Η ΟΣΕΠ ΤΕΙ για τη διάταξη για το επάγγελμα του Μηχανικού

23/11/2016

Ενημερώθηκε: 23/11/2016, 13:09

Άκουσε το άρθρο

Η κατάργηση της Υποπαραγράφου ΙΓ.12 του Ν. 4254/2014 (ΦΕΚ A΄ 85), (η οποία έδινε για πρώτη φορά το δικαίωμα άσκησης του Επαγγέλματος του Μηχανικού και στους απόφοιτους Μηχανικούς Τ.Ε των ΤΕΙ), με το άρθρο 29 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/94/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 22ας Οκτωβρίου 2014 για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων, απλοποίηση διαδικασίας αδειοδότησης και άλλες διατάξεις πρατηρίων παροχής καυσίμων και ενέργειας, και λοιπές διατάξεις», επιχειρείται έμμεση επαναφορά του ν. 4663/1930 (ΦΕΚ Α΄149) παρέχοντας το δικαίωμα της αποκλειστικής άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού στις 14 ειδικότητες των Πολυτεχνικών Σχολών ή Πολυτεχνικών Τμημάτων Πανεπιστημίων αποκλείοντας τους Μηχανικούς Τ.Ε των ΤΕΙ.

Ο αποκλεισμός αυτός, των αποφοίτων Μηχανικών Τ.Ε των ΤΕΙ, αποτελεί σαφή παραβίαση και του Ν.4009/2011 άρθρο 2, σύμφωνα με το οποίο η Ανώτατη Εκπαίδευση, αποτελείται από τον Πανεπιστημιακό Τομέα και τον Τεχνολογικό Τομέα, αφαιρώντας ουσιαστικά όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα άσκησης επαγγέλματος του Μηχανικού προσπαθώντας να τους εξισώσει επαγγελματικά με του αποφοίτους που δεν ανήκουν στην τυπική εκπαίδευση. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο όπου διεξάγεται διάλογος για την ολοκλήρωση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών των ΤΕΙ μέσω της διεξαγωγής τρίτου κύκλου σπουδών θέση που επανειλημμένα έχουν εκφράσει, η τ. Αν. Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Έρευνας καθ. Σία Αναγνωστοπούλου και ο νυν Αν. Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Έρευνας, καθ. Κ. Φωτάκης, ότι Τμήματα ΤΕΙ πληρούν τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή Διδακτορικών Διατριβών

Επιπλέον η πρόσφατη ανάρτηση στο http://www.esos.gr/arthra/47570/o-stratigikos-shediasmos-toy-yp-paideia… για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας για το 2017 από τον Υπουργό Παιδείας καθ. Κ. Γαβρόγλου, η ορολογία που χρησιμοποιείται σε όλο το κείμενο και αναφέρεται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, είναι ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ζητάμε:

1.    Άμεση απόσυρση του άρθρου 29 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, διότι θεωρούμε ότι υποβαθμίζει τον ρόλο των ΤΕΙ από Ανώτατα Ιδρύματα, και προσπαθεί να    εξισώσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Τ.Ε με τα ΙΕΚ.

2.    Σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί το άρθρο 29 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, απαιτούμε να συμπεριληφθούν στο άρθρο 29 και οι πτυχιούχοι Μηχανικοί Τ.Ε.

3.    Άμεση συνάντηση του ΚΔΣ της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Έρευνας για την αντιμετώπιση και συζήτηση των καυτών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν πρόσφατα και θίγουν την ομαλή λειτουργία των ΤΕΙ.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (12)

Νίκος
|

@Apostolos,
Πραγματικά το παραλήρημά σου είναι φοβερό..."Η ελληνική κοινωνία κάθε χρόνο τα έχει καταδικάσει να είναι κατώτερες σχολές"..."Τα ΤΕΙ πρέπει να παράγουν υπομηχανικούς ΤΕ και τίποτε περισσότερο"..."Δεν αντέχει η ελληνική οικονομία άλλους μηχανικούς".
Θα ήθελα να μάθω την ηλικία σου για να δω πώς αυτή συμβαδίζει με τον δογματισμό σου. Πλήρης αφορισμός. Και ό,τι γράφεις είναι τόσο απλοϊκό!!!! Η τοποθέτησή σου μόνο καλό μπορεί να κάνει στο δίκαιο αίτημα των ΤΕΙ.
Δεν έχει καν νόημα να σου ανατρέψω με 2 προτάσεις ό,τι μας αράδιασες κ. Απόστολε!!

Apostolos
|

Τα ΤΕΙ είναι ΤΕΙ και η ελληνική κοινωνία κάθε χρόνο (μέσω των μηχανογραφικών) των υποψηφίων τα έχει καταδικάσει να είναι κατώτερες σχολές σε σχέση με Πολυτεχνεία και Πανεπιστήμια, με βαθμό εισαγωγής κάτω από την βάση. Ορισμένες μάλιστα με βαθμό 1,5 και 2 στα 20.
Βεβαίως θα πρέπει να οριστούν σαφή επαγγελματικά δικαιώματα αλλά αυτά δεν μπορεί να είναι ισότιμα με τα δικαιώματα των αποφοίτων Πολυτεχνείων. Τα ΤΕΙ πρέπει να παράγουν υπομηχανικούς ΤΕ και τίποτε περισσότερο.
Δεν αντέχει η ελληνική οικονομία άλλους μηχανικούς.

K. G.
|

Μάλλον χρειάζεται να ξαναδιαβάσετε το ΦΕΚ (και όχι πρακτικά της βουλής!!!). Το ΦΕΚ αναφέρει ξεκάθαρα για Διπλωματούχους μηχανικούς, αν πιστεύευε οτι εννοεί και τους πτυχιούχους μηχανικούς, αυτό είναι δική σας ερμηνεία. Ποια ΦΕΚ αναφέρουν τους Διπλωματούχους ως πτυχιούχους;
Ούτε τότε, ούτε τώρα θέλουν να δώσουν τα δικαιώματα που αντιστοιχούν στους πτυχιούχους μηχανικούς.

Μαριος PhD
|

Ως ποτε αυτα τα τεχνητα διπολα (ΤΕΙ-ΑΕΙ, ΠΕ-ΤΕ, τεχνολογος-μηχανικος) θα μας βγαζουν απο την ουσια ; Ολοι να εργαστουμε θελουμε, να μεγαλωσουμε τα παιδια μας ; Ποιος θα πλουτησει ; Ο Διπλωματουχος ή ο Πτυχιουχος ; Αυτοι που πλουτιζουν δεν κολλανε στα πτυχια και τα διπλωματα μας, εμας νοικιαζουν για να πλουτισουν με 500 και 1000€.

Οι Διπλωματουχοι ας κανουν μια προσπαθεια για αναβαθμιση τα περιφερειακα ΤΕΙ. Κοινα δικαιωματα για ολους και οποιος ειναι καλος στην δουλεια του ας το αποδειξει στον στιβο της αγορας. Μακαρι να ειναι καλυτερος ο δεινα και ας μας προσλαβει ολους.

DR
|

@Γιώργος Φραντζης
η ενημερωση ηδη εχει παρει το δρομο της....

Γιώργος Φραντζής
|

Άμεση ενημέρωση για το θέμα όλων των Ευρωπαϊκών οργάνων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις προθέσεις της κυβέρνησης να επαναφέρει το παλαιό καθεστώς του 1930, πράγμα που αντιτίθεται με αυτά που συμφώνησε με τον ΟΟΣΑ. Καμιά ανοχή στις συντεχνιακές βλέψεις και στις μυστικές συνεργασίες κάτω από το τραπέζι με σκοπό να θαφτεί ένας ολόκληρος επαγγελματικός κλάδος.

Γιωργος
|

@K. G.

Λεει για διπλωμα ανωτατης εκπαιδευσης (ειχε σβηστει ο όρος πανεπιστημιακης. Ο ορος διπλωμα ειναι γενικος. Εννοειται πτυχιο. Αλλωστε ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΣΑ ΦΕΚ ΙΔΡΥΣΗΣ πολυτεχνικων σχολών αναφέρουν ως χορηγουμενο τιτλο ΠΤΥΧΙΟ. Θες να τα αφαιρέσουμε?

Δημητρης Α.
|

Κύριε K.G. AN ήσασταν λιγάκι πιο ενημερωμένος (διαβάζουμε και κάνα πρακτικό βουλής καμμιά φορά) και γνωρίζατε τις λέξεις που διαγράφηκαν στο επίμαχο άρθρο του 4254 πρίν την τελική του μορφή και οι οποίες είναι αυτές που προσπαθούν να επαναφέρουν τώρα, θα καταλαβαίνατε ΑΝ αφορά τα ΤΕΙ ο νόμος!

Αλέξης
|

Άλλη μία προσπάθεια προώθησης των συμφερόντων της ελίτ του ΤΕΕ!!! Το Κράτος Δικαίου, η Ισονομία, η Ισοπολιτία, η Ισοκρατία ΠΟΥΘΕΝΑ!!!!!

Κωνσταντίνος Κ.
|

Αγαπητέ Κ.G.,η παραπάνω παράγραφος του ν.4254/2014 αφορούσε την άσκηση του επαγγέλματος του Πολιτικού μηχανικού-Αρχιτέκτονα-Τοπογράφου Μηχανικού.
1ον: Οι σχολές Μηχανικών των ΤΕΙ δίνουν τίτλο " Μηχανικού τεχνολογικής εκπαίδευσης"-ακαδημαϊκά ισότιμο με Βsc (όπως και τα Πανεπιστήμια-προσοχή λέω ακαδημαϊκά).Άρα όποιος αποφοιτεί από τις παραπάνω σχολές είναι Μηχανικός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (σύμφωνα πάντα με τους νόμους του Ελληνικού Κράτους).
2ον: Η ετοιμολογία των λέξεων διπλωματούχος και πτυχιούχος νομίζω δεν οδηγεί πουθενά.Η επιστημονική και εργασιακή δραστηριότητα είναι 1 (αυτή του εκάστοτε μηχανικού).
3ον: Η πολιτεία η οποία νομοθέτησε όλα τα παραπάνω,"ξέχασε" από το 1983 να ορίσει και τα επαγγελματικά δικαιώματα των ειδικοτήτων των αποφοίτων των σχολών μηχανικών των ΤΕΙ & θεώρησε σωστό να παραμείνουν τα δικαιώματα των αποφοίτων των μηχανικών ΠΕ ίδια με αυτά του 1930 (αγνοώντας πλήρως τις αλλαγές που επήλθαν στην επιστήμη,το επάγγελμα των μηχανικών αλλά και στην ίδια τη ζωή).
Λοιπόν φαντάσου, έναν απόφοιτο σχολής μηχανικών ΤΕΙ,τον οποίον χρηματοδότησαν οι δικοί του άνθρωποι με σκοπό να βιοποριστεί μέσα από τις σπουδές του (συνυπολογίζοντας και την περίοδο οικονομικής κρίσης που περνάμε),να του απαντά το ίδιο ελληνικό κράτος (υπηρεσίες του ) αλλά και οι συνάδελφοι του ΠΕ ,ότι είναι κάτι άλλο όχι μηχανικός (ΤΕ αλλά μηχανικός) και να μη μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα που σπούδασε για να ζήσει.
Εύχομαι την επαγγελματική ομηρία & το προσωπικό-εργασιακό άγχος που βιώνω ως ελ.επαγγελματίας Μηχανικός ΤΕ από την αποφοίτησή μου ως σήμερα να μη τη βιώσει κανείς εργαζόμενος.Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς συζητήσεις δίχως νόημα.

Δημήτρης Παππάς
|

Φυσικά και είναι διπλωματούχοι μηχανικοί σύμφωνα με την ΙΓ12 του 4254/2014. Σχόλια με πολιτικές συνδικαλιστικές σκοπιμότητες που παραπληροφορούν καλό θα ήταν να λείπουν.

K. G.
|

Οι απόφοιτοι ΤΕΙ ειναι Διπλωματούχοι Μηχανικοί; φυσικά και όχι. Η υποπαράγραφος που αναφέρεστε δεν αφορά άλλους πλην των Διπλωματούχων Πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων και Τοπογράφων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ