Υπουργός:Δεν έχω λάβει γνώση για τα όσα καταγγέλλει για το ΕΑΠ, ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ

Η έκδοση του Εσωτερικού Κανονισμού του Ιδρύματος θα αποτελέσει και την αφετηρία έναρξης της διαδικασίας συγκρότησης της οικείας Συγκλήτου.

01/02/2017

Άκουσε το άρθρο

"Από τα αρχεία που τηρούνται στο υπουργείο Παιδείας, προκύπτει ότι δεν έχουμε λάβει γνώση των όσων καταγγέλλονται  για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στις ανακοινώσεις του Ενιαίου Φορέα Μελών ΔΕΠ ΕΑΠ".

Τη δήλωση αυτή έκανε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Γ. Μαυρωτά, ενώ για το ζήτημα της αυτοδιοίκηση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου τονίζει:

Α. Η έκδοση του Εσωτερικού Κανονισμού του Ιδρύματος θα αποτελέσει και την αφετηρία έναρξης της διαδικασίας συγκρότησης της οικείας Συγκλήτου.

Β. Μέχρι και την πλήρωση αυτής της προϋπόθεσης, προσωρινό όργανο διοίκησης του Ιδρύματος παραμένει η Διοικούσα Επιτροπή αυτού.

Γ. Σύμφωνα με έγγραφο  του ΕΑΠ (13-1-2017) , η Διοικούσα Επιτροπή Επιτροπή επεξεργάστηκε Σχέδιο Οργανογράμματος, το οποίο ήδη βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης εντός των κόλπων  της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Δ. Το Οργανόγραμμα, το οποίο θα αποτελέσει την τελική απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, εντός του Φεβρουαρίου 2017  θα προωθηθεί προς έγκριση στα συναρμόδια υπουργεία (ΥΠΠΕΠΘ και Διοικητικής Μεταρρύθμισης) και στη συνέχεια θα λάβει τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος.

Ε. Αμέσως μετά το ΕΑΠ θα θέσει σε δημόσια προκήρυξη τις οργανικές θέσεις μονίμων  υπαλλήλων που θα προκύψουν  από το οργανόγραμμα των υπηρεσιών και οι οποίες θα πληρωθούν μέσω διαδικασιών του ΑΣΕΠ.

Ζ. Αυτή η διαδικασία κρίνεται εκ των ων ουκ άνευ για το Ιδρυμα, καθ όσον συνιστά την ικανή και αναγκαία συνθήκη, προκειμένου μετά από 20 χρόνια να αποκτήσει ασφαλή διοικητική δομή.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Σε εκκρεμότητα το ζήτημα αυτοδιοίκησης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου»

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) είναι το μοναδικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στη χώρα το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται υπό καθεστώς μη ουσιαστικής αυτονομίας, δίχως να έχει τη δυνατότητα αυτοδιοίκησης.

Για την κατάσταση αυτή μεγάλες ευθύνες φέρουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης και η νυν συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία εδώ και 2 χρόνια δεν έχει κατορθώσει ακόμα να «επιτρέψει» στο ΕΑΠ την εκλογή οργάνων διοίκησης και την παύση του διαιωνιζόμενου «μεταβατικού» καθεστώτος της οριζόμενης από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας, Διοικούσας Επιτροπής.

Την εν λόγω σημαντική εκκρεμότητα την είχε θέσει εγκαίρως το Ποτάμι πριν από έναν χρόνο με σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει προς την τότε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας η οποία είχε αιτιολογήσει τη μη αυτοδυναμία του ΕΑΠ λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόστασής του! Στη συνέχεια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνοντας στη Βουλή διάφορες αποσπασματικές διατάξεις για τη ρύθμιση θεμάτων του ΕΑΠ (άρθρο 28 του ν.4368/2016), μεταξύ άλλων, όρισε ως επιπλέον βασική προϋπόθεση την κατάρτιση εσωτερικού κανονισμού του Ιδρύματος, παρατείνοντας έτσι ακόμη το καθεστώς της μη αυτονομίας του. Ωστόσο η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ ανέλαβε την ευθύνη μέσω ανάθεσης σε εταιρεία συμβούλων, της σύνταξης πρότασης νέου σύγχρονου Οργανισμού και Οργανογράμματος του ΕΑΠ όπως άλλωστε σημειώνεται και στο από 4/8/2016 έγγραφό της το οποίο επισυνάπτεται στην με αρ. πρωτ. 178064/Φ1 ΕΞ 126812 εισ. απάντηση της τότε Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας κας Α. Αναγνωστοπούλου, σε νεότερη ερώτηση του Ποταμιού. Ταυτόχρονα στο ίδιο κείμενο η Διοικούσα

Επιτροπή δεσμεύεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση για σύντομο χρονικό διάστημα εντός του Ιδρύματος, τον νέο κανονισμό και εν συνεχεία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2016 να αποστείλει την τελική πρόταση του κανονισμού στα αρμόδια Υπουργεία με απώτερο στόχο την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Προς επίρρωση της παραπάνω περιγραφείσας προβληματικής κατάστασης υπήρξε και σχετική ανακοίνωση στις 03/11/2016 από τη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Φορέα Μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ (ΕΦΜ ΔΕΠ ΕΑΠ) και ακολούθως μόλις πρόσφατα, ανακοίνωση 37 μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ τα οποία μεταξύ άλλων αιτημάτων και υποδείξεων, αναφέρονται στην ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας ή/και νομοθετικής ρύθμισης για την πραγματοποίηση εκλογής οργάνων διοίκησης στο Ίδρυμα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να υπάρξει τελικώς αυτοδύναμη λειτουργία του ΕΑΠ με την εκλογή οργάνων διοίκησης και την ανάδειξη Συγκλήτου και Πρύτανη; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της μετάβασης από το χρονίζον μεταβατικό καθεστώς της Διοικούσας Επιτροπής στην πλήρη διοικητική αυτοδυναμία του ΕΑΠ;

2.    Πότε παραλάβατε την πρόταση κανονισμού λειτουργίας του ΕΑΠ από τη Διοικούσα Επιτροπή; Γνωρίζετε εάν υπήρχαν και εάν λήφθηκαν υπόψη πιθανά σχόλια μετά την διαβούλευσή του εντός της κοινότητας του ΕΑΠ; Ποιες ενέργειες πρόκειται να ακολουθήσουν εκ μέρους σας;

3.    Έχετε λάβει γνώση των όσων καταγγέλλονται στις ανακοινώσεις του ΕΦΜ ΔΕΠ ΕΑΠ; Έχετε διερευνήσει το περιεχόμενο των εν λόγω καταγγελιών και αν ναι, που αυτές οφείλονται και πως πρόκειται να αντιμετωπίσετε εφόσον ισχύουν, τέτοια σοβαρά ζητήματα;

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ