Γ. Στύλιος: Σε μαρασμό οδηγούνται οι ερευνητικοί οργανισμοί της Δυτικής Ελλάδας

19/12/2016

Άκουσε το άρθρο

Το θέμα της υποχρηματοδότησης και της γενικότερης απαξίωσης των ερευνητικών οργανισμών της Δυτικής Ελλάδας έφερε στη Βουλή ο Γ. Στύλιος με σχετική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων. Ειδικότερα, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο παράρτημα ΙΜΒΒ/ΙΤΕ στην Περιφέρεια Ηπείρου (Ιωάννινα), τα ΙΕΧΜΗ/ΙΤΕ, ΙΝΒΙΣ/ΑΘΗΝΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα) και το Παράρτημα ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (Πύλο).

Ο κ. Στύλιος τονίζει στην ερώτηση, μεταξύ  άλλων,  τα εξής:

-Με το  νόμο 4386/2016,   καταργήθηκαν τα Περιφερειακά Συμβούλια Έρευνας Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) . Μέχρι σήμερα δεν έχουν οριστεί ΠΣΕΚ για τα παραπάνω παραρτήματα. Η διοικητική τους εξάρτηση από ερευνητικά κέντρα που εδρεύουν αλλού οδηγεί σε υποβάθμιση καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος μεταφοράς των δραστηριοτήτων αλλά και των πόρων τους προς τις έδρες τους.

-Επιπλέον, ο Ν. 4310/2014 προέβλεπε την ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδας (ΕΚΕΔΕ) στο οποίο στόχος ήταν να ενταχθεί το ΙΝΒΙΣ/ΑΘΗΝΑ. Με το νόμο 4386/2016, η ίδρυση του ανεστάλη μέχρι 31/12/2016.
 Καταλήγοντας ο κ. Στύλιος μεταξύ άλλων ρώτησε τον αρμόδιο υπουργό εάν προτίθεται να αναβαθμίσει τα ανωτέρω παρατήματα σε αυτόνομα ινστιτούτα και αν θα προχωρήσει στην έναρξη λειτουργίας του ΕΚΕΔΕ. Αιτήθηκε επιπλέον την κατάθεση εγγράφων σχετικά με κάθε είδους χρηματοδότηση που έλαβαν τα ανωτέρω  ινστιτούτα και τα παραρτήματά τους τα τελευταία πέντε έτη.

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Παιδείας, ‘Έρευνας και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: Χρηματοδότηση Ερευνητικών Ινστιτούτων Δυτικής Ελλάδας

Κύριε Υπουργέ,
Στη Δυτική Ελλάδα, η ΓΓΕΤ εποπτεύει τους ακόλουθους ερευνητικούς οργανισμούς: Το παράρτημα ΙΜΒΒ/ΙΤΕ στην Περιφέρεια Ηπείρου (Ιωάννινα), τα ΙΕΧΜΗ/ΙΤΕ, ΙΝΒΙΣ/ΑΘΗΝΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα) και το Παράρτημα ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (Πύλο). Σας θυμίζω ότι το Παράρτημα ΙΜΒΒ/ΙΤΕ στα Ιωάννινα αποτελούσε ινστιτούτο που συγχωνεύθηκε με το ΙΜΒΒ (με έδρα το Ηράκλειο) με τον Ν. 4051/2012.
 Παρακαλώ να κατατεθούν αρμοδίως στη Βουλή των Ελλήνων:
•    Οι οργανισμοί που ενισχύθηκαν καθώς και τα ποσά που δεσμεύτηκαν στις περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου  στα πλαίσια των ΚΡΗΠΙΣ και ΚΡΗΠΙΣ ΙΙ. Παρακαλώ να δοθούν τα ακριβή ποσά δέσμευσης και τα ποσά των έργων των ινστιτούτων, των παραρτημάτων και των άλλων οργανισμών.
•    Τα ποσά που έλαβαν ως χρηματοδότηση τα ανωτέρω ινστιτούτα και παραρτήματα από την κρατική επιχορήγηση, συγχρηματοδότηση (matching funds), και  ΕΣΠΑ ανά έτος και κατηγορία, από 1/1/2011 έως σήμερα.
•     Οι αριθμοί προσωπικού ανά κατηγορία (Ερευνητές, ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ) που μισθοδοτούνται από τα ανωτέρω ινστιτούτα και παραρτήματα (ανά έτος από 1/1/2011 έως σήμερα).
•    Οι προκηρύξεις Ερευνητών, ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ ανά έτος από 1/1/2011 στα ανωτέρω ινστιτούτα και παραρτήματα, και οι αντίστοιχοι συνολικοί αριθμοί προκηρύξεων αυτών των κατηγοριών εργαζομένων στα ερευνητικά κέντρα όπου ανήκουν (ΙΤΕ, ΑΘΗΝΑ και ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ).
•    Οι ισολογισμοί των ινστιτούτων και παραρτημάτων, καθώς και των ερευνητικών κέντρων τους για τα οικονομικά έτη 2011 έως σήμερα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιώργος Στύλιος

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Παιδείας, ‘Έρευνας και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: Αναβάθμιση ερευνητικών οργανισμών Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου

Κύριε Υπουργέ,

Με το Ν. 4386/2016 καταργήθηκαν τα Περιφερειακά Συμβούλια Έρευνας Καινοτομίας (ΠΣΕΚ). Μέχρι σήμερα δεν έχουν οριστεί ΠΣΕΚ για  το παράρτημα ΙΜΒΒ/ΙΤΕ στα Ιωάννινα, τα ΙΕΧΜΗ/ΙΤΕ, ΙΝΒΙΣ/ΑΘΗΝΑ στην  Πάτρα  και το Παράρτημα ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ στην Πύλο. Η διοικητική εξάρτηση των παραπάνω ινστιτούτων και παραρτημάτων από ερευνητικά κέντρα που εδρεύουν αλλού οδηγεί σε προφανείς κινδύνους για υποβάθμιση και απαξίωσή τους, καθώς η έλλειψη σαφών κατευθύνσεων και αποφάσεων οδηγεί σε απώλεια δραστηριοτήτων και μεταφορά των πόρων τους προς τις έδρες των Κέντρων τους.

Επίσης, με τον Ν. 4310/2014 προβλέφθηκε η ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδας (ΕΚΕΔΕ) στο οποίο στόχος ήταν να ενταχθεί το ΙΝΒΙΣ/ΑΘΗΝΑ. Με τον Ν. 4386/2016, ανεστάλη η ίδρυση του ΕΚΕΔΕ μέχρι 31/12/2016.

Με βάση τα παραπάνω Ερωτάται ο Υπουργός :
•    Προτίθεστε να αναβαθμίσετε τα ανωτέρω παρατήματα σε αυτόνομα ινστιτούτα; Εάν ναι με ποια διαδικασία και ποια μέριμνα θα πραγματοποιηθεί αυτό;
•    Προτίθεστε να ενισχύσετε τα τοπικά ινστιτούτα που δυνητικά αποτελούν μέλη του (ΙΕΧΜΗ και ΙΝΒΙΣ); Εάν ναι πως αυτό θα επιτευχθεί;
•    Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προχωρήσετε για την έναρξη λειτουργίας του ΕΚΕΔΕ;
•    Προτίθεστε να δώσετε παράταση στην προθεσμία 31/12/2016 για την ίδρυση του ΕΚΕΔΕ, αφού δεν υπάρχει ΠΣΕΚ;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιώργος Στύλιος

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ