Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Η ανακοίνωση των προέδρων ΤΕΙ για τα αποτελέσματα της Συνόδου

Δημοσίευση: 09/11/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την Τρίτη 8-11-16 πραγματοποιήθηκε Έκτακτη Σύνοδος των Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων ΤΕΙ & ΑΣΠΑΙΤΕ με θέματα:

1. Το Νομοσχέδιο για τον Τρίτο Κύκλο Σπουδών (Μεταπτυχιακά, Διδακτορικά), όπως έχει κατατεθεί στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, με τη νέα του μορφή.

2. Τη στάση του Υπουργείου απέναντι στα ΤΕΙ ως προς την μετονομασία τους σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών και την εκπόνηση τρίτου κύκλου σπουδών (Διδακτορικά).

Στην Σύνοδο παραβρέθηκε ο νέος Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Παντής. Ο Υπουργός άκουσε τα θέματα που απασχολούν τα ΤΕΙ, όπως διατυπώθηκαν από τους Προέδρους των Ιδρυμάτων και αναπτύχθηκε ανοιχτός διάλογος πάνω σε νέες βάσεις και σε πολύ θετικό κλίμα.

Οι πρόεδροι πρόταξαν ως πλέον σημαντικά τα θέματα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των Ιδρυμάτων, καθώς και το θέμα του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων. Για τα τελευταία, η ηγεσία του Υπουργείου ανέφερε ότι μελετάται νομοθετική ρύθμιση.

Η Σύνοδος αποδέχθηκε την πρόταση  του Υπουργού, για την δημιουργία διευρυμένης εκπροσώπησης της Γραμματείας της Συνόδου, η οποία σε συνεργασία με το Υπουργείο και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, να καταλήξει σε προτάσεις για όλα θέματα των Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Διατυπώθηκε επίσης από τον κ. Υπουργό η πρόταση να ξεκινήσει, με την υποστήριξη του Υπουργείου, ευρύς διάλογος μεταξύ των ΑΕΙ σε επίπεδο Περιφερειών, στην κατεύθυνση αναζήτησης συνεργειών  στα πλαίσια του Ενιαίου Χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας.

Αξιολογήθηκε επίσης θετικά η πρόθεση που εκφράστηκε από το κ. Υπουργό να επισκεφτεί τα ΑΕΙ της χώρας, για να αποκτήσει προσωπική αντίληψη των Ιδρυμάτων.

Για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

Σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα Μεταπτυχιακά, η Σύνοδος είχε ήδη διατυπώσει σε προηγούμενη απόφασή της την αντίθεση της στο νομοσχέδιο για τα Μεταπτυχιακά, επί του συνόλου του, και ότι πρέπει να τεθεί εξαρχής σε πραγματική διαβούλευση με όλα τα Α.Ε.Ι., που έχουν εξ ορισμού εμπειρία στην διαχείριση ΠΜΣ. Από τη συζήτηση με τον Υπουργό προέκυψε ότι υπάρχει πρόθεση επαναφοράς του θέματος σε ευρύτερο διάλογο.

Για το θέμα της μετονομασίας η Σύνοδος διατύπωσε ξανά στον Υπουργό την πάγια και τεκμηριωμένη θέση της, για την μετονομασία των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών και την πραγματοποίηση, με προϋποθέσεις, τρίτου κύκλου σπουδών (Διδακτορικά), καθώς και τη βούληση των Ιδρυμάτων να τεθούν τα θέματα αυτά στο διάλογο της διευρυμένης Γραμματείας με το Υπουργείο.

Η Γραμματεία Συνόδου

 

Σχόλια (2)

 
Giorgos
10 Νοε 2016 12:32

Ο Υπουργός ζητάει ξεκάθαρα συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια ανά περιφέρεια και οι πρόεδροι στην ανακοίνωσή τους μιλούν για "αναζήτηση συνεργειών". Οφείλω να μιλήσω ξεκάθαρα: συγχώνευση των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια δεν σημαίνει συνέργειες. Σημαίνει κλείσιμο των ΤΕΙ. Ο ΟΟΣΑ ζητάει 18 ΑΕΙ σε όλη τη χώρα και θύματα θα είναι τα ΤΕΙ, με προφανή μείωση εισακτέων.

Και κάποιες ρητορικές ερωτήσεις:
Που είναι η δωρεάν δημόσια παιδεία ; Γιατί το δημόσιο αυτό ύψιστο αγαθό συρρικνώνεται τόσο επικίνδυνα ; Γιατί ένας ολόκληρος λαός πρέπει να μείνει αμόρφωτος ;

 
Γιατί όχι;
10 Νοε 2016 17:17

Ο ΟΟΣΑ καλά τα λέει για το συγκεκριμένο. Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει 35+ ΑΕΙ. Εξάλλου τα ΤΕΙ με την εξέλιξη που είχαν τα τελευταία 15-20 έτη δεν μπορούν να είναι κάτι διαφορετικό από Πανεπιστήμια (είτε μας αρέσει είτε όχι). Το λογικό επακόλουθο είναι η συγχώνευση των ΤΕΙ με Πανεπιστήμια (αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα λιγότερες διαθέσιμες θέσεις).

Ας κρατήσουμε 15-20 δυνατά Πανεπιστήμια μετά από συγχωνεύσεις και καταργήσεις. Είναι πολύ καλύτερο και αποδοτικό από την οικτρή κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα περισσότερα Ιδρύματα (λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και πόρων).

Τέλος, πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί σχεδόν το κάθε χωριό ή κωμόπολη να έχει τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ. Αντιθέτως, πρέπει να υπάρχουν δυνατοί πόλοι που θα υποστηρίξει η Πολιτεία. Να είστε σίγουροι ότι πολύ γρήγορα τα "νέα" Πανεπιστήμια θα δυναμώσουν με πολύ καλά ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.