ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Μετεγγραφές: Στα διοικητικά δικαστήρια προσφεύγει το ΤΕΙ Αθήνας για υπεράριθμες εγγραφές φοιτητών

“Ασφυξία” σε όλα τα κεντρικά ΑΕΙ, καθώς το υπουργείο ενέκρινε αριθμό μετεγγραφών πέραν του 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, που προβλέπει ο νόμος
Δημοσίευση: 27/01/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 “Ασφυξία” έχει προκληθεί στα κεντρικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ από τις αθρόες μετεγγραφές  φοιτητών τις οποίες ενέκρινε το υπουργείο Παιδείας, πέραν του 15% , επί του συνολικού αριθμού των εισακτέων, που προβλέπει ο νόμος.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση του ΤΕΙ Αθήνας το οποίο αποφάσισε να προσφύγει στα δικαστήρια κατά τής απόφασης  του υπουργείου Παιδείας, η οποία αντίκειται στο σχετικό νόμο , περί  μετεγγραφών.

Ειδικότερα  τα Τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας
 
-Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ,

-Νοσηλευτικής

-Μαιευτικής,

-Διοίκησης Επιχειρήσεων/Κατεύθυνση Διοίκησης Επιχειρήσεων,

-Τεχνολογίας Τροφίμων,

με ξεχωριστές Συνελεύσεις τους, αποφάσισαν ότι δεν είναι εφικτό να πραγματοποιήσουν υπεράριθμες εγγραφές φοιτητών/τριών κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας (άρθρο 2 Υ.Α. ΦΕΚ 3153/30-09-2016) που καθορίζει ότι ο αριθμός των μετεγγραφομένων είναι στο 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων κατ’ έτος αναφοράς.

Τα προαναφερόμενα Τμήματα έθεσαν το θέμα στην έκτακτη συνεδρίαση της Συνέλευσης του ΤΕΙ Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα 27-01-2017, όπου μετά από διεξοδική συζήτηση αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, να γίνει από το Ίδρυμα και τα Τμήματά του η σχετική δικαστική προσφυγή κατά του πίνακα των μετεγγραφόμενων κατόπιν ένστασης με βάση την υπ’ αρ. 206338/Ζ1/02-12-2016 Υ.Α.

Οπως  δήλωσε στο esos ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας Καθηγητής Μ. Μπρατάκος, πέντε τμήματα δεν   προχωρούν σε εγγραφές  φοιτητών που μετεγγράφησαν μετά από ένσταση και ζητούν από τη διοίκηση του Ιδρύματος να προσφύγει στο διοικητικό δικαστήριο για ακύρωση του πίνακα μετεγγραφονένων ΄

Στόχος της απόφασης των πέντες τμημάτων, τόνισε ο πρόεδρος  του ΤΕΙ, είναι:

α) η αποσόβηση του κινδύνου διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας και απομείωσης του επιπέδου ποιότητας του παρεχομένου εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου των Τμημάτων και

β) η διασφάλιση της υφιστάμενης διαδικασίας αξιοκρατικής εισαγωγής φοιτητών στα ΑΕΙ με βάση τις εκπαιδευτικές επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Ο κ. Μπρατάκος επισημαίνει ότι η μείωση των ανθρώπινων πόρων και οι διαθέσιμες εγκαταστάσεις και εξοπλισμός δεν επαρκούν για ποιοτική εκπαίδευση υπέρμετρα μεγάλου αριθμού φοιτητών, ενώ το Ίδρυμα οικονομικά στραγγαλίζεται από το διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ωρών Επιστημονικών και Εργαστηριακών Συνεργατών, προκειμένου να καλύψει θεωρητικά και εργαστηριακά τμήματα με δυσανάλογο περιορισμό των οικονομικών πόρων εκ μέρους του Υπουργείου.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Μπρατάκος,  η Διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας, παρά τα σοβαρά προβλήματα που έχουν επίπτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία (δημιουργία «λιμναζόντων» φοιτητών κλπ), αντιλαμβάνεται την κοινωνική πραγματικότητα και ζητά άμεσα από τον πουργό Παιδείας συνάντηση για τη διευθέτηση του θέματος.

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.