Placeholder

ΒΟΥΛΗ

«Παράθυρο» για επαναφορά των επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων

Το θέμα των επαναληπτικών εξετάσεων αποτελεί ένα πρόβλημα που θέλει λύση, με τα πιστοποιητικά από τα νοσοκομεία, γιατί προφανώς πρέπει να προστατευθούν αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη.
Δημοσίευση: 09/02/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ανοιχτό άφησε σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου το ενδεχόμενο επαναφοράς των επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων , ύστερα από σχετική τροολογία που κατέθεσαν Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας είπε: «Εγώ λέω να το συζητήσουμε, αν θέλετε, όλα τα κόμματα και ομόφωνα να αποφασίσουμε όμως, ώστε μετά να μην παίζουμε παιχνίδι διαδηλώσεων, καταγγελιών κ.λπ.», και πρόσθεσε τα εξής:

-Το  βασικό πρόβλημα είναι ότι κάτι που είναι δίκαιο και είναι για τα παιδιά που αρρωσταίνουν δεν πρέπει η όποια ρύθμιση να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα υπόλοιπα παιδιά.

- Αυτό το προκαλεί ένας αριθμός παιδιών, δυστυχώς, αυξανόμενος -λίγο μεν, αλλά αυξανόμενος- που προσποιούνται ότι αρρωσταίνουν. Το λέω με κάθε ειλικρίνεια.

-Εμείς προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση. Δυστυχώς, δεν βρίσκουμε λύση.

-Υπάρχουν και παιδαγωγικοί λόγοι γιατί, εν πάση περιπτώσει, αυτά τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν επαναληπτικές.

-Υπάρχουν πολλοί παιδαγωγικοί λόγοι και αν θέλετε, μπορώ να σας τους αναφέρω, αλλά νομίζω ότι δεν θέλω να το κάνω τώρα.

-Όμως, υπάρχουν και τέτοιοι λόγοι.

-Υπάρχουν και νομικοί λόγοι.

-Υπάρχει μια διεθνής εμπειρία, η οποία δεν είναι ευαίσθητη σ’ αυτό το πράγμα.

-Όμως, λέμε να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες.

Νωρίτερα

Νωρίτερα προηγήθηκε ο ακόλουθος διάλογος:

Κ. Γαβρόγλου: Εδώ υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Όντως υπάρχουν παιδιά που αρρωσταίνουν. Όμως, υπάρχουν και παιδιά που εκμεταλλεύονται αυτήν τη δυνατότητα. Δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Πέρυσι έγιναν επαναληπτικές εξετάσεις για όλα τα μαθήματα. Ο αριθμός ήταν τεράστιος! Και σε πολλά από αυτά τα μαθήματα δεν εμφανίστηκε κανένας!

Τώρα θα μου πείτε «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά;». Έχετε απόλυτο δίκιο. Ξέρετε όμως, κάτι; Αυτό που λέτε εσείς εδώ, έχει και ένα άλλο μικρό παιδαγωγικό πρόβλημα, το οποίο είναι το εξής: Λέτε να εξεταστούν μόνο στα μαθήματα στα οποία αρρώστησαν.

Καταλαβαίνετε πού αναφέρομαι, δεν αναφέρομαι στα παιδιά τα οποία εντίμως έχουν αρρωστήσει. Γιατί το λέω όλο αυτό; Γιατί υπάρχει και ένα θέμα νομικό, ισονομίας, πέρα από το τεχνικό, τον Ιούλιο κ.λπ. Λέω, λοιπόν, έτσι όπως είναι, κατά τη γνώμη μου, είναι διατυπωμένο πολύ αδύνατο.

Να πούμε το εξής: Το θέμα των επαναληπτικών εξετάσεων αποτελεί ένα πρόβλημα που θέλει λύση, με τα πιστοποιητικά που λέτε από τα νοσοκομεία, γιατί προφανώς πρέπει να προστατευθούν αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Τεχνικά παρουσιάζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Προτείνω, λοιπόν, να υπάρξει μια διακομματική επιτροπή που θα λύσει αυτό το πρόβλημα, γιατί έτσι όπως είναι επιμένω ότι είναι αδύνατο και παιδαγωγικά και νομικά. Αλλά με αφορμή τη δική σας πρόταση να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο, αλλιώτικα θα την απορρίψω και είναι και κρίμα να την απορρίψω.

Β. Κεγκέρογλου: Με την άδεια του Υπουργού, αν προστεθεί στο τέλος το εξής: «με υπουργική απόφαση, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του άρθρου αυτού» σβήνετε και από πάνω ό,τι θεωρείτε περιττό και προσθέτετε αυτό από κάτω και νομίζω ότι θα είναι πλήρες. «Με υπουργική απόφαση του Υπουργού Παιδείας καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του άρθρου αυτού».

Κ. Γαβρόγλου: Θα σας πω ότι το να σβήσω και να βάλω είναι μια άλλη τροπολογία.

Β. Κεγκέρογλου: Νομοτεχνική βελτίωση.

Κ. Γαβρόγλου: Ωραία, να τη δούμε μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, αν θέλετε.

Άρα, απορρίπτεται τώρα ως έχει. Να την κάνουμε στο τέλος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Έχω την εντύπωση ότι όσον αφορά τους λόγους ασθενείας που αναφέρατε, δηλαδή εάν το παιδί νοσηλευθεί σε δημόσιο νοσοκομείο και έχει βεβαίωση περί του ότι δεν μπορούσε να έρθει στις εξετάσεις γιατί έπασχε από το τάδε νόσημα και δεν μπορούσε να έρθει, νομίζω ότι μπορείτε να το δεχτείτε.

Κ. Γαβρόγλου: Κύριε Πρόεδρε, έχετε δίκιο. Και μάλιστα για να είμαι και δίκαιος, οι όρους διαπίστωσης του νοσήματος που βάζει η τροπολογία, είναι σωστοί, δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτό. Το θέμα είναι το τεχνικό πρόβλημα, διότι, κοιτάξτε, πρέπει να γίνουν εξετάσεις για όλα τα μαθήματα. Άρα, ουσιαστικά όλος ο Ιούλιος.

Αθ. Θεοχαρόπουλος: Με υπουργική απόφαση.

Κ. Γαβρόγλου: Η υπουργική απόφαση είναι το εύκολο, γιατί το πετάτε από πάνω σας, γι’ αυτό εγώ λέω μία διακομματική επιτροπή. Το κρατάμε και μέχρι το τέλος της συνεδρίασης να βρούμε μία...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ