Placeholder

Είστε εδώ

ΚΟΛΕΓΙΑ

Η νέα ρύθμιση για τα Κολλέγια

Δημοσίευση: 10/02/2017
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η νέα ρύθμιση για τα Κολλέγια, όπως ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, έχει  ως εξής:

1. Η παρ. 2 του άρθρου 56 του π.δ 38/2010 (Α ́ 78), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 71 του ν. 4310/2014 (Α ́ 258) και τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 54 του ν. 4386/2016 (Α ́83), αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Το Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων αποτελούν:

Α. Ένας Σύμβουλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), ως Πρόεδρος. Σε περίπτωση κωλύματος του Προέδρου, αυτόν αναπληρώνει μέλος του Συμβουλίου, το οποίο ορίζεται κατά περίπτωση με εντολή του Προέ- δρου.

Β. Ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης της Γενικής Γραμματείας Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αναπληρωτή του υπάλληλο του Τμήματος που τον αναπληρώνει νομίμως στην άσκηση των κύριων υπηρεσιακών καθηκόντων του.

Γ. Ο Προϊστάμενος Τμήματος Κολλεγίων της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, με αναπληρωτή του, υπάλληλο του Τμήματος που τον αναπληρώνει νομίμως στην άσκηση των κύριων υπηρεσιακών καθηκόντων του.

Δ. Ο Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αναπληρωτή του, υπάλληλο του Τμήματος που τον αναπληρώνει νομίμως στην άσκηση των κύριων υπηρεσιακών καθηκόντων του.

Ε. Ο Εθνικός Συντονιστής, που ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 56 της παρ. 4 της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ ή αναπληρωτής αυτού.

ΣΤ. 'Ενας εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), με τον αναπληρωτή του, οριζόμενοι με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού αυτού.

Ζ. 'Ενας εκπρόσωπος της κατά περίπτωση οικείας ή συγγενούς αντιπροσωπευτικής επαγγελματικής οργάνωσης, οριζόμενος με τον αναπληρωτή του από την επαγγελματική οργάνωση, για θέματα νομοθετικά ρυθμιζόμενων στην Ελλάδα επαγγελμάτων. Τα υπό ΣΤ ́ και Ζ ́ μέλη δεν λαμβάνουν για την ως άνω συμμετοχή τους κανενός είδους αμοιβή.

Η. Ως Γραμματέας, μαζί με τον αναπληρωτή του, ορίζεται υπάλληλος του Αυτοτελούς Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευ-νας και Θρησκευμάτων.»

2. Η παρ. 4 του άρθρου 56 του π.δ 38/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Το ΣΑΕΠ, μετά από απόφασή του, δύναται να ζητήσει τη γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας επαγγελμάτων του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργείου ή επαγγελματικής οργάνωσης, που συνιστά Ν.Π.Δ.Δ., για νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα αναφορικά με αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων. Το ΣΑΕΠ, μετά από απόφασή του, δύναται να ζητήσει τη γνωμοδότηση ειδικού επιστήμονα, μέλους ΔΕΠ ελληνικού Α.Ε.Ι. αναφορικά με το πρόγραμμα σπουδών που παρακολούθησε ο αιτούμενος την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων ή αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας.»

3. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 56 του π.δ. 38/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«Η θητεία των μελών του Συμβουλίου είναι τριετής.»

 

Ετικέτες: 
ΚολλέγιαΣΑΕΠ

Σχόλια (33)

 
Thanasis
10 Φεβ 2017 23:45

Ρε μας δουλευουνε κανονικοτατα; Υποτιθεται οτι το ολο νομοσχεδιο αναφεροταν σε λιγομελης ομαδα του συμβουλιου χωρις εκπροσωπους του δοαταπ ή των εππαγελματικων οργανωσεων που δυσχερεναν το εργο του συμβουλιου. Το στ και το ζ τι ειναι ας πουμε;

 
ΜΑΡΙΑ
11 Φεβ 2017 19:55

Tελικά τίποτα δεν βελτιώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση.

Δηλαδή παίρνεις ένα πτυχίο μετά απο 3- 4 χρόνια σπουδών , και είσαι πάλι σε αναμονή να περάσεις απο κάποια " μεγάλη "επιτροπή στο ΣΑΕΠ.
.Εάν κάτι ξαναπάει στραβά ( όπως πριν που είχαν συσσωρευτεί πάνω απο 3.000 αιτήσεις ) μπορεί να περιμένει κανείς πολλά χρόνια για να μπορέσει να δουλέψει ?????????
Σωστά το καταλαβαίνω?

 
Ανώνυμη
11 Φεβ 2017 20:39

Μας ΔΟΥΛΕΎΟΥΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΊΤΗ!!! ΚΑΙ ΕΜΕΊΣ ΠΟΥ ΠΉΡΑΜΕ ΑΝΑΓΝΏΡΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ ΙΣΟΔΥΝΑΜΊΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΌΝΙΑ ΕΊΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΈΧΟΥΜΕ ΝΑ ΛΈΜΕ!

 
Τασος
12 Φεβ 2017 03:01

Το νομοσχεδιο οπως κατατεθηκε προς ψηφιση οντως συμπεριλαμβανει αυτες τις 2 κατηγοριες. Στο κειμενο που δοθηκε βεβαια με τις επεξειγησεις γραφει πως τα μελη των επαγγελματικων οργανωσεων θα εχουν μονο γνωμοδοτικο ρολο στο σαεπ και οι μονοι υπευθυνοι για τος αναγνωρισεις θα ειναι οι υπευθυνοι του υπουργειου παιδειας. Ας ελπισουμε οτι μεσα στο 2017 θα δουμε την πρωτη αναγνωριση πτυχιου ψυχολογιας ...

 
Christos
12 Φεβ 2017 11:25

Καλημερα παιδια! Τασο να σε ενημερωσω οτι εχει ηδη γινει αναγνωριση πτυχιων ψυχολογιας 3ετους φοιτησης χωρις την χρεωση επιπλεον μαθηματων. Το ενα ατομο το γνωριζω προσωπικα, ενω το δευτερο το ανεφερε στο φορουμ. Οντας και εγω αποφοιτος ψυχολογιας περιμενω και την δικη μου αναγνωριση.

 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
12 Φεβ 2017 14:23

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. ΕΧΩ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 2014 ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΤΑ ΧΕΡΙ ΜΟΥ ΤΗΝ ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΑ.ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΤΟ ΣΑΕΠ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΑΛΛΑ ΑΔΥΝΑΤΟΝ.ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩΝΑ ΜΑΘΩ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΜΟΥ?

 
Θανάσης
13 Φεβ 2017 12:13

Καλησπέρα,
Christo μήπως γνωρίζεις κάποιον που να έχει βγάλει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος με αναγνώριση απο σαεπ; Η νομοθεσία επιτρέπει την χορήγηση άδειας ασκήσεως με ισοδυναμία σαεπ;
Ευχαριστώ

 
Christos
13 Φεβ 2017 15:56

Καλησπέρα Θανάση. Βάσει νόμου εφόσον υπάρξει ισοτιμία τότε υποχρεούνται να σου δώσουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Δεν γνωρίζω μέχρι στιγμής κάποιον με ισοτιμία να έχει πάρει άδεια αλλά υποθέτω πως εφόσον έχεις την ισοτιμία μετά το θέμα της αδείας είναι καθαρά διαδικαστικό.

 
Θανάσης
14 Φεβ 2017 11:02

Καλημέρα Christo,
Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Με προβλημάτισε σχόλιο αναγνώστριας ενός προηγούμενου άρθρου στο esos.gr η οποία, ενώ είχε αναγνώριση σαεπ σε πτυχίο ψυχολογίας, δεν έγινε δεκτή η αίτησή της απο την περιφέρεια. Προσωπικά βρίσκομαι στο τελείωμα του διδακτορικού μου (χωρίς master) και προσπαθώ να καταλάβω εάν τελικά θα χρειαστεί ένα master για την απόκτηση άδειας ασκήσεως ( διαμέσου ΔΟΑΤΑΠ).
Ευχαριστώ και πάλι.

 
Christos
14 Φεβ 2017 17:14

Καλησπέρα Θανάση,
To σχόλιο της κοπέλας στο οποίο αναφέρεσαι νομίζω οτι το διάβασα και εγώ.. Αν θυμάμαι καλά είχαν ζητήσει απο την κοπέλα την σφραγίδα της Χάγης. Συγχαρητήρια για το PhD!! Eγώ βρίσκομαι στα τελειώματα του MSc. Το ΔΟΑΤΑΠ, πιθανότατα το γνωρίζεις, είναι υπεύθυνο αποκλειστικά και μόνο για την άκαδημαική αναγνώριση του τίτλου σπουδών ενώ η ισοτιμία που απαιτείται για την χορήγηση αδείας ασκήσεως επαγγέλματος δίνεται μόνο απο το ΣΑΕΠ. Δεν απαιτείται master για την ισοτιμία = άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, διαφορέτικα θα ζητούσαν απο την κοπέλα και την προσκόμιση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ώστε να γίνει συμψηφισμός δηλαδή 3 χρόνια BSc studies + 2 χρονια MSc. Συμφοιτήτρια μου πήρε την ισοτιμία μόνο με το 3ετές BSc δεν της ζητήθηκε μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών. Σχετικά με την άρνηση? χορήγησης αδείας στην κοπέλα αυτό συνιστά παράνομη πράξη καθώς σύμφωνα με το νόμο ι ισοτιμία σημαίνει ότι έχεις τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους κατόχους εγχώριων τίτλων σπουδών. Έχω και εγώ καταθέσει τα χαρτιά μου απο τον Ιούλιο και περιμένω όπως και χιλιάδες άλλοι την ισοτιμία, Ιδωμεν...

 
Γιώργος
15 Φεβ 2017 14:21

Καλημέρα παιδιά!
Γνωρίζουμε εάν μαζί με τα πτυχία ψυχολογίας αναγνωριστούν και πτυχία συμβουλευτικής ψυχολογίας;

 
Θανάσης
15 Φεβ 2017 18:09

Καλησπέρα Christo,
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου! Ελπίζω να έχουμε σύντομα κάποιο παράδειγμα χορήγησης
άδειας ασκήσεως διαμέσου ΣΑΕΠ.

 
Tasos
16 Φεβ 2017 10:08

Γιωργο τι εννοεις; Απο οσο ξερω το πτυχιο ψυχολογιας ειναι 1 τουλαχιστον στην Ελλαδα και δινεται απο συγκεκριμενα ΑΕΙ.

 
Χριστινα
23 Φεβ 2017 09:22

Καλημερα,ηθελα να ρωτησω το εξης:εγω εχω τριετες BSc απο Αγγλια. Αναγνωριση απο τον ΔΟΑΤΑΠ ξερω οτι δεν μπορω να παρω γιατι δεν εχω Master. Με τον ΣΑΕΠ εχω ελπιδες να βγαλω ακρη? Ξερει κανεις για τα δικαιολογητικα?παιζει ρολο αν εχουν περασει αρκετα χρονια που τελειωσα το πτυχιο?

 
Γιώτα
23 Φεβ 2017 14:01

Καλησπέρα,
Γνωρίζεται αν το ΣΑΕΠ αναγνωρίζει τα πτυχία που έχουν αποκτηθεί από Αμερικάνικα κολλέγια στην Ελλάδα? Επίσης γνωρίζετε πόσο καιρό παίρνει η διαδικασία στο περίπου?

 
Παναγιώτης
26 Φεβ 2017 10:31

Καλημέρα, γνωρίζει κάποιος τι γίνεται σχετικά με τις αναγνωρισεις πτυχιων φυσικοθεραπειας? Υπάρχει κάποιος που έχει πάρει μέχρι στιγμής αναγνώριση?

 
Christina
03 Απρ 2017 17:27

Καλησπέρα,
Έχω καταθέσει τα χαρτιά μου από το 2014, ακόμα περιμένω...έχει πάρει κανείς ισοτιμία για Διοίκηση Επιχειρήσεων;;;; Έχω πτυχίο από κολέγιο της Ελλαδας και MSc από Αγγλία..μάλλον δεν θα βγάλω ποτέ άκρη...

 
ΚΡΙΣΤΙ
06 Απρ 2017 15:07

Καλησπέρα
Έλαβα πριν λίγες μέρες την αναγνώριση του πτυχίου μου από το ΣΑΕΠ . Τα χαρτιά τα είχα καταθέσει από το 2014! Τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής. Μετά από επίσκεψη στο Οικονομικό επιμελητήριο για εγγραφή κτλ΄, απλά μ εέδιωξαν πολύ ευγενικά λέγοντας πως δεν έχω το δικαίωμα να εγγραφώ! προς το παρόν τουλάχιστον! Άρα γιατί περίμενα τόσα χρόνια!

 
Θανασης
14 Απρ 2017 17:32

Kristi
Εαν ψαξεις τις φορμες που εχουν στην νομαρχια για να κανεις αιτηση σαν 2ο δικαιολογιτικο εχουνε την επαγγελματικη ισοδυναμια αρα αυτο που σου ειπαν δεν ισχυει! Μαθετε επιτελους να διεκδικειτε αυτα που σας ανηκουν! Η επαγγελματικη ισοδυναμια που ελαβες τι γραφει; οτι εχεις τα ιδια δικαιωματα με αυτα του αντιστοιχου ΑΕΙ. Πηγαινε λοιπον και κανε αυτο που πρεπει

 
Σοφία
24 Απρ 2017 11:41

Παναγιώτη ναι προσωπικά γνωρίζω δυο παιδια απο τη σχολή μου που εχουν παρει αναγνώριση σε πτυχίο Φυσικοθεραπείας!! Και οι δυο κατέθεσαν τα χαρτια το 2014!!

 
Ευτυχία
25 Απρ 2017 13:26

Καλησπέρα παιδία! Κανένα νέο υπάρχει; Εξακολουθεί να λειτουργεί το ΣΑΕΠ ή επιστρέψαμε στις παλιές καλές εποχές;

 
Θανασης
26 Απρ 2017 13:14

Απο οσο ξερω υποτιθεται θα επαναλειτουργουσε μετα το πασχα γιατι περιμενανε εκπροσωπους δοαταπ και επ.συλλογων. Γνωριζει κανεις εαν οντως βγηκε το νεο φεκ;

 
Παναγιώτης
29 Απρ 2017 23:05

Σοφία καταρχήν ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Αυτά τα δύο παιδιά που γνωρίζεις ήταν από κολέγιο 3 έτους ή 4 έτους φοιτησης? Διότι υπάρχουν και τα δύο ενδεχόμενα βάση του προγράμματος σπουδών που έχει το πανεπιστήμιο που συνεργάζεται το κολέγιο.

 
Σοφία
02 Μάιος 2017 12:40

Παναγιώτη καλησπέρα και παλι.
Ενημερώθηκα για αλλα δυο παιδια (εκαναν χαρτια το 2013 σε τριετές κολέγιο) οι οποίοι έλαβαν και αυτοί δικαιώματα.
Οποτε μεχρι στιγμης δυο παιδια απο τετραετές κολέγιο και δυο απο τριετες!! Το θέμα όλων ειναι οτι μετα που πηραν τα χαρτια τους και πηγαν στο σύλλογο για εγγραφή ο σύλλογος δεν τους αναγνώριζε ως ισοτιμους. Οποτε αναγκαστικά πανε δικαστικά και οσο καιρο παρει παλι...

 
leon
03 Μάιος 2017 13:29

Είναι δυνατών τρεις μήνες να μην μπορεί να συσταθεί μια επιτροπή η οποία είναι συγκεκριμένη (ο προϊστάμενος της χ υπηρεσίας κλπ). Γνωρίζει κανείς τι παίζει. Επίσης εάν προσφύγω δικαστικά θα έχω κάποιο όφελος, χάνω τριακόσια ευρώ το μήνα.

 
Christina
20 Μάιος 2017 17:21

Kristi δεν γνωρίζω τι συμβαίνει με το Επιμελητήριο ...έλαβα και γω πριν από λίγες μέρες την δίκη μου αναγνώριση από το ΣΑΕΠ μετά από χρόνια...εμένα παιδια το πτυχίο ήταν 4 έτη...
Επιπλέον έχω ένα MSc το οποίο το έκανα στην Αγγλία..τωρα μπορεί το ΔΟΑΤΑΠ να αναγνωρίσει το μεταπτυχιακό ή επειδή το bachelor ειναι από κολλέγιο υπάρχει πρόβλημα;;;

 
Σοφια
21 Μάιος 2017 18:33

Ξέρει κανείς τι πετυχενετε μετά από δικαστικό αγώνα για εγγραφή σε σύλλογο επιμελητήριο; Έχω αναγνώριση πτυχίου φυσικοθεραπείας από ΣΑΕΠ και δεν με εγγραφεί ο σύλλογος φυσικοθεραπευτών.Π
ρεπει να καταφύγω δικαστικά;

 
Σοφια
21 Μάιος 2017 19:12

Ξέρει κανείς τι πετυχενετε μετά από δικαστικό αγώνα για εγγραφή σε σύλλογο επιμελητήριο; Έχω αναγνώριση πτυχίου φυσικοθεραπείας από ΣΑΕΠ και δεν με εγγραφεί ο σύλλογος φυσικοθεραπευτών.Π
ρεπει να καταφύγω δικαστικά;

 
Αλέξανδρος
26 Μάιος 2017 18:01

Σοφία καλησπέρα, είμαι και εγώ απόφοιτος τριετούς bachelor Φυσικοθεραπείας.
Έχω αναγνώριση από ΣΑΕΠ και είμαι μέλος σε HCPC και NARIC. Η πρώτη επαφή μου με το σύλλογο δεν ήταν ενθαρρυντική. Θα ήθελα να επικοινωνήσω με κάποιο τρόπο μαζί σου και με τα άτομα που ενδιαφέρονται για τη δικαστική οδό.
Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά.

 
Ανδρέας
27 Μάιος 2017 17:37

Σοφία και Αλέξανδρε, καταθέσατε την σχετική αίτηση και τα επισυναπτώμενα δικαιολογητικά στον Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών; Ή σας είπαν , προφορικά, ότι δεν γίνονται δεκτά και σεις εγκαταλείψατε την προσπάθειά σας. Είναι υποχρεωμένοι να δεχτούν την αίτησή σας, να σας δώσουν τον αριθμό πρωτοκόλλου και να σας απαντήσουν στην συνέχεια αν γίνεται δεκτό το αίτημά σας ή όχι. Το "όχι" προφανώς αιτιολογείται! Η μη νομότυπος απόρριψη του αιτήματος αποτελεί αδίκημα με επιπτώσεις (και οικονομικές) για αυτούς που έλαβαν την απόφαση.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean