Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ούτε σήμερα εκδόθηκε από το ΣτΕ η απόφαση για το σύστημα επιλογής στελεχών εκπαίδευσης “Μπαλτά_Κουράκη”

Το esos από τη Δευτέρα θα επιδιώξει να συγκεντρώσει στοιχεία, και θεωρεί ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχει συγκεκριμένες πληροφορίες για το ακριβές περιεχόμενο της απόφασης.
Δημοσίευση: 13/01/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ούτε σήμερα δημοσιοποιήθηκε  η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με την προσφυγή της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών  Εκπαίδευσης και 57 Διευθυντών Σχολείων , στο ζήτημα της συνταγματικότητας και την νομιμότητας της κανονιστική πράξης που αφορά τις επιλογές στελεχών σύμφωνα με το Νόμο 4327/2015 των «Μπαλτά-Κουράκη».

 Το esos από τη Δευτέρα θα επιδιώξει να συγκεντρώσει στοιχεία, και θεωρεί ότι   μέσα στην  εβδομάδα θα έχει συγκεκριμένες πληροφορίες για το ακριβές περιεχόμενο  της απόφασης.  

Η προσφυγή εκδικάστηκε στις 3 Ιουλίου στην Ολομέλεια , όπου παραπέμφθηκε από .Γ  τμήμα του ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το  Γ  τμήμα του ΣτΕ, ομόφωνα:

Α.  Εκανε δεκτό το αίτημα του έννομου συμφέροντος όσων προσέφυγαν.

Β. Εκρινε ότι  τίθενται σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας και νομιμότητας τα οποία, και,

Γ.  Παρέπεμψε  για συζήτηση  στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας λόγω της κρισιμότητάς τους.

Οι Σύμβουλοι Επικρατείας  αποφάνθηκαν ότι ο νέος τρόπος επιλογής είναι αντίθετος στις συνταγματικές αρχές της «ισότητας και αξιοκρατίας και δη στην αρχή της ελεύθερης προσβάσεως και σταδιοδρομίας κάθε ¨Έλληνα στις δημόσιες θέσεις κατά τον λόγο της προσωπικής του αξίας και ικανότητας, διότι δεν εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις αξιοκρατικής κρίσεως».

Η αντισυνταγματικότητα αφορά στο γεγονός ότι η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης από το σύλλογο διδασκόντων προβλέπεται με μυστική ψηφοφορία: «η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας ως διαδικασία αναδείξεως οργάνων εν γένει διοικήσεις προσιδιάζει σε αυτοδιοικούμενες μονάδες ή είναι πρόσφορη σε περίπτωση αναδείξεως εκπροσώπων στα όργανα αυτά, όχι όμως στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες ανήκουν εκ του Συντάγματος στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους, η διοίκηση των οποίων πρέπει να αναδεικνύεται στο πλαίσιο διαφανούς και αντικειμενικής διαδικασίας, κατάλληλης για την διασφάλιση της ενιαίας και ομοιόμορφης εφαρμογής των οριζομένων κριτηρίων».

Οι  δικαστές έκριναν επίσης ότι προσκρούει στο Σύνταγμα και το γεγονός ότι δεν αξιολογούνται με αιτιολογία τα προσόντα των υποψηφίων που σχετίζονται με το κριτήριο της συμβολής στο εκπαιδευτικό έργο, της προσωπικότητας και της γενικής συγκροτήσεως του υποψηφίου.

 

Σχόλια (9)

 
Kostas
15 Ιαν 2017 14:52

@Γόρδιος
Διαμαρτυρίθηκαν αλλά προσφυγή εναντίον νόμου γίνεται μετά την εφαρμογή του και όχι πριν.Η καθαρογραφή θα εξαντλήσει το νόμιμο ¨έως οκτάμηνο' γιατί-πλην των προσφυγόντων-δεν υπάρχει και πίεση από πουθενά.Έκαναν κάποια δήλωση οι συνδικαλιστικές παρατάξεις;Η ίδια η ΔΑΚΕ που τύποις είναι αντιπολιτευόμενη σιωπά κόντρα στην ίδια της την ιδεολογία.Ταυτίζεται με μία ιδεοληψία παρωχημένης εποχής που δεν εφαρμόσθηκε πουθενά.Αναμένεται η θέση της μετά την απόφαση του ΣτΕ η οποία προφανώς θα είναι η ίδια όπως με την απόφαση για τον κ.Μαυρίδη.Πλήρης αλαλία.Αναρωτιέμαι που ιδεολογικά διαφωνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ.Προφανώς αυτά ξέρει και η κ.Κεραμέως και τους είπε ότι στον Φίλη δεν διαμαρτύρονταν.Όπως κυβερνάν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στον πολιτικό τομέα έτσι και στον συνδικαλιστικό -λόγω των παραπάνω-κυριαρχούν οι ΔΑΚΕΣΥΝΕΚ.

 
Ελεύθερος
14 Ιαν 2017 12:04

Προσωπικά με τέρπει* η χαρακτηριστική καθυστέρηση του σΤε. Κατά την άποψή μου, αποβαίνει προς όφελος της Εκπαιδεύσεως εν γένει.

Άραγε η κα Κεραμέως, που είναι και δικηγόρος, θα μιλήσει για «δικαστικούς - φαντάσματα»;

*Δεν με βολεύει προσωπικά, τον ίδιο διευθυντή εκλέξαμε παμψηφεί στο σχολείο μου.

 
Αγιάννης Γιάννης
14 Ιαν 2017 08:58

Στην ποδοσφαιρική ορολογία αυτό ονομάζεται "μπάλα στην εξέδρα". Και στο νομικό αξίωμα "ποιος ωφελείται;" από αυτή την παράταση, η απάντηση είναι αυτονόητη. Όμως οι εξουσίες είναι ανεξάρτητες διδάσκουμε τους μαθητές μας...

 
ante pali
14 Ιαν 2017 01:20

Ας περιμένουμε, το ΣΤΕ έχει περιθώριο αν δεν κάνω λάθος περίπου 8 μηνών να ανακοινώσει (καθαρογράψει) την απόφασή του. Τα σχόλια ας είναι συγκρατημένα, ποτέ δεν ξέρει κανείς ποια είναι η τελικά απόφαση της ολομέλειας. Αν είναι θετική με το νόμο έχει καλώς, αν είναι αρνητική (όπως του Γ' τμήματος) τότε βεβαίως και θα κατατεθούν αγωγές, αν υπάρχει ζήτημα μηνύσεων και αυτό θα γίνει. Όποτε και αν ανακοινωθεί η απόφαση αυτό δεν πρόκειται να το αποφύγουν (σε περίπτωση αντισυνταγματικότητας), τα έννομα δικαιώματα για όποιον έχει θιχτεί θα διεκδικηθούν δικαστικά, αυτό δεν πιστεύω ότι μπορεί να σκέφτεται κανείς (όσο αφελής και να είναι) ότι δεν θα συμβεί, το αντίθετο βεβαίως.

 
Γορδιος
13 Ιαν 2017 22:33

Θέλω να ρωτήσω κάτι απλό: γιατί οι 57 δεν είχαν καημό για την αντισυνταγματικότητα του νομου πριν από τις εκλογές ;;

 
δημοκράτης εκπαιδευτικός
13 Ιαν 2017 21:37

Κάποτε θα την βγάλει επιτέλους .Τις αγωγές και πιθανόν και τις μηνύσεις δεν τις γλυτώνουν με τίποτα όμως.!!!

 
Αμερόληπτος
13 Ιαν 2017 21:00

Και μη μου πει κάποιος ότι έτσι γίνεται συνήθως γιατί η απόφαση για τον αντισυνταγματικό νόμο Παππά για τα κανάλια βγήκε άμεσα, ενώ η απόφαση για τον αντισυνταγματικό νόμο των Κουράκη Μπαλτά για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης κοντεύει 2ετία.

 
mp
13 Ιαν 2017 20:59

Ροκανίστηκε ο χρόνος. Πέρασε η διετία της θητείας των διευθυντών. Κανέναν πλέον δεν πείθει πως χρειάζεται 1,5 χρόνο για να ανακοινώσει την έκθεσή του, προσφυγή που προηγείτο αυτής για τις τηλεοπτικές άδειες και χωρίς διαφωνίες από τα μέλη του Τμήμα Γ που αποφάνθησαν για την αντισυνταγματικότητά του.

 
Τραγωγιάννης
13 Ιαν 2017 20:39

Όσοι έχετε κατά νου να σχολιάσετε, να μη λησμονείτε ότι δεν μπορείτε να σχολιάζετε τις μη αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.