Placeholder

Είστε εδώ

ΚΟΛΕΓΙΑ

Η νέα ρύθμιση για τα Κολλέγια

Δημοσίευση: 10/02/2017
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η νέα ρύθμιση για τα Κολλέγια, όπως ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, έχει  ως εξής:

1. Η παρ. 2 του άρθρου 56 του π.δ 38/2010 (Α ́ 78), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 71 του ν. 4310/2014 (Α ́ 258) και τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 54 του ν. 4386/2016 (Α ́83), αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Το Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων αποτελούν:

Α. Ένας Σύμβουλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), ως Πρόεδρος. Σε περίπτωση κωλύματος του Προέδρου, αυτόν αναπληρώνει μέλος του Συμβουλίου, το οποίο ορίζεται κατά περίπτωση με εντολή του Προέ- δρου.

Β. Ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης της Γενικής Γραμματείας Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αναπληρωτή του υπάλληλο του Τμήματος που τον αναπληρώνει νομίμως στην άσκηση των κύριων υπηρεσιακών καθηκόντων του.

Γ. Ο Προϊστάμενος Τμήματος Κολλεγίων της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, με αναπληρωτή του, υπάλληλο του Τμήματος που τον αναπληρώνει νομίμως στην άσκηση των κύριων υπηρεσιακών καθηκόντων του.

Δ. Ο Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αναπληρωτή του, υπάλληλο του Τμήματος που τον αναπληρώνει νομίμως στην άσκηση των κύριων υπηρεσιακών καθηκόντων του.

Ε. Ο Εθνικός Συντονιστής, που ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 56 της παρ. 4 της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ ή αναπληρωτής αυτού.

ΣΤ. 'Ενας εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), με τον αναπληρωτή του, οριζόμενοι με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού αυτού.

Ζ. 'Ενας εκπρόσωπος της κατά περίπτωση οικείας ή συγγενούς αντιπροσωπευτικής επαγγελματικής οργάνωσης, οριζόμενος με τον αναπληρωτή του από την επαγγελματική οργάνωση, για θέματα νομοθετικά ρυθμιζόμενων στην Ελλάδα επαγγελμάτων. Τα υπό ΣΤ ́ και Ζ ́ μέλη δεν λαμβάνουν για την ως άνω συμμετοχή τους κανενός είδους αμοιβή.

Η. Ως Γραμματέας, μαζί με τον αναπληρωτή του, ορίζεται υπάλληλος του Αυτοτελούς Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευ-νας και Θρησκευμάτων.»

2. Η παρ. 4 του άρθρου 56 του π.δ 38/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Το ΣΑΕΠ, μετά από απόφασή του, δύναται να ζητήσει τη γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας επαγγελμάτων του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργείου ή επαγγελματικής οργάνωσης, που συνιστά Ν.Π.Δ.Δ., για νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα αναφορικά με αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων. Το ΣΑΕΠ, μετά από απόφασή του, δύναται να ζητήσει τη γνωμοδότηση ειδικού επιστήμονα, μέλους ΔΕΠ ελληνικού Α.Ε.Ι. αναφορικά με το πρόγραμμα σπουδών που παρακολούθησε ο αιτούμενος την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων ή αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας.»

3. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 56 του π.δ. 38/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«Η θητεία των μελών του Συμβουλίου είναι τριετής.»

 

Ετικέτες: 
ΚολλέγιαΣΑΕΠ

Σχόλια (36)

 
εφη
29 Οκτ 2018 15:44

Γειας σας !Ενδιαφερομαι κ εγω να ξεκινησω σπουδες ψυχολογιας σε ιδιωτικο κολλεγιο ,αλλα διαβαζοντας διαφορα αρθρα ,φορουμ κλπ δεν μπορεσα να βρω ακρη οσον αφορα την αναγνωριση σπουδων κ την αδεια ασκησεως επαγγελματος .Επισης τα περισσοτερα αρθρα ειναι μεχρι κ το 2015 .Πλεον που εχουμε Οκτωβριο του 2018 ,γνωριζει καποιος ατομα που να εχουν καταφερει να λαβουν την αναγνωριση σπουδων κ επισης να καταφεραν να παρουν κ αδεια ασκησεως επαγγελματος στον τομεα της ψυχολογιας?Αξιζει τον κοπο να επενδυσει καοιος χρονο κ χρημα σε καποιο ιδιωτικο κολλεγιο εδω στην Ελλαδα?Ευχαριστω εκ των προτερων

 
kwstas
07 Αυγ 2018 13:21

αλεξανδερε καλησπερα να σε ρωτησω ξερεισ τι γινετε με αυτο το θεμα ειμαι αποφοιτος διοικισει επιχειρησεων θα μπωρω να εχω δικαιωμα να ανοιξω γραφειο?

 
Μαρία
25 Ιουλ 2018 14:28

Καλησπέρα και από μένα.

Θα μπορούσε κάποιος να μου πει αν η ψυχολογία ανήκει στο:
1. Αναγνώριση Επαγγελματικών Προσόντων ή στο
2. Αναγνώριση Επαγγελματικής Ισοδυναμίας Τίτλων Τυπικής Ανώτατης Εκπαίδευσης;

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι, αν κάποιος τελειώσει 3ετές bachelor ψυχολογίας και κάνει την αίτησή του στο ΣΑΕΠ από τι εξαρτάται αν θα γλινει δεκτή ή όχι;

Ευχαριστώ!

 
Βάσια
03 Φεβ 2018 03:11

Σκέφτομαι να σπουδάσω φυσικοθεραπεία στο... ( bachelor 4 έτη ). Γνωρίζετε κάτι νεότερο για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ; Μήπως είναι χαμένος χρόνος και λεφτά ; Όποιος γνωρίζει ας απαντήσει σας παρακαλώ..

 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
17 Ιαν 2018 07:49

Μετά το Brexit και όπως τελευταία αναφέρεται ότι η Αγγλία δεν επιθυμεί να παραμείνει στον ΕΟΧ, τα πτυχία από τα κολλέγια θα αναγνωρίζονται; Γνωρίζει κανείς εαν αποφοιτος κολλεγίου φυσικοθεραπείας μπορεί να εργαστεί στην Αγγλία;

 
Chara
09 Ιουν 2017 22:24

Έχει λάβει κανείς αναγνώριση από το ΣΑΕΠ στη διοικηση επιχειρήσεων κι αν ναι σε ποιο κολέγιο φοιτήσατε;

Ευχαριστώ πολύ.

 
Ανδρέας
27 Μάιος 2017 17:37

Σοφία και Αλέξανδρε, καταθέσατε την σχετική αίτηση και τα επισυναπτώμενα δικαιολογητικά στον Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών; Ή σας είπαν , προφορικά, ότι δεν γίνονται δεκτά και σεις εγκαταλείψατε την προσπάθειά σας. Είναι υποχρεωμένοι να δεχτούν την αίτησή σας, να σας δώσουν τον αριθμό πρωτοκόλλου και να σας απαντήσουν στην συνέχεια αν γίνεται δεκτό το αίτημά σας ή όχι. Το "όχι" προφανώς αιτιολογείται! Η μη νομότυπος απόρριψη του αιτήματος αποτελεί αδίκημα με επιπτώσεις (και οικονομικές) για αυτούς που έλαβαν την απόφαση.

 
Αλέξανδρος
26 Μάιος 2017 18:01

Σοφία καλησπέρα, είμαι και εγώ απόφοιτος τριετούς bachelor Φυσικοθεραπείας.
Έχω αναγνώριση από ΣΑΕΠ και είμαι μέλος σε HCPC και NARIC. Η πρώτη επαφή μου με το σύλλογο δεν ήταν ενθαρρυντική. Θα ήθελα να επικοινωνήσω με κάποιο τρόπο μαζί σου και με τα άτομα που ενδιαφέρονται για τη δικαστική οδό.
Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά.

 
Σοφια
21 Μάιος 2017 19:12

Ξέρει κανείς τι πετυχενετε μετά από δικαστικό αγώνα για εγγραφή σε σύλλογο επιμελητήριο; Έχω αναγνώριση πτυχίου φυσικοθεραπείας από ΣΑΕΠ και δεν με εγγραφεί ο σύλλογος φυσικοθεραπευτών.Π
ρεπει να καταφύγω δικαστικά;

 
Σοφια
21 Μάιος 2017 18:33

Ξέρει κανείς τι πετυχενετε μετά από δικαστικό αγώνα για εγγραφή σε σύλλογο επιμελητήριο; Έχω αναγνώριση πτυχίου φυσικοθεραπείας από ΣΑΕΠ και δεν με εγγραφεί ο σύλλογος φυσικοθεραπευτών.Π
ρεπει να καταφύγω δικαστικά;

 
Christina
20 Μάιος 2017 17:21

Kristi δεν γνωρίζω τι συμβαίνει με το Επιμελητήριο ...έλαβα και γω πριν από λίγες μέρες την δίκη μου αναγνώριση από το ΣΑΕΠ μετά από χρόνια...εμένα παιδια το πτυχίο ήταν 4 έτη...
Επιπλέον έχω ένα MSc το οποίο το έκανα στην Αγγλία..τωρα μπορεί το ΔΟΑΤΑΠ να αναγνωρίσει το μεταπτυχιακό ή επειδή το bachelor ειναι από κολλέγιο υπάρχει πρόβλημα;;;

 
leon
03 Μάιος 2017 13:29

Είναι δυνατών τρεις μήνες να μην μπορεί να συσταθεί μια επιτροπή η οποία είναι συγκεκριμένη (ο προϊστάμενος της χ υπηρεσίας κλπ). Γνωρίζει κανείς τι παίζει. Επίσης εάν προσφύγω δικαστικά θα έχω κάποιο όφελος, χάνω τριακόσια ευρώ το μήνα.

 
Σοφία
02 Μάιος 2017 12:40

Παναγιώτη καλησπέρα και παλι.
Ενημερώθηκα για αλλα δυο παιδια (εκαναν χαρτια το 2013 σε τριετές κολέγιο) οι οποίοι έλαβαν και αυτοί δικαιώματα.
Οποτε μεχρι στιγμης δυο παιδια απο τετραετές κολέγιο και δυο απο τριετες!! Το θέμα όλων ειναι οτι μετα που πηραν τα χαρτια τους και πηγαν στο σύλλογο για εγγραφή ο σύλλογος δεν τους αναγνώριζε ως ισοτιμους. Οποτε αναγκαστικά πανε δικαστικά και οσο καιρο παρει παλι...

 
Παναγιώτης
29 Απρ 2017 23:05

Σοφία καταρχήν ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Αυτά τα δύο παιδιά που γνωρίζεις ήταν από κολέγιο 3 έτους ή 4 έτους φοιτησης? Διότι υπάρχουν και τα δύο ενδεχόμενα βάση του προγράμματος σπουδών που έχει το πανεπιστήμιο που συνεργάζεται το κολέγιο.

 
Θανασης
26 Απρ 2017 13:14

Απο οσο ξερω υποτιθεται θα επαναλειτουργουσε μετα το πασχα γιατι περιμενανε εκπροσωπους δοαταπ και επ.συλλογων. Γνωριζει κανεις εαν οντως βγηκε το νεο φεκ;

 
Ευτυχία
25 Απρ 2017 13:26

Καλησπέρα παιδία! Κανένα νέο υπάρχει; Εξακολουθεί να λειτουργεί το ΣΑΕΠ ή επιστρέψαμε στις παλιές καλές εποχές;

 
Σοφία
24 Απρ 2017 11:41

Παναγιώτη ναι προσωπικά γνωρίζω δυο παιδια απο τη σχολή μου που εχουν παρει αναγνώριση σε πτυχίο Φυσικοθεραπείας!! Και οι δυο κατέθεσαν τα χαρτια το 2014!!

 
Θανασης
14 Απρ 2017 17:32

Kristi
Εαν ψαξεις τις φορμες που εχουν στην νομαρχια για να κανεις αιτηση σαν 2ο δικαιολογιτικο εχουνε την επαγγελματικη ισοδυναμια αρα αυτο που σου ειπαν δεν ισχυει! Μαθετε επιτελους να διεκδικειτε αυτα που σας ανηκουν! Η επαγγελματικη ισοδυναμια που ελαβες τι γραφει; οτι εχεις τα ιδια δικαιωματα με αυτα του αντιστοιχου ΑΕΙ. Πηγαινε λοιπον και κανε αυτο που πρεπει

 
ΚΡΙΣΤΙ
06 Απρ 2017 15:07

Καλησπέρα
Έλαβα πριν λίγες μέρες την αναγνώριση του πτυχίου μου από το ΣΑΕΠ . Τα χαρτιά τα είχα καταθέσει από το 2014! Τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής. Μετά από επίσκεψη στο Οικονομικό επιμελητήριο για εγγραφή κτλ΄, απλά μ εέδιωξαν πολύ ευγενικά λέγοντας πως δεν έχω το δικαίωμα να εγγραφώ! προς το παρόν τουλάχιστον! Άρα γιατί περίμενα τόσα χρόνια!

 
Christina
03 Απρ 2017 17:27

Καλησπέρα,
Έχω καταθέσει τα χαρτιά μου από το 2014, ακόμα περιμένω...έχει πάρει κανείς ισοτιμία για Διοίκηση Επιχειρήσεων;;;; Έχω πτυχίο από κολέγιο της Ελλαδας και MSc από Αγγλία..μάλλον δεν θα βγάλω ποτέ άκρη...

 
Παναγιώτης
26 Φεβ 2017 10:31

Καλημέρα, γνωρίζει κάποιος τι γίνεται σχετικά με τις αναγνωρισεις πτυχιων φυσικοθεραπειας? Υπάρχει κάποιος που έχει πάρει μέχρι στιγμής αναγνώριση?

 
Γιώτα
23 Φεβ 2017 14:01

Καλησπέρα,
Γνωρίζεται αν το ΣΑΕΠ αναγνωρίζει τα πτυχία που έχουν αποκτηθεί από Αμερικάνικα κολλέγια στην Ελλάδα? Επίσης γνωρίζετε πόσο καιρό παίρνει η διαδικασία στο περίπου?

 
Χριστινα
23 Φεβ 2017 09:22

Καλημερα,ηθελα να ρωτησω το εξης:εγω εχω τριετες BSc απο Αγγλια. Αναγνωριση απο τον ΔΟΑΤΑΠ ξερω οτι δεν μπορω να παρω γιατι δεν εχω Master. Με τον ΣΑΕΠ εχω ελπιδες να βγαλω ακρη? Ξερει κανεις για τα δικαιολογητικα?παιζει ρολο αν εχουν περασει αρκετα χρονια που τελειωσα το πτυχιο?

 
Tasos
16 Φεβ 2017 10:08

Γιωργο τι εννοεις; Απο οσο ξερω το πτυχιο ψυχολογιας ειναι 1 τουλαχιστον στην Ελλαδα και δινεται απο συγκεκριμενα ΑΕΙ.

 
Θανάσης
15 Φεβ 2017 18:09

Καλησπέρα Christo,
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου! Ελπίζω να έχουμε σύντομα κάποιο παράδειγμα χορήγησης
άδειας ασκήσεως διαμέσου ΣΑΕΠ.

 
Γιώργος
15 Φεβ 2017 14:21

Καλημέρα παιδιά!
Γνωρίζουμε εάν μαζί με τα πτυχία ψυχολογίας αναγνωριστούν και πτυχία συμβουλευτικής ψυχολογίας;

 
Christos
14 Φεβ 2017 17:14

Καλησπέρα Θανάση,
To σχόλιο της κοπέλας στο οποίο αναφέρεσαι νομίζω οτι το διάβασα και εγώ.. Αν θυμάμαι καλά είχαν ζητήσει απο την κοπέλα την σφραγίδα της Χάγης. Συγχαρητήρια για το PhD!! Eγώ βρίσκομαι στα τελειώματα του MSc. Το ΔΟΑΤΑΠ, πιθανότατα το γνωρίζεις, είναι υπεύθυνο αποκλειστικά και μόνο για την άκαδημαική αναγνώριση του τίτλου σπουδών ενώ η ισοτιμία που απαιτείται για την χορήγηση αδείας ασκήσεως επαγγέλματος δίνεται μόνο απο το ΣΑΕΠ. Δεν απαιτείται master για την ισοτιμία = άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, διαφορέτικα θα ζητούσαν απο την κοπέλα και την προσκόμιση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ώστε να γίνει συμψηφισμός δηλαδή 3 χρόνια BSc studies + 2 χρονια MSc. Συμφοιτήτρια μου πήρε την ισοτιμία μόνο με το 3ετές BSc δεν της ζητήθηκε μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών. Σχετικά με την άρνηση? χορήγησης αδείας στην κοπέλα αυτό συνιστά παράνομη πράξη καθώς σύμφωνα με το νόμο ι ισοτιμία σημαίνει ότι έχεις τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους κατόχους εγχώριων τίτλων σπουδών. Έχω και εγώ καταθέσει τα χαρτιά μου απο τον Ιούλιο και περιμένω όπως και χιλιάδες άλλοι την ισοτιμία, Ιδωμεν...

 
Θανάσης
14 Φεβ 2017 11:02

Καλημέρα Christo,
Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Με προβλημάτισε σχόλιο αναγνώστριας ενός προηγούμενου άρθρου στο esos.gr η οποία, ενώ είχε αναγνώριση σαεπ σε πτυχίο ψυχολογίας, δεν έγινε δεκτή η αίτησή της απο την περιφέρεια. Προσωπικά βρίσκομαι στο τελείωμα του διδακτορικού μου (χωρίς master) και προσπαθώ να καταλάβω εάν τελικά θα χρειαστεί ένα master για την απόκτηση άδειας ασκήσεως ( διαμέσου ΔΟΑΤΑΠ).
Ευχαριστώ και πάλι.

 
Christos
13 Φεβ 2017 15:56

Καλησπέρα Θανάση. Βάσει νόμου εφόσον υπάρξει ισοτιμία τότε υποχρεούνται να σου δώσουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Δεν γνωρίζω μέχρι στιγμής κάποιον με ισοτιμία να έχει πάρει άδεια αλλά υποθέτω πως εφόσον έχεις την ισοτιμία μετά το θέμα της αδείας είναι καθαρά διαδικαστικό.

 
Θανάσης
13 Φεβ 2017 12:13

Καλησπέρα,
Christo μήπως γνωρίζεις κάποιον που να έχει βγάλει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος με αναγνώριση απο σαεπ; Η νομοθεσία επιτρέπει την χορήγηση άδειας ασκήσεως με ισοδυναμία σαεπ;
Ευχαριστώ

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ