ΒΟΥΛΗ

Η απάντηση του υπ. Παιδείας στη ΝΔ για την επιλογής των μελών της Γ. Σ. του ΕΛΙΔΕΚ

Δημοσίευση: 25/01/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αδιαπραγμάτευτο κριτήριο για τις επιλογές του ΕΛΙΔΕΚ είναι η επιδίωξη της επιστημονικής ποιότητας και αριστείας, τονίζει ο Αν. υπουργός Παιδείας Κ. Φωτάκης , σε γραπτή απάντηση προς τη Βουλή, ύστερα από ερώτηση Βουλευτών  της ΝΔ, περί «επικίνδυνης παρερμηνείας διάταξης ως προς τα προσόντα επιλογής των μελών  της Γενικής Συνέλευσης του ΕΛΙΔΕΚ».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΏΝ

Ειδικότερα,  στην απάντηση ο κ. Φωτάκης τονίζει τα εξής:

Α. Στο Άρθρο 7 «Γενική Συνέλευση», παρ. 1 αναφέρεται ρητά ότι «…Ως μέλη της Γ.Σ. επιλέγονται καταξιωμένοι επιστήμονες, με εκτεταμένο επιστημονικό έργο και ερευνητική εμπειρία».

Β. Επίσης στην παρ. 2δ του ίδιου Άρθρου αναφέρεται καθαρά για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων από τις Συγκλήτους των Α.Ε.Ι. και τα Δ.Σ. των φορέων καθώς και στις σχετικές επιστολές που απεστάλησαν στους φορείς αυτούς ότι: «Η απόφαση πρέπει να είναι αιτιολογημένη ως προς το εύρος και την ποιότητα του ερευνητικού έργου, καθώς και την ερευνητική εμπειρία των επιλεγέντων».

Γ. Επιπρόσθετα στην Αιτιολογική Έκθεση του Νόμου, Τμήμα Β επί του Άρθρου 7 αναφέρεται ρητά ότι: «Με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 ορίζεται ότι η ΓΣ αποτελείται από προσωπικότητες διακεκριμένες στην έρευνα και την καινοτομία».

Δ. Κατόπιν των ανωτέρω είναι προφανές ότι τα προσόντα αφορούν πρόσωπα και όχι τους φορείς  από τους οποίους ορίζονται. Τούτο προκύπτει όχι μόνο από το γράμμα του νόμου, αλλά και από την αιτιολογική έκθεση και τη συζήτηση στη Βουλή. Άλλωστε, την ερμηνεία αυτή υιοθέτησαν και όλα τα Α.Ε.Ι. και τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, τα οποία ήδη υπέδειξαν τους επιστήμονες που θα στελεχώσουν τη Γενική Συνέλευση του ΕΛΙΔΕΚ. Είναι δε άξιον απορίας πώς μπορεί κανείς να αναπτύξει, πολύ περισσότερο να υιοθετήσει και να αναπαραγάγει, αυθαίρετες ‘νομικές ερμηνείες και απόψεις’, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση όχι απλώς με το νόμο, αλλά και με την κοινή αντίληψη.   

Ε. Ως προς το δεύτερο ερώτημα, η επιλογή των εκπροσώπων των φορέων στην Γ.Σ. του ΕΛΙΔΕΚ, όπως αναφέρεται και στο άρθρο 7 του νόμου 4429/2016, παράγραφοι 2γ και 2δ, αλλά και στις σχετικές επιστολές που απεστάλησαν στους φορείς αναφέρεται ρητά ότι οι ίδιοι οι φορείς απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναφορικά με την επιλογή των εκπροσώπων. Στη συνέχεια αξιολογούν τις υποψηφιότητες και τέλος επιλέγουν το τακτικό μέλος και τον αναπληρωτή του κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης ως προς το εύρος και την ποιότητα του ερευνητικού έργου, καθώς και την ερευνητική εμπειρία των επιλεγέντων.

Ζ. Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι η διασφάλιση της ποιότητας και της αριστείας επαφίεται αποκλειστικά στους φορείς, ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα, οι οποίοι επιλέγουν τα μέλη της ΓΣ, στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής δεοντολογίας.

Για το θέμα αυτό ο Αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης δήλωσε: «Οι δράσεις του ΕΛΙΔΕΚ αποσκοπούν στην τόνωση της Έρευνας στα ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας και δημιουργούν για πρώτη φορά πολλαπλές ευκαιρίες και προοπτικές για νέους ερευνητές με τρόπο συστηματικό και συνεπή. Αποτελούν ένα πρώτο σοβαρό βήμα για την αποτροπή της μεγάλης μονόπλευρης φυγής επιστημόνων στο εξωτερικό. Περισσότεροι από 4000 νέοι επιστήμονες αναμένεται να ωφεληθούν. Για να πετύχει όμως αυτό το εγχείρημα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι έννοιες της επιστημονικής ποιότητας και αριστείας, να είναι έννοιες ουσίας και όχι κενές περιεχομένου. Ατυχώς, έτσι τις χρησιμοποιούν συστηματικά ορισμένοι νεόκοποι «οπαδοί» των εννοιών αυτών, ενώ  στην πράξη ουδεμία σχέση έχουν μαζί τους».

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ