ΕΚΠΑ: Εκδηλώσεις και δράσεις για τα 180 χρόνια λειτουργίας του πρώτου Δημόσιου Πανεπιστημίου

16/01/2017

Άκουσε το άρθρο

Με ένα σύνολο επιστημονικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα καλύψουν σχεδόν όλους τους μήνες του έτους, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα αναδείξει την προσφορά του στην Επιστήμη, την Έρευνα και την Κοινωνία γενικότερα, καθώς και τις προοπτικές του για το μέλλον, δηλαδή τις προοπτικές του Δημόσιου Πανεπιστημίου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 180 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας από την ίδρυσή του (1837-2017).

Ο Πρύτανης, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, και η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού των 180 χρόνων παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου το επετειακό  έμβλημα, τους βασικούς άξονες, τη θεματολογία και τον σκοπό των εκδηλώσεων, που προγραμματίζονται κατά τη διάρκεια του 2017. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστορικού Αρχείου του Ε.Κ.Π.Α. (Σκουφά 45).

Πιο συγκεκριμένα, οι βασικοί άξονες των προγραμματιζόμενων εκδηλώσεων έχουν ως σκοπό να αναδείξουν:

    Τη συμβολή του ΕΚΠΑ στην επιστήμη και στην έρευνα.
    Την κοινωνική προσφορά του ΕΚΠΑ  από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα / Θέματα αλληλεγγύης / τις δράσεις για του Πρόσφυγες.
    Την προσφορά του ΕΚΠΑ στη δημόσια υγεία, τόσο σε καιρούς ειρήνης, όσο και σε καιρούς πολέμων και καταστροφών.
    Τη συμβολή του ΕΚΠΑ στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
    Την προσφορά του ΕΚΠΑ στον πολιτισμό, την τέχνη και τον αθλητισμό.
    Την ανάδειξη της φοιτητικής δημιουργίας.
    Τη συνεργασία του ΕΚΠΑ με ελληνικούς και διεθνείς κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς.
    Την ιστορική διαδρομή του ΕΚΠΑ
    Την παρουσία των φοιτητών, τους φοιτητικούς αγώνες και το φοιτητικό κίνημα.
    Τη μεγάλη προσφοράς των Ευεργετών – Δωρητών από την ίδρυση του ΕΚΠΑ μέχρι σήμερα.
    Διακεκριμένες ακαδημαϊκές προσωπικότητες του ΕΚΠΑ.
    Το μέλλον και τις προοπτικές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο, ενώ κάθε μήνας θα είναι αφιερωμένος σε επιλεγμένες θεματικές ενότητες, όπου μέσω των εκδηλώσεων θα αναδεικνύεται η παρουσία και η προσφορά του ΕΚΠΑ.

Παράλληλα κάθε Σχολή θα οργανώσει μια κεντρική εκδήλωση σχετικά με τα αντικείμενά της, ενώ τα Τμήματα θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις (επιστημονικού, ερευνητικού, κοινωνικού χαρακτήρα στο πλαίσιο του εορτασμού).

Σχεδιάζονται, επίσης, ειδικές δράσεις ενημέρωσης-παρέμβασης σε Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΚΠΑ “extra muros”), μετά από σχετικό αίτημα, που θα υποβληθεί, και έγκριση του Υπουργείου.

Το βασικό μήνυμα των επετειακών εκδηλώσεων είναι ότι όλοι μαζί αναδεικνύουμε το Εκπαιδευτικό, Ερευνητικό και Κοινωνικό έργο του ΕΚΠΑ και τον ρόλο του, ως του πρώτου Δημόσιου Πανεπιστημίου, ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης της Κοινωνίας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ