Στελέχωση των ΕΚΦΕ Αττικής

23/11/2016

Ενημερώθηκε: 24/11/2016, 07:41

Άκουσε το άρθρο

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αφού σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία για το έργο που αναλάβατε, θα θέλαμε αφενός να σας ενημερώσουμε  συνοπτικά, σχετικά με την υποστηρικτική δομή των Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) και αφετέρου για τη μη εισέτι στελέχωση ορισμένων εξ αυτών.

Τα ΕΚΦΕ δημιουργήθηκαν το 1993 (Υ.Α. Γ2 /5542/7-10-1993/ΔΣΔΕ/ΥΠΕΠΘ)  και εντάχτηκαν στις υποστηρικτικές δομές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με το Νόμο 2986/2002 (ΦΕΚ 24ΤΑ΄/13-2-2002). Στόχος της δημιουργίας τους ήταν η ένταξη και προώθηση της εργαστηριακής δραστηριότητας και των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή πρακτική της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σήμερα υπάρχουν θεσμοθετημένα 78 ΕΚΦΕ σε όλη τη χώρα, ένα ή περισσότερα ανά νομό ανάλογα με τον αριθμό των σχολικών μονάδων που υποστηρίζουν. Το έργο αυτού του θεσμού ήταν και συνεχίζει να είναι πρωτοποριακό και πλούσιο αφού σε όλο αυτό το διάστημα οι Υπεύθυνοι και οι συνεργάτες τους συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε:

1.    Να υλοποιηθεί το έργο «Ανάπτυξη εργαστηρίων φυσικών επιστημών στα Ενιαία Λύκεια» στο πλαίσιο του 2ου και 3ου ΚΠΣ, συμμετέχοντας ενεργώς (εύρεση χώρων, διαμόρφωση αιθουσών, εκπόνηση των προδιαγραφών οργάνων και συσκευών κτλ.) των 1100 υπερσύγχρονων νέων εργαστήριων φυσικών επιστημών σε αντίστοιχα Ενιαία Λύκεια.

2.    Να δημιουργηθούν και εξοπλιστούν εργαστήρια φυσικών επιστημών στα περισσότερα Γυμνάσια της χώρας

3.    Να καθιερωθεί ο θεσμός του Υπευθύνου Σχολικού Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών (ΥΣΕΦΕ) ανά σχολείο και ο καθορισμός ανά έτος των υποχρεωτικών εργαστηριακών ασκήσεων

4.    Να ενταχθούν οι εργαστηριακές δραστηριότητες στην διαδικασία αξιολόγησης των μαθητών

5.    Να καθιερωθεί το εβδομαδιαίο τρίωρο για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών φυσικών επιστημών στους χώρους των ΕΚΦΕ στο πλαίσιο της προώθηση των εργαστηριακών δραστηριοτήτων

6.    Να οργανωθούν πλήθος συνεδρίων από επιστημονικούς φορείς και επιμορφωτικών δράσεων από το υπουργείο (π.χ. Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης) με θέμα τις εργαστηριακές δραστηριότητες

7.    Να οργανωθούν πλήθος εργαστηριακών διαγωνισμών τοπικών, πανελλήνιων και πανευρωπαϊκών με ιδιαίτερες διακρίσεις για τη χώρα μας (π.χ. η χώρα μας διοργάνωσε το 2014 την Πανευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών EUSO 2014 www.euso2014.eu με μεγάλη επιτυχία).

Όλα αυτά έγιναν γιατί οι υπεύθυνοι ΕΚΦΕ και οι συνεργάτες τους δούλεψαν με μεράκι πέρα και πάνω από τις υποχρεώσεις που υπαγόρευε η θέση τους. Παρόλα αυτά ο θεσμός αυτός που αποτελεί τον οδηγό για τη διδασκαλία των μαθημάτων φυσικών επιστημών κινδυνεύει να απαξιωθεί τοπικά γιατί η αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής δεν έχει υλοποιήσει ακόμα την Υ.Α. 179288/Δ2/26-10-2016 του προκαθήμενού σας κ. Νικολάου Φίλη έτσι ώστε τρία από τα βασικότερα ΕΚΦΕ του νομού Αττικής και πιο συγκεκριμένα τα ΕΚΦΕ Ομόνοιας, Ηλιούπολης και Πειραιά – Καλλίπολης, στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται περισσότερα από 150 σχολεία, να μην έχουν εισέτι στελεχωθεί και να μη λειτουργούν.

Ως το επιστημονικό σωματείο της Πανελλήνιας Ένωσης των Υπευθύνων ΕΚΦΕ (http://panekfe.gr) παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφόρηση και πρόταση για την επίλυση αυτού του υπηρεσιακού προβλήματος που έχει προκύψει.

Με εκτίμηση για το ΔΣ της ΠΑΝΕΚΦΕ

Ο Πρόεδρος
 
Βασίλης Γαργανουράκης
Φυσικός M.Sc.
Υπ. 2ου Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου    Η Γραμματέας

Μαρία Τσακίρη
Φυσικός DEA
Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ