Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στην περιγραφική αξιολόγηση, τα Π.Σ. Ξένων Γλωσσών, Θρησκευτικών και για την υποστήριξη της εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων

21/12/2016

Άκουσε το άρθρο

Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η οποία θα διαρκέσει μέχρι 31-12-18, θα κάνει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής στα ακόλουθα τέσσερα επίπεδα, σύμφωνα με τη σχετική  πρόσκληση της Ειδικής Γραμματείας ΕΣΠΑ:

Επιμόρφωση για την εισαγωγή της περιγραφικής αξιολόγησης μαθητών στην υποχρεωτική εκπαίδευση

Αντικείμενο της Δράσης αποτελεί η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την εφαρμογή της περιγραφικής αξιολόγησης στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ειδικότερα η Δράση αφορά στη διαμόρφωση του κατάλληλου υποστηρικτικού υλικού για την εφαρμογή της περιγραφικής αξιολόγησης (διαδικασίες, διαγνωστικά εργαλεία και μέσα περιγραφικής αξιολόγησης) στην επιμόρφωση των στελεχών της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών για την πιλοτική εφαρμογή του υλικού αυτού, στην τελική διαμόρφωση του υποστηρικτικού υλικού περιγραφικής αξιολόγησης βάσει των αποτελεσμάτων της πιλοτικής εφαρμογής και τέλος στην επιμόρφωση του συνόλου των στελεχών της εκπαίδευσης στο τελικό αναμορφωμένο πλαίσιο περιγραφικής αξιολόγησης προκειμένου στη συνέχεια να υποστηριχθεί η γενικευμένη εφαρμογή του στα σχολεία της χώρας.

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στα Νέα Προγράμματα Σπουδών των Ξένων Γλωσσών - Ενιαίο

Πρόγραμμα Σπουδών των Ξένων Γλωσσών (ΕΠΣ-ΞΓ) και Πρόγραμμα Εκμάθησης Αγγλικής στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (ΠΕΑΠ).

Αντικείμενο της Δράσης αποτελεί η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ξένων γλωσσών κλάδων ΠΕ05 (Γαλλικής), ΠΕ06 (Αγγλικής), ΠΕ07 (Γερμανικής) και ΠΕ34 (Ιταλικής) στην αξιοποίηση και εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών των Ξένων Γλωσσών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Ενιαίο Πρόγραμμα Σπουδών των Ξένων Γλωσσών - ΕΠΣ-ΞΓ και Πρόγραμμα Εκμάθησης Αγγλικής στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία - ΠΕΑΠ).
Τη σχολική χρονιά 2016 - 2017 υιοθετείται το Ενιαίο Πρόγραμμα Σπουδών για τις Ξένες Γλώσσες (ΕΠΣ-ΞΓ), το οποίο είναι κοινό για όλες τις ξένες γλώσσες του σχολείου και ενιαίο για την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Με την εφαρμογή του Ενιαίου Προγράμματος Σπουδών των Ξένων Γλωσσών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση γίνεται μία αποφασιστική στροφή στην ξενόγλωσση εκπαίδευση από την υλικοκεντρική στη μαθησιοκεντρική προσέγγιση, η οποία δεν είναι απλά μια μέθοδος διδασκαλίας αλλά αποτελεί έναν τρόπο οργάνωσης του διδακτικού/μαθησιακού αντικειμένου της ξένης γλώσσας – όποια και αν είναι η γλώσσα αυτή - αφού το ΕΠΣ-ΞΓ είναι κοινό για όλες τις γλώσσες που περιλαμβάνονται στο Σχολικό Πρόγραμμα Σπουδών ή που μπορεί να περιληφθούν στο μέλλον. Παράλληλα, από το σχολικό έτος 2016-2017 εισάγεται η διδασκαλία της Αγγλικής στην Α’ και Β’ Δημοτικού, σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με βάση το Πρόγραμμα Εκμάθησης Αγγλικής στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (ΠΕΑΠ). Το πρόγραμμα σπουδών του ΠΕΑΠ βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο υιοθετεί τη μαθησιοκεντρική γλωσσοπαιδαγωγική προσέγγιση στη χρήση της ξένης γλώσσας και αξιοποιεί εκπαιδευτικό υλικό ειδικά κατασκευασμένο για τους μικρούς μαθητές που προετοιμάζονται από το ελληνικό σχολείο του σήμερα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του αύριο.

Ενδεικτικές δράσεις υλοποίησης:

1. Παραγωγή επιμορφωτικού – υποστηρικτικού υλικού

2. Εσωτερική αξιολόγηση του επιμορφωτικού προγράμματος

3. Επιμόρφωση σχολικών συμβούλων και εκπαιδευτικών ξένων γλωσσών (διά ζώσης, εξ ́ αποστάσεως) 4. Άλλες υποστηρικτικές δράσεις

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στα Νέα Προγράμματα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Αντικείμενο της Δράσης αποτελεί η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ01 (Θεολόγων) και των σχολικών συμβούλων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην αξιοποίηση και εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Περιλαμβάνει την υλοποίηση ενός επιμορφωτικού προγράμματος σε 2 στάδια, κατά τα οποία πρόκειται να πραγματοποιηθούν: (α) επιμορφωτικό σεμινάριο - πρόγραμμα δια ζώσης εκπαίδευσης για την επιμόρφωση των επιμορφωτών εκπαιδευτικών και των σχολικών συμβούλων ΠΕ01 και (β) επιμορφωτικά προγράμματα δια ζώσης εκπαίδευσης και εξ αποστάσεως για την επιμόρφωση των σχολικών συμβούλων πρωτοβάθμιας και εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ειδικότητας ΠΕ01, τα οποία θα πραγματοποιηθούν στις εκπαιδευτικές περιφέρειες που υπηρετούν οι εκπαιδευτικοί.

Για την υποστήριξη του συγκεκριμένου προγράμματος, προβλέπονται υποστηρικτικές δράσεις, όπως αξιοποίηση υφιστάμενης πλατφόρμας για την εξ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, παραγωγή και αξιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού κλπ.

Επιμορφωτικές δράσεις για την υποστήριξη της εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων

Στόχος της Δράσης είναι η υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας εντός των εκπαιδευτικών δομών όπου φοιτούν παιδιά προσφύγων. Λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πλαισίου της Εκπαίδευσης Προσφύγων είναι αναγκαία η επιμόρφωση -υποστήριξη των Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ) και των εκπαιδευτικών οι οποίοι θα στελεχώσουν τις εκπαιδευτικές δομές (π.χ. Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων) που θα λειτουργήσουν κατά το σχολικό έτος 2016-2017, είτε σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, είτε σε σχολικές μονάδες που βρίσκονται κοντά σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, ή στα διαμερίσματα/ ξενοδοχεία/ άλλους χώρους στους οποίους έχουν εγκατασταθεί.

Άξονες της επιμόρφωσης θα είναι οι ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών προσφύγων, όπως αποτυπώνονται με βάση την καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική και τον αναστοχασμό των εκπαιδευτικών, ο σχεδιασμός, η εφαρμογή και η ανταλλαγή κατάλληλων διδακτικών πρακτικών στο πλαίσιο επιτόπιων επισκέψεων (εποπτείας) και εργασίας σε επίπεδο ομάδων εκπαιδευτικών. Επιπροσθέτως, θα αναπτυχθεί επιμορφωτικό -υποστηρικτικό υλικό και θα αναπτυχθούν προτάσεις για την εκπαιδευτική ένταξη νεοεισερχόμενων παιδιών προσφύγων.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ