Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υφ. Παιδείας: Να μη χαϊδεύουμε τα αυτιά των «καταληψιών» μαθητών

“Δεν είναι μαθητική κινητοποίηση, όταν μια μικρή ομάδα μαθητών –τριών, πέντε, δέκα– πραγματοποιεί κλείσιμο του σχολείου, εν αγνοία της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπόλοιπων μαθητών”.
Δημοσίευση: 02/12/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Επειδή η ελληνική κοινωνία, όλοι μας, και εσείς γνωρίζετε το πώς πραγματοποιούνται οι καταλήψεις σχολικών μονάδων στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων –όχι σε όλες, για να είμαστε ειλικρινείς– οφείλουμε όλοι να μην χαϊδεύουμε αυτιά», είπε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκης, απαντώντας, στην επίκαιρη ερώτηση   του Βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Γκιόκα, σχετικά με την καταστολή και τις διώξεις των αγωνιζόμενων μαθητών.

 «Δεν είναι μαθητική κινητοποίηση, όταν μια μικρή ομάδα μαθητών –τριών, πέντε, δέκα– πραγματοποιεί κλείσιμο του σχολείου, εν αγνοία της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπόλοιπων μαθητών και μάλιστα χωρίς να έχει τηρηθεί  οποιοδήποτε είδος δημοκρατικής και συλλογικής διαδικασίας» πρόσθεσε ο υφυπουργός Παιδείας και σημείωσε τα εξής:

Α. Κάνουμε λάθος όλοι μας να χαϊδεύουμε αυτιά και να καλλιεργούμε την ψευδαίσθηση στους νέους ανθρώπους ότι αυτού του είδους οι κινήσεις αποτελούν δήθεν αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Β. Στην πράξη, δεν καλλιεργούμε με αυτόν τον τρόπο αγωνιστικές συνειδήσεις στους νέους ανθρώπους ούτε προάγουμε τη Δημοκρατία ούτε τις συλλογικές διαδικασίες, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο στην πράξη υπονομεύονται.

Γ. Αυτά τα πράγματα δεν ωφελούν τη Δημοκρατία. Αντίθετα, στρώνουν το χαλί σε αυτούς που δεν έχουν καμμία σχέση με τη Δημοκρατία. Και νομίζω ότι καταλαβαίνετε σε ποιους αναφέρομαι.

Δ. Η Κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης σε οποιοδήποτε επίπεδο, πολύ περισσότερο με την ποινικοποίηση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων ανήλικων μαθητών. Και αυτό το εκφράζουμε με τη μέγιστη δυνατή σαφήνεια.

Ε. Από την άλλη πλευρά, έχετε δίκαιο ότι ενδεχομένως υπάρχουν ορισμένα άρθρα του Ποινικού Κώδικα, στα οποία θα έπρεπε να δούμε την τροποποίηση ή ενδεχομένως και την κατάργησή τους. Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε και την δική σας άποψη επ’ αυτού. Φαντάζομαι ότι στα άρθρα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το άρθρο που αναφέρεται στη φθορά δημόσιας περιουσίας. Θα ήταν ενδιαφέρον αν είχατε την άποψη να καταργηθεί και αυτό το άρθρο.

Ο κ. Γκιόκας

Ο κ. Γκιόκας , μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

“Είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, αν δεν κάνω λάθος μετά από το 2001, όπου έχουμε συλλήψεις, ποινικές διώξεις και καταδίκες μαθητών για την συμμετοχή τους σε αγώνες και κινητοποιήσεις που αυτοί αποφασίζουν με τα όργανά τους και με τις διαδικασίες τους. Συλλήψεις και διώξεις υπήρχαν, όμως πλέον έχουμε και καταδίκες μαθητών και όχι μόνο μαθητών, έχουμε και απειλές σε βάρος γονιών οι οποίοι συμπαραστέκονται, όπως οφείλουν να, κάνουν σε αυτούς τους αγώνες των παιδιών τους με την απειλή της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων. Τα κρούσματα που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα δεν είναι ένα και δύο, δεν είναι μεμονωμένα, είναι αρκετά και αναφέρονται συγκεκριμένα στην επίκαιρη ερώτηση που καταθέτουμε”.

Σχόλια (10)

 
Mark
02 Δεκ 2016 23:43

Συμφωνώ με τον Υφυπουργό και ελπίζω να έλεγε τα ίδια ως συνδικαλιστής.

 
Γιάννης Πλατάρος
03 Δεκ 2016 01:37

Κύριε Υπουργέ, μέσα στον ναό της Δημοκρατίας, δεν είναι δυνατόν να ακούγονται εξωφθάλμως λανθασμένες απόψεις.
Γίνομαι αποδεικτικός:
Η κατάληψη Σχολικών χώρων, είναι διακεκριμένο ποινικό αδίκημα. Είναι παράβαση του Π.Κ.
Άρθρο 334
Διατάραξη οικιακής ειρήνης
Παράγραφος 3.
Όποιος εισέρχεται παράνομα σε κατάστημα ή χώρο δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής υπηρεσίας ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας ή παραμένει στους χώρους αυτούς παρά τη θέληση της υπηρεσίας που τους χρησιμοποιεί, της οποίας τη θέλησή του δηλώνει ο νόμιμος εκπρόσωπος ή ο υπάλληλός της κι προκαλεί έτσι διακοπή ή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.

Συνεπώς, η λήψη απόφασης, έστω και από την παμψηφία των μαθητών για κατάληψη, είναι ενάντια σε ψηφισμένο , ισχύοντα νόμο της Πολιτείας, που δεν έχει αλλάξει από το 1950, ούτε εσείς προτίθεστε να αλλάξετε.
Συνεπώς γιατί το λέτε αυτό στην Βουλή;
Εμείς ως ενεργοί εκπαιδευτικοί, τι πρέπει να κάνουμε; Να τους λέμε ότι η παραβίαση νόμου έστω και με παμψηφία στην λήψη απόφασης είναι Δημοκρατική πράξη ή είναι αντιδημοκρατική; Δεν πρέπει να συμφωνήσουμε επί του συγκεκριμένου; Δεν είναι σαφής η διατύπωση του νόμου; Είναι δυνατόν να αποκτά νομιμότητα η πράξη τους ή έστω δημοκρατική επίφαση νομιμότητας επειδή ελήφθη με ψηφοφορία κι ας είναι αντίθετη σε Νόμο ισχύοντα της Δημοκρατικής Πολιτείας; Να παραιτηθούμε από την Παιδαγωγική τότε! Πώς θα σταθούμε στην Κοινωνία που μας κατηγορεί για κάθε είδους αμέλειες υπαρκτές και ανύπαρκτες; Να την προστατέψουμε την νεολαία από το να πάει φυλακή. Είναι φοβερό για έναν ανήλικο να πάει μια νύχτα σε φυλακές ανηλίκων. Να μην πάει επ΄ ουδενί! Ας αλλάξει ο Π.Κ. Έχετε νομοθετική πρωτοβουλία.
Με όλο τον σεβασμό προς το αξίωμά σας και το πρόσωπό σας, σας παρακαλώ να αναθεωρήσετε αυτή σας την άποψη μετά την παράθεση των πιο πάνω δεδομένων. Γνωρίζω ένα πολύ μεγάλο πλήθος ανθρώπων που έχουν την δική σας άποψη και επιμένουν. Υπάρχει όμως ο Ποινικός Κώδικας που είναι υπέρτερη Συνταγματική έκφραση Δημοκρατίας.
Μήπως κάνουμε κάτι λάθος εμείς; Αυτά τα υποστηρίζω δεκαετίες. Κάνω λάθος; Αν κάνω να ζητήσω συγγνώμη που τόσα χρόνια αναφέρω σε μαθητές, γονείς και πολίτες το άρθρο 334 του Π.Κ. (Χωρίς να τους πείθω αναγκαστικά, εξ αιτίας της εξαιρετικά διαδεδομένης πρακτικής των καταλήψεων επί δεκαετίες...
Ευχαριστώ.

 
Λέανδρος
03 Δεκ 2016 08:46

Σωστά τα γράφει ο. Πλατάρος. Οσα ειπώθηκαν από βουλευτή και υφυπουργό οδηγούν με τον ένα η τον άλλο τρόπο στην ασυδοσία. Πέραν τούτου οι γονείς έχουν ευθύνες και θα έπρεπε να διώκονται για παραμέληση ανηλίκου κάθε φορά που το βλαστάρι διέπραττε αξιόποινες πράξεις. Κάθε τι που είναι ςνάντιο στο νόμο πρέπει να τιμωρείται. Φυσικά ι καθένας μπορεί να εκφράσει την αντίθεσή του αναλαμβάνοντας και τις συνέπειε των πράξεών. Επαναστάτης εκ του ασφαλούς .... τι σόι επαναστάτης είναι;

 
Μάριος
03 Δεκ 2016 09:32

Μήπως πρέπει να γνωρίσουμε ή να υπενθυμίσουμε όχι μόνο στον Υπουργό αλλά και στους πάσης φύσεως αριστερίζοντες, που επικαλούνται τις δημοκρατικές αρχές και διαδικασίες κατά περίπτωση, ότι οι ατομικές ελευθερίες (ελευθερία της γνώσης, της ισότητας, της διδασκαλίας κοκ) δεν εμπίπτουν στην αρχή της πλειοψηφίας, είναι αδιαπραγμάτευτες και δεν μπορεί να τεθεί σε ψηφοφορία σε καμία μα καμία περίπτωση, έστω και ένας μαθητής να θέλει να κάνει μάθημα.
Θαρρώ συνάδελφοι γνωρίζετε, ότι οι συνταγματικές επιταγές προέχουν και έπονται οι ποινικές διατάξεις, όπως του Άρθρου 334 Π.Κ.,
οι οποίες οφείλουν να εναρμονίζονται με τις Συνταγματικές αρχές και κατά συνέπεια δεν μπορούν να καταργηθούν
Οι καταλήψεις στα σχολεία είναι στο σύνολό τους παράνομες και οφείλονται στην άγνοια, στην ανοχή του εκπαιδευτικού κόσμου και στην ανομική κουλτούρα της Ελληνικής κοινωνίας

 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
03 Δεκ 2016 09:38

Συμφωνώ με τον κ. Πλατάρο.
Όσο για τον κ. Υπουργό, αν δεν κάνω λάθος και δεν με απατά η μνήμη μου, μέχρι προχτές που ήταν αντιπολίτευση, οι "συντρόφοι" του και πιθανόν και αυτός, δεν στήριζαν και δεν ενίσχυαν παρόμοιες καταστάσεις;
Είναι πάντως ενθαρρυντικό που έστω και ως κυβέρνηση, αρχίζουν να αχνοβλέπουν την αλήθεια και την πραγματικότητα!!!
Μπάμπης Αλεξανδράτος
Πρώην διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ Αθήνας

 
geo
03 Δεκ 2016 10:03

Μια χαρα τα ειπε ο υπουργος. Η φωνη της λογικης περα απο αριστερες ή (ακρο)δεξιες κορωνες. Καιρος να αρχισει ο εξορθολογισμος και η κανονικοποιηση της καθημερινης μας ζωής και της καθημερινης μας πρακτικής.

 
οεο
03 Δεκ 2016 16:52

Αυτές τις ψευτοδημοκρατικές και ψευτοαριστερές απόψεις έχουν αρκετοί του κυβερνώντος κόμματος και γι αυτό έχουν διαλυθεί τα σχολεία

 
δημοκράτης εκπαιδευτικός
04 Δεκ 2016 13:41

Σύμφωνα με τον πρόσφατα απελθόντα καθοδηγητή κόμματος- Υπουργό για τα γεγονότα των καταλήψεων του Νοεμβρίου 2015 (Ηράκλειο Κρήτης) , δήλωσε (βλ. ΕSOS 27-7-2016) δεν υφίσταται ποινικοποίηση των μαθητικών καταλήψεων.ΑΚΟΥΣΟΝ , ΑΚΟΥΣΟΝ!!!
Ο υπουργός Παιδείας υπενθυμίζει ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του έτους 2000 (Νόμος 2811/2000 - ΦΕΚ 62/Α/9-3-2000) που προέβλεπε φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών σε όποιον καθ΄ οιονδήποτε τρόπο παρεμποδίζει, διαταράσσει ή διακόπτει την ομαλή λειτουργία των δημοσίων σχολείων ή παρανόμως παραμένει στους χώρους λειτουργίας αυτών, ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ, μας λέει, με το άρθρο 45 του νόμου 4386/2016.
Επομένως , δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, δεν υφίσταται πλέον η ποινικοποίηση μαθητικών κινητοποιήσεων.
Δηλ. ο ίδιος αυθαίρετα κατήργησε το 334 του Π.Κ. .Αυτά σε συμπλήρωση των όσων αναφέρει ο κ. Πλατάρος.

 
δημοκράτης εκπαιδευτικός
04 Δεκ 2016 13:53

Τί να πεί κανείς , για τις ιδεοληψίες, απο ένα βουλευτή που έγινε Υφυπουργός και ήταν ο βασικος εισηγητής του κατάπτιστου και ΑΚΡΩΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ Ν. 4327/2015 για τις κρίσεις των στελεχών της Εκπ/σης που διάλυσε τα σχολεία και έπειται και συνέχεια σε δικαστικό επίπεδο , με αποτέλεσμα το κράτος (συγνώμη Πολιτεία , γιατί κράτος δεν υπάρχει) να κινδυνεύει να πληρώσει αποζημιώσεις απο το υστέρημα του Ελληνικού λαού , πληρώνοντας τις ιδεοληψίες μιας μειοψηφίας του πλέον.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean