Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Αδειάζουν τα Λύκεια από τον Φεβρουάριο

Δημοσίευση: 23/02/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ξέρετε τι συμβαίνει το Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο; Αδειάζουν τα σχολεία, γιατί παίρνουν δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες απουσίες και λείπουν συνεχώς από το σχολείο, τουλάχιστον, για δύο μήνες.

Ετσι απλά τα είπε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο πρώην πρόεδρος του ΙΕΠ Σωτήρης Γκλαβάς, κάτι που κάθε χρόνο  επισημαίνει με ρεπορτάζ το esos, αλλά κανένας υπουργός Παιδείας δεν θέλησε να δώσει ένα τέλος σ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

“Ακυρώνουμε, δηλαδή, το δημόσιο σχολείο και το ιδιωτικό εμμέσως, διότι εμείς δίνουμε τη δυνατότητα αυτή,  κάτι που αν ψάξετε στο κόσμο δεν θα το βρείτε αυτό” πρόσθεσε ο κ. Γκλαβάς.

 “Δεν μπορεί  να δικαιολογεί ο γονιός τις απουσίες του παιδιού και που  μαζεύονται   το Φεβρουάριο - Μάρτιο - Απρίλιο και να διαλύεται το σχολείο” τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΙΕΠ καισημείωσε:

-Αυτά δεν μπορούμε να τα θεραπεύσουμε;

-Φυσικά και μπορούμε.

-Τώρα η αδιαφορία πως αντιμετωπίζεται και γιατί υπάρχει αυτή η αδιαφορία;

 Θυμίζουμε ότι  η Άννα Διαμαντοπούλου ως υπουργός Παιδείας  παρότι είχε εξαγγείλει επισήμως ότι θα βάλει τέλος σ αυτό το φαινόμενο , για λόγους που η ίδια γνωρίζει έκανε πίσω .

Η κ. Διαμαντοπούλου είχε κάνει λόγο     για "βεβαιώσεις" από γιατρούς που συχνά χρησιμοποιούνται από τους ίδιους τους γονείς, προκειμένου να "δικαιολογηθούν" οι απουσίες των παιδιών τους στα σχολεία.

Μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει  "ντροπή" το "καθεστώς" των ψεύτικων βεβαιώσεων, που προσκομίζει το παιδί στο σχολείο του, εν γνώσει των γονέων, για να δικαιολογήσει την απουσία του και να μην έχει επιπτώσεις. "Δηλαδή, ένα παιδί 18 χρόνων, αλλά και μικρότερης ηλικίας, μαθαίνει ότι μπορεί να έχει πλαστές βεβαιώσεις και μάλιστα από το δημόσιο Σύστημα Υγείας. Το «φαινόμενο», δυστυχώς, διατρέχει όλες τις βαθμίδες και τους πρωταγωνιστές της Εκπαίδευσης, από μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές έως και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εξασφαλίζουν, ή δέχονται, αυτές τις βεβαιώσεις.", είχε σημειώσει με δηλώσεις της η  Άννα Διαμαντοπούλου.

Σχόλια (9)

 
Ελεύθερος
24 Φεβ 2017 15:00

Μετά τα «φαντάσματα» της κεραμέως, έχουμε τα «άδεια λύκεια» του γκλαβά.

Επίσης, επιμένουν οι σοβιετόφρονες οπαδοί της ισότητος προς τα κάτω να προσθέτουν βαρίδια στους επιμελείς μαθητές που θέλουν να συνεχίσουν στην Τριτοβάθμιο Εκπαίδευση, ζητώντας την μείωση του ορίου απουσιών, λες και η όποια «προσφορά» τους αποτιμάται με το αν έχουν... πολυπληθές ακροατήριο καθ' όλο το σχολικό έτος. Δεν εννοούν να καταλάβουν ότι ένα άριστο, πρότυπο λύκειο δεν είναι αυτό που έχει άδεια απουσιολόγια, αλλά εκείνο που είναι ευέλικτο και δίνει την δυνατότητα σε κάθε μαθητή να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, αντί να στέκεται εμπόδιο σε αυτά. Άμα είναι έτσι, αγαπητοί, να μην δικαιολογούνται και οι απουσίες των συμμετεχόντων σε πρωταθλήματα και αγώνες. Επίσης, να μην συμμετέχουν σε καμμία εκδήλωση τα Μουσικά Σχολεία, για να μην χάνουν μαθήματα.

 
Δημήτρης ΠΕ 02
24 Φεβ 2017 09:48

Προς Βασιλική

Η φυσική παρουσία των μαθητών , θα φέρει σε αρκετούς και αλλαγή στα μυαλά τους.Κι αυτό , γιατί θα αντιληφθούν και οι ίδιοι και οι γονείς τους ότι πάρα πολύ καλή δουλειά γίνεται στο Δημόσιο σχολείο.Δουλειά που τώρα δεν την βλέπουν γιατί θεωρούν - εκ προοιμίου - ότι αφού πάνε στο Φροντιστήριο θα περάσουν και στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.Μόνο που όταν βγαίνουν τα αποτελέσματα : α) πανηγυρίζουν αρκετοί από τους μαθητές,έχοντας περάσει ακόμη και με 5000 μόρια σε κάποιο ΤΕΙ β) τα φροντιστήρια με τη σειρά τους πανηγυρίζουν που έχουν τόσους επιτυχόντες ακόμη και με τόσα μόρια (δεν μειώνω φυσικά τους επιτυχόντες σε σχολές με αρκετά μόρια) .Δεν αναφέρουν όμως σε πόσους παρακολουθούντες μαθητές αναφέρονται οι επιτυχόντες.
Τέλος η καλύτερη δουλειά που αναφέρει η κ.Βασιλική δεν νοείται φυσικά σε καμμιά περίπτωση με το να" εξοντώνουν" τα φροντιστήρια τους μαθητές με ατελείωτες ασκήσεις , που δεν τους φθάνει ο χρόνος και τις "κουβαλούν" για λύση στο σχολείο.

 
Βασιλική
24 Φεβ 2017 07:52

Το πρόβλημα δεν είναι να έχουμε τη φυσική παρουσία των μαθητών της Γ' Λυκείου στο σχολείο, αλλά τα μυαλά τους. Αφού οι μαθητές και οι γονείς κρίνουν ότι η προετοιμασία τους για τις Πανελλαδικές - γιατί αυτό κάνει αυτή τη στιγμή η Γ' Λυκείου- γίνεται καλύτερα στα φροντιστήρια, καλά κάνουν και δεν πηγαίνουν σχολείο. Δεν κάνουν κοπάνα για να πιούν καφέ. Ας αντιμετωπίσουν επιτέλους την πραγματικότητα και το Υπουργείο και οι καθηγητές στα σχολεία που κάνουν τους θιγμένους όταν κάποιοι μαθητές "τολμούν" να πουν ότι προτεραιότητα έχει γι αυτούς το φροντιστήριο. Καλό είναι να δούμε την αλήθεια κατάματα και να προσπαθήσουμε να διορθωθούν τα "κακώς κείμενα" και όχι να δίνουμε ασπιρίνες καταστολής του προβλήματος.

 
Δημήτρης ΠΕ 02
23 Φεβ 2017 20:36

Είμαι εκπαιδευτικός με 33 χρόνια συνολική υπηρεσία.Όλοι οι υπουργοί,όλων των κομμάτων διαπιστώνουν όταν είναι στην αντιπολίτευση την ύπαρξη του προβλήματος.Δεν κάνουν τίποτα απολύτως όταν γίνουν κυβέρνηση.Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τον κ.Γκλαβά,τον τομεάρχη της ΝΔ στην Παιδεία.
Πριν προτείνω κάποιες λύσεις πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι απουσίες των μαθητών είναι ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ από τον νόμο και όχι ΔΙΚΑΙΩΜΑ.
Λύση ριζική μπορεί να υπάρξει : α) με την κατάργηση των 50 αδικαιολογήτων απουσιών των μαθητών στο Λύκειο (7,5 ημέρες διδασκαλίας για την Γ Λυκείου).Ποιος εργαζόμενος μπορεί να απουσιάσει αδικαιολόγητα 7,5 ημέρες ; β) Να μειωθούν τα όρια των απουσιών και να είναι όλες δικαιολογημένες γ) να γίνουν έλεγχοι και στις προσκομιζόμενες βεβαιώσεις από το δημόσιο σύστημα Υγείας αλλά και τους ιδιώτες ιατρούς .
Επίσης να καταργηθεί ο Μ.Ο προαγωγής στο Λύκειο 9,5 τη στιγμή που στο Γυμνάσιο είναι 13 και να είναι τουλάχιστον 10 (αλλά όλα τα μαθήματα στο 10 και χωρίς ενίσχυση από τον ΤΜΟ άλλων μαθημάτων).Τέλος μαθητές που δεν προάγονται σε 5 μαθήματα να επαναλαμβάνουν την τάξη (όπως γίνεται και στο Γυμνάσιο).
Μόνο τότε οι μαθητές θα είναι στο σχολείο και όχι στα Φροντιστήρια.(και μάλιστα τις ημέρες που για το σχολείο ήταν άρρωστοι σύμφωνα με τις ιατρικές βεβαιώσεις).Τέλος οι Δ/νσεις Β/θμιας ας ελέγχουν και το ωράριο λειτουργίας των Φροντιστηρίων , μιας και δική τους αρμοδιότητα είναι.

 
Πε19
23 Φεβ 2017 18:52

Οταν δεν έχεις λύση για τα σημαντικά προβλήματα της παιδείας ασχολείσαι με σαχλαμάρες. Τι θα πει αδειάζουν τα σχολεία από το Φλεβάρη? Συγνώμη αλλά αν τα παιδιά θεωρούν ότι είναι καλύτερα να μένουν σπίτι παρά να έρχονται σχολείο καλά κάνουν αρκεί να είναι νόμιμα .Στο κάτω κάτω της γραφής δεν θα μου πει κανείς πότε θα πάρω την άδεια μου. Αφού τα παιδιά έχουν 114 συνολικά απουσίες είναι δικαίωμα τους να τις κάνουν όποτε θέλουν. Είναι γελιο να ορίζεται ημέρα αναπλήρωσης καταλήψεων ο εκκλησιασμός πριν το Πάσχα και να γκρινιάζουν πότε θα κάνουν τις απουσίες που δικαιούνται οι μαθητές της Γ Λυκείου. Ας λύσουμε όλα τα υπόλοιπα προβλήματα της εκπαίδευσης και μετά να ασχοληθούμε με τις απουσίες της γ λυκείου .

 
Απουσίες
23 Φεβ 2017 17:11

Κάθε χρόνο η Γ ΛΥΚΕΙΟΥ αδειάζει απο απουσίες. Δεδομένου ότι το Λύκειο έχει 3 τάξεις, τότε μάλλον δεν αδειάζει, απλή αριθμητική.

Παράξενο που ο τομέαρχης Παιδεάις της ΝΔ δεν εισηγήθηκε τη μείωση του ορίου των απουσιών την περίοδο 2012-14 στον κ. ΑρβανιτόπουΛο!

 
Νίκος Δημητριάδης
23 Φεβ 2017 15:35

Σε ποιο σχολείο συμβαίνει αυτό; Μάλλον ο κ. Γκλάβάς έχει πολλά χρόνια να βρεθεί σε σχολείο, αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί αυτή η απίστευτη ανακρίβεια. Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου κάνουν τις απουσίες που τους επιτρέπει το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας (να μην το ξεχνάμε αυτό) και οι οποίες δεν μπορεί να είναι πάνω από τρεις εβδομάδες. Όμως, όπως πάμε με αυτά που λέγονται, θα γίνει και αυτό πιστευτό, ότι δήθεν αδειάζουν τα σχολεία τον Φεβρουάριο. Λίγος σεβασμός στην αλήθεια δε βλάπτει, γιατί αυτά είναι ιδιαίτερα προσβλητικά (για να μη χρησιμοποιήσω χειρότερο χαρακτηρισμό) για όσους προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά.

 
Μανώλης
23 Φεβ 2017 14:54

Αν όμως προσμετρουσαν οι βαθμοί του λυκείου, θα σταματούσε αυτό το φαινόμενο! Στερνή μου γνώση ...

 
Ιωαννα Βασιλακακου
23 Φεβ 2017 13:58

κάθε χρόνο διαπιστώνουμε το πρόβλημα....
λύση θα δώσουμε; η κουβέντα να γίνεται; Μαζωχισμός ίσως;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ