Έρχονται νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων ΕΠΑΛ

13/01/2017

Άκουσε το άρθρο

«Τα ΕΠΑΛ βρίσκονται μπροστά σε μια νέα απειλή. Η εφαρμογή    εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας θα φέρει αντιμέτωπα τα ΕΠΑΛ με ένα νέο κύμα συγχωνεύσεων τμημάτων ακόμα και καταργήσεων τομέων και ειδικοτήτων στα μισά της χρονιάς!».

Τα παραπάνω τονίζει η ΟΛΜΕ με σημερινή  ανακοίνωσή της, και υπογραμμίζει:

Α. Στα τέλη του Γενάρη ολοκληρώνεται το πρώτο τετράμηνο για όλα τα σχολεία της χώρας. Σύμφωνα με την από τις 24/6/2016 υπουργική απόφαση 103539/Δ4 του πρώην υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη, επιβάλλεται μια “κρυφή” αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνη ρήτρα που αφορά όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή “εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι το άθροισμα των απουσιών του μαθητή είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό απουσιών που χαρακτηρίζει τη φοίτηση ανεπαρκή, ο μαθητής χαρακτηρίζεται ως μη παρακολουθών και δεν λαμβάνεται υπόψη α) στα αριθμητικά δεδομένα του τμήματος για τις αναθέσεις των μαθημάτων, θεωρητικών και εργαστηριακών, καθώς και β) στον προγραμματισμό τμημάτων για το επόμενο σχολικό έτος, κενών και πλεονασμάτων των εκπαιδευτικών.”

Β.  Η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης και το ενδεχόμενο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων και τομέων θα σημάνει μοιραία την βίαιη ανακατανομή ακόμα και εκδίωξη μαθητών από το σχολείο που φοιτούν, όμοια με αυτή που βίωσαν στις αρχές της σχολικής χρονιάς. Ταυτόχρονα θα σημάνει νέα διόγκωση των τμημάτων που σημαίνει παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Τέλος θα δημιουργήσει υποχρεωτικά και νέο κύμα εκτοπίσεων και μετακινήσεων εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο για να καλύψουν το πολύπαθο ωράριό τους.

Γ. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί άμεσα το υπουργείο και τη Διοίκηση να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης η οποία θα δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στους μαθητές των ΕΠΑΛ και τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε αυτά. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη νέα απειλή που στέκει πάνω από τα σχολεία όλης της χώρας να πάρει σάρκα και οστά.

Κινητοποιήσεις

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τις ΕΛΜΕ «να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες και μέτρα για να υπερασπίσουν τα ΕΠΑΛ, τα παιδιά και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Καλούμε τις ΕΛΜΕ πανελλαδικά την Πέμπτη 19 Γενάρη 2017 να πραγματοποιήσουν μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης ή στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο νέου κύματος συγχωνεύσεων και κλεισίματος τμημάτων».

Ειδικά για την Αττική, η συγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη 19 Γενάρη 2017 στη 1 μ.μ. στην Περιφερειακή Δ/νση ΠΕ και ΔΕ Αττικής (Τσόχα 15-17).

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (2)

Αμερόληπτος
|

Η άφωνη ΟΛΜΕ όταν ξυπνάει βγάζει μια ανακοίνωση συνήθως για τα ΕΠΑΛ και συνεχίζει τον ύπνο νομίζοντας πως έκανε το καθήκον της. Έχουν γίνει εν τω μεταξύ τόσα πράγματα και θάματα που ή δεν τα πήρε είδηση ή σιγοντάρει την κυβέρνηση. Τέτοιο συνδικαλισμό δεν τον χρειαζόμαστε. Παραιτηθείτε κυρίες/οι της ΟΛΜΕ και γυρίστε στα σχολεία σας ή καλύτερα σε κανένα γραφείο του υπουργείου σαν τον πρώην πρόεδρο της ΟΛΜΕ, τον κο Κοτσιφάκη.

kostas
|

Είναι καλοδεχούμενη η θέση της ΟΛΜΕ για την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, μήπως μπορεί να μας αναφέρει τη θέση της για το ενιαίο λύκειο και την ΤΕΕ, τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για τη στροφή των μαθητών προς τα ΕΠΑ.Λ. για να μην έχουμε την απειλή καταργήσης τμημάτων και τρέχουμε κατόπιν εορτής; Ποιά είναι η θέση της για τη μαθητεία και το Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας, γιατί ποιεί τη νήσσα τώρα που το ΥΠΠΕΘ ασχολείται ενεργά με τη μαθητεία;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ