ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τα 9 από τα 20 “μεταβατικά” Τμήματα των ΤΕΙ που μπαίνουν στο Μηχανογραφικό των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Συμφωνία υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου-Προέδρων ΤΕΙ
Δημοσίευση: 20/02/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δεκτή έκανε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου   την εισήγηση της Συνόδου προέδρων ΤΕΙ , σύμφωνα με την οποία 9 Τμήματα των ΤΕΙ, από τα 20 που χαρακτηρίστηκαν με το νόμο Κ. Αρβανιτόπουλο,  ως μεταβατικά και επρόκειτο να καταργηθούν, εντάσσονται από φέτος στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελλαδικών  Εξετάσεων.

Πρόκειται για τα Τμήματα, σύμφωνα με τη συμφωνία του υπουργού Παιδείας κατά τη σημερινή συνάντηση με το προεδρείο της Συνόδου προέδρων ΤΕΙ:

ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

    Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων (Πάτρα)
    Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (Πάτρα)
    Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας (Αίγιο)

ΤΕΙ Αθήνας

    Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης

ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

    Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου (Καστοριά)

ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

    Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου (Δράμα)

ΤΕΙ Πελοποννήσου

    Τμήμα Λογοθεραπείας (Καλαμάτα)

ΤΕΙ Θεσσαλίας

    Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (Καρδίτσα)

ΤΕΙ  Κεντρικής  Μακεδονίας

    Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε:

«Από το σχέδιο «Αθηνά» είχαν καταργηθεί 20 Τμήματα των ΤΕΙ, πολλά από τα οποία ήταν με προσωπικό και ειδικότητες απολύτως αναγκαίες για την τεχνολογική εκπαίδευση. Εμείς ζητήσαμε από την Σύνοδο των Προέδρων να προχωρήσουν σε μία αιτιολογημένη πρόταση και να δούμε πώς θα ακολουθήσουμε τις προτάσεις τους. Νομίζω γίνεται για πρώτη φορά. Για πρώτη φορά υπήρξε μία απολύτως αιτιολογημένη πρόταση. Εμείς θα τη σεβαστούμε και θα προχωρήσουμε ώστε στο μηχανογραφικό που θα ανακοινωθεί εντός των ημερών να συμπεριλάβουμε τα τμήματα τα οποία μας προτείνει η Σύνοδος των Προέδρων. Από τα 20 τμήματα προτείνει τη λειτουργία των 9 τμημάτων και μάλιστα με δέσμευση να ενισχυθούν με επί πλέον  προσωπικό.

Είναι μια σημαντική στιγμή γιατί  υπάρχει μία συλλογική απόφαση του κατεξοχήν αρμοδίου οργάνου των ΤΕΙ, που είναι η Σύνοδος των Προέδρων και υπάρχει και δική μας συναίνεση, δηλαδή μία συμφωνία της πολιτείας να αποδεχθεί αυτή την πρόταση. Αυτό πρέπει να το χαιρετήσουμε γιατί το θεωρούμε ένα βήμα στον δημοκρατικό διάλογο στην ανώτατη εκπαίδευση του τόπου μας και θέλω πάλι δημόσια να ευχαριστήσω αλλά και να χαιρετήσω την δύσκολη ομολογώ απόφαση που αναγκάστηκε να πάρει η Σύνοδος των Προέδρων, συζητώντας διεξοδικά αυτό το θέμα.»

Ο Πρόεδρος της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ Δημήτρης Βελισσαρίου τόνισε:

«Κι εγώ εκ μέρους των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, εκπροσωπώντας τη Σύνοδο των Προέδρων, θα ήθελα  να ευχαριστήσω το υπουργείο για τις διαδικασίες που είναι καινούριες, να συζητάμε αυτά τα θέματα και να ακουγόμαστε.

Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η απόφαση, γιατί ουσιαστικά εμείς τεκμηριώσαμε τις προτάσεις που ήδη δώσανε  τα ίδια τα ιδρύματα. Δηλαδή η Σύνοδος δεν ανέλαβε κατά κάποιον τρόπο την ευθύνη να απορρίψει ή να αποδεχθεί προτάσεις που έκαναν τα τμήματα, απλά τεκμηρίωσε τις προτάσεις. Ήταν οι προτάσεις των Ιδρυμάτων τέτοιες, οι οποίες οδήγησαν στον αριθμό αυτό. Δηλαδή, από τα 20 τμήματα τα οποία είχαν τεθεί σε μεταβατικότητα και ουσιαστικά θα σταματούσαν να λειτουργούν και θα συγχωνεύονταν από το 2018, για τα 9 να μας δώσουν προτάσεις τα Ιδρύματα, να τις έχουμε συναθροίσει και να τις έχουμε αξιολογήσει.»

Σχόλια (2)

 
Giorgos
21 Φεβ 2017 11:39

Μια καλή κίνηση από τον κ. Γαβρόγλου. Όταν θέλεις να ονομάζεσαι "αριστερά" οφείλεις να παρέχεις δωρεάν παιδεία σε όλους. Η επαναφορά αυτών των τμημάτων είναι προς την σωστή κατεύθυνση της δωρεάν παιδείας.

@Περαστικός
Όσον αφορά τα διδακτορικά και την μετονομασία, νομίζω ότι οι Πρόεδροι των ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα δεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Επί της ουσίας τα ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα είναι Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών. Επιπρόσθετα μετονομασία σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών δημιουργεί αποκλεισμούς (τα περισσότερα Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών δεν διοργανώνουν τρίτο κύκλο σπουδών). Ως εκ τούτου πιστεύω θα έπρεπε να μετονομαστούν σε Πανεπιστήμια (σκέτο). π.χ. Σωκράτειο Πανεπιστήμιο Αττικής (στο οποίο θα μπορούσαν να ενταχθούν κατ' ελάχιστον τα ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα του νομού Αττικής).

 
Περαστικός
21 Φεβ 2017 00:19

Μπράβο,όλοι ευχαριστημένοι και η ζωή μέσα στη γυάλα συνεχίζεται..
ΥΓ κάτι είχε τεθεί για τριτο κύκλο σπουδών,μετονομασία κτλ..μήπως το θυμάται κανένας από τους ευχαριστημένους;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.