Placeholder

Είστε εδώ

ΚΟΛΕΓΙΑ

Εξετάστηκαν 2.000 φάκελοι πτυχιούχων Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων

Στον “αέρα” οι πτυχιούχοι των Αμερικάνικων Κολλεγίων
Δημοσίευση: 17/01/2017
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Περίπου 2.000 φάκελοι , που είχαν κατατεθεί από πτυχιούχους Κολεγίων και ξένων Πανεπιστημίων για επεγγαλμετική αναγνώριση, μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2014, εξετάσθηκαν  από  το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) , σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ότι μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2016 θα εξετάζονταν 3.300 φάκελοι δεν επαληθεύθηκαν.

Η εξέταση των φακέλων , ενός μικρού αριθμού του 2014 και αυτών που κατατέθηκαν από 1-1-15 θα αρχίσουν να εξετάζονται αυτές τις ημέρες.

Πρόκειται για 3.300  πτυχία των οποίων οι φάκελοι με τα συνοδευτικά δικαιολογητικά είχαν “βαλτώσει” σε αίθουσα του ισογείου του υπουργείου Παιδείας, κι αυτό διότι τα δύο τελευταία χρόνια που είχαμε τρεις φορές μετονομασίες υπουργείων  ,  το ΣΑΕΠ καθυστερούσε να λειτουργήσει μέχρι και 6 μήνες επειδή οι αρμόδιοι υπουργοί καθυστερούσαν να στείλουν εκπροσώπους για τη συγκρότηση του θεσμοθετημένου οργάνου.

Δεν επιλύθηκε ακόμη το πρόβλημα με τα προπτυχιακά Αμερικανικών Κολεγίων

Στον “αέρα” εξακολουθεί να βρίσκεται η επαγγελματική αναγνώριση των προπτυχιακών των Αμερικάνικων Κολλεγίων(όχι για τα μεταπτυχιακά).

 Ηδη το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε επαφή με του εκπροσώπους αυτών των φορέων προκειμένου να δοθεί η σχετική λύση.

 

Ετικέτες: 
ΚολλέγιαΣΑΕΠ

Σχόλια (75)

 
Chris
17 Ιαν 2017 16:29

Ακούγεται ότι ο Κ.Γαυρόγλου θα δώσει το πράσινο φως ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ για τα Αμερικάνικα.

 
Christos
17 Ιαν 2017 18:38

Παιδιά υπάρχει κάποιος που να έχει πάρει αναγνώριση σε επίπεδο πτυχίου; Αν ναι σε ποιο επάγγελμα; Επίσης, πιο συγκεκριμένα, έχει πάρει κάποιος αναγνώριση στην ψυχολογία;

 
Ανώνυμη
17 Ιαν 2017 21:00

Έχω πάρει αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης ΜΒΑ και Δημόσια Υπηρεσία το 2013 με ανάγκασε να ΣΤΕΊΛΩ την επίσημη αναγνώριση από το Υπουργείο ΠΑΙΔΕΊΑΣ στα ΕΥΡΩΠΑΪΚΆ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΆ ΔΙΚΑΣΤΉΡΙΑ!!!ΦΥΣΙΚΆ ΚΑΙ ΈΚΑΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΊΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΆΜΕΣΑ ΜΈΣΑ ΣΕ 15 ΗΜΈΡΕΣ ΕΊΧΑ ΚΑΙ ΑΠΆΝΤΗΣΗ!ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΈΧΕΙ ΠΆΡΕΙ 5 ΑΝΑΒΟΛΈΣ ΜΕ ΣΑ ΣΕ 3 ΧΡΌΝΙΑ

 
Dimitris
18 Ιαν 2017 09:20

Έχω πάρει αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας σε επίπεδο πτυχίου, από computer science με τους απονεμόμενους τίτλους των Τμημάτων Πληροφορικής των Ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Βέβαια από το 2013 που είχα κάνει αίτηση, πέρασε τον Νοέμβριο του 2016 από τον ΣΑΕΠ, και την στείλανε τον Δεκέμβριο.

 
Αρισταρχος
18 Ιαν 2017 10:00

Chris

Από που διαρρέονται τέτοιες πληροφορίες??

Τι σημαίνει ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ??

Είναι θέμα πολιτικής απόφασης η εφαρμογή ψηφισμένου από τη Βουλή νόμου, που είναι σε ισχύ από 23/12/2014?

Είναι πρόκληση να έχουν αναγνωριστεί όλα τα πτυχία κολεγίων και να έχουν μείνει εκτός .

Πρόκειτια για σαφέστατη διάκριση και άνιση μεταχείριση έναντι των αποφοίτων των Αμερικανικών Κολεγίων.

 
Chris
18 Ιαν 2017 10:23

@Αρισταρχος
Σε συνεννόηση με τον δικηγόρο που έχω βάλει για την αγωγή που θέλω να καταθέσω, έλαβα αυτή την πληροφορία.

**Κάνεις κάπου λάθος, η ΕΕ πιέζει για αναγνώριση των Ευρωπαϊκών πτυχίων μόνο!!! Ο νόμος αναγνωρίζει τα Ευρωπαϊκά μόνο, γι αυτό και όλα τα Αμερικάνικα κολέγια/πανεπιστήμια έχουν συμπράξει με κάποιο Ευρωπαϊκό για την αναγνώριση των πτυχίων τους, ΚΑΝΕΝΑ δεν δίνει (ακόμα και τώρα) αναγνωρισμένο πτυχίο χωρίς κάποια σύμπραξη.

Ναι φυσικά και είναι διάκριση η αναγνώριση των Ευρωπαϊκών και όχι των Αμερικάνικων!! Γι αυτό και έχει βάση να πάει κάποιος δικαστικά και επιτέλους να γίνει η αναγνώριση να τελειώνουμε.

Ο Γαυρόγλου δείχνει να το έχει καταλάβει και περιμένουμε την σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Ελπίζω ότι είναι θέμα χρόνου

 
Χρήστος
18 Ιαν 2017 12:22

Dimitris

σε χρεώσανε μαθήματα για εξετάσεις ή η αναγνώριση έγινε αυτόματα?

 
Thanos
18 Ιαν 2017 12:33

@Dimitris αν επιτρέπεται, μπορείς να μας δώσεις μερικές επιπλέον πληροφορίες για το πτυχίο σου; Π.χ. μιλάμε για BSc σε Computer Science; Έχεις κάνει και MSc;

 
NO NAME
18 Ιαν 2017 13:13

Έλαβα την αναγνώριση από τον ΣΑΕΠ, σαν Διοίκηση Επιχειρήσεων (BSc in Business) ανώτατης εκπαίδευσης, το οικονομικό επιμελητήριο μου λέει τα δικά του για τον ΔΟΑΤΑΠ...μήπως γνωρίζει κάποιος κάτι?

 
Chris
18 Ιαν 2017 13:49

@ NoName
Το οικονομικό επιμελητήριο στην αίτηση για πχ υπογραφή ισολογισμού, αναφέρει αναγνώριση απο ΣΑΕΠ. Επομένως ο υπάλληλος που στο είπε απλά δεν γνώριζε

 
SPIROS
18 Ιαν 2017 13:54

Το Οικονομικό Επιμελητήριο παρανομεί, περιμένουμε απόφαση δικαστηρίου να δούμε τι θα γίνει. Έχω αναγνώριση για πτυχίο, μεταπτυχιακό και ΜΒΑ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και δεν μου δίνουν εδώ και 2,5 χρόνια επαγγελματικά δικαιώματα Οικονομολόγου και Λογιστή Β΄τάξης.

 
Dimitris
18 Ιαν 2017 14:30

σε απάντηση του Χρήστος και Thanos
BSc σε Computer Science, είναι και δεν με χρεώσανε μαθήματα για εξετάσεις.

 
GEORGE MENTZELIDIS
18 Ιαν 2017 14:58

Γνωρίζετε πότε θα αναγνωρίσουν τα υπόλοιπα ; Γιατί φαίνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν ασχοληθεί με τίτλους που εκδόθηκαν το 2014...

Επίσης εγώ έχω καταθέσει Μεταπτυχιακό από Αμερικανικό Πανεπιστήμιο που λειτουργεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (φυσικά στις ΗΠΑ είναι το μητρικό) και είναι πλήρως αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή χώρα στη οποία λειτουργεί (δεν είναι η Ελλάδα) ως παράρτημα του Αμερικανικού. Γνωρίζει κανείς τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση ;

 
Den
18 Ιαν 2017 15:43

Καλησπέρα σε όλους. Υπάρχει κάποιος που να έχει καταθέσει πτυχίο ψυχολογίας 3ετές και να έχει πάρει αναγνώριση; Αν ναι πήρε την αναγνώριση χωρίς εξετάσεις η έδωσε μαθήματα. Έπειτα αν πήρε αναγνώριση κατάφερε να βγάλει άδεια ασκήσεως από την νομαρχία;

 
Μαρια
18 Ιαν 2017 16:18

Christo και εγώ ψυχολόγος αριστούχος βρετανικού τίτλου σπουδών BSC και msc αναπτυξιακή ψυχολογία και ακομα περιμένω! Δε νομιζω εχει λάβει κανείς απο τον κλάδο μας άδεια ασκήσεως ( ισοδυναμία, ισοτιμία). Εγώ τουλάχιστον δεν ξέρω κανέναν.

 
Christos
18 Ιαν 2017 16:37

Φίλε/η Den την ίδια απορία έχω και εγώ ως απόφοιτος ψυχολογίας 3ετούς φοίτησης. Πότε έστειλες τα χαρτιά σου αν επιτρέπεται? Υποθέτω ότι σε αυτούς τους 2 χιλιάδες τίτλους που έχουν εξεταστεί θα υπάρχει και ένα πτυχίο Ψυχολογίας. Ελπίζω τις επόμενες μέρες να μάθουμε περισσότερα. Εφόσον ανακοινώθηκε και επίσημα η πρώτη αναγνώριση 3ετούς φοίτησης πτυχίου Νομικής όπου απαιτείται άδεια ασκήσεως, ευελπιστώ πως έρχεται και η σειρά της Ψυχολογίας. Τώρα το αν θα χρεωθούμε η όχι με επιπλέον μαθήματα ή πρακτικη αυτό είναι ένα άλλο θέμα..

 
Χρήστος
18 Ιαν 2017 18:01

Σε ερώτηση προς το ΣΑΕΠ και σε υπεύθυνους σπουδών κολεγίων η απάντηση ήταν οτι εφόσον το Bsc τριετές θα χρεωθουν μαθήματα. Το πόσα και ποιά είναι θέμα εισηγητή απο το ΣΑΕΠ. Σε κάποιους χρέωσαν 1 σε άλλους 2 και 3 κλπ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

 
Themis
18 Ιαν 2017 19:22

Παιδιά έχει κανείς ιδέα τι γίνεται με την αναγνώριση μηχανικών από το ΣΑΕΠ;;;; υπάρχει κανείς που να έχει πάρει ή που να περιμένει;;;

 
Den
18 Ιαν 2017 20:29

Καλησπέρα και πάλι. Εγώ τελείωσα φέτος το καλοκαίρι. Απλά επειδή είμαι σε μεταπτυχιακό τώρα σκέφτομαι να καταθέσω τα χαρτιά μου τώρα ώστε όταν έχω τελειώσει το μεταπτυχιακό να έχω πάρει την αναγνώριση του πρώτου πτυχίου (πράγμα που φαντάζει ουτοπικό κρίνοντας από το χαντάκωμα που τρώμε όσοι ήμαστε στην ιδιωτική εκπαίδευση). Είναι παντελώς απαράδεκτο και άδικο αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια με τις αναγνωρίσεις πτυχίων και πόσο μάλλον όταν η αδεία ασκήσεως για κάποιο επάγγελμα σε περιορίζει δραματικά στην αγορά εργασίας.

 
Themis
18 Ιαν 2017 21:30

@Den
Σκέφτεσαι δηλαδη να καταθέσεις μόνο το πρώτο πτυχίο; το μεταπτυχιακό; δεν χρειάζεται; εγώ έτσι έχω καταλάβει για να συμπληρωθούν τα έτη και καλά με τα αντίστοιχα Ελληνικά! BSc ή BEng τέλειωσες;

 
θανασης
19 Ιαν 2017 01:27

Σε επικοινωνία μου με το Αμερικανικο σαν αποφοιτος ψυχολογιας, επιμενουν πως δεν θα χρειαστεί να δωσουμε εξετασεις αναγνωρισης για το βρετανικο μας πτυχιο και ας ειναι 3ετες. Τι αληθεια και τι ψεμα ενας θεος ξερει. Αποσο ξερω εξεταζουν το ποσο κοντα ειναι η υλη του καθε πτυχιου, τα ΑΕΙ σαν 4ο χρονο εχουν την πτυχιακη και την πρακτικη ασκηση σε αντιθεση με εμας που δεν εχουμε. Αρα γιατι να χρεωσουν μαθηματα και οχι μια πρακτικη.

 
Den
19 Ιαν 2017 01:41

@Themis

Το μεταπτυχιακό που κάνω είναι 3ετές. Επειδή όπως βλέπεις οι ρυθμοί που γίνονται οι αναγνωρίσεις είναι αργοί θέλω να αποφύγω το γεγονός ότι θα πάρω αναγνώριση μετά από χρόνια.. γι' αυτό σκέφτομαι να πάω με τo bachelor (BSc) τώρα ώστε όταν έχω τελειώσει το μεταπτυχιακό να έχει γίνει (ελπίζω δηλαδή)

 
Aristarxos
19 Ιαν 2017 08:29

@Chris

Άλλαξε δικηγόρο.

Υπάρχει νόμος, που αναγνωρίζει πλήρως τα Αμερικάνικα σε ισχύ από το 2014. Είναι ο Ν. 4310/23-12-2014, άρθρο 75. Βάση αυτού, το ΣΑΕΠ έχει ήδη αναγνωρίσει δεκάδες μεταπτυχιακά από Αμερικάνικα Πανεπιστήμια και Κολέγια.

Τα μόνα, που παραμένουν στον αέρα είναι τα προπτυχιακά των Αμερικανικών κολεγίων για λόγους, που άπτονται στη σφαίρα της φαντασίας.

Αν ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορούν να αυθαιρετούν και να εφαρμόζουν κατά το δοκούν και κατά το ήμισυ, ψηφισμένο νόμο από τη Βουλή, σε ισχύ εδώ και 2 χρόνια, κρατώντας όμηρους χιλιάδες αποφοίτους , ΠΛΑΝΩΝΤΑΙ ΠΛΑΝΗΝ ΟΙΚΤΡΑ.

Θα λάβουν άμεσα τις απαντήσεις τους, με αστικά και ποινικά επί προσωπικού.

 
Themis
19 Ιαν 2017 09:04

@Den

Εγώ τελειώνω φέτος το BSc και σκέφτομαι από Σεπτέμβρη για MSc. Αν πας μόνο το BSc σε αναγνωρίζουν σαν ΑΕΙ ή ΤΕΙ? Ξέρεις?

 
Χρήστος
19 Ιαν 2017 09:42

@ Θανάσης

Στο σχετικό νόμο αναφέρεται ότι δίνεται το περιθώριο επιλογής μεταξύ πρακτικής και εξετάσεων για τα τριετή Bsc, ώς αντισταθμιστικά μέτρα για πτυχία που υπολείπονται σε χρονική διάρκεια ή/και διαφέρουν ουσιωδώς ως προς το γνωστικό τους αντικείμενο με τα αντίστοιχα ελληνικά 4ετή ΑΕΙ.
Σε απόφοιτους του κολεγίου ...(3ετές Βsc) π.χ έχουν χρεώσει μαθήματα.

 
Χρήστος
19 Ιαν 2017 09:53

@ Themis

Η αναγνώριση ώς ΑΕΙ ή ΤΕΙ δηλαδή ακαδημαϊκή είναι αρμοδιότητα του ΔΟΑΤΑΠ. Π.χ ενα τριετές Bsc χωρίς συνυποβολή Msc αναγνωρίζεται ώς ΤΕΙ.

Το ΣΑΕΠ αναγνωρίζει επαγγελματικά τα ξένα πτυχία σε σύγκριση με τα απονεμόμενα στην Ελλάδα και δεν κάνει ακαδημαϊκή αναγνώριση γι αυτό το λόγο δεν απαιτεί Msc για αναγνώριση Bsc.

Τελικά, ο μόνος λόγος να απευθυνθεί κάποιος για αναγνώριση στο ΔΟΑΤΑΠ είναι αν σκοπεύει να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα και ο λόγος είναι οτι η αναγνώριση απο ΣΑΕΠ δέν του δίνει τέτοιο δικαίωμα αλλά του δίνει το δικαίωμα να ασκήσει επάγγελμα με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με κάτοχο ελληνικού τίτλου.

 
Themis
19 Ιαν 2017 10:36

@Χρήστος

Το ΣΑΕΠ δίνει επαγγελματικά δικαιώματα. Γιατί είναι και το μόνο που σε απασχολεί βασικά!!! (εκτός αν θες να γίνεις καθηγητής). Οκ.

Αλλά τι γίνεται με τις ειδικότητες που υπάρχουν και σε ΑΕΙ και ΤΕΙ όπως οι μηχανικοί για παράδειγμα. Άλλα επαγγελματικά δικαιώματα έχουν οι μηχανικοί ΑΕΙ άλλα των ΤΕΙ. Και αυτό το ξέρω γιατί έχω ήδη τελειώσει ένα ΤΕΙ (Ηλεκτρολόγος) και απλά είπα να κάνω και ένα BSc σε μηχανολογία.

Γενικά με το θέμα των δικαιωμάτων των μηχανικών υπάρχει ένα θέμα. Δεν ξέρει κανείς τι και πώς αναγνωρίζει το ΣΑΕΠ. Και δεν ξέρω αν υπάρχει και κάποιος μηχανικός που ήδη να έχει καταθέσει αίτηση για αναγνώριση.

Γνωρίζει κανείς αν το ΣΑΕΠ συνεκτιμά και άλλα πτυχία, εκτός από MSc, κατά την αξιολόγηση? (ΙΕΚ, ΤΕΙ, HND, σεμινάρια κλπ...)

 
Dimitris
19 Ιαν 2017 10:48

@ Χρήστο
η αναφορά στον τομέα δεν είναι μόνο για να ακολουθήσει κάποιος ακαδημαϊκή καριέρα.
Η επαγγελματική ισοδυναμία με τους απονεμόμενους τίτλους των Τμημάτων .... των Ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θα πρέπει κατά την γνώμη μου να αναφέρεται και ο τομέας (πανεπιστημιακός ή τεχνολογικός).
Ώστε να μπορεί κάποιος να διεκδικήσει μια θέση ΠΕ ή ΤΕ.

 
Χρήστος
19 Ιαν 2017 12:56

@ Dimitris, Themis

ο νόμος λέει οτι όποιος λάβει αναγνώριση, ασκεί το επάγγελμα με τους ίδιους ''όρους και προϋποθέσεις'' με κάτοχο ελληνικού τίτλου. Αν είναι ΑΕΙ το ασκεί με τα δικαιώματα που απορρέουν από τίτλο ΑΕΙ και αν αναγνώρισε ΤΕΙ με τα δικαιώματα που απορρέουν από τίτλο ΤΕΙ αντίστοιχα

 
Μαρία
19 Ιαν 2017 17:31

Ο ΝΟΜΌΣ ΥΠΆΡΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ ΙΣΟΔΥΝΑΜΊΑ ΑΛΛΆ ΣΤΟ ΔΗΜΌΣΙΟ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΌΖΕΤΑΙ Η ΣΧΕΤΙΚΉ ΝΟΜΟΘΕΣΊΑ. Η ΝΟΜΟΘΕΣΊΑ ΥΠΆΡΧΕΙ ΕΠΙ ΧΆΡΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΌΣΤΙΜΟ ΠΟΥ ΕΊΧΕ ΕΠΙΒΛΗΘΕΊ ΑΠΟ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΆ ΔΙΚΑΣΤΉΡΙΑ!ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΈΟΥ ΟΤΑΝ ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ ΠΡΟΑΓΩΓΉ ΜΑΣ ΣΤΈΛΝΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΉΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΏΡΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΊΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΆ!ΈΧΕΙ ΚΆΝΕΙΣ ΠΡΟΑΓΩΓΉ ΣΤΟ ΔΗΜΌΣΙΟ ΜΕ ΑΠΌΦΑΣΗ-ΑΝΑΓΝΏΡΙΣΗ ΣΑΕΠ?

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ