Πανελλαδικές 2017: Επισημάνσεις προς τους υποψηφίους

21/02/2017

Ενημερώθηκε: 21/02/2017, 10:39

Άκουσε το άρθρο

Τα 4 ή 5 πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, ανά ομάδα προσανατολισμού (ΟΠ) και ανά επιστημονικό πεδίο, είναι τα εξής:

Α. Η επιλογή του 4ου και του 5ου μαθήματος γενικής παιδείας ή προσανατολισμού είναι καθοριστική για το ή τα πεδία που θα μπορέσει να επιλέξει ο/η υποψήφιος/α στο Μηχανογραφικό του Δελτίο και γι αυτό πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή.

Β. Αν υποψήφιος/α δηλώσει ότι θα εξεταστεί σε μάθημα και δεν προσέλθει στην εξέταση, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκε και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0). Τα μόρια για κάθε επιστημονικό πεδίο προκύπτουν από τα 4 μόνο μαθήματα του κάθε πεδίου. Για να λάβει μέρος στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στις Σχολές και τα Τμήματα του άρθρου 1 της υπ’ αριθμ. Φ.253/85476/Α5/2015 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 995 Β ́), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, θα πρέπει να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις σε ένα τουλάχιστον μάθημα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχει επιλέξει και το οποίο ανήκει στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα του Επιστημονικού Πεδίου που δηλώνει.

Γ.   Η υποβολή της Αίτησης – Δήλωσης είναι καθοριστική και δεσμευτική για όλους τους υποψηφίους/ες που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ. Μετά την υποβολή της δεν τροποποιείται ούτε διορθώνεται.

Δ. Αν ο/η υποψήφιος/α, παρότι υπέβαλε το Φεβρουάριο Αίτηση-Δήλωση, μετανιώσει και δεν συμμετάσχει τελικά στις εξετάσεις, δεν θα μπει στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων το ίδιο έτος. Ωστόσο, αυτός ο/η υποψήφιος/α θα μπορεί οποιοδήποτε επόμενο έτος να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ε. Στις πανελλαδικές εξετάσεις των Εσπερινών Λυκείων μπορούν να συμμετέχουν οι μαθητές/ριες της Δ ́ Εσπερινών και όσοι απόφοιτοι έχουν αποκτήσει απολυτήριο:

α) Εσπερινού Ενιαίου ή Γενικού Λυκείου (με ενδοσχολικές ή με εθνικού επιπέδου εξετάσεις), εφόσον:

i) έχουν φοιτήσει και στις δύο τελευταίες τάξεις του Εσπερινού Λυκείου (για τους αποφοίτους σχ.έτους 2012-3 και εφεξής απαιτείται πλήρης φοίτηση). Πλήρης φοίτηση υπάρχει όταν ο/η μαθητής/ρια έχει παρακολουθήσει τα μαθήματα και των δύο τελευταίων τάξεων του Εσπερινού Γενικού Λυκείου, από την έναρξη και έως τη λήξη κάθε διδακτικού έτους.

ή ii) εγγράφηκαν ή μετεγγράφηκαν στην τελευταία τάξη του Εσπερινού Λυκείου ως εργαζόμενοι από βιοποριστική ανάγκη, που οφείλεται στους εξής λόγους που προέκυψαν μετά την αποφοίτησή τους από την προτελευταία τάξη του Λυκείου:

αα) θάνατο του ενός τουλάχιστον των γονέων,

ββ) αναπηρία του ενός τουλάχιστον των γονέων ή του γονέα που έχει την επιμέλειά του, σε ποσοστό άνω του 67%

ή iii) εγγράφηκαν στην τελευταία τάξη του Εσπερινού Λυκείου είτε μετά την συμπλήρωση του 25ου έτους ηλικίας είτε λόγω ένταξης, ως εξαρτημένων ατόμων, σε πρόγραμμα απεξάρτησης που λειτουργεί κατά τις προμεσημβρινές ώρες της ημέρας.

β) Εσπερινού Λυκείου παλαιού τύπου.

Όλοι οι ανωτέρω απόφοιτοι (α) και (β) υποβάλλουν Αίτηση – Δήλωση στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο συνοδευόμενη από ευκρινές φωτοαντίγραφο του απολυτηρίου τους. Οι απόφοιτοι Εσπερινού Ενιαίου ή Γενικού Λυκείου υποβάλλουν επιπλέον και τα απαραίτητα δικαιολογητικά (παρ. 3 του άρθρου 5 της Φ.253/193309/Α5/2015 (ΦΕΚ 2647 Β ́) από τα οποία προκύπτει ότι πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στην κατηγορία αυτή των υποψηφίων, όπως αναφέρονται στην ανωτέρω περίπτωση (α).

Οι μαθητές/ριες της Δ ́ Εσπερινού που θα υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις των Εσπερινών ΓΕΛ, θα πρέπει να αποκτήσουν το απολυτήριό τους τον Ιούνιο με τις ανωτέρω προϋποθέσεις, προκειμένου να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση [ανωτέρω περίπτωση (α)].

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ