ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Πανελλαδικές 2017: Μέχρι στις 10 Μαρτίου η υποβολή αίτησης -δήλωσης των υποψηφίων

Στις 6 Ιουνίου οι Πανελλαδικές - Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι
Δημοσίευση: 20/02/2017
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μέχρι στις  10 Μαρτίου (σ.σ. ύστερα από παράταση που έδωσε το υπουργείο Παιδείας), πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις   Πανελλαδικές Εξετάσεις   όλοι οι υποψήφιοι για  τα ΑΕΙ,  των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.

Οι εγκύκλιοι

Για να ανοίξετε τις εγκυκλίους πατήστε, αντίστοιχα, παρακάτω

1. ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ - ΔΗΛΩΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΕΛ ΕΤΟΥΣ 2017.

 Υπόδειγμα Αίτηση ΓΕΛ

2. ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ-ΔΗΛΩΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΠΑΛ έτους 2017.

Υπόδειγμα Αίτηση ΕΠΑΛ

3. Υποβολή δικαιολογητικών για προφορική ή γραπτή εξέταση υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, βάσει του Ν.3699/2008, στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2017, για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ  ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στις 6 Ιουνίου οι Πανελλαδικές - Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι
Τα μαθήματα που θα εξεταστούν οι υποψήφιοι-Πως θα υπολογίσετε τα μόρια -Οι συντελεστές βαρύτητας-Το νέο Μηχανογραφικό

Ο υποψήφιος μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση – Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του είτε από το διαδίκτυο, είτε από το Λύκειό του.

Στη συνέχεια  θα συμπληρώνει την Αίτηση - Δήλωση σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της.
 
Επίσης, αποστέλλονται ήδη στα Λύκεια οι σχετικές εγκύκλιοι με τα αντίστοιχα υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης.

Υπενθυμίζεται  ότι όλοι οι ως άνω  μαθητές και απόφοιτοι (υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά  περίπτωση, πρέπει ως τις 2 Μαρτίου να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.

1. Με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, από το 2017 κι εφεξής, υποψήφιοι από ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ συμμετέχοντας στις  πανελλαδικές εξετάσεις τεσσάρων μαθημάτων (δύο μαθήματα γενικής παιδείας και δύο μαθήματα ειδικότητας) σε κοινή ύλη και κοινά θέματα μπορούν να διεκδικήσουν κοινό ειδικό ποσοστό θέσεων στα Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών, Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Ειδικά, οι υποψήφιοι με τις πανελλαδικές εξετάσεις των εσπερινών ΕΠΑΛ διεκδικούν εναλλακτικά α) είτε το ανωτέρω κοινό ειδικό ποσοστό σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών, Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. β) είτε ξεχωριστό ποσοστό θέσεων των εσπερινών ΕΠΑΛ ΜΟΝΟ σε ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, ΑΕΝ.

2. Κατά την υποβολή της Αίτησης-Δήλωσης, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι στο μηχανογραφικό δελτίο του Ιουνίου θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν εκτός από τις Σχολές και Τμήματα που αντιστοιχούν στον τομέα εξέτασής τους, επιπλέον και μία Κοινή Ομάδα Σχολών.

3. Από το ακαδημαϊκό έτος 2017-8 θα λειτουργήσουν δύο νέα τμήματα Πανεπιστημίων και συγκεκριμένα το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τα δύο νέα Τμήματα θα ενταχθούν στο 5ο  επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική) για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, και στον Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ. Για την εισαγωγή στα δύο νέα Τμήματα, δεν θα απαιτηθεί φέτος εξέταση σε ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας, για να μην προκληθεί αναστάτωση στους υποψηφίους, καθώς η σχετική ρύθμιση νομοθετήθηκε στο μέσο της σχολικής χρονιάς.

4. Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεωτικά θα συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).

5. Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για  τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει  να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις  προκηρύξεις  που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι παραπάνω προκηρύξεις θα διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα.

6. Υποψήφιοι για το 10%  (χωρίς νέα εξέταση)  μπορούν  να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2015 ή το 2016 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ). Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση το Φεβρουάριο, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο.

7. Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις), έχουν ήδη αποκτήσει  το πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων. Αυτοί οι μαθητές, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα καταθέσουν μηχανογραφικό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.

Τις σχετικές εγκυκλίους και τα αντίστοιχα υποδείγματα, θα  ανακοινώσει  το υπουργείο Παιδείας από αύριο Τρίτη 21-2-2017,.

 

Σχόλια (6)

 
ΣΑΡΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
21 Φεβ 2017 22:34

Για ποιο λόγο αποκλείονται οι υποψήφιοι των Εσπερινών ΓΕΛ από τις στρατιωτικές σχολές ενώ επιτρέπεται στους υποψηφίους των Εσπερινών ΕΠΑΛ;
Παράλογη,άδικη και εμφανώς μεροληπτική η νέα ρύθμιση.

 
Paul
21 Φεβ 2017 15:44

Καλησπέρα παιδια εγω εχω τελειωσει ΤΕΕ πληροφορικής αν δώσω πανελήνιες μονο σε ΤΕΙ πλροφορικής μπορω να μπω?

 
Kostas
21 Φεβ 2017 10:55

Με τον περιορισμό, στα 2 χρόνια, της κατηγορίας 10%, καταστρατηγείτε η ισότητα μεταξύ των υποψηφίων και περιορίζονται οι ευκαιρίες όσων είχαν συμμετάσχει με οικονομικό και ψυχολογικό κόστος, σε αυτό το σύστημα.

Και η δικαιολογία ότι πρέπει να διαγωνίζονται μόνο όσοι έχουν δώσει τα ίδια μαθήματα την ίδια χρονιά, πλέον δεν ισχύει αφού φέτος θα συμμετέχουν στο ίδιο ποσοστό και όσοι δώσανε 4 μαθήματα και όσοι δώσανε 6. Το ίδιο θα συμβεί και του χρόνου.

Άρα πρέπει να αλλάξει άμεσα η διάταξη και να ισχύει ότι ίσχυε μέχρι το 2011, σε όλους τους αποφοίτους.

 
Konstantinos Magganas
21 Φεβ 2017 08:37

Θά πρέπει νά έχουν δικαίωμα στό 10%,καί οί απόφοιτοι παλαιοτέρων ετών!!
Είναι σημαντικό γιά έναν ενήλικα εργαζόμενο οικογενειάρχη νά αποφύγει τό άγχος τών Πανελλαδικών εξετάσεων καί τήν πίεση τού χρόνου πού είναι αναπόφευκτη στίς εξετάσεις αυτές...
Ειδικά γιά τίς μεγαλύτερες ηλικίες σπουδαστών,θά πρέπει ή πρόσβαση νά είναι πλήρως ελέυθερη.!!!

 
ΠΕ19
20 Φεβ 2017 21:49

Οι ημέρες υποβολής είναι πολύ λίγες. Πότε θα προλάβουν να ενημερωθούν οι μαθητές και πότε θα υποβάλλουν αιτήσεις;
Επίσης πώς είναι δυνατόν να μην έχουν σταλεί οι εγκύκλιοι ΠΡΙΝ ξεκινήσουν οι αιτήσεις. Η αυριανή μέρα λοιπόν είναι χαμένη. Μιλάμε δηλαδή για μόνο 5 εργάσιμες για ενημερωση και υποβολή.

 
Αλέξης
20 Φεβ 2017 19:59

Όσοι συμμετάσχουν φέτος στην κατηγορία του 10% και συγκεκριμένα στο 60% του ποσοστού (2016) , θα βρεθούν να διαγωνίζονται μεταξύ τους τα 2 συστήματα των πανελλαδικών, 6 και 4 μαθημάτων. Κάτι που σαφώς και δεν εφαρμόζει την ισότητα, όπως και ο περιορισμός της δυνατότητας συμμετοχής, στα 2 χρόνια.
Πρέπει να υπάρξει άμεσα νομοθετική αλλαγή, που να δίνει το 60% σε όσους δώσανε εξετάσεις το προηγούμενο έτος και το 40% σε όσους έχουν δώσει εξετάσεις από το 2006 και μετά ή το 60% σε όσους δώσανε 4 μαθήματα και το 40% σε όσους δώσανε 6.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.