Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Ρύθμιση: Διπλή εξεταστική για τους επί πτυχίω φοιτητές

Το υπ. Παιδείας επιβεβαίωσε το πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ του esos
Δημοσίευση: 29/12/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Υπουργική απόφαση που θα δίνει τη   δυνατότητα στους επί πτυχίω φοιτητές να εξεταστούν στην εξεταστική  Φεβρουαρίου   2017 στα μαθήματα που οφείλουν, ανεξαρτήτως εάν αυτά διδάσκονται στο χειμερινό ή στο εαρινό εξάμηνο, ετοιμάζει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του esos, το επιτελείο του Κ. Γαβρόγλου.

Παράλληλα ο υπουργός Παιδείας θα καταθέσει, προς ψήφιση, στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση  με την οποία  ουσιαστικά θα "παγιώνεται" η δυνατότητα στους επί πτυχίω φοιτητές να εξετάζονται στις εξεταστικές περιόδους Φεβρουαρίου και Ιουνίου. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση από την επόμενη χρονιά την ευθύνη για τον καθορισμό των εξεταστικών περιόδων θα έχουν οι Σχολές με τους εσωτερικούς τους κανονισμούς. Πάντως  εκτιμάται ακόμη και αν υπάρξουν ΑΕΙ που διαφωνούν με τη “διπλή εξεταστική” θα αναγκαστούν να την υιοθετήσουν στους κανονισμούς ύστερα από τις πιέσεις των φοιτητών .

Η ρύθμιση αφορά χιλιάδες επί πτυχίω φοιτητές που βρίσκονται εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της αναμονής για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώσπου να καταστεί εφικτό να εξετασθούν σε οφειλόμενο μάθημα. Έτσι όμως αυτοί καθυστερούν σημαντικά να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ήδη δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, ιδίως στις περιπτώσεις όπου η φοίτηση λαμβάνει χώρα εκτός του τόπου της μόνιμης κατοικίας τους. Ειδικότερα οι φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα, καθώς είτε αναγκάζονται να διαμένουν στον τόπο φοίτησής τους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με συναφή έξοδα (ενοίκιο, λοιπές δαπάνες διαβίωσης κ.α.), είτε υποβάλλονται σε πολυέξοδες μετακινήσεις.

Πέρσι η κυβέρνηση  εξέδωσε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορούσε αποκλειστικά το ακαδημαϊκό έτος 2015-16 και όριζε τα εξής:

“Οι φοιτητές που περάτωσαν την κανονική φοίτηση, η οποία ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το Ενδεικτικό Πρόγραμμα Σπουδών, έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν στην εξεταστική περίοδο του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους 2015−2016 σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, ανεξάρτητα εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο”.

Το υπ. Παιδείας επιβεβαίωσε το παραπάνω αποκλειστικό ρεπορτάζ του esos

Το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε επιβεβαίωσε πλήρως το παραπάνω αποκλειστικό ρεπορτάζ του esos.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

"Αναφορικά με το ζήτημα της διπλής εξεταστικής του Φεβρουαρίου 2017 το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων επισημαίνει ότι πρόκειται για μια προσωρινή λύση που θα ισχύσει μόνο την φετινή χρονιά. Πρόκειται για μέτρο ρυθμιστικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα, από την επόμενη χρονιά την ευθύνη για τον καθορισμό των εξεταστικών περιόδων θα έχουν οι Σχολές με τους εσωτερικούς τους κανονισμούς".

 

Σχόλια (14)

 
Δεν πάμε καλά!!!!
03 Ιαν 2017 01:14

Προς Αναστασία συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και ίσως κάποιοι απο τους προηγούμενους συνομιλητές να μην έχουν καταλάβει ό,τι μιλάμε για μεταπτυχιακές σπουδές. Και εδώ το Υπουργείο πρέπει να δώσει μια λύση γιατί τώρα και με την οικονομική κρίση τα έξοδα φοίτησης σε τμήματα διετούς φοιτήσεως και όταν πρόκειται να μην μένεις στην ίδια πόλη και να νοικιάζεις και μια άτυχη στιγμή χωρίς να σου δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία είναι παρα μα πάρα πολύ άδικο!!! Και προσοχή δεν μιλάμε για τμήματα εξ αποστάσεως φυσικά!! Για πείτε μου ,εσεις κύριοι ,δεν είναι άδικο που η φοιτήτρια κόρη μου, σε ΜΤΣ στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς το 2009 σε τμήμα διετούς φοιτήσεως διεγράφει γιατί δεν πέρασε το τελευταίο μάθημα , παρακαλώ ναι το τελευταίο μάθημα ,του δεύτερου έτους , και αυτό γιατί τότε αντιμετωπίζαμε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας στην οικογένεια μας και επομένως και οικονομικό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί και να διαγραφεί χωρίς δεύτερη ευκαιρία να της δοθεί. Και ξαναλέω μιλάμε για τμήματα μεταπτυχιακών που η παρακολόυθηση ήταν υποχρεωτική γιαυτό εξάλλου νοίκιαζε και σπίτι σε άλλη πόλη!!! Και να πάρουμε και την περίπτωση που σήμερα πολλοί εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα οικονομικά και παραλληλα παρακολουθούν μαθήματα --οχι εξ αποστάσεως--και διαγράφονται;Τι θα λέγατε αν στις περιπτώσεις αυτές ήταν το παιδί σας;; Λοιπόν το Υπουργείο πρέπει να δώσει μια λύση σε τέτοιες περιπτώσεις που υπήρξε σοβαρός λόγος να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στους παρ΄ολίγον απόφοιτους μεταπτυχιακούς για μια δεκαετία πριν!!!!!

 
Αναστασία
31 Δεκ 2016 13:04

Σχολιάζετε ενα θεμα σοβαρο των εξεταστικών, του πτυχίου, και δεν ειναι ετσι οπως τα περιγραφετε.Τα παιδια μετα απο πολυ διαβασμα βρέθηκαν σε καποια σχολη που ισως να μην ηταν και ή πρωτη τους επιλογη,καποια προσπάθησαν να δωσουν και μια δευτερη φορα για να περασουν στην σχολη της πρώτης τους επιλογής, καποια για οικονομικούς λογους δεν φοίτησαν εκαναν μονο εγγραφή,τωρα λοιπον τα κατηγορούμε και χλευαζουμε το συστημα γιατι τους δίνεται ή δυνατοτητα να εξεταστούν στα μαθηματα, εμεις οι ενήλικες είμαστε υπόλογοι,τα παιδια προσπαθούν γνωρίζοντας οτι δεν θα εργασθούν σε οτι ονειρεύτηκαν αλλα σε οτι βρεθει ,με ελαστικές σχεσεις εργασιας και μισθο των 300 ή 400 ευρω,ας δείξουμε παρακαλω την στοιχειωδη ευγένεια που αρμόζει στα παιδιά μας!

 
Δώσε εξετάσεις στο λαό!
31 Δεκ 2016 09:55

Τι αντιλαϊκές πολιτικές είναι αυτές; Να κάνουν ρύθμιση ώστε οι επί πτυχίω να δίνουν εξετάσεις και τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Αύγουστο, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Επίσης ειδικά για τα υποχρεωτικά μαθήματα να θεσπιστούν και εξεταστικές στις διακοπές του Πάσχα και των Χριστουγέννων. Ανήμερα την Πρωτοχρονιά να γίνεται κλήρωση μαζί με το Κρατικό Λαχείο και να χαρίζονται μαθήματα σε δέκα φοιτητές από κάθε πανεπιστήμιο. Σε όλες αυτές τις εξεταστικές να κατέβει η βάση στο 2 (γιατί στο 3 έχει ήδη κατέβει).

 
Τρία πουλάκια κάθονταν
31 Δεκ 2016 07:19

Τι διπλές εξεταστικές και κουραφέξαλα είναι αυτά. Η κρίση έχει χτυπήσει όλους τουςφοιτητές. Να βγάλει ο υπουργός διάταγμα να παίρνουν όλοι οι επί πτυχείο φοιτητές αμέσως το πτυχείο τους. Να το στέλνει στα παιδιά με συστημένο στο σπίτι. Επιτέλους όχι άλλα φράγκα στους καπιταλιστές κεφαλαιοκράτες. Πτυχεία για όλους εδώ και τώρα!

 
Αναστασία
30 Δεκ 2016 21:08

Συμφωνώ με την άποψη του Kostas, εδώ και χρόνια ισχύει ,σωστά και τον Μεσαίωνα ίσχυε φίλε μου.
Καλή Χρονιά

 
Alexis
30 Δεκ 2016 20:48

@Kostas
Σε πολλές χώρες !!! Σε αυτές τις πολλές χώρες έχουν και αιώνιους φοιτητές ; Μήπως μπορούν να εξετάζονται οι φοιτητές όσες φορές θέλουν σε μαθήματα που χρωστάνε ; Για πες μας κ. Kostas

 
Syntopitis
30 Δεκ 2016 20:31

"Πρόκειται για μέτρο ρυθμιστικού !!! χαρακτήρα". Τι ρυθμίζεις σπουδαιοφανέστατε υπουργέ Γαβρόγλου ; Τη λειτουργία των πανεπιστημίων ως εξεταστικών κέντρων ; Και ποιούς "κανονισμούς" θα ζητήσεις απο τις σχολές να κάνουν ; Αυτούς που θα "διορθώσουν" τον νόμο που ορίζει συγκεκριμένα τις εξεταστικές περιόδους ... ;

 
Kostas
30 Δεκ 2016 17:30

Πολύ σωστή κίνηση. Αυτό ισχύει σε πολλές χώρες, εδώ και χρόνια!

 
Αναστασία
30 Δεκ 2016 13:01

Αν καταλάβατε μιλάμε για μία και μόνο εξεταστικη και διαγραφή σε μεταπτυχιακό, ετσι λεει ο κανονισμός στο συγκεκριμενο μεταπτυχιακό και κανεις, μα κανεις δεν μπορεί να τους πείσει για αλλη εξεταστικη,απόφαση της Συνέλευσης της σχολής και στο συγκεκριμενο μεταπτυχιακό,δεν αναρτούν τις διαγραφές οσοι το γνωριζουν ,δεν το προτιμούν, οσοι δεν το γνωριζουν δινουν γραπτες εξετάσεις γινονται δεκτοί ,στην συνεχεια διαγράφονται ,ετσι παιρνουν πτυχίο απο τους δεπέντε ή δεκαεπτά εισαγόμενους δέκα φοιτητές η οκτώ φοιτητές η και δώδεκα, διαγράφονται μολις αναρτηθούν οι βαθμοί και δεν έχουν παρει προβιβάσιμο βαθμό έστω και σε ενα μάθημα,ουτε ένσταση ουτε διαμαρτυρία, μονο διαγραφή "το αναφέρει ο κανονισμός".
Διεγράφησαν πέντε μεταπτυχιακοί φοιτητές για το 2016 επειδή σε δυο μαθήματα δεν πηραν προβιβασιμο βαθμό (στα ιδια μαθηματα ολοι οι διαγραφεντες φοιτητές με τους ίδιους βαθμούς, τοση σύμπτωση ,άσχετο αν στα αλλα μαθήματα είχες βαθμολογηθεί με 10 ή 9).
Φέτος κατα παράδοση θα ακολουθήσουν οι διαγραφές του 2017.
Καποιοι φοιτητές που διεγράφησαν το 2016 αναζήτησαν σε άλλη σχολή μεταπτυχιακό, μη περιμένοντας οτι ή κατασταση ειναι δυνατόν να αλλαξει.
Ενας απο τους διαγραφέντες ηταν αριστούχος αλλης σχολής του ιδίου πανεπιστημίου και ειχε διαβάσει και τον όρκο κατα την τελετή της ορκωμοσίας.
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Εξεταστικη διπλή για τους προπτυχιακούς,
αλλα διαγραφές στους μεταπτυχιακούς με μια μονο εξεταστικη,
αν αυτο ειναι ισονομία;

 
x
30 Δεκ 2016 09:51

@@Περαστικός
Σε αρκετά πανεπιστήμια που ακολουθούν το ευρωπαϊκό και όχι το αγγλοσαξονικό σύστημα σπουδών, οι εξεταστικές είναι 5 (Φεβρουάριος, Απρίλιος, Ιούνιος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος). Χωρίς περιορισμό ετών.

 
@@Περαστικός
30 Δεκ 2016 01:13

Το τι σχέση έχει ο θεσμός των εξ αποστάσεως σπουδών με τις κανονικές σπουδές, εσύ μόνο το καταλαβαίνεις..
Στο εξωτερικό άραγε δίνουνε 3 φορές το χρόνο ένα μάθημα απλά γιατί είναι εγγεγραμμένοι φοιτητές 3,5 χρόνια (ακόμα και αν δεν έχουν περάσει ούτε ένα μάθημα);;
Για να το καταλάβουμε καλύτερα..: Ένας νέος φοιτητής,αφήνει τη σχολή του,πάει φαντάρος,γυρίζει σπίτι του και δεν ξαναασχολειται ενω στα 3.5 χρόνια απλά επανέρχεται και δίνει κάθε μάθημα 3 φορές το χρόνο..Μαγία Ελληνική σωστά; Να μου πεις εδώ στο εξωτερικό σπουδάζεις εξ αποστάσεως! (Υπάρχει και κάποιο ΕΑΠ στην Ελλάδα γι αυτο μηπως;)
Αυτή είναι λογική..δώσε εξεταστικές,τζάμπα είναι.

 
@Περαστικός
29 Δεκ 2016 22:20

Πες τα ρε περαστικέ, σε λίγο θα βγάλουν και εξ αποστάσεως κύκλους σπουδών όπως γίνεται στο εξωτερικό.

 
Περαστικός
29 Δεκ 2016 19:55

Τι άλλο θα ακούσουμε άραγε σε αυτή την άμοιρη χώρα; Πόσο πιο κάτω θα κατέβουμε;

 
Αναστασία
29 Δεκ 2016 15:50

Ενω για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές δεν επιτρέπεται δεύτερη εξεταστική αλλα διαγραφή, μια και μονο μια εξεταστική και αν δεν πάρεις τον προβιβάσιμο βαθμό πέντε ,διαγραφή .
Τελικα σε καποια μεταπτυχιακά οι εξετάσεις έχουν μονο τιμωρητικο χαρακτηρα και οχι βελτίωσης και αξιολογησης του μεταπτυχιακού φοιτητή και δυστυχως κανεις δεν μπορεί να αλλαξει αυτη την κατα ετος διαγραφή φοιτητών (αυτο αναφέρεται στον κανονονισμό του ΠΜΣ που ειναι "νόμος" απαράβατος και δεν επιτρέπεται καμμια παρεκκλιση)Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές δεν ειναι φοιτητές;
Μονο την Θατσερική εποχή θα μπορούσε κανεις να θυμηθεί και ομως συμβαινει στην Ελλαδα του 2016 και θα συνεχίσει βεβαια, γιατι δεν ενδιαφέρεται καποιος να βαλει νομοθετικό πλαισιο ενιαίο στις μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλαδα και να επιτρέψει και τους διαγραφέντες φοιτητές να συμμετέχουν σε μια δευτερη εξεταστικη.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.