Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

«Παρεξηγήθηκε» ο ΠΔΕ Α.Μ. Θράκης από την οδηγία Δημάρχου προς Διευθυντές Σχολείων

“Σε οποιαδήποτε μελλοντική, αντίστοιχη ανάγκη του Δήμου αλλά και οποιουδήποτε άλλου φορέα, να επικοινωνήσει με εκπαιδευτικούς αρμοδιότητάς μας, συνιστούμε να το πράξει διά των αντίστοιχων Διευθύνσεων Π/θμιας ή/και Δ/θμιας Εκπαίδευσης ή της ΠΔΕ
Δημοσίευση: 11/01/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μία ανακοίνωση  του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης για το κλείσιμο των σχολείων με την οποία παράλληλα δίνει και οδηγίες προς τους Διευθυντές των σχολείων , προκάλεσε την «παρεξήγηση» του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Παν. Κεραμάρη, ο οποίος  του απάντησε :«σε οποιαδήποτε μελλοντική, αντίστοιχη ανάγκη του Δήμου αλλά και οποιουδήποτε άλλου φορέα, να επικοινωνήσει με εκπαιδευτικούς αρμοδιότητάς μας, συνιστούμε να το πράξει δια των αντίστοιχων Διευθύνσεων Π/θμιας ή/και Δ/θμιας Εκπαίδευσης ή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας – Θράκης».

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, με αφορμή το σημερινό Δελτίο Τύπου του Δήμου Αλεξανδρούπολης  και ιδιαιτέρα το προτρεπτικό σκέλος αυτού, όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Παρακαλούνται οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων να βρίσκονται στα σχολεία τους προκειμένου να προβούν στις αναγκαίες δράσεις, ώστε οι μαθητές να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα όταν θα προσέλθουν στα σχολικά κτήρια.», εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει:

Α. Το προσωπικό - Διευθυντές και εκπαιδευτικοί - όλων των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς μας, μεταξύ των οποίων και αυτών που βρίσκονται εντός του γεωγραφικού χώρου που περικλείει το Δήμο Αλεξανδρούπολης, όλες αυτές τις ημέρες, από τις 08-01-2017, που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί προσωρινά, εξαιτίας των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών, βρίσκονται σε ετοιμότητα και εγρήγορση, προκειμένου να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα καταστήσει πιο εύκολη, ομαλή και ταχεία την επαναλειτουργία τους, με τους Διευθυντές αυτών να έχουν καθημερινή παρουσία στα σχολεία όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Κατά συνέπεια, η προαναφερθείσα προτροπή του Δήμου κρίνεται, επιεικώς, περιττή.

Β. Επιπρόσθετα, σε οποιαδήποτε μελλοντική, αντίστοιχη ανάγκη του Δήμου αλλά και οποιουδήποτε άλλου φορέα, να επικοινωνήσει με εκπαιδευτικούς αρμοδιότητάς μας, συνιστούμε να το πράξει διά των αντίστοιχων Διευθύνσεων Π/θμιας ή/και Δ/θμιας Εκπαίδευσης ή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας – Θράκης, πρακτική που και η υπηρεσία μας ακολουθεί, όταν απευθύνεται σε δημόσιους υπαλλήλους άλλου φορέα, είτε του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, είτε άλλου υπουργείου.

Ο Σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών  και η ΕΛΜΕ Εβρου

Σχετικά με την απόφαση του Δημάρχου για τη διακοπή των μαθημάτων στα σχολεία της Αλεξ/πολης , ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Αλαξανδρούπολης «Γ. ΒΙΖΥΗΝΟΣ» και η ΕΛΜΕ Εβρου, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία τονίζουν τα εξής:

Α. Με έκπληξη είδαμε, ότι στην τελευταία παράγραφο της σημερινής απόφασης του  Δημάρχου Αλεξ/πολης, με την οποία θα συνεχιστεί η διακοπή των μαθημάτων και την Πέμπτη 12/1/2017  στα σχολεία της Αλεξ/πολης, παρακαλεί τους Δ/ντές και τους εκπ/κούς «να βρίσκονται στα σχολεία προκειμένου να  προβούν στις αναγκαίες δράσεις, ώστε οι μαθητές να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα όταν θα προσέλθουν στα σχολικά κτίρια».

Β. Θεωρούμε τουλάχιστον ατυχή αυτήν την παράκληση του Δημάρχου, πρώτον, γιατί οι Δ/ντές αλλά και πολλοί εκπ/κοί, πολλές ώρες την ημέρα και κάθε μέρα, βρίσκονται στις σχολικές μονάδες για να φροντίσουν για όλες εκείνες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες ώστε τα σχολεία να είναι έτοιμα να υποδεχτούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τους μαθητές και να βελτιώσουν τις συνθήκες παραμονής τους σ’ αυτά. Συγκεκριμένα από το περασμένο Σάββατο (7 Ιανουαρίου) Δ/ντές και εκπ/κοί ανάβουν τα καλοριφέρ των σχολείων,  φροντίζουν για τις υδρεύσεις και ρίχνουν αλάτι στις αυλές.  Οι εκπ/κοί έχουν επίγνωση του ρόλου τους και πράττουν καθημερινά ότι χρειάζεται (και πολλές φορές πέραν των υποχρεώσεών τους) για τη φροντίδα των μαθητών τους.  Δεύτερον,  διότι δεν έχει καμιά αρμοδιότητα ο Δήμαρχος να συστήνει, να παρακαλεί ή να καθορίζει το πότε θα πηγαίνουν ή όχι οι εκπ/κοί στα σχολεία τους. Τέτοια αρμοδιότητα έχει μόνο η Διοίκηση της Εκπ/σης όπως αυτή εκφράζεται από τους Δ/ντές Εκπ/σης.

Σχόλια (5)

 
geo
11 Ιαν 2017 18:55

Μπραβο του και καλα εκανε. Μονο ενας φτανει, για να αναφερει την κατασταση και τα προβληματα του σχολειου. Ειτε ο δντης, ειτε καποιος αλλος. Τους αλλους τι τους θελει; Αλιμονο μας οταν τα σχολεια περιελθουν στους Δημους!

 
Del
11 Ιαν 2017 23:20

Παρόμοια προτροπή έκανε και ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος(Κουφάλια), φαίνεται και αυτός έχει βλέψεις στη διοίκηση των σχολείων...
"Ανακοινώνεται ότι κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων και των Παιδικών Σταθμών στο Δήμο Χαλκηδόνος, την Τρίτη 10/1/2017, μέχρι νεοτέρας.
Οι Διευθυντές και το προσωπικό των σχολείων, παρακαλούνται να βρίσκονται κανονικά στη θέση τους για να ελέγξουν την κατάσταση των σχολικών συγκροτημάτων.
Κατόπιν, θα ενημερώνουν τα κλιμάκια ελέγχου του Δήμου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στις υποδομές θέρμανσης και ύδρευσης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

 
Ελεύθερος
12 Ιαν 2017 14:08

Δεν «παρεξηγήθηκε». Αγανάκτησε απολύτως δικαιολογημένα με την άστοχη, ανακοίνωση του δημάρχου. Από την μία τα σαΐνια του τομέως Παιδείας της νδ, και από την άλλη ο κάθε δημαρχος που νομίζει πως είναι κυβερνήτης πολιτείας των ΗΠΑ.

 
Θεόδωρος
12 Ιαν 2017 17:18

Πρέπει να οριοθετηθούν, το συντομότερο δυνατό, με σαφή και συγκεκριμένο τρόπο οι αρμοδιότητες ανάμεσα στο δήμο και τη διοίκηση της εκπαίδευσης γιατί προβλήματα από υπερβάλλοντα ζήλο ή από ψηφοθηρική διάθεση ή απο άγνοια και παραγοντισμό, υπάρχουν σε πολλούς δήμους. Όπου υπάρχει αμοιβαίος αλληλοσεβασμός (ο οποίος δεν επιβάλλεται...) και συνεργασία , τα θέματα λύνονται γρήγορα και αποτελεσματικά, εκεί όμως που επιχειρείται <<καπέλωμα>> οι διευθυντές των σχολείων ...ζητιανεύουν ακόμα και τον ...μαρκαδόρο από το διαχειριστή του δήμου, καθώς παρακάμπτεται και η Σχολική Επιτροπή και τα Συμβούλια Σχολικής Κοινότητας!
Αν δεν λύσουμε ΤΩΡΑ τα διοικητικά αύριο θα έρθουν στο κεφάλι μας και τα εργασιακά και τα οικονομικά και τα ...παιδαγωγικά (!) από τον κάθε αντιδήμαρχο ή τον κάθε πρόεδρο της τοπικής κοινότητας ο οποίος μορφωμένος (στην καλύτερη περίπτωση) ή μη θα το παίζει ειδήμων και παράγοντας του τόπου άρα και του κάθε σχολείου!
Καλά έκανε λοιπόν ο Π.Δ.Ε. Θράκης αλλά δεν φθάνει μόνο αυτός.
Νομίζω πρέπει να παρέμβει , ουσιαστικά όμως, το Υπουργείο Παιδείας, αν λέμε ότι στηρίζουμε τη δημόσια εκπαίδευση και προσανατολιζόμαστε στην αυτονομία της σχολικής μονάδας.
Τώρα αν ο τελικός στόχος ειναι να περάσουν τα σχολεία στους δήμους, τότε ...έρχονται τα δύσκολα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean