Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου στις 27 Οκτωβρίου 2016 συμπλήρωσε μία πορεία αδιάλειπτης λειτουργίας ακριβώς εκατό χρόνων. Με ημερομηνία ίδρυσης 27 Οκτωβρίου 1916 και με διαρκή παρουσία στα αγροτικά και ευρύτερα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα της Ζαγοράς, του Πηλίου και γενικότερα της Μαγνησίας, εκατό χρόνια μετά αποτελεί μία από τις ελάχιστες αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις που στη σύγχρονη περίοδο της οικονομικής κρίσης είναι υγιείς οικονομικά. Η πορεία που έχει χαραχθεί και βαδίζει ο Συνεταιρισμός δεν γίνεται μόνο με σταθερά βήματα αλλά και με αισιοδοξία βασισμένη στη διαρκή προσπάθεια εκσυγχρονισμού, σεβασμού του χαρακτήρα της κοινωνικής οικονομίας σε συνδυασμό με διαρκή παραγωγική αναδιάρθρωση, όπως απαιτείται από τις συνθήκες της εποχής.
Τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού ενέκριναν στις αρχές του 2016 την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για ένα ετήσιο κύκλο δράσεων και εκδηλώσεων που υλοποιείται με σεβασμό στα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα και αυστηρή προσήλωση στον οικονομικό του προϋπολογισμό. Όλες οι δράσεις εντάσσονται σε μία φιλοσοφία σκέψης που συνδυαστικά λειτουργεί υπέρ της συλλογικής ιστορικής μνήμης αλλά και υπέρ της δημιουργίας δομών ή και στοιχείων περαιτέρω ανάπτυξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Συνεταιρισμού που κατέκτησε το καταναλωτικό κοινό και έγινε ευρέως γνωστός με το εμπορικό σήμα «ZAGORIN» και την επικόλληση της σχετικής ετικέτας πάνω σε κάθε φρούτο ξεχωριστά. Παράλληλα το σύνολο των δράσεων για τα 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας πολλαπλασιάζει το κοινωνικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό απόθεμα της Ζαγοράς και της ευρύτερης περιοχής.
Ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς υλοποίησε πρόσφατα και συνεχίζει με πολλές καινοτόμες δράσεις που ο κοινός παρονομαστής της στόχευσης είναι η δημιουργία περαιτέρω εκπαιδευτικών στιγμιότυπων για τους μαθητές της Ζαγοράς μα και ολόκληρης της χώρας.
Ξεκινώντας με τους μικρότερους μαθητές της Ζαγοράς και συγκεκριμένα αυτούς του 1ου Νηπιαγωγείου, τα στελέχη και οι συνεργάτες του Συνεταιρισμού δημιούργησαν μέσα από ζωγραφική των παιδιών, πολύπτυχη αφίσα διπλής όψης που αποτυπώνει την οικολογικής κατεύθυνσης καλλιέργεια των μήλων της Ζαγοράς από τα μέλη του Συνεταιρισμού. Μέσα από τους χαρακτήρες της «Μηλίτσας» και του «Ζαγορίνου» η έκδοση περιγράφει με την νηπιακή ματιά όλη την ετήσια παραγωγική διαδικασία των μήλων αλλά και την εξέλιξη της μηλιάς από τη φύτευσή της στους Ζαγοριανούς μηλεώνες μέχρι την απόδοσή της με τους ξεχωριστούς αυτούς καρπούς. Τα παιδιά μετέφεραν στις ζωγραφιές τους και την γνώση που έλαβαν από συνεντεύξεις που πήραν από τον Διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Βαλασσά Διονύση αλλά και από την Γεωπόνο και υπεύθυνη ποιοτικού ελέγχου της Οργάνωσης κ. Παπούλια Ιουλία.
Τη σκυτάλη μετέπειτα πήραν οι μαθητές της Δ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς «Ρήγας Φεραίος», σχολικής χρονιάς επίσης 2015 – 2016. Οι μαθητές με την βοήθεια του δασκάλου τους και συμβούλου του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού, καθότι Ζαγοριανός Παραγωγός και ο ίδιος, κ. Παπούλια Κυριαζή δημιούργησαν έγχρωμο βιβλίο 72 σελίδων με τίτλο « Ο πρώτος παιδικός Συνεταιρισμός» που δημιουργεί και τις συνθήκες αναζήτησης των ιδεών και αξιών του συνεταιριστικού πνεύματος. Οι μικροί μαθητές έχοντας παράλληλα και τη στήριξη του Διευθυντή του Σχολείου, επίσης Ζαγοριανού κ. Τάσιου Κυριάκου, είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μέσα από τη βιωματική μάθηση καθώς το έργο περιλάμβανε και θεατρικό παιχνίδι από την ΟΜΑΔΑ ΠΑΖΛ – Θεατρικές Δράσεις. Παράλληλα συμμετείχαν ενεργά σε όλα τα στάδια που περνάει ένα βιβλίο ώστε να φτάσει τυπωμένο στον καταναλωτή. Τα παιδιά αυτά επίσης, παρουσίασαν τον περασμένο Ιούνιο με την βοήθεια των εκπαιδευτικών και ανθρώπων του Συνεταιρισμού το έργο τους σε ειδική εκδήλωση και συνέντευξη τύπου στη πόλη του Βόλου.
Παράλληλα ο Συνεταιρισμός εξέδωσε και σκιτσογραφημένο από τους μαθητές της Περιβαλλοντικής – Πολιτιστικής Ομάδας του Πολυμέρειου Γυμνασίου Ζαγοράς το έργο του συντοπίτη από τη Σκιάθο, του κοσμοκαλόγερου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Το Μοιρολόι της Φώκιας» υπό την παιδαγωγική καθοδήγηση των καθηγητών του σχολείου Γεωργίου Άννας και Ιωάννη Ζήκου. Άμεσο παιδαγωγικό στόχο αποτέλεσε η επαφή των μαθητών με την λογοτεχνία μέσω της σκιτσογραφίας. Για όσους βέβαια πιθανόν αναρωτιούνται για την σχέση Παπαδιαμάντη και Συνεταιρισμού, η απάντηση βρίσκεται σε ένα παλιότερο διήγημα του Σκιαθίτη λόγιου του 1909 «Νεκρός Ταξιδιώτης» όπου αναφέρεται σε προϊόντα της Ζαγοράς και στις θαλάσσιες μεταφορές αυτών προς Θεσσαλονίκη. Τα μήλα και τα κάστανα που αναφέρονται αποτελούν την κυρίαρχη και μία εκ των βασικών αντίστοιχα παραγωγές και σήμερα, ενώ οι πατάτες που επίσης αναφέρονται το 1909 ήταν βασικό προϊόν εμπορίας του Συνεταιρισμού περίπου μέχρι και το 1960. Άλλωστε διαχρονική είναι και η σχέση Ζαγοράς και Σκιάθου, αφού λόγω εγγύτητας με τα παράλια του Πηλίου στο νησί κατέφυγαν πολλοί Ζαγοριανοί και κατά την Επανάσταση του 1821 αλλά και στον πόλεμο και την αντίσταση του 1940 – 1944. Ακόμα και σήμερα πολλοί Ζαγοριανοί επισκέπτονται ορμώμενοι από την παραλία του Χορευτού τα παράλια της Σκιάθου τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η χαρακτηριστικότερη όμως δράση που σχετίζεται με τον χώρο της εκπαίδευσης είναι ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα: «ένα μήλο την ημέρα…. το μήλο συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή!» . Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όλους τους μαθητές επιπέδου Δημοτικού, διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και με την αρωγή του Υπουργείου Υγείας. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετέχουν είτε με ατομικό είτε με ομαδικό έργο υπό καθοδήγηση εκπαιδευτικού και έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μία εκ των δύο ή και τις δύο θεματικές ενότητες των εικαστικών και των ψηφιακών εφαρμογών. Η βράβευση προβλέπεται για την 7η Απριλίου του 2017, παγκόσμια ημέρα Υγείας. Στα έπαθλα περιλαμβάνονται αξιόλογα ποσά σε δωροεπιταγές για εκπαιδευτικά και πολιτιστικά είδη όπως βιβλία και μουσικοί δίσκοι.
Οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού έχουν βαθιά πεποίθηση ότι η μόρφωση και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες παράγουν αρτιότερες πνευματικά προσωπικότητες που μπορούν να υπηρετήσουν με ζήλο, ακεραιότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης το συνεταιριστικό κίνημα που αποτελεί τον βασικότερο αναπτυξιακό πυλώνα της Ζαγοράς. Παράλληλα η καλλιέργεια του πνεύματος θεωρούν ότι οδηγεί και στην ανάπτυξη του σεβασμού και της προστασίας των φυσικών πόρων κατά την καλλιέργεια της γης. Ο πρωτογενής τομέας είναι ανάγκη να εμπλουτιστεί με παραγωγούς που θα είναι εξειδικευμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και προσκλήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, ώστε να διατηρούν στο ύψιστο επίπεδο και να καλλιεργούν διαρκώς με καινοτομίες την εμπιστοσύνη με το καταναλωτικό κοινό. Οι νέες γενιές που θα πάρουν το τιμόνι της Οργάνωσης στα χέρια τους θεωρείται ότι πρέπει να εμποτιστούν με τα υψηλά αυτά νοήματα, ώστε αργότερα ο Συνεταιρισμός να φτάσει με ευκολία και τα 200 χρόνια ζωής.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.