Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τα “έσπασε” ο υπ. Παιδείας με τους προέδρους του ΕΣΥΠ:”κε υπουργέ επιμένετε να είμαστε διακοσμητικοί. Το γεγονός μας προσβάλλει και μας εκθέτει”

Αρνηθήκατε την κοινή συνεδρίαση του Σ.Α.Τ.Ε. και Σ.Α.Π.Ε., ώστε να συζητηθούν οι προτάσεις για τις Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές-κε υπουργέ μπορείτε, ανά πάσα στιγμή, να ζητήσετε τις παραιτήσεις μας
Δημοσίευση: 03/11/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Βαριές κουβέντες για τον υπουργό Παιδείας περιλαμβάνονται στην κοινή  επιστολή του προέδρου του ΕΣΥΠ Ν. Θεοτοκά   και των προέδρων του ΣΠΔΕ Δημήτρη  Χασάπη , του ΔΑΠΕ  Βασίλη  Καρδάση και του ΣΑΤΕ  Δημοσθένη  Σταμάτη, η οποία απευθύνεται  στον ίδιο με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στους  βουλευτές της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οι τέσσερις πρόεδροι που επελέγησαν με τις ψήφους των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ύστερα από εισήγηση του υπουργού Παιδείας , αναφέρουν στην επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

ΕΠΙΜΕΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟΙ: Παρά τις επίμονες και συνεχείς εκκλήσεις μας να ορίσετε εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στο Ε.ΣΥ.Π., παρά τις εισηγήσεις μας για την ανάγκη άμεσης σύγκλησης των Ολομελειών και τη σύσταση επιτροπών εργασίας που θα επεξεργαστούν με συστηματικό τρόπο τα πορίσματα του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, παρά τη σιωπή που ακολούθησε την επιστολή απολογισμού (Αρ. Πρωτ. 3522/12.9.2016) που σας έστειλε ο Πρόεδρος του Ε.ΣΥ.Π., παρά την από μέρους σας απόρριψη του σχεδίου πρόσκλησης της Ολομέλειας του Ε.ΣΥ.Π. (Αρ. Πρωτ. 3523/3.10.2016) και την εισήγηση για την ανάγκη κοινής συνεδρίασης Σ.Α.Π.Ε. και Σ.Α- .Τ.Ε. για το θέμα των Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών (e-mail, 13.10.2016), επιμένετε στην απόφασή σας να είμαστε και να παραμείνουμε Πρόεδροι διακοσμητικοί. Το γεγονός μας προσβάλλει και μας εκθέτει.

ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΑΤΕ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΜΑΣ: Το ότι δεν έχετε απαντήσει σε καμία από τις ιδιωτικές και επίσημες επιστολές μας, το εκλαμβάνουμε πλέον ως απόλυτη διαφωνία με τις εισηγήσεις μας ή ως έμμεση υπόδειξη να οδηγηθούμε σε παραίτηση.

ΑΛΛΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΤΕ: Ο Πρωθυπουργός, στην εισήγησή του κατά την πρόσφατη Προ Ημερησίας Διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία (28 Σεπτεμβρίου ε.ε.) δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε τον Διάλογο στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, άμεσα. Και ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να καταλήξουμε σε ένα σύστημα που θα οδηγεί τους μαθητές και τις μαθήτριες στο πανεπιστήμιο χωρίς τις πανελλαδικές εξετάσεις».  Αντίθετα, εσείς στην ομιλία σας δηλώσατε ότι «την ευθύνη  <<για τις αλλαγές στο Σχολείο >> έχει θεσμικά το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής το οποίο έχει αναδιοργανωθεί και λειτουργεί αποτελεσματικά υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Γεράσιμου Κουζέλη». Και ότι η αρμοδιότητα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αφορούν «τουλάχιστον τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου καθώς και αλλαγές στα ΑΕΙ [...], να ανατεθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία, πρέπει, αξιοποιώντας το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου, να καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα». Ο Καθηγητής Κ. Γαβρόγλου αναλαμβάνει, δηλαδή, τις αρμοδιότητες του Προέδρου του Ε.ΣΥ.Π. και των Προέδρων των τριών Συμβουλίων που το συναπαρτίζουν.
 
ΑΡΝΗΘΗΚΑΤΕ ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥΠ:
Αρνηθήκατε τη σύγκληση της Ολομέλειας του Ε.ΣΥ.Π. για να κατατεθούν προς συζήτηση και επεξεργασία τα πορίσματα του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, του Ινστιτούτου Εκ- παιδευτικής Πολιτικής και της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων καθώς και οι αναλυτικές προτάσεις μας για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου. Αρνηθήκατε την κοινή συνεδρίαση του Σ.Α.Τ.Ε. και Σ.Α.Π.Ε., ώστε να συζητηθούν οι προτάσεις για τις Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές.

Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Δεν θα επιμείνουμε άλλο.
Εκλαμβάνουμε τη σιωπή και τις ρητές αρνήσεις σας ως δηλώσεις της επιλογής σας να ακυρωθούν οι όροι που συμφωνήσαμε, ώστε να αποδεχτούμε την τιμητική τοποθέτησή μας στο Ε.ΣΥ.Π. Και οι όροι αυτοί συμπυκνώνονται στην ρητά διατυπωμένη αξίωσή μας, να ξεκινήσει επιτέλους ο αναγκαίος στις μέρες μας διάλογος για την ανάδειξη και την εις βάθος συζήτηση των πολλών προβλημάτων του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Αυτός ο διάλογος, πέρα από θέματα που επιτάσσει η αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, χρειάζεται να προηγείται κάθε νομοθετικής παρέμβασης. Ασφαλώς, τα πορίσμα- τα των θεσμικών συζητήσεων στο πλαίσιο του Ε.ΣΥ.Π. και των επιμέρους Συμβουλίων του έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να δεσμεύουν την Κυβέρνηση. Εμπλουτίζουν, όμως, τη νομοθετική πρωτοβουλία, την ισχυροποιούν και μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην καταγραφή των προβλημάτων, στη διαμόρφωση εκπαιδευτικής στρατηγικής καθώς και στη δημοκρα- τική εμπέδωση της ανάγκης διαλόγου, συμμετοχής και συναινέσεων στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ: Κύριε Υπουργέ,
Εφ’ όσον οι επιλογές που προκρίνετε δεν περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας με τον ορισμό εκπροσώπων του Υπουργείου σε αυτό, με μεγάλη λύπη και απογοήτευση, εί- μαστε υποχρεωμένοι να σας υπενθυμίσουμε ότι μπορείτε, ανά πάσα στιγμή, να ζητήσετε τις παραιτήσεις μας από τις θέσεις των Προέδρων του Ε.ΣΥ.Π., του Σ.Π.Δ.Ε. του Σ.Α.Π.Ε. και του Σ.Α.Τ.Ε.

 ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Σχόλια (2)

 
HΡΑ
04 Νοε 2016 12:13

"...Εκλαμβάνουμε τη σιωπή και τις ρητές αρνήσεις σας ως δηλώσεις της επιλογής σας να ακυρωθούν οι όροι που συμφωνήσαμε, ώστε να αποδεχτούμε την τιμητική τοποθέτησή μας στο Ε.ΣΥ.Π...." Εδώ ακυρώθηκαν αποφάσεις και αποφάσεις, προγράμματα, ψηφίσματα συνεδρίου, αποτελέσματα δημοψηφίσματος και λοιπές δημόσιες δεσμεύσεις κι εσείς μιλάτε για όρους και προϋποθέσεις που συμφωνήσατε με τον κ. Υπουργό; Με το "Άριστα" του Πρωθυπουργού στον ντορβά του και το απίστευτα υψηλό ποσοστό αποδοχής του στο πρόσφατο 2ο Συνέδριο* του ΣΥΡΙΖΑ ποιος τον πιάνει τώρα τον κ. Φίλη ! Αλήθεια,περιμένετε από τον κ. Φίλη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του; Μα πού ζείτε; Υπάρχει λύση για σας: Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ! Αλλά και η εναλλακτική λύση δεν είναι άσχημη : Να συνεχίσετε να παίζετε το ρόλο του διακοσμητικού στοιχείου, της " γλάστρας" δηλ. κατά το κοινώς λεγόμενα και του βολικού άλλοθι αν παραστεί ανάγκη. Άλλωστε στη έρμη την πατρίδα μας (= μυρίζει εθνικιστή/εθνικολαϊκιστή η χρήση αυτής της λέξης, ε;) δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αναγάγει σε επιστήμη το ρόλο της γλάστρας και γενικά του "φαίνεσθαι". Για το ΕΙΝΑΙ και το μέλλον της εξαθλιωμένης και αιμορραγούσας πατρίδας θα μιλάμε τώρα; Για το λαοτζίκο που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να επιβιώσει θα νοιαστούμε; Λοιπόν, κύριοι και κυρίες του Ε.ΣΥ.Π., διαλέγετε και παίρνετε!

 
Απορία
03 Νοε 2016 23:57

Ο κος Θεοτοκάς δεν ενοχλήθηκε καθόλου όταν το Συμβούλιο Διοίκησης της Παντείου και των άλλων πανεπιστημίων, εκλεγμένα μάλιστα όργανα, κατάντησαν διακοσμητικά στοιχεία με τις πράξεις και τις ενέργειες απαξίωσης της κυβέρνησης την οποία στηρίζει. Τώρα νοιώθει παραγκωνισμένος στη διορισμένη θέση που δέχτηκε να υπηρετήσει.
Περαστικά.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ