Κατατέθηκε η διάταξη για την μετατροπή του ΕΣΥΠ σε Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ.

03/02/2017

Άκουσε το άρθρο

Διάταξη για την μετατροπή του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) σε Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ., περιλαμβάνει  το Σχέδιο Νόμου «σκούπα» του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού  Πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, της Εθνικής βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, προς ψήφιση στη Βουλή.

Το Σχέδιο Νόμου επειδή έχει την ένδειξη του ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ θα συζητηθεί σε τρεις συνεδριάσεις στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής τη Δευτέρα και Τρίτη και την Πέμπτη θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πατήστε εδώ για να δίτε το Σχέδιο Νόμου
 
Ειδικότερα η διάταξη έχει ως εξής:

Άρθρο 18

Σύσταση
Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού
                                                   (Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ.)

   
1. Συνιστάται το Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ.), το οποίο αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Σκοπός του Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. είναι η παροχή συμβουλών και επιστημονικής καθοδήγησης  για μείζονος σημασίας θέματα που σχετίζονται με το σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής στο πλαίσιο  της προώθησης της γνώσης, της βιώσιμης ανάπτυξης, της αξιοποίησης των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, της προαγωγής της απασχόλησης χωρίς αποκλεισμούς και εν γένει τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και την απασχόληση.  

2. Μέλη του Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ.  είναι:    

α) Ένας Καθηγητής Α.Ε.Ι. ή άλλη προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους που διαθέτει σχετική κατάρτιση και εμπειρία, ως Πρόεδρος, ο οποίος διορίζεται με απόφαση του Υπουργού  Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Πρόεδρος μπορεί να απαλλάσσεται κατά το ήμισυ από τα διδακτικά του καθήκοντα, αν υπηρετεί σε Α.Ε.Ι.

β)  Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

γ)  Ο Πρόεδρος  του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

δ)  Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).

ε)  Ο Προεδρεύων στη Σύνοδο Πρυτάνεων.

στ) Ο Προεδρεύων στη Σύνοδο Προέδρων Τ.Ε.Ι.  

ζ)  Ένας (1) εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών από την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ο.Λ.Μ.Ε.)

η) Ένας (1) εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (Δ.Ο.Ε.).

θ) Ένας (1) εκπρόσωπος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.).

ι) Ένας (1) εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών.

ια) Ένας (1) εκπρόσωπος  του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.   

ιβ) Ένας (1)  εκπρόσωπος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.).

ιγ) Ένας (1)  εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.

ιδ) Ένας (1)  εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.).

ιε) Ένας (1)  εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας  (Κ.Ε.Ε.Ε.).

ιστ) Ένας (1)  εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.).

ιζ) Ένας (1)  εκπρόσωπος του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.).

ιη) Ένας (1)  εκπρόσωπος του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.).

ιθ) Μέχρι δύο (2) εμπειρογνώμονες εγνωσμένου κύρους που ορίζονται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Τα μέλη του Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. με του αναπληρωτές τους διορίζονται με απόφαση του Υπουργού  Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται  ύστερα από υπόδειξη των κατά περίπτωση αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων.

Με απόφαση των μελών του Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. ορίζεται ένα (1) από τα μέλη του ως Αντιπρόεδρος. Ο Αντιπρόεδρος αναπληρώνει τον Πρόεδρο, αν ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται. Στην περίπτωση αυτή καθήκοντα Αντιπροέδρου ασκεί ο νόμιμος  αναπληρωτής του.  

3.  Η θητεία του Προέδρου και των μελών του Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. είναι τριετής (3). Σε περίπτωση λήξης της θητείας πριν από τον ορισμό των νέων μελών, αυτή παρατείνεται αυτοδικαίως έως τον ορισμό των νέων. Σε κάθε περίπτωση η παράταση αυτή δεν μπορεί  να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες .  

4. Το Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. μπορεί  να καλεί διάφορους εμπειρογνώμονες, υπηρεσιακούς παράγοντες ή  φορείς στις συνεδριάσεις του,  προς παροχή πρόσθετων πληροφοριών, γνωμοδοτήσεων ή εισηγήσεων σχετικών με τα υπό συζήτηση θέματα.

5. Το Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. υποστηρίζεται διοικητικά από οργανική μονάδα της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία ορίζεται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με την απόφαση της πρώτης συγκρότησής του. Η μονάδα αυτή έχει και την ευθύνη της διοικητικής υποστήριξης των συνεδριάσεων του Συμβουλίου.

6. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται: α) η έδρα του Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ., β) ειδικότερα θέματα σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία του, γ) ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διενέργεια των συνεδριάσεων, δ) ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διοικητική υποστήριξη της λειτουργίας του,  και ε) κάθε θέμα που είναι αναγκαίο για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται τα άρθρα  13 επ. του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν.2690/1999-Α΄ 45).

7. Η αμοιβή των μελών του Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. καθορίζεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 21 του ν.4354/2015 (Α΄ 176). 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ