ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Οδηγίες για τον εορτασμό της θρησκευτικής εορτής των Τριών Ιεραρχών

Αργία για τα Φροντιστήρια και ΚΞΓ η εορτή των Τριών Ιεραρχών
Δημοσίευση: 23/01/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ύστερα από ερωτήματα που υποβάλλονται στη Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,  σχετικά με τον εορτασμό της θρησκευτικής γιορτής των Τριών Ιεραρχών, το υπουργείο Παιδείας  διευκρινίζει τα εξής:

α) Την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών, τα νηπιαγωγεία δε θα λειτουργήσουν (άρθρο 4. §. 1ε του Π.Δ. 200/98 (ΦΕΚ 161Α). Την ημέρα αυτή, το διδακτικό προσωπικό θα πάρει μέρος στις σχετικές εκδηλώσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής.

β) Η χρονική διάρκεια και ο τρόπος εορτασμού των εκδηλώσεων στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας θα καθοριστούν με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

γ) Οι μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και θα αποχωρήσουν με τους άλλους μαθητές.

δ) Με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων, ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας

Τι ορίζουν τα Προεδρικά Διατάγματα

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 201

Οργάνωση και λειτουργία Δημοτικών Σχολείων.

ε. Την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών. Την ημέρα αυτή γίνεται εκκλησιασμός και πραγματοποιούνται σχετικές εκδηλώσεις, στις οποίες παίρνει μέρος όλο το διδακτικό προσωπικό.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 201

Οργάνωση και λειτουργία Δημοτικών Σχολείων.

ε. Την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών. Την ημέρα αυτή γίνεται εκκλησιασμός και πραγματοποιούνται σχετικές εκδηλώσεις, στις οποίες παίρνει μέρος όλο το διδακτικό προσωπικό.

ΤΟ ΟΡΙΖΕ Η ΠΡΟΠΕΡΣΙΝΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Η περσινή εγκύκλιος για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία, προέβλεπε τα εξής:

«Για το σχολικό έτος 2014-2015 η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών την 30η Ιανουαρίου 2015, δεν αποτελεί ημέρα αργίας για τα Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, αλλά ορίζεται, για όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως ημέρα εορτής, κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα».

ΤΙ ΟΡΙΖΕ Η ΠΕΡΣΙΝΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Α. Σας γνωρίζουμε ότι, επειδή κατά το τρέχον σχολικό έτος, η εορτή των Τριών Ιεραρχών συμπίπτει με ημέρα που δε λειτουργούν τα σχολεία (Σάββατο 30-01-16),ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών θα γίνει στα Δημοτικά Σχολεία, τις δύο πρώτες ώρες της παραμονής της εορτής (Παρασκευή 29-01-16), σύμφωνα με το άρθρο 4. παρ. 1ε , εδάφιο ε, του Π.Δ. 201/98.

Β. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, όπου αυτές προβλέπονται,  σε όλες τις σχολικές μονάδες ΠΕ της χώρας, θα συνεχιστεί το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ολοήμερου προγράμματος.

Αργία για τα Φροντιστήρια και ΚΞΓ η εορτή των Τριών Ιεραρχών
 
Αργία είναι για τα Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών  η εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα υπουργική  απόφαση για τα Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών οι  ημέρες διακοπών και αργιών καθορίζονται ως εξής:

Α. Διακοπών:
I) Χριστουγέννων, από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι και τη 2η Ιανουαρίου
II) Πάσχα, από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη μετά το Πάσχα

Β. Αργιών:
I) Όλες τις Κυριακές
II) Τις θρησκευτικές γιορτές των Τριών Ιεραρχών και του Αγίου Πνεύματος
III) Τις εθνικές επετείους της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου
IV) Τη 17η Νοεμβρίου
V) Την ημέρα των Θεοφανίων
VI) Την Καθαρά Δευτέρα
VII) Την 1η Μαΐου
VIII) Την κατά τις ισχύουσες διατάξεις ημέρα αργίας για την έδρα κάθε Φροντιστηρίου και Κέντρου Ξένων Γλωσσών, λόγω τοπικής θρησκευτικής ή εθνικής γιορτής
VIIII) Τη γιορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Κατά τις ημέρες αργιών και διακοπών τα Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών παραμένουν κλειστά.

Δύναται τις ημέρες αργιών και διακοπών να λειτουργούν οι Γραμματείες Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών.

 

Σχόλια (6)

 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
30 Ιαν 2017 12:11

επιστολή προς τους εκλεγμένους βουλευτές του Ν.Λάρισας

προς τους βουλευτές Ν.Λάρισας

θα ήθελα να εκφράσω προς εσας που εκπροσωπείτε το νομό μας στο κοινοβούλιο την έντονη αντίδραση μου για το ΕΚΤΡΩΜΑ (ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ - ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΣΤΗ) που πάει να συντελεσθεί στις αθώες ψυχές των παιδιών μας και μάλιστα του Γυμνασίου......ΓΙΑΤΊ ΑΡΑΓΕ;
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα (αλήθεια παραμονές της Χριστιανοσύνης!!) ήρθε μία εγκύκλιος στα Γυμνάσια, η οποία τα υποχρεώνει να διαθέσουν ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ στην επεξεργασία κάποιων θεμάτων σχετικά με το σώμα. Μία από τις τρεις προτεινόμενες ενότητες ονομάζεται «Έμφυλες ταυτότητες». Και ανάμεσα στα υποθέματα που προτείνονται για εργασία με τους μαθητές είναι το "βιολογικό και κοινωνικό φύλο", "η αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων", "σεξουαλικός προσανατολισμός και ανθρώπινα δικαιώματα" κτλ. Προτείνεται επίσης να γίνουν συναντήσεις με γονείς, όπου θα συζητηθεί ανάμεσα σε άλλα και το θέμα της "ομοφοβίας-τρανσφοβίας".

πολλοί απο τους όρους αυτούς προσωπικά μου είναι άγνωστοι και δεν επιτρέπω σε κανέναν να με αποκαλέσει ΑΜΟΡΦΩΤΟ ή δεν γνωρίζω την Ελληνική γλώσσα....αυτοί που χρησιμοποίησαν αυτούς τους όρους πολύ καλά γνωρίζουν στο που αποβλέπουν...το παιχνίδι το έχουν στήσει καλά και το μόνο που θέλουν είναι ΝΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΠΛΑΘΟΝΤΑΙ,ΤΩΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ!!!
άραγε θα βρεθούν εκπ/κοί που θα αναλάβουν αυτό το ΕΚΤΡΩΜΑ;
εσείς προσωπικά θα αντιδράσετε στο παραπανω ΕΚΤΡΩΜΑ;
Μιλάμε για παιδιά Γυμνασίου, τα οποία είναι πάνω στην εφηβεία, σχηματίζουν την ταυτότητα τους, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το σώμα τους και καλά καλά δεν έχουν και εκείνα ακόμη καταλάβει τί συμβαίνει. Καθόλου τυχαίο ότι επιλέγεται αυτή η ηλικία για προπαγάνδα και όχι τα κάπως μεγαλύτερα και πιο κατασταλαγμένα παιδιά του Λυκείου.

Αγαπητοί μου,έχουμε τελείως παραφρονήσει;που οδηγείτε επιτέλους η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ; αυτά λέει η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΜΑΣ;
Τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ πάμε νὰ καταργήσουμε; Τόσο ἔχουμε βγει ἀπὸ τα όριά μας!

 
Μαρια
24 Ιαν 2017 14:24

Δυστυχως ειναι οπως τα λες. Δεν υπαρχει μια ολοκληρη εβδομαδα στα σχολεια. Και πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω τους τρεις ιεραρχες και τη συμβολη τους στα γραμματα ειναι προτιμοτερο να τους γιορταζουμε στην καφετερια, στο κομμωτηριο........ ποιους εξυπηρετει αυτος ο εξευτελισμος;

 
Λευτέρης
24 Ιαν 2017 12:56

Εμπαιγμός και τίποτε άλλο! Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση η ημέρα είναι αργία.
Εκτός από τις διακοπές των Χριστουγέννων , του Πάσχα , του καλοκαιριού και των άλλων επίσημων αργιών έχουμε επιπλέον αργία την 7η Ιανουαρίου (Αγίου Ιωάννη) και 30 Ιανουαρίου (τριών Ιεραρχών) .
Προσθέσετε σε αυτά τους περιπάτους, τις διδακτικές επισκέψεις και τις πολυήμερες εκδρομές.
Επιπλέον προσθέστε τις χαμένες διδακτικές ώρες από τις νόμιμες άδειες, τις καταλήψεις, τις συνεδριάσεις των Συλλόγων και την επίδοση των βαθμών σε ώρες διδασκαλίας.
Μετά από αυτά , τι μένει;
Υπολόγισε κανείς τις πραγματικές ημέρες λειτουργίας των Σχολείων;
Και εδώ έχουμε ένα αρνητικό παγκόσμιο ρεκόρ.

 
Ασυμβίβαστος
16 Ιαν 2017 21:21

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπονταν τα μνημόνια, η ακρίβεια, η φτωχοποίηση του λαού εξ αριστερών; Που είναι το σκίσιμο των μνημονίων; Που είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ; Γιατί αυξήθηκαν τα καύσιμα; Και γιατί τόσο κακό στην Ελλάδα και στους Έλληνες Ε;;;;;; Ή έμαθαν να πουλάνε στους αριστερούς αριστεροφροσύνημε το μένος τους εναντίον του Χριστού και της Εκκλησίας; Ε;;;;;; Αυτό είναι το πρόβλημα της Πατρίδας μας Ε;;;;;;;;

 
Ε. Μ.
16 Ιαν 2017 16:51

Στο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την εκπαίδευση δεν περιλαμβάνεται και η κατάργηση της πρωινής προσευχής και του εκκλησιασμού;
Αλλά απ' ότι φαίνεται στο Υπουργείο Παιδείας κουμάντο κάνει ο μακαριότατος...
Τι είπατε; Δεν ωρίμασαν οι συνθήκες ακόμα;
Καλά σύντροφοι, θα περιμένουμε να ωριμάσουν οι συνθήκες.
Μη σαπίσουν μόνο να προσέξουμε!!!

 
geo
16 Ιαν 2017 15:46

Εκκλησιασμος: Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου! Κοινως, φτου κακα, πιπερι στο στομα! Μην τυχον και ξεστομισουμε τη λεξη-ταμπου! Ειμαστε σοβαροι; Σωζεται το...;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ