Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Δικαιότερο υπολογισμό αμοιβών των καθαριστριών στα σχολεία ζητούν 28 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση: 10/11/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εικοσιοκτώ  Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ζητούν από τους   συναρμοδιους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών να απαντήσουν:

Α. Προτίθενται να εξετάσουν ένα δικαιότερο τρόπο υπολογισμού της αμοιβής των συμβασιούχων καθαριστών/ καθαριστριών, πχ αμοιβή ανά τετραγωνικό για το σύνολο των καθαριζόμενων χώρων ή με άλλο τρόπο;

Β. Μπορεί να προγραμματισθεί η μηνιαία καταβολή των αμοιβών των συμβασιούχων καθαριστών/ καθαριστριών, με βάση την παρεχόμενη εργασία τους;

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Με τις Κ.Υ.Α. 144820 και 144807 των Υπουργείων Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών και Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, καθορίστηκε ο μέγιστος αριθμός ανθρωποωρών απασχόλησης για το έργο των σχολικών καθαριστριών καθώς και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ως αρμόδιος φορέας για τη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών.

Οι Κ.Υ.Α., οι οποίες εκδόθηκαν για το σχολικό έτος 2016-2017, ακολουθούν την προηγούμενη τακτική της αποζημίωσης των συμβασιούχων, με βάση τον αριθμό των αιθουσών, θέτοντας μάλιστα ανώτατο όριο (18). Με την πρακτική αυτή, δεν αμείβεται σημαντικό μέρος της εργασίας των συμβασιούχων καθαριστών/ καθαριστριών, εφόσον υπάρχουν χώροι σε κάθε σχολική μονάδα οι οποίοι δε χαρακτηρίζονται ως «αίθουσα διδασκαλίας», όπως τα γραφεία, οι διάδρομοι, οι χώροι υγιεινής κτλ.  

Δεδομένου πως οι πληρωμές είναι δυνατόν να προχωρήσουν από πλευράς ΙΝΕΔΙΒΙΜ  μόνο μετά την ηλεκτρονική διασταύρωση των δηλωθεισών αιθουσών με τα στοιχεία που υπάρχουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα  myschool.gr, η αμοιβή των συμβασιούχων περιορίζεται στις επίσημα χαρακτηρισμένες ως «αίθουσες διδασκαλίας», παρόλο που καλύπτουν περισσότερους χώρους, συμπιέζοντας τις ήδη χαμηλές αμοιβές τους.

Τέλος, σύμφωνα με τις ισχύουσες πρακτικές, οι αμοιβές των καθαριστών/ καθαριστριών, δεν καταβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανά μήνα), αλλά οι συμβασιούχοι εξοφλούνται με μερικές πιστώσεις ανά σχολικό έτος (δύο ή τρεις).

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

-Προτίθενται να εξετάσουν ένα δικαιότερο τρόπο υπολογισμού της αμοιβής των συμβασιούχων καθαριστών/ καθαριστριών, πχ αμοιβή ανά τετραγωνικό για το σύνολο των καθαριζόμενων χώρων ή με άλλο τρόπο;

-Μπορεί να προγραμματισθεί η μηνιαία καταβολή των αμοιβών των συμβασιούχων καθαριστών/ καθαριστριών, με βάση την παρεχόμενη εργασία τους;

Οι ερωτώντες  Βουλευτές

Σπαρτινός Κωνσταντίνος

Ακριώτης Γεώργιος

Γεννιά Γεωργία

Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Ευσταθία

Εμμανουηλίδης Δημήτριος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Θελερίτη Μαρία

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)

Καραγιαννίδης Χρήστος

Καφαντάρη Χαρά

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μορφίδης Κωνσταντίνος

Μουμουλίδης Θεμιστοκλής

Ντζιμάνης Γεώργιος

Πάλλης Γεώργιος

Παπαδόπουλος Νικόλαος

Παπαφιλίππου Γεώργιος

Παυλίδης Κωνσταντίνος

Ριζούλης Ανδρέας

Ρίζος Δημήτριος

Σεβαστάκης Δημήτριος

Σκουφά Ελισσάβετ- Μπέττυ

Σταματάκη Ελένη

Σταμπουλή Αφροδίτη

Στέφος Ιωάννης

Τριανταφύλλου Μαρία

Ψυχογιός Γεώργιος

Ετικέτες: 
ΒουλήΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια (2)

 
ΣΟΦΙΑ ΧΡΟΝΗ
11 Νοε 2016 02:20

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα σχολεία που δεν έχουν μόνιμους καθαριστές, αφού κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου δεν προβλέπεται για τους συμβασιούχους καθαριστές να βρίσκονται στο σχολείο παρά μόνο με τη λήξη των μαθημάτων. Αυτό σημαίνει πως το πρωί έρχονται οι μαθητές στο σχολείο και στο προαύλιό τους μπορούν να δουν ό,τι κατάλοιπο από τη βραδινή ανεξέλεγκτη δραστηριότητα όσων εισέβαλαν κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες στον προαύλιο χώρο του (στην καλύτερη περίπτωση σκουπίδια και σπασμένα μπουκάλια μπύρας). Αν προσθέσουμε και το γεγονός πως τουλάχιστον 150 παιδιά στα πολυθέσια σχολεία χρησιμοποιούν τις τουαλέτες στο 1ο διάλειμμα και επειδή δεν υπάρχει στο σχολείο κανείς να τις καθαρίσει, πολλά παιδιά αποφεύγουν απεγνωσμένα να τις χρησιμοποιήσουν στα επόμενα διαλείμματα, μιλάμε πλέον για τριτοκοσμική κατάσταση. Αφήνουμε την περίπτωση πως κάποιο παιδάκι μπορεί να κάνει εμετό στην τάξη ή να πλημμυρίσουν από νερό ή ακαθαρσίες οι τουαλέτες κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Δεν είναι δύσκολο βέβαια να φανταστούμε ποιοι συχνά αναλαμβάνουν τέτοιου είδους "εξωδιδακτικές" αρμοδιότητες...Η μονιμότητα των καθαριστών στα σχολεία δεν είναι μόνο θέμα δικαιότερης αμοιβής των καθαριστών, αλλά κυρίως επιτακτική άνάγκη για την υγεία και την αξιοπρέπεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών του σχολείου.
Σοφία Χρόνη
Εκπαιδευτικός δημοτικού σχολείου

 
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 Νοε 2016 14:23

ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 28 ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.