Σε τρία Περιφερειακά Συμβούλια θα «σπάσουν» τα ΑΕΙ στην Αττική

Υπουργός: “Τα Πανεπιστήμια παίρνουν πάρα-πάρα πολλά λεφτά από τα ΕΣΠΑ”.

19/01/2017

Άκουσε το άρθρο

Σε τρία Περιφερειακά Συμβούλια θα «σπάσουν» τα ΑΕΙ στην Αττική, ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου , κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Κ. Μαυρωτά, σχετικά με την υποχρηματοδότηση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Επίσης ο υπουργός Παιδείας για μια σειρά άλλων θεμάτων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, είπε τα εξής:

ΔΕ ΒΟΗΘΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΕΜΠ: Νομίζω ότι δεν βοηθά η συνέντευξη που δόθηκε από τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου, με τον οποίο συζήτησα στη συνέχεια, όπως και στην Επιτροπή Πρυτάνεων, σε ένα εξαιρετικό κλίμα και μαζί του. Το αίτημα να διπλασιαστούν τουλάχιστον οι δαπάνες νομίζω ότι είναι ένα αίτημα που δεν βοηθά τη συζήτηση. Όχι μόνο δεν είναι ρεαλιστικό, αλλά δεν λέει και τίποτα, για να σας είμαι ειλικρινής.

ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΟ ΕΣΠΑ: Η χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως καλά γνωρίζετε, είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα. Τα πανεπιστήμια παίρνουν πάρα-πάρα πολλά λεφτά από τα ΕΣΠΑ. Ορισμένα πανεπιστήμια τώρα έχουν μια έκτακτη επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τα νούμερα τα γνωρίζουμε. Δεν θέλω να μπω σε αυτά.

ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΤΩΝ ΕΛΚΕ: Το βασικό είναι το εξής. Έχει γίνει μια πρώτη επαφή με τον Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Τσακαλώτο και πρυτάνεις και μαζί μου και αποφασίσαμε να πάμε ένα βήμα ως προς την απλοποίηση των διαδικασιών των ΕΛΚΕ. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι μόλις γίνει αυτό, να μπορέσουμε να βρούμε τρόπους ενιαίας διαχείρισης των εσόδων των πανεπιστημίων.

ΣΙΤΙΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Για τα θέματα της σίτισης το Υπουργείο έχει αποφασίσει όλη η διαδικασία να περάσει στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα με μια ορθολογικοποίηση, που, αν θέλετε, μπορούμε να τη συζητήσουμε στη συνέχεια. Σήμερα δεν είναι τόσο ορθολογικοποιημένο το σύστημα.

ΤΑ ΚΛΗΡΤΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΕΙ: Ως προς τις εναλλακτικές πηγές, νομίζω ότι το πιο σοβαρό και ιδιαίτερα στο Πολυτεχνείο είναι η πληρέστατη αξιοποίηση των τεράστιων κληροδοτημάτων που έχει. Αυτό χρειάζεται να προχωρήσουμε στο προεδρικό διάταγμα που είπατε και πράγματι, θα το βάλουμε μπροστά.

ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ:    Ξέρω ότι θα συμφωνήσετε και εσείς ότι, όταν συζητούμε για τα μεταπτυχιακά, το βασικό πρόβλημα είναι το ακαδημαϊκό, η ακαδημαϊκότητα και η ποιότητα. Δεν μπορούμε να συγκροτήσουμε τα μεταπτυχιακά με αποκλειστική αναφορά στο θέμα των διδάκτρων και σε αυτό το Πολυτεχνείο είναι από τους πρωτοπόρους, διότι δεν έχει δίδακτρα και η ακαδημαϊκότητα είναι το βασικό στοιχείο.

Το δεύτερο είναι τα όποια τέλη εγγραφής πρέπει να είναι τέτοια που να βασίζονται στο κόστος των μεταπτυχιακών. Τα περισσότερα κόστη, έτσι όπως γίνονται σε αρκετά μεταπτυχιακά, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ πρόχειρα.

Το τρίτο, βεβαίως, είναι ότι κανένα παιδί, κανένας νέος δεν πρέπει να μείνει έξω από τα μεταπτυχιακά λόγω οικονομικών δυσχερειών, αλλά είπαμε ότι είναι το ακαδημαϊκό.

Θέλω να τονίσω εδώ ότι τα μεταπτυχιακά στη μεγάλη τους πλειοψηφία αποτελούν μια από τις μεγάλες επιτυχίες των ελληνικών πανεπιστημίων. Αυτό για να μη θεωρηθεί, επειδή κάποια έχουν πρόβλημα, ότι όλα είναι προβληματικά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ: Τέλος, υπάρχει απόφαση της Κυβέρνησης και θα ανακοινωθεί σε περίπου δέκα μέρες το αργότερο από τον Πρωθυπουργό η συγκρότηση μιας Επιτροπής για να μελετήσει τα οικονομικά της εκπαίδευσης από τα προνήπια μέχρι και τα διδακτορικά, ώστε με βάση τα πορίσματα της Επιτροπής να δεσμευθεί η Κυβέρνηση ότι θα κλείσει η ψαλίδα ως προς τις ανελαστικές δαπάνες την επόμενη τριετία.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ:  Για τα Περιφερειακά Συμβούλια που προτείνουμε προφανώς θα γίνει συζήτηση. Όπως γνωρίζετε, για πρώτη φορά μοιράστηκε μια εισήγηση αναλυτική στη Σύνοδο Πρυτάνεων νωρίτερα, για να έχουν άποψη οι πρυτάνεις, και στη συνέχεια στάλθηκε σε όλα τα μέλη των ΑΕΙ, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οπότε, ζητάμε προφανώς απόψεις.

Το βασικό στοιχείο των Περιφερειακών Συμβουλίων είναι η αρχή της συγκρότησης του ενιαίου χώρου. Θα έχουν άτομα που θα εκλεγούν από τα πανεπιστήμια. Θα έχουν άτομα που θα εκλεγούν από τα ΤΕΙ ανά περιφέρεια. Και θα έχουν άτομα που θα εκλεγούν από τα ερευνητικά ιδρύματα.

Ο ενιαίος χώρος, λοιπόν, δεν είναι ένα μοντέλο, είναι μια διαδικασία συνύπαρξης στα διάφορα αυτά όργανα.

Άρα, πρώτον, λοιπόν, επιτυγχάνει τη δυνατότητα συνύπαρξης ατόμων που έρχονται από διαφορετικούς φορείς. Το δεύτερο είναι ότι θα είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα των περιφερειακών συμβουλίων η αναπτυξιακή πορεία των πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων με τα προτερήματα που έχουν τα κατά τόπους ιδρύματα.

ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ: Ως προς την Αθήνα που είπατε, πράγματι, στην Αθήνα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και νομίζω ότι μπορεί να «σπάσει» η Αττική σε δυο-τρεις περιφέρειες. Νομίζω ότι θα το λύσουμε, είναι ένα τεχνικό πρόβλημα. Η ουσία παραμένει και ελπίζω να συμφωνείτε στην ουσία.

Ο Γ. Μαυρωτάς

Ο κ. Μαυρωτάς στην πρωτολογία του τόνισε τα εξής:

"Το θέμα της ερώτησης, όπως ακούσαμε, είναι η ανησυχητική υποχρηματοδότηση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και βασίζεται ουσιαστικά στη συνέντευξη που είχε δώσει πριν από περίπου μία εβδομάδα ο Πρύτανης

του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα που απειλούν άμεσα, όπως είπε, την εύρυθμη λειτουργία του Πολυτεχνείου.
Και γενικά το θέμα είναι ότι η κρατική χρηματοδότηση –ουσιαστικά, η τακτική επιχορήγηση- υπολείπεται κατά 30% των παγίων εξόδων, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σε μια χρονοσειρά συνεχώς μειούμενων επιχορηγήσεων για το Πολυτεχνείο. Αντίστοιχα, υπάρχει μια αύξηση των εισαγόμενων φοιτητών, κάτι που έχει τον αντίκτυπό του κυρίως στα κονδύλια σίτισης -πρόκειται για μια αύξηση κατά 35% την τελευταία πενταετία- ενώ οι δαπάνες για τη σίτιση παραμένουν σχεδόν σταθερές. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε ότι υπάρχει υποχρηματοδότηση γενικά από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Είδα και την απάντηση που δώσατε την επόμενη κιόλας ημέρα στον Πρύτανη. Είδα και τις δηλώσεις που κάνατε και την εισήγησή σας στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στις 14-1-2017. Και με βάση αυτά, σας ερωτώ κατά πόσο θεωρείτε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου -που κατά τη γνώμη μου, θα είναι για να καλύπτουν εποχιακές διακυμάνσεις χρηματοροών μέσα στον χρόνο- μπορούν να υποκαταστήσουν την κρατική χρηματοδότηση.

Και πιο συγκεκριμένα σας ερωτώ, όπως είδατε και στο κείμενο της ερώτησης, ποιες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης θεωρείτε εσείς ότι μπορούν να βρουν τα πανεπιστήμια. Υπάρχουν κάποια πράγματα στην εισήγηση προς τη Σύνοδο Πρυτάνεων. Θα θέλαμε περιληπτικά να μας πείτε κάποια πράγματα.

Και μάλιστα, στην πέμπτη από τις έξι προτάσεις στις 14-1-2017 έχετε ότι θα πρέπει να υποβάλλουν τα ΑΕΙ ένα σχέδιο αξιοποίησης και διαχείρισης της περιουσίας τους. Και με βάση αυτό, θα ήθελα να σας πω ότι ακριβώς πέρσι τέτοια εποχή, στις 19-1-2016, το Συμβούλιο Ιδρύματος του Πολυτεχνείου είχε υποβάλλει ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος, το οποίο υπάρχει στο Υπουργείο Παιδείας, σχετικά με τη διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Και τέλος, ποιες είναι γενικά οι προθέσεις σας –κάτι που άπτεται των οικονομικών- σχετικά με τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή με οικονομίες κλίμακας που μπορεί να προκύψουν από συγχωνεύσεις τμημάτων;".

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ