιδείας στον Αρχιεπίσκοπο

-Την 28η Οκτωβρίου άκουσα τον Αρχιεπίσκοπο στον Αη Στράτη, να λέει ότι "δεν είναι καιρός για πείσματα και πράγματα που μας έχουν πληγώσει" και ότι "τα προβλήματα πρέπει να λυθούν χωρίς πάθος".

-Σήμερα, μαθαίνω, ότι σε μια συνέντευξή του, που θα μεταδοθεί το βράδυ, δεν αποφεύγει τον πειρασμό...

-Δεν σκοπεύω να ακολουθήσω. Δηλώνω υποστηρικτής των όσων είπε στον Άη Στράτη.

-Άλλωστε, η διαφωνία που έχει προκύψει είναι πολιτική και θεσμική και όχι προσωπική.
 

Σχόλια (3)

 
θόδωρος
02 Νοε 2016 22:51

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ 300 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, 50 ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΣΑΚΙΣΑΝ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΖΗΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑΪΣΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ; ΠΗΓΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΔΩΣΑΝ ΝΑ ΦΑΩ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΤΟ ΡΕΥΜΑ.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΙ ΕΙΔΑ; ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ; ΤΟ 24% ΦΠΑ; ΤΑ ΤΕΛΗ; ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ; ΤΟ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΩ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ; ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΣΧΕΤΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ; ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ; ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ; ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ;
ΜΕ ΠΟΙΟ ΗΘΙΚΟ ΣΘΕΝΟΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ;
ΜΕ ΤΟ ΟΧΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΝΑΙ ΚΑΙ ΧΟΡΕΨΑΜΕ ΠΕΝΤΟΖΑΛΙ ΑΠ ΤΗ ΖΑΛΑΔΑ ΠΟΥ ΠΑΘΑΜΕ;

 
Μαρία
02 Νοε 2016 21:25

@Κατερίνα
Για τον ίδιο λόγο που πληρώνεις για τα κόμματα, την ΕΡΤ, εισφορά αλληλεγγύης, εισφορά για συνδικαλιστικές οργανώσεις κλπ. Αν ήταν να πληρώνουμε μόνο για ότι μας ενδιαφέρει τώρα θα ήμασταν πλούσιοι.

 
Κατερίνα
02 Νοε 2016 17:33

Στην Ευρώπη η εκκλησία χρηματοδοτείται από φόρο που πληρώνουν οι πιστοί .θα ήθελα πολύ να δω ποσοι πιστοι θα μείνουν αν επιβληθεί και εδώ τετοιος φόρος. ....
Για ποιο λόγο άλλωστε πρέπει να πληρώνουν ολοι η φορολογουμενοι ,για το μισθό τω ν ιερέων
ακόμα και οταν δεν τους ενδιαφέρει καθόλου το θέμα "θρησκεία"

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.