Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Κατά της διπλής εξεταστικής η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ

Δημοσίευση: 19/01/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

A. Η εμπειρία από τις συνεχείς έκτακτες εξεταστικές των τελευταίων ετών είναι εξαιρετικά αρνητική. Οι κατ’ έτος νομοθετικές παρεμβάσεις τείνουν να μετατρέψουν τη Σχολή σε εξεταστικό κέντρο σε βάρος των ουσιαστικών σπουδών και αντικειμενικά οδηγούν σε υποβάθμιση των σπουδών και του διπλώματος της Σχολής.

B.  Παράλληλα δεν βοηθούν ουσιαστικά τους φοιτητές αλλά τους δίνουν το εσφαλμένο μήνυμα ότι με συνεχείς εξετάσεις, ακόμα και σε μαθήματα που δεν έχουν ουσιαστικά παρακολουθήσει και κατανοήσει, μπορούν να πάρουν το δίπλωμά τους. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα φοιτητών που γράφονται στις εξετάσεις δεκάδων μαθημάτων (έως και στο σύνολο των μαθημάτων της Σχολής που υπερβαίνει τα 60, για μία εξεταστική) και περνούν ελάχιστα έως κανένα, επειδή δεν εστιάζουν σε έναν ρεαλιστικό αριθμό μαθημάτων που μπορούν να παρακολουθήσουν, να αφομοιώσουν και να περάσουν.

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κοσμητεία της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, σχετικά με τη νέα διάταξη για τη διπλή εξεταστική που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Η Κοσμητεία της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ στη συνεδρίασή της στις 17/1/2017 συζήτησε εκτάκτως το θέμα της διπλής εξεταστικής του Φεβρουαρίου 2017, το οποίο τίθεται με την ακόλουθη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας (http://www.minedu.gov.gr/eidiseis/26218-29-12-16- diefkriniseis-gia-tin-dipli-eksetastiki-tou-fevrouariou-2017-gia-tous-epi-ptyxio-foitites):
29-12-16 Διευκρινίσεις για την διπλή εξεταστική του Φεβρουαρίου 2017 για τους επί πτυχίω φοιτητές

Αναφορικά με το ζήτημα της διπλής εξεταστικής του Φεβρουαρίου 2017 το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων επισημαίνει ότι πρόκειται για μια προσωρινή λύση που θα ισχύσει μόνο την φετινή χρονιά.

Πρόκειται για μέτρο ρυθμιστικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα, από την επόμενη χρονιά την ευθύνη για τον καθορισμό των εξεταστικών περιόδων θα έχουν οι Σχολές με τους εσωτερικούς τους κανονισμούς.

Δεδομένου ότι τέτοια ρύθμιση απαιτεί διάταξη νόμου, η Σχολή αναμένει την ψήφιση στη Βουλή πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, διευκρινίζοντας ότι, μέσα στο πλαίσιο του υφιστάμενου Εσωτερικού Κανονισμού του ΕΜΠ, η Σχολή υποβοηθά τους φοιτητές που πραγματικά είναι σε θέση να πάρουν το πτυχίο τους κατά την τρέχουσα εξεταστική περίοδο. Ωστόσο, θεωρεί καθήκον της να επισημάνει τα ακόλουθα:

1. Οι εξετάσεις στα ΑΕΙ διέπονται από το άρθρο 33.8 του Ν. 4009/2011 που προβλέπει ότι:
«Οι εξετάσεις διενεργούνται αποκλειστικά μετά το πέρας του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου για τα μαθήματα που διδάχθηκαν στα εξάμηνα αυτά, αντίστοιχα. Ο φοιτητής δικαιούται να εξεταστεί στα μαθήματα και των δύο εξαμήνων πριν από την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου.»

2. Πλην όμως, η διάταξη αυτή ουδέποτε εφαρμόστηκε μετά την ψήφιση του Ν. 4009/2011, αφού κάθε χρόνο η Βουλή ψηφίζει άλλη διάταξη (ή η κυβέρνηση εκδίδει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως στις 30 Δεκεμβρίου 2015) που καταργεί την παραπάνω πρόβλεψη για το υπόψη έτος.

3. Τα πρώτα έτη μετά την ψήφιση του Ν. 4009/2011 οι ρυθμίσεις αυτές νομοθετούνταν υπό το πρόσχημα της παροχής επιπλέον ευκαιριών σε παλιούς φοιτητές για να μη διαγραφούν —σε εφαρμογή της διάταξης που εισήγαγε ο εν λόγω νόμος. Μετά την κατάργηση της διάταξης περί διαγραφών οι σχετικές ρυθμίσεις είναι απροσχημάτιστες.

4. Οι κατ’ έτος ρυθμίσεις αυτού του τύπου, σε συνδυασμό με ανάλογες ρυθμίσεις για τις όσο γίνεται πιο αθρόες μετεγγραφές φοιτητών, περιβάλλονται με το ένδυμα της φιλολαϊκής πολιτικής και της αντίδρασης στην οικονομική κρίση. Στην πραγματικότητα αποτελούν έκφραση της πελατειακής λογικής που διέπει το πολιτικό προσωπικό, που κατά τα άλλα αδιαφορεί για τα πανεπιστήμια, έχοντας επιφέρει πλήγμα στη χρηματοδότησή τους και δραματική μείωση του προσωπικού τους. Τέτοια πελατειακά μέτρα έχουν ληφθεί από όλες τις κυβερνήσεις μετά την ψήφιση του Ν. 4009/2011 , ενώ έχουν στηριχθεί και από κόμματα της αντιπολίτευσης (χαρακτηριστικά αναφέρεται η ερώτηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κκ. Φορτσάκη κ.ά. για τη διπλή εξεταστική πέρσι,
http://www.esos.gr/arthra/40729/erotisi-sti-voyli-gia-toys-epi-ptyhio-fo... periodoys-fevroyarioy και η αντίστοιχη των βουλευτών κκ. Κεραμέως κ.ά. για την επαύξηση των μετεγγραφόμενων φέτος, www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b- 078e1bc7375a/9791950.pdf).

5. Από πλευράς επιλογής χρόνου, η φετινή ρύθμιση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αφού η εξεταστική ήδη έχει προγραμματιστεί πλήρως και ξεκινά την άλλη εβδομάδα. Τόσο οι υπηρεσίες της Σχολής, όσο και οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές είναι αναστατωμένοι.

6. Η αναφορά ότι «από την επόμενη χρονιά την ευθύνη για τον καθορισμό των εξεταστικών περιόδων θα έχουν οι Σχολές με τους εσωτερικούς τους κανονισμούς» είναι άκυρη, δεδομένου ότι αφενός το θέμα των φοιτητών που είναι κοντά στο πτυχίο τους έχει προβλεφθεί εδώ και δεκαετίες στον Εσωτερικό Κανονισμό του ΕΜΠ, ενώ αφετέρου δεν εξηγείται γιατί φέτος (και τα προηγούμενα χρόνια) θεωρεί το Υπουργείο Παιδείας ότι είναι της δικής του αρμοδιότητας ένα καθαρά εσωτερικό θέμα των πανεπιστημίων. Επίσης, η εν λόγω αναφορά δεν είναι πιστευτή διότι δεν εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο θα αρθεί η εμπλοκή του Υπουργείου, πώς δηλαδή θα υπερνικηθεί η πελατειακή λογική.

7. Η εμπειρία από τις συνεχείς έκτακτες εξεταστικές των τελευταίων ετών είναι εξαιρετικά αρνητική. Οι κατ’ έτος νομοθετικές παρεμβάσεις τείνουν να μετατρέψουν τη Σχολή σε εξεταστικό κέντρο σε βάρος των ουσιαστικών σπουδών και αντικειμενικά οδηγούν σε υποβάθμιση των σπουδών και του διπλώματος της Σχολής.

8. Παράλληλα δεν βοηθούν ουσιαστικά τους φοιτητές αλλά τους δίνουν το εσφαλμένο μήνυμα ότι με συνεχείς εξετάσεις, ακόμα και σε μαθήματα που δεν έχουν ουσιαστικά παρακολουθήσει και κατανοήσει, μπορούν να πάρουν το δίπλωμά τους. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα φοιτητών που γράφονται στις εξετάσεις δεκάδων μαθημάτων (έως και στο σύνολο των μαθημάτων της Σχολής που υπερβαίνει τα 60, για μία εξεταστική) και περνούν ελάχιστα έως κανένα, επειδή δεν εστιάζουν σε έναν ρεαλιστικό αριθμό μαθημάτων που μπορούν να παρακολουθήσουν, να αφομοιώσουν και να περάσουν.

9. Κατόπιν αυτών, καλούμε την Πολιτεία να σταματήσει να παρεμβαίνει στα θέματα των σπουδών στη Σχολή και να μην υπονομεύει τις προσπάθειες που κάνουμε να κρατήσουμε και να βελτιώσουμε το επίπεδο των σπουδών, καθώς και το επίπεδο διεθνούς διάκρισης που έχουμε καταφέρει στη Σχολή (8η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών στην Ευρώπη, σύμφωνα με την κατάταξη του Οργανισμού QS).

 

Ετικέτες: 
ΕΜΠΦοιτητές

Σχόλια (3)

 
Μαρία Κ.
23 Ιαν 2017 04:48

Εγώ φοιτώ στην παραπάνω σχολή. Τόσο καιρό ρωτάγαμε τους καθηγητές και μας έλεγαν ότι αν ψηφιστεί από το υπουργείο θα δώσουμε. Από το υπουργείο μας είχαν πει ότι θα δώσουμε και φέτος κανονικά πτυχιακές και απλά δεν έχει βγει πρόγραμμα γιατί στη γραμματεία περίμεναν την υπογραφή της υπουργικής απόφασης που τελικά ήταν ψήφιση τροπολογίας. Η ανακοίνωση είναι άστοχη το λιγότερο. Σε άλλες πολυτεχνικές σχολές δίνουν κανονικά πτυχιακές. Στην Ιατρική και στη Νομική ΕΚΠΑ είναι υποβαθμισμένο το επίπεδο επειδή δίνουν τα παιδιά πτυχιακές μπας και τελειώσουν νωρίτερα ενώ εμείς που περιμένουμε όταν χρωστάμε κάποια μαθήματα ένα εξάμηνο να τα δώσουμε είμαστε σχολάρες; Πώς είναι δίκαιο στην Επαρχία να δίνουν κανονικά πτυχιακές, εμάς στο ΕΜΠ να μη μας αφήνετε να δώσουμε και αύριο να τους ανταγωνιζόμαστε σε επίπεδο επιμέλειας;Κάποιοι δουλεύουμε για να σπουδάσουμε και είναι σημαντικό να πάρουμε το πτυχίο μας όσο νωρίτερα γίνεται.

 
Φοιτητής ΕΜΠ
23 Ιαν 2017 05:09

Η κοσμητεία των Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ ζητά από το υπουργείο να σταματήσει επιτέλους να της επιβάλει τις διπλές εξεταστικές για καθαρά ιδεοληπτικούς λόγους. Στην χώρα που ζούμε δε μου φαίνεται ασυνήθιστο ολόκληρη κοσμητεία να εκδίδει ανακοίνωση για τέτοια θέματα. Παράλογο μου φαίνεται. Κκ. Καθηγητές μας λέτε ότι ο σύριζα κατήργησε τις διαγραφές οπότε δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε πτυχιακές για να τελειώσουμε γρήγορα. Η αντιπολίτευση όμως τις ζητά και λέει σε όλους τους τόνους ότι θα κάνει διαγραφές.Πώς γίνεται λοιπόν να είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή για να κοπούν οι διπλές; Και αφού καταφέρετε να τις κόψετε, αν αύριο ο Μητσοτάκης τις επιβάλλει, εσείς θα αρνηθείτε να υπογράψετε διαπιστωτική πράξη διαγραφής; Από όσα έχω δει, μάλλον όχι οπότε γιατί τέτοια εμμονή να κοπούν τώρα οι διπλές;Δώσαμε πανελλήνιες και μπήκαμε στη σχολή.Δε μας χάρισε κανείς τη θέση.Αναλογιστείτε λοιπόν λίγο την κατάσταση και κοιτάξτε να βοήθησετε τους φοιτητές σας να τελειώσουν και όχι να τους βάζετε εμπόδια σε πράγματα που σε άλλες σχολές είναι αυτονόητα.Αυτά από έναν φοιτητή του ΕΜΠ .

 
Φοιτητής εξωτερικού
23 Ιαν 2017 14:50

"Αναλογιστείτε λοιπόν λίγο την κατάσταση και κοιτάξτε να βοήθησετε τους φοιτητές σας να τελειώσουν και όχι να τους βάζετε εμπόδια σε πράγματα που σε άλλες σχολές είναι αυτονόητα..."
Προφανώς στο Ελλάντα εννοεί...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ