Placeholder

Είστε εδώ

ΚΟΛΕΓΙΑ

Νέες διατάξεις για τα Κολλέγια

Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με τα Αμερικάνικα Κολλέγια
Δημοσίευση: 30/01/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νέες διατάξεις για τη λειτουργία του Συμβουλίου  Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) ,  τις οποίες κατ αποκλειστικότητα δημοσιεύει το esos,  αναμένεται να κατατεθούν  από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, προς ψήφιση, στη Βουλή.

Επίσης , το πρόβλημα που προέκυψε με τα πτυχία των αμερικάνικων κολλεγίων, αντιμετωπίζεται όχι με νόμο , αλλά με εσωτερική εγκύκλιο του υπουργού  Παιδείας προς το ΣΑΕΠ, με την οποία γίνεται ερμηνεία του νόμου.

Οσον αφορά την πορεία αναγνωρισης των πτυχίων των αποφοίτων Κολλεγίων ήδη το ΣΑΕΠ ξεκίνησε την εξέταση των φακέλων που κατατέθηκαν τα έτη 2015- 2016, καθώς ολοκληρώθηκε η αναγνώριση  των 2.000 τίτλων που είχαν κατατεθεί μέχρι 31-12-14.

Ειδικότερα οι νέες διατάξεις για τη λειτουργία του ΣΑΕΠ, έχουν ως εξής:

1. Η παρ. 2 του άρθρου 56 του π.δ 38/2010 (Α’  78), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Το Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων αποτελούν:

Α. Ένας Σύμβουλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), ως Πρόεδρος.  Σε περίπτωση κωλύματος του Προέδρου  αυτόν αναπληρώνει μέλος του Συμβουλίου, το οποίο ορίζεται κατά περίπτωση με εντολή του Προέδρου.

Β. Ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης, της Γενικής Γραμματείας Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αναπληρωτή του υπάλληλο του Τμήματος που τον αναπληρώνει νομίμως στην άσκηση των κύριων υπηρεσιακών καθηκόντων του.

Γ. Ο Προϊστάμενος Τμήματος Κολλεγίων της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, με αναπληρωτή του, υπάλληλο του Τμήματος που τον αναπληρώνει νομίμως στην άσκηση των κύριων υπηρεσιακών καθηκόντων του.

Δ. Ο Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αναπληρωτή του, υπάλληλο του Τμήματος που τον αναπληρώνει νομίμως στην άσκηση των κύριων υπηρεσιακών καθηκόντων του.

Ε. Ο Εθνικός Συντονιστής, που ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 56 παρ. 4 της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ.

ΣΤ. Ως Γραμματέας, μαζί με τον αναπληρωτή του, ορίζεται υπάλληλος του Αυτοτελούς Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

2.  Η παρ.4 του άρθρου 56 του π.δ 38/2010, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Το  ΣΑΕΠ, μετά από απόφασή του, δύναται να ζητήσει τη γνώμη  της αρμόδιας υπηρεσίας επαγγελμάτων του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργείου ή επαγγελματικής οργάνωσης, που συνιστά ΝΠΔΔ, για  νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα αναφορικά με αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων. Το  ΣΑΕΠ, μετά από απόφασή του, δύναται να ζητήσει τη  γνωμοδότηση ειδικού επιστήμονα, μέλους ΔΕΠ ελληνικού ΑΕΙ αναφορικά με το πρόγραμμα σπουδών που παρακολούθησε ο αιτούμενος την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων ή αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας».

3. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 56 του π.δ 38/2010, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«Η θητεία των μελών του Συμβουλίου είναι τριετής».

4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Εξωτερικών και κάθε άλλου αρμόδιου Υπουργού καθορίζεται η αρμόδια υπηρεσία και ρυθμίζονται η διαδικασία, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, οι προθεσμίες, το παράβολο, καθώς και κάθε θέμα που σχετίζεται με  την έκδοση της προβλεπόμενης στο στοιχείο (ix) της περίπτ. α) της παρ. 1 του άρθρου πρώτου του ν. 4353/2015  (Α’ 173) επιστολής.

 

Ετικέτες: 
Κολλέγια

Σχόλια (5)

 
Χρήστος
01 Φεβ 2017 11:53

Υπάρχει κάποιος που να έχει δώσει εξετάσεις στο ΣΑΕΠ ή να του έχουν χρεωθεί μαθήματα για εξετάσεις?

 
Thanasis
01 Φεβ 2017 12:35

Κεγω το αναρωτιεμαι αυτο. Επισης εαν υπαρχει καποιος σε τι υλη εξεταστηκε;

 
Aristarxos101
02 Φεβ 2017 09:09

Και το δούλεμα συνεχίζεται ..

Για τα Αμερικάνικα δεν χρειάζεται πια (ενώ μέχρι χτες χρειαζόταν) Υπουργική Απόφαση αλλά Υπηρεσιακή Εγκύκλιος..

Με άλλα λόγια, ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΜΙΚΟ ΘΕΜΑ, δεν υπήρχε ΠΟΤΕ με τα Αμερικάνικα, καθώς ο νόμος ήταν σαφής και ξεκάθαρος..

ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΠΑΓΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΛΕΒΕΝΤΕΣ?

Τόσο δούλεμα???

 
LEON
08 Φεβ 2017 14:44

ΑΠΟ ΤΗΛ ΕΠΟΙΚ ΜΕ ΣΑΕΠ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟΥ 2015 ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΤΙΠΟΤΑ .08/02/2017

 
Εφη
18 Μαρ 2018 17:06

Γνωριζει καποιος αν αρχισε η εξεταση των αιτησεων.Εμαθα οτι σταματησε τον ιουλιο του 2015.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean