Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Επιτροπή για τα επαγγελματικά δικαιώματα 200 τμημάτων ΑΕΙ

Επειδή η ρύθμιση αποτελεί άμεση προτεραιότητα της Κυβέρνησης θα κατατεθεί στη Βουλή, ως αυτόνομο Σχέδιο Νόμου, εκτός και αν είναι έτοιμες και οι υπόλοιπες ρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα ΑΕΙ, οπότε θα υπάρξει ένα πολυνομοσχέδιο
Δημοσίευση: 27/12/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Επιτροπή για  την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων  200 τμημάτων  ΑΕΙ (σ.σ. πολλά εκ των οποίων εκκρεμούν πάνω από 35 χρόνια), συγκροτεί αυτές τις ημέρες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Η Επιτροπή:

Α. Θα καταγράψει τα τμήματα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα.

Β. Θα εξετάσει τις προτάσεις των προέδρων των τμημάτων (σ.σ. έχουν ήδη ζητηθεί από τον υπουργό Παιδείας), ώστε  να υιοθετηθούν οι κατευθύνσεις που θέτει το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

 Η ρύθμιση των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων θα γίνει με νόμο και όχι με Προεδρικά Διατάγματα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Επειδή η   ρύθμιση αποτελεί άμεση προτεραιότητα της Κυβέρνησης θα κατατεθεί στη Βουλή, ως   αυτόνομο Σχέδιο Νόμου, εκτός και αν είναι έτοιμες και οι υπόλοιπες ρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οπότε θα υπάρξει ένα πολυνομοσχέδιο.

Θυμίζουμε ότι τελευταία φορά που επιχειρήθηκε η ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων ήταν το 2010 από τον την τότε πολιτική ηγεσία Α. Διαμαντοπούλου και Γ. Πανάρετο, χωρίς ωστόσο κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Παντως ήταν  η πρώτη φορά τότε που τα Προεδρικά Διατάγματα υπογράφηκαν από όλους τους υπουργούς , καθώς πολλές φορές ,που επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο,  οι εκάστοτε υπουργοί Παιδείας έστελναν τα Π.Δ στους συναρμόδιους υπουργούς για υπογραφή , αλλά αυτά έμπαιναν στα συρτάρια, «φρενάροντας» έτσι την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων.

Το εγχείρημα αυτό όπως ομολόγησε  ο νυν υπουργός Παιδείας στο συνέδριο της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ,  δεν είναι εύκολο.

“Το τι ακούω για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των πτυχιούχων δε λέγεται”, δήλωσε  ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, θέλοντας έτσι να περιγράψει   τις αντιδράσεις στην αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε πτυχιούχους των ΑΕΙ.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ

«Μόλις πας να κάνεις κάτι για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα πως πληροφορούνται;», διερωτήθηκε στη συνέχεια ο υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε: « Αμέσως κτυπούν οι πόρτες : Βουλευτές, υπουργοί, φίλοι συγγενείς κτλ».. «Έχουμε έτοιμες πολλές ρυθμίσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα, οι οποίες είναι μπλοκαρισμένες ,Μου λένε πέρασε τις ρυθμίσεις και τι θα γίνει;» συνέχισε ο κ. Γαβρόγλου και απηύθυνε έκκληση προς ΤΕΙ και Πανεπιστήμια να βάλουν πλάτες στο θέμα των Επιμελητηρίων.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ

Σχόλια (7)

 
bob mastoras
29 Δεκ 2016 15:14

@Apostolo

Έθεσες το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων. Φοβάμαι όμως ότι το έκανες με τέτοια βία που συνέθλιψες το τραυματισμένο σώμα, της εκπαίδευσης, με την μονομέρεια της προσέγγισης σου.

Για να δουμε το θέμα του άρθρου. Το θέμα είναι επαγγελματικά δικαιώματα (ΕΔ) σε 200 σχολές ΑΕΙ. Το θέμα δεν είναι μηχανικοί πολυτεχνείου ενάντια σε μηχανικούς ΤΕΙ.

Για να το κάνω πιο κατανοητό θα περιοριστώ μόνο σε πανεπιστημιακά τμήματα και θα προσπαθήσω να εφαρμόσω την αρχή που έχεις κατά νου. Λες λοιπόν, ή μάλλον το υπονοείς, ΕΔ ανάλογα με τον βαθμό πτυχίου. Αυτό επεκτείνεται και στην ίδια σχολή ή στην ίδια ομάδα σχολών ξέρεις, αν το ακολουθήσεις με συνέπεια. Δηλαδή στους μηχανικούς ΗΥ και πληροφορικής στην Πάτρα, την πρώτη σχολή του είδους στην Ελλάδα η βάση εισαγωγής ήταν στις αρχές το 1980 χοντρικά 19 στα 20. Τα τελευταία χρόνια είναι 14,5 στα 20. (Φέτος 15 στα 20) Τι νομίζεις; Απόφοιτοι της ίδιας σχολής θα έπρεπε να μην έχουν τα ίδια ΕΔ; Εγώ δεν το νομίζω. Να σου θυμίσω ότι στον ίδιο γενικό κλάδο στο ΤΕΕ εντάσσονται και άλλες σχολές. Οι μηχανικοί Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με βάση φέτος λίγο κάτω από το 10 στα 20 (κατηγορία ημερήσιου γενικού λυκείου )

Για να μην ακούω ότι οι μηχανικοί ΗΥ & πληροφορικής δεν έχουν ΕΔ, που χονδρικά δεν είναι και πολύ λάθος θα σου φέρω άλλο παράδειγμα. Αρχιτεκτονικές φέτος. Αθήνα μόρια 19999, Ξάνθη 11965. Δεν πρέπει να έχουν ΕΔ οι απόφοιτοι της Ξάνθης για να μην αισθάνονται αδικημένοι οι απόφοιτοι Αρχ. του ΕΜΠ; Και μιλάμε μόνο για απόφοιτους ημερήσιων γενικών λυκείων. Με τις άλλες κατηγορίες δεν ασχολούμαστε καν.

Να ασχοληθούμε και με κάποιους που δεν είναι μηχανικοί. Οι πτυχιούχοι παιδαγωγικών πριν λίγα χρόνια είχαν μπει με τις βάσεις στα ύψη. Φέτος στα τάρταρα (με μάξιμουμ την Αθήνα στα 14,6 και μίνιμουμ την Κρήτη με κάτω από 10) Δεν θα πρέπει να μπορούν να διδάξουν αυτοί οι άνθρωποι; Και αυτό θα εξαρτάται από την χρονιά που μπήκαν; Και αν εξαρτάται από την χρονιά που μπήκες αν θα πάρεις ΕΔ τι γίνεται με αυτούς που έχουν ψηλή βαθμολογία και μπήκαν σε σχολή με μικρή βάση; Στην σχολή μηχανικών εμπορικού ναυτικού ας πούμε βλέπω ότι ο πρώτος είχε 17822 μόρια. (και ο τελευταίος 9524) Ε, αν τα μόρια καθορίζουν τα ΕΔ περιμένω να αποδίδονται σε αυτόν τον άνθρωπο και τα ΕΔ του ναυπηγού ΕΜΠ όπου η βάση είναι 18076. (Οι μηχ. Παραγωγής και διοικησης Χανιά έχουν βάση τις 13700 και ο καλύτερος έχει 16969)Να πω κιόλας ότι οι σχολές εμπορικού ναυτικού δεν είναι ΤΕΙ. Είναι ανώτερες σχολές.

Τυπικά δηλαδή τα ΤΕΙ είναι ένα σκαλί παραπάνω ως ανώτατα.
Νομίζω ότι όλα αυτά δεν στέκουν. Αν θέλει η πολιτεία να καθορίσει μια βάση και με βαθμολογία κάτω από αυτήν να μην έχεις δικαίωμα να σπουδάσεις δεκτό. Αλλά όχι σε αυτό το ξεκατίνιασμα χωρίς αρχές.

Φιλικά

 
Dimitris
28 Δεκ 2016 12:08

@Apostolos
Της 21ης Απριλίου και εσύ;
Οι σχολή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε 13468 μόρια, οι Πολιτικοί Μηχανικοί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο είχαν 13892, και η σχολή Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας είχαν 13642. Άρα τι αρλούμπες μας αραδιάζεις και τα ισοπεδώνεις όλα. Θες να σου αναφέρω και άλλες δεκάδες σχολές Πανεπιστημίων με μόρια στον πάτο; Και μάθε και τούτου : Τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ. Μάλλον δεν το ξέρεις, όπως πολλά άλλα φαίνεται! Επίσης μάθε ότι οι βάσεις δεν καθορίζουν την σπουδαιότητα μιας επιστήμης. Με τη λογική σου η Ιταλική, Γερμανική φιλολογία, η Θεολογία και είναι επίπέδου ΙΕΚ. Τα μόρια έχουν να κάνουν με τη ζήτηση. Και όταν τα ΤΕΙ είναι απαξιωμένα χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, τότε γιατί ο μαθητής να εκδηλώσει ενδιαφέρον; Θα ήταν κουτός. Δεν σημαίνει ότι οι σπουδές σε αυτές τις σχολές είναι χαμηλού επιπέδου. Διάβασε λίγο, σκέψου out of the box!! Αν σε βολεύει φυσικά! Με τόσα δικαιώματα που έχουν οι Μηχανικοί του Πολυτεχνείου (μόνο ιατρικές εξετάσεις δεν υπογράφουν) φυσικό επακόλουθο είναι να είναι οι βάσεις στο Θεό! Κουράγιο μέχρι την επόμενη σου επέτειο της 21ης!

 
ΘΠ
28 Δεκ 2016 11:41

@ Αποστολο
Φυσικά και μπορει Αποστολε. Όπως μπορεί να έχει ίδια επαγγελματικά δικαιώματα κάποιος που σπούδασε στο εξωτερικό χωρίς να δώσει εξετάσεις. Εξάλλου τα επαγγελματικά δικαιώματα απονεμονται σύμφωνα με το τι μαθαίνεις σε μια σχολή και όχι με τη βάση εισαγωγής στη σχολή. Αν ήταν όπως τα λες, τότε οι πτυχιουχοι του ΕΑΠ, που μπαίνουν με κλήρωση, δε θα έπρεπε να έχουν κανένα επαγγελματικό δικαίωμα.

 
Apostolos
28 Δεκ 2016 10:22

Όποιος περιμένει να δοθεί ισοτιμία ΤΕΙ με ΑΕΙ μάλλον ζει σε άλλη χώρα. Υπάρχουν σχολές ΤΕΙ με βάση εισαγωγής 1,5, μπορεί αυτή η σχολή να έχει τα ίδια δικαιώματα με Πολυτεχνειακές σχολές που έχουν βάση εισαγωγής 18 ? Αν είναι δυνατόν. Τα ΤΕΙ είναι ΤΕΙ και έτσι θα παραμείνουν.

 
panos
27 Δεκ 2016 20:02

ΕΠΙΤΡΟΠΗ(;)

Αυτη η πληροφορια πηγαζει απο το ρεπορταζ του ΕΣΟΣ;

Υπαρχει δελτιο τυπου απο το Υπουργειο ή τον Υπουργο σχετικα με την επιτροπη;

Ο Υπουργος οφειλει να ακουσει τους αρμοδιους απο τα τμηματα ΑΕΙ, τι εχουν να του πουν, για τα Ε. Δ., να συμβουλευτει τα υπηρεσιακα στελεχη του Υπουργειου και τους συμβουλους του και το μονο που εχει να κανει ειναι να συγκερασει ολη αυτη τη δουλεια για να φερει ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!

 
ΒΜ
27 Δεκ 2016 16:23

Πάλι νέα επιτροπή; Φτού κι απ την αρχή δηλαδή. Θα πάρει άλλα 4 χρόνια μέχρι να αποφασίσουν!

 
Randy Psomas
27 Δεκ 2016 10:17

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Η απάντηση είναι απλή και ισχύει στην Ευρώπη με Πανεπιστήμια που απονέμουν διπλώματα τα τελευταία 400 χρόνια.
ΒΗΜΑ1: Ονομάζεται το επαγγελατικά Δικαιώματα, "Επαγγελματικές Υποχρεώσεις". Ο όρος "Δικαιώματα" παραπέμπει σε κλειστές συντεχνίες που αποκλείουν "αλλους".
ΒΗΜΑ2 : Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις αναγράφονται υποχρεωτικά στα "μαθησιακά επιτεύγματα" του πτυχιούχου στο παράρτημα διπλώματός του. ΤΕΛΟΣ.
ΒΗΜΑ 3: Διευκρινιστικό, τα επιμελητήρια γίνονται αυτόματα σύλλογοι πτυχιούχων χωρίς να έχουν λόγο για δικαιώματα κτλ.... τα ΑΕΙ-ΤΕΙ απονέμουν διπλώματα όχι τα Επιμελητήρια.

ΤΕΛΟΣ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.