Placeholder

ΒΟΥΛΗ

“Βολές” υπ. Παιδείας προς Ιδιοκτήτες Ιδιωτικών Σχολείων για το «my school»

Αντιπρόεδρος ΣΙΣ: Στο «my school» έχουν διαπιστωθεί αρκετά προβλήματα που αφορούν την ασφάλεια των δεδομένων και τα οποία εικάζουμε ότι δεν έχουν επιλυθεί.
Δημοσίευση: 07/02/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Σήριαλ” χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου το θόρυβο που προκάλεσε, πρόσφατα, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων σχετικά με δεδομένα των μαθητών και γονέων που καταχωρούνται στο «my school».

Ειδικότερα ο υπουργός Παιδείας, στη σημερινή συζήτηση  στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής επί του πολυνομοσχεδίου “σκούπα” για την παιδεία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων,απευθυνόμενος στον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων Χριστόδουλο Κακαβιάρη του είπε:

Α. Οταν μου το πρωτοείπατε αυτό, σας είπα να έρθετε στο Υπουργείο και να δείτε που έχουμε τρύπες σε αυτό το σύστημα. Και αν ανακαλυφθούν αυτές οι τεχνικές τρύπες, ο υπουργός πρώτος θα βγει και θα πει ότι αυτό έγινε ως αποτέλεσμα προτροπής των Ιδιωτικών Σχολείων.

Β. Σε αυτό δεν είχα πάρει καμία απάντηση.

Γ.  Μην δημιουργούμε εντυπώσεις εκεί που δεν υπάρχει λόγος, δόξα το θεό υπάρχουν πολλές διαφωνίες, αλλά με ένα σύστημα που προσπαθούμε να λειτουργήσει να το βελτιώσουμε, στα καλά καθούμενα δίνεται μια εντύπωση ότι είναι ένα σύστημα εντελώς αναξιόπιστο.

Δ. Δεύτερον, σε αυτό που τέθηκε ότι δεν υπήρξε απάντηση στην Αρχή Προσωπικών Δεδομένων, με πληροφόρησαν οι υπηρεσίες μας μόλις τώρα ότι η απάντηση δόθηκε εντός μιας εβδομάδας. Άρα, έχουν πάρει και σας πληροφόρησαν λάθος. Προφανώς δεν φταίτε εσείς, αλλά όλες οι απαντήσεις έχουν δοθεί και δεν έχει υπάρξει αντίδραση της Αρχής άρα, είναι ένα σύστημα το οποίο λειτουργεί. Και να σας πω ότι το «my school»,δεν είναι κάτι που το συγκρότησε η σημερινή κυβέρνηση. Είναι κάτι που στήθηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις και είναι πάρα πολύ καλό. Θέλουμε να το αξιοποιήσουμε και να το βελτιώσουμε γιατί είναι πάρα πολύ καλό εργαλείο.

Ε. Υπάρχει μια τάση όλα τα προβλήματα να λύνονται ή να μην λύνονται ανάμεσα στους φορείς και τον όποιο Υπουργό. Θα πρέπει να λειτουργούμε λίγο πιο ευέλικτα, δεν είναι δυνατό όλοι να θέλουν να δουν τον Υπουργό για να λυθεί το πρόβλημα. Υπάρχουν οι υπηρεσίες, σύμβουλοι που ξέρουν τα προβλήματα πολύ καλύτερα από τον Υπουργό. Νομίζω ότι η οποιαδήποτε συνάντηση με τον Υπουργό για να λυθούν προβλήματα, πρέπει να γίνεται αφού εξαντλήσουμε τις άλλες δυνατότητες. Οι υπηρεσίες έχουν μια φοβερή εμπειρία, και αυτή πρέπει αν την αξιοποιήσουμε. Το να γίνεται ένα ραντεβού που μέσα στην καθημερινότητα είναι ήδη δύσκολο, δεν λύνει τίποτα το είπατε και εδώ, ότι γιατί δεν μας είδε ο Υπουργό; Άλλοι θα έπρεπε να χειροκροτήσουν ότι δεν τους δέχθηκε ο Υπουργός αν πήγαν και εξαντλήσαν τις υπηρεσίες και τους συμβούλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι η όποια συνάντηση λύνει όλα τα προβλήματα. Αλλά θα πρέπει και αυτό να το δούμε.

Ο κ. Κακαβιάρης

Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων Χριστόδουλς Κακαβιάρης, νωριτερα στην ομιλία τους, για το θέμα, είπε τα εξής:

Α. Όσον αφορά στο κεφαλαίο γ΄, άρθρο 7 παράγραφος 1, που αναφέρεται στον ενιαίο αριθμό μαθητή, που εκδίδεται μετά την εγγραφή του μαθητή σε σχετικό πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας, δεν καταλαβαίνουμε σε ποιο σύστημα αναφέρεστε, αλλά φανταζόμαστε ότι εννοείτε το «myschool». Εάν έχουμε μαντέψει σωστά, για το συγκεκριμένο σύστημα, έχουν διαπιστωθεί αρκετά προβλήματα που αφορούν την ασφάλεια των δεδομένων και τα οποία εικάζουμε ότι δεν έχουν επιλυθεί.

Β. Ο Σύνδεσμος μας έχει προσφύγει στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε συνέχεια της απόφασης 139/2014 που εξέδωσε η Αρχή μετά από προσφυγές της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. Εξ όσων γνωρίζουμε η Αρχή έχει ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας από την 1η Δεκεμβρίου 2016 να απαντήσει και μάλιστα σε 20 ημέρες, αλλά προφανώς δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

Γ. Επιγραμματικά σας αναφέρω μερικές από τις 20 υποδείξεις της Αρχής: Κρυπτογράφηση της βάσης δεδομένων του «myschool», κατάργηση της πρόσβασης σε όλους τους χρήστες, πλην του διευθυντή της σχολικής μονάδας στα ονομαστικά στοιχεία μαθητών και γονέων, τους αριθμούς μητρώου και της τάξης εγγραφής, ενεργοποίηση της δυνατότητας καταγραφής των ενεργειών κάθε χρήστη, κατάρτιση σχεδίου ασφάλειας του πληροφοριακού συστήματος, πρόσβαση μόνο από ηλεκτρονικούς υπολογιστές που διαθέτουν IP του πανελληνίου σχολικού δικτύου.
 
Δ. Επιπροσθέτως προκύπτει πρόβλημα και μετά το είδος των στοιχείων που ζητούνται να καταχωρηθούν, διότι μέρος αυτών αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τα οποία όπως γνωρίζεται για να ζητηθούν και να καταχωρηθούν, πρέπει πρωτίστως να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα της πράξης αυτής. Έχουμε ήδη καταθέσει την προσφυγή του συνδέσμου στα Πρακτικά και προτείνουμε, να περιμένουμε πρώτα την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και μπορεί κάτι τέτοιο να προβλεφθεί στο νομοσχέδιο. Δεν είμαστε αντίθετοι στον ενιαίο αριθμό μαθητή, αλλά να εφαρμοστεί μόλις το σχετικό πληροφοριακό σύστημα πάρει την κατάλληλη έγκριση από την Αρχή.

 

Σχόλια (1)

 
Κώστας
08 Φεβ 2017 10:03

Δηλ. τα Ιδιωτικά Σχολεία διαθέτουν IP του ΠΣΔ; Μήπως η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει διαδικτυακή σύνδεση μέσω κάποιου εμπορικού παρόχου και με αυτή την πρόταση θέλουν πονηρά και εμμέσως να εξαιρεθούν από τη συμπλήρωση του myschool; Εδώ υπάρχουν και πολλά Δημόσια Σχολεία που έχουν διαδικτυακή σύνδεση μέσω κάποιου εμπορικού παρόχου.
Εξάλλου το ΠΣΔ δεν παρέχει κάποια υπηρεσία VPN. Οπότε αν γίνει δεκτή αυτή η πρόταση βλέπω να δουλεύει το TeamViewer (ή άλλα σχετικά προγράμματα) σύννεφο, εκτός αν κοπούν και αυτά. Πραγματικά δεν εξυπηρετεί σε κάτι η συγκεκριμένη πρόταση, εκτός ίσως από τον πονηρό σκοπό που προανέφερα.
Το αντίστοιχο αυτής της πρότασης για ένα μεγάλης κλίμακας σύστημα θα ήταν στο taxisnet να μπαίνουμε μόνο από κοινόχρηστους υπολογιστές που θα βρίσκονταν σε κάθε Δ.Ο.Υ. και μόνο κατά τις ώρες λειτουργίας των Δ.Ο.Υ. Μιλάμε για διευκόλυνση και εξυπηρέτηση...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean