Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Η εγκύκλιος για τον τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών στα Γυμνάσια και Λύκεια

Δείτε επίσης την εγκύκλιο για τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά- Αργία για τα Φροντιστηρια
Δημοσίευση: 25/01/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κατόπιν ερωτημάτων, σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δύνανται να πραγματοποιηθούν δραστηριότητες που σχετίζονται με τη συμβολή των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα, με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων.

Αυτό προβλέπει εγκύκλιος, την οποία υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Ύστερα από ερωτήματα που υποβάλλονται στη Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,  σχετικά με τον εορτασμό της θρησκευτικής γιορτής των Τριών Ιεραρχών, το υπουργείο Παιδείας  διευκρινίζει τα εξής:

α) Την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών, τα νηπιαγωγεία δε θα λειτουργήσουν (άρθρο 4. §. 1ε του Π.Δ. 200/98 (ΦΕΚ 161Α). Την ημέρα αυτή, το διδακτικό προσωπικό θα πάρει μέρος στις σχετικές εκδηλώσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής.

β) Η χρονική διάρκεια και ο τρόπος εορτασμού των εκδηλώσεων στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας θα καθοριστούν με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

γ) Οι μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και θα αποχωρήσουν με τους άλλους μαθητές.

δ) Με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων, ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας

Τι ορίζουν τα Προεδρικά Διατάγματα

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 201

Οργάνωση και λειτουργία Δημοτικών Σχολείων.

ε. Την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών. Την ημέρα αυτή γίνεται εκκλησιασμός και πραγματοποιούνται σχετικές εκδηλώσεις, στις οποίες παίρνει μέρος όλο το διδακτικό προσωπικό.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 201

Οργάνωση και λειτουργία Δημοτικών Σχολείων.

ε. Την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών. Την ημέρα αυτή γίνεται εκκλησιασμός και πραγματοποιούνται σχετικές εκδηλώσεις, στις οποίες παίρνει μέρος όλο το διδακτικό προσωπικό.

ΤΟ ΟΡΙΖΕ Η ΠΡΟΠΕΡΣΙΝΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Η περσινή εγκύκλιος για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία, προέβλεπε τα εξής:

«Για το σχολικό έτος 2014-2015 η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών την 30η Ιανουαρίου 2015, δεν αποτελεί ημέρα αργίας για τα Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, αλλά ορίζεται, για όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως ημέρα εορτής, κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα».

ΤΙ ΟΡΙΖΕ Η ΠΕΡΣΙΝΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Α. Σας γνωρίζουμε ότι, επειδή κατά το τρέχον σχολικό έτος, η εορτή των Τριών Ιεραρχών συμπίπτει με ημέρα που δε λειτουργούν τα σχολεία (Σάββατο 30-01-16),ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών θα γίνει στα Δημοτικά Σχολεία, τις δύο πρώτες ώρες της παραμονής της εορτής (Παρασκευή 29-01-16), σύμφωνα με το άρθρο 4. παρ. 1ε , εδάφιο ε, του Π.Δ. 201/98.

Β. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, όπου αυτές προβλέπονται,  σε όλες τις σχολικές μονάδες ΠΕ της χώρας, θα συνεχιστεί το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ολοήμερου προγράμματος.

Αργία για τα Φροντιστήρια και ΚΞΓ η εορτή των Τριών Ιεραρχών
 
Αργία είναι για τα Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών  η εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα υπουργική  απόφαση για τα Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών οι  ημέρες διακοπών και αργιών καθορίζονται ως εξής:

Α. Διακοπών:
I) Χριστουγέννων, από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι και τη 2η Ιανουαρίου
II) Πάσχα, από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη μετά το Πάσχα

Β. Αργιών:
I) Όλες τις Κυριακές
II) Τις θρησκευτικές γιορτές των Τριών Ιεραρχών και του Αγίου Πνεύματος
III) Τις εθνικές επετείους της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου
IV) Τη 17η Νοεμβρίου
V) Την ημέρα των Θεοφανίων
VI) Την Καθαρά Δευτέρα
VII) Την 1η Μαΐου
VIII) Την κατά τις ισχύουσες διατάξεις ημέρα αργίας για την έδρα κάθε Φροντιστηρίου και Κέντρου Ξένων Γλωσσών, λόγω τοπικής θρησκευτικής ή εθνικής γιορτής
VIIII) Τη γιορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Κατά τις ημέρες αργιών και διακοπών τα Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών παραμένουν κλειστά.

Δύναται τις ημέρες αργιών και διακοπών να λειτουργούν οι Γραμματείες Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών.

Ετικέτες: 
Τριών Ιεραρχών

Σχόλια (10)

 
Χρήστος Σ.
26 Ιαν 2017 21:30

Την λογική "βλέποντας και κάνοντας" που χαρακτηρίζει παντού τις κυβερνήσεις Τσίπρα, την βλέπουμε και σε αυτό το θέμα. Έλληνες πολιτικοί.

 
Daskalos
26 Ιαν 2017 17:16

Κι έτσι επαληθεύεται το ρητό: και η πίτα ολόκληρη κι ο σκύλος χορτάτος!

 
Αφελής εκπαιδευτικός
25 Ιαν 2017 18:06

Δύνανται ή δεν δύνανται να πάρουν μια απόφαση; Εάν δύνανται, ας είναι σαφείς. Εάν δεν δύνανται, ας σιωπήσουν και ας παραπέμψουν σε ό,τι ίσχυε έως τώρα. Δύνανται ή δεν δύνανται να σοβαρευτούν; Σαφώς και δεν δύνανται. Απλά γίνονται ρεζίλι στους υφισταμένους τους. Δύνανται ή δεν δύνανται να αντιμετωπίσουν σοβαρά το δημόσιο σχολείο; Αποδεδειγμένα, πλέον, ΟΥ ΔΥΝΑΝΤΑΙ, ΟΥ ΒΟΥΛΟΝΤΑΙ. Δύνανται να κάνουν γραμματική αναγνώριση των τύπων «δύνανται» και «βούλονται»; Αν δύνανται, θα τους χαρίσω από μία καραμέλα, ίσως και σοκολατάκι –κι ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ! Γιατί, τα… παιδάκια πρέπει να τα επιβραβεύουμε όταν απαντούν σωστά!

 
ΠΑΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
25 Ιαν 2017 16:15

ΠΡΟΚΕΙΤΑ ΓΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ
1. ΔΕΝ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
2. ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ Δ/ΝΤΗ Δ.Ε. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΠΩΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ
3. ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
4. ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΚΑΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
5. ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΥΠΟΨΗ ΣΑΦΕΙΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΔΗΛΑΔΗ

 
Santorini
25 Ιαν 2017 16:04

Τελικά τα νηπιαγωγεία κλειστά, τα δημοτικά 1 ώρα γιορτή, τα γυμνάσια "δύνανται" και οι γονείς σε απόγνωση! Θα κρατήσουν το νήπιο στο σπίτι, θα τρέχουν το πρωτάκι για μία ώρα στο δημοτικό και θα περιμένουν το "δύνανται"... και όλα αυτά σε διαφορετικές εγκυκλίους και προεδρικά διατάγματα! Απλά μαθήματα διοίκησης!

 
Αλίκη
25 Ιαν 2017 16:02

Είναι ολοφάνερο ότι δεν θέλουν τον εορτασμό της θρησκευτικής γιορτής με τη σφραγίδα του υπουργείου, αλλά και από την άλλη δεν επιθυμούν ρήξη με την Εκκλησία. Έτσι πετάνε το μπαλάκι στο Διευθυντή και το Σύλλογο διδασκόντων του κάθε σχολείου.

 
Λευτέρης
25 Ιαν 2017 15:11

Ενδιαφέρον θα έχει να γίνει μία έρευνα για το ποσοστό των σχολείων που θα ανοίξουν την Δευτέρα !!
Δική μου εκτίμηση; μικρότερο του 10% και πολύ λέω.

 
konstantinos
25 Ιαν 2017 15:07

Να πατε τα παιδια στην εκκλησια και να κανετε εκδηλωσεις και να φυγετε οταν τελειωσει το εργασιακο σας ωραριο..Απλα πραγματα

 
Leandros
25 Ιαν 2017 13:40

Και αν ΔΕΝ "δύνανται";
Θα μας τρελάνει το Υπουργείο. Ούτε μια απόφαση ολόκληρη δεν μπορούν να πάρουν.
Η γιορτή των τριών Ιεραρχών είναι θρησκευτική γιορτή, πρώτα και κύρια. Η καθιέρωσή της ως γιορτή των γραμμάτων επεκτείνει το αρχικό της περιεχόμενο. Τα πράγματα επομένως είναι αυτονόητα.
Εκκλησιασμός για εκείνους που θρησκεύουν και στη συνέχεια "δύνανται" τα σχολεία να οργανώσουν εκδηλώσεις σχετικές με τα γράμματα και την παιδεία. Κάτι δηλαδή αντίστοιχο με εκείνο που κάνουν και τα πανεπιστήμια.
Τί φοβούνται; Μήπως τους χαρακτηρίσουν θρησκευόμενους;
Ο πρωθυπουργός, δεν παρέλειψε να παραστεί στην τελετή του αγιασμού των υδάτων και μάλιστα πέταξε και το περιστέρι. Ας ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Διαφορετικά ας διαχωρίσουν τις θρησκευτικές από τις άλλες γιορτές και τελετές για να μην έχει κανένας πρόβλημα και να μην "δύνανται" αλλά να υποχρεούνται όλοι.

 
Jason
25 Ιαν 2017 11:45

Σουρεαλιστικό! Πραγματικά απίστευτο! Αυτή η κυβέρνηση, αυτό το υπουργείο, δεν θα πάψει να μας εκπλήσσει! Τί εννοεί ο "ποιητής" με το "δύνανται να πραγματοποιηθούν"; Είναι ή δεν είναι αργία η 30η Ιανουαρίου;!!! Γιατί αποφεύγει να απαντήσει ο υπουργός σε ένα τόσο απλό ερώτημα; Δεν αντιλαμβάνεται ότι θα σπάσουν τα τηλέφωνα από ερωτήσεις στο υπουργείο; Είναι σήμερα Τετάρτη και μιλάμε για την Δευτέρα! Περιμέναμε τόσες μέρες από το υπουργείο να ξεκαθαρίσει το θέμα και ιδού το αποτέλεσμα: μία εγκύκλιος τεσσάρων σειρών - μνημείο ασάφειας και (κουτο)πονηριάς...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.