Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Την Παρασκευή η απόφαση του ΣτΕ για το σύστημα επιλογής στελεχών εκπαίδευσης “Μπαλτά_Κουράκη”

Στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν ήδη προσφυγές , υποψηφίων για εκδίκαση, οι οποίες αναβάλλονται λόγω της επικείμενης δημοσίευσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Δημοσίευση: 05/02/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την επόμενη Παρασκευή 10/2/2017  αναμένεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες,  η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την αντισυνταγματικότητα της διαδικασίας επιλογής στελεχών εκπαίδευσης.

Από την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης (3 Ιουνίου 2016)  στην Ολομέλεια του ΣτΕ πέρασαν  οκτώ μήνες.

Πρόκειται για μια   υπόθεση όπου το τμήμα ομόφωνα έκρινε την αντισυνταγματικότητα στην κανονιστική πράξη του Νομοθέτη.

Σημειωτέον ότι και στην Ολομέλεια είναι ο ίδιος εισηγητής που ήταν και στο τμήμα.

Στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν ήδη  προσφυγές , υποψηφίων για εκδίκαση, οι οποίες αναβάλλονται λόγω της επικείμενης δημοσίευσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το υπουργείο Παιδείας περιμένει και αυτό. όπως δηλώνει η πολιτική ηγεσία, την απόφαση , για να προχωρήσει στη διατύπωση της πρότασής του για τις επιλογές με  δεδομένο ότι η θητεία των Σχολικών Συμβούλων είναι σε παράταση και η θητεία των Διευθυντών σχολικών μονάδων λήγει στις 31/7/2017.

Υπενθυμίζεται ότι το  Γ  τμήμα του ΣτΕ, ομόφωνα:

Α.  Εκανε δεκτό το αίτημα του έννομου συμφέροντος όσων προσέφυγαν.

Β. Εκρινε ότι  τίθενται σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας και νομιμότητας τα οποία, και,

Γ.  Παρέπεμψε  για συζήτηση  στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας λόγω της κρισιμότητάς τους.

Οι Σύμβουλοι Επικρατείας  αποφάνθηκαν ότι ο νέος τρόπος επιλογής είναι αντίθετος στις συνταγματικές αρχές της «ισότητας και αξιοκρατίας και δη στην αρχή της ελεύθερης προσβάσεως και σταδιοδρομίας κάθε ¨Έλληνα στις δημόσιες θέσεις κατά τον λόγο της προσωπικής του αξίας και ικανότητας, διότι δεν εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις αξιοκρατικής κρίσεως».

Η αντισυνταγματικότητα αφορά στο γεγονός ότι η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης από το σύλλογο διδασκόντων προβλέπεται με μυστική ψηφοφορία: «η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας ως διαδικασία αναδείξεως οργάνων εν γένει διοικήσεις προσιδιάζει σε αυτοδιοικούμενες μονάδες ή είναι πρόσφορη σε περίπτωση αναδείξεως εκπροσώπων στα όργανα αυτά, όχι όμως στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες ανήκουν εκ του Συντάγματος στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους, η διοίκηση των οποίων πρέπει να αναδεικνύεται στο πλαίσιο διαφανούς και αντικειμενικής διαδικασίας, κατάλληλης για την διασφάλιση της ενιαίας και ομοιόμορφης εφαρμογής των οριζομένων κριτηρίων».

Οι  δικαστές έκριναν επίσης ότι προσκρούει στο Σύνταγμα και το γεγονός ότι δεν αξιολογούνται με αιτιολογία τα προσόντα των υποψηφίων που σχετίζονται με το κριτήριο της συμβολής στο εκπαιδευτικό έργο, της προσωπικότητας και της γενικής συγκροτήσεως του υποψηφίου.

 

 

 

Σχόλια (14)

 
Στράτος
07 Φεβ 2017 15:34

@Αμερόληπτος
Δεν λέμε κάτι διαφορετικό ως προς τον τρόπο λήξης της θητείας. Και εγώ έγραψα ότι η θητεία των προηγούμενων έληξε ένα μήνα νωρίτερα και ότι δεν αποκλείεται να συμβεί το ίδιο και τώρα, ανάλογα με τα νέα χρονοδιαγράμματα.
Ουδέν σχόλιον για την πρόβλεψή σου. Θα δείξει...

@Αρίσταρχος
Δεν κατανοώ γιατί έγραψες το σχόλιο αυτό ως απάντηση σε μένα. Πάντως αν θέλεις τη γνώμη μου οι νομικές σου αναλύσεις δεν ευσταθούν σε μεγάλο μέρος. Ειδικά σε αυτό το τελευταίο "Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. για να λύσει το πρόβλημα θα αναγκαστεί να φέρει άμεσα προς ψήφιση νέο νόμο για άμεση επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων" θα ήθελα να σε ρωτήσω πόσο "άμεσα" πιστεύεις ότι θα γίνει η "άμεση" επιλογή νέων Διευθυντών;
Η ηγεσία του ΥΠΠΕΘ πάντως μέχρι στιγμής έχει διαμηνύσει ότι ουδέν θα γίνει άμεσα και πάντως όχι εντός του τρέχοντος σχολικού έτους.
Αλλά και για τις δικές σου προβλέψεις σημειώνω, όπως και παραπάνω: Θα δείξει...

 
Αρίσταρχος
06 Φεβ 2017 22:25

@Στράτος
Να προβλέψω τι θα γίνει σε περίπτωση αντισυνταγματικότητας του νόμου;
Αντισυνταγματικός νόμος σημαίνει πως δεν ισχύει από τη μέρα που εφαρμόστηκε και κάθε διάταξη που έγινε με βάση αυτόν είναι ακυρωτέα. Έχουμε και λέμε: Προσφυγή στα δικαστήρια με ασφαλιστικά μέτρα για άμεση επαναφορά των προηγούμενων διευθυντών και αναδρομική καταβολή των επιδομάτων. Η προσφυγή δεν θα στρέφετε εναντίων του ΥΠ.Π.Ε.Θ. αλλά εναντίων περιφερειακών διευθυντών και διευθυντών εκπαίδευσης που δεν έχουν ασυλία και είναι υποχρεωμένα να μην εφαρμόζουν πλέων αντισυνταγματικό νόμο μιας και αυτοί υπέγραψαν για τις τοποθετήσεις. Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. για να λύσει το πρόβλημα θα αναγκαστεί να φέρει άμεσα προς ψήφιση νέο νόμο για άμεση επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων.

 
Αμερόληπτος
06 Φεβ 2017 20:01

@Στράτος
Να σου θυμίσω πως το 2015 η θητεία έληγε στις 31 Ιουλίου και η "αριστερή" κυβέρνηση έδιωξε τους διευθυντές σχολικών μονάδων στις 30 Ιουνίου, ένα μήνα ενωρίτερα στερώντας τους το επίδομα θέσης και δίνοντάς το στους καινούργιους. Να επιχειρήσω μία πρόβλεψη: προκήρυξη εκλογών και παράταση θητείας για άλλο ένα χρόνο επειδή δεν προλαβαίνουν να αλλάξουν το νόμο! Το έχουμε ξαναδεί το έργο το 2005!

 
Στράτος
06 Φεβ 2017 15:39

@Παναγιώτης
Η θητεία των τωρινών Διευθυντών σχολείων λήγει στις 31/7/2017. Μην μετράς ακριβώς δύο χρόνια από την ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων. Ο χρόνος λήξης μιας θητείας αναγράφεται στην απόφαση τοποθέτησης ενός στελέχους, εν προκειμένω ενός Διευθυντή σχολείου. Τα σχετικά έγγραφα τοποθέτησης των νυν Διευθυντών ορίζουν ως ημερομηνία λήξης της θητείας τους την 31/7/2017.
Βέβαια όταν υπάρχουν νέες κρίσεις στελεχών πολλές φορές η θητεία των προηγουμένων λήγει λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα ανάλογα με τα χρονοδιαγράμματα επιλογής των νέων στελεχών. Έτσι οι σημερινοί Διευθυντές ανέλαβαν υπηρεσία πριν την λήξη της θητείας των προηγουμένων (ένα μήνα νωρίτερα).

 
ΗΡΑ*
06 Φεβ 2017 15:18

@ ΑΘΗΝΑ : " ΣΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ" ! Πού ζεις βρε Αθηνά;Στη χώρα του παραλόγου ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι σίγουρο και για εκείνους που έχουν προσφύγει και για την αφεντιά σου !

@ΠΕ70 : Καλά ακόμα δεν κατάλαβες ότι έχουμε μια κυβέρνηση που χρησιμοποιεί αριστερή φρασεολογία και εφαρμόζει την πιο ακραία δεξιά πολιτική; Για ποια σοβιέτ μιλάς; Αμφιβάλλω αν έχεις ιδέα τι ήταν τα σοβιέτ....

 
ΠΕ70
06 Φεβ 2017 14:46

@Αθηνα
Αν η αποφαση κρινει τον νομο αντισυνταγματικο και δεν εχει προσφυγει καποιος ενδιαφερομενος μπορει με το σκεπτικο της αποφασης να προσφυγει σε ασφαλιστικα μετρα τα οποια εκδικαζονται πολυ γρηγορα λογω του δεδικασμενου πλεον της προσφυγης.

 
ΑΘΗΝΑ
06 Φεβ 2017 12:42

ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΣΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΝ ΒΓΕΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ , ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΘΙΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ?

 
Freeman
06 Φεβ 2017 11:27

Πιο εύκολα είναι να πετύχει κάποιος τους αριθμούς του Τζόκερ από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης. Πιο σύντομα θα κλείσουν οι 2η,3η,4η αξιολογήσεις από την ολοκλήρωση της καθαρογράφησης.

 
ΗΡΑ
06 Φεβ 2017 10:07

Άντε πάλιιι! Πριν από 7-8 μήνες είχα γράψει σε σχετικό σχόλιο ότι για την αντισυνταγματικότητα του εκτρώματος των Μπαλτά -Κουράκη δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία και ότι η δημοσίευση της απόφασης του Σ.Α. δεν προβλέπεται να γίνει πριν από το Φεβρουάριο - Μάρτιο του '17... Κοντός ψαλμός αλληλούια! Κάντε , λοιπόν, λίγη υπομονή...

 
Αμερόληπτος
06 Φεβ 2017 00:50

Ποια Παρασκευή; Ποιος είναι ο λόγος αυτής της τόσο μεγάλης καθυστέρησης το ΣτΕ;

 
Παναγιώτης
05 Φεβ 2017 23:19

Η θητεία τους λήγει στις 30 Ιουνίου και όχι στις 31 Ιουλίου, αφού ανέλαβαν την 1 Ιουλίου

 
ΠΕ70
05 Φεβ 2017 21:01

@Λευτερης
Καμια ψηφοφορια δεν μπορει να γινει.Ουτε σε αμφιθεατρα ειμαστε,ουτε σε συνεδρια και ουτε,ευτυχως ακομη,εχουμε σοβιετ.Η ψηφος και φανερη,για στελεχη,πρεπει να ειναι αιτιολογημενη.Κανεις δε θα δεχτει να εμπλακει σε δικαστικες περιπετειες.Αν βγει αντισυνταγματικη η ψηφοφορια και οι μοριοδοτησεις παρασυρει και τους διευθυντες εκπαιδευσης γιατι αντισυνταγματικα τοποθετημανοι ψηφισαν για διευθυντες εκπαιδευσης.Σε πολλες διευθυνσεις δε τα μορια απο την ψηφοφορια εκριναν και το αποτελεσμα.Αντιλαμβανομαστε οτι ιδεοληψιες περασμενων αιωνων μη εφαρμοσθεισες ουτε στις τεως σοσιαλιστικες χωρες διχασαν εναν κλαδο,ψυχρανθηκαν σχεσεις και δημιουργησαν πικριες μεσα στους συλλογους.Ευχομαι οταν βγει η αποφαση και πρεπει να γινει νεος νομος να εχουν φυγει γιατι κυβερναν εν ετη 2017 μεσω διχασμου με απαρχαιωμενες ιδεες

 
Λευτέρης
05 Φεβ 2017 16:34

Άντε να δούμε και μετά τί;
Ακούγεται για φανερή ψηφοφορία. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα υπάρχουν τραγικές καταστάσεις στα σχολεία. Να το σκεφτούν πολύ καλά και να επαναφέρουν τη συνέντευξη με αιτιολογημένη και σαφώς ελεγχόμενη, από τον κρινόμενο, κρίση.
Τα περιθώρια στενεύουν.

 
ΕΥΘΑΛΙΑ ΤΣ.
05 Φεβ 2017 13:45

Πόσες επόμενες .....;;;;;;;;;;;;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ