ΤΡ/ΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

Σ. Γκλαβάς: Τους φτωχούς μαθητές βοηθά η Τράπεζα Θεμάτων

“ Είναι λαϊκό μέτρο υπό την έννοια ότι δεν αφήνει το σχολείο να πορεύεται εκεί και ως έτυχε, γιατί αυτό αυξάνει και την παραπαιδεία και την ανισότητα”.
Δημοσίευση: 23/02/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η Τράπεζα Θεμάτων θεωρώ, ότι είναι λαϊκό μέτρο, όσο και αν τείνω να παρεξηγηθώ;

Αυτό είπε προς τους Βουλευτές της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής , ο πρώην πρόεδρος του ΙΕΠ Σωτήρης Γκλαβάς και σημείωσε τα εξής:

-Η Τράπεζα Θεμάτων δεν αφήνει τα φτωχά παιδιά στο έλεος της μη ύλης, διότι ως επί το πλείστον καλύπτουμε ένα κομμάτι της ύλης και η άλλη θεωρείται δεδομένη.

-Την επόμενη χρονιά ο εκπαιδευτικός, ακόμα και ο ίδιος να είναι, περιορίζεται σε μία - δύο ώρες επανάληψης και επομένως υπάρχουν τα μαθησιακά κενά και πάμε παρακάτω.

-Ποιόν βλάπτει αυτό;

-Τον πλούσιο;

-Θα βρει τρόπους να το αντιμετωπίσει.

-Τον φτωχό βλάπτει, τον οποίο θα τον πετάξει το σύστημα κάπου αλλού, αλλά όχι εκεί που θα έχει και η οικογένεια και ο ίδιος βάλει ως όραμα και στόχο.

-Άρα, λοιπόν, είναι λαϊκό μέτρο υπό την έννοια ότι δεν αφήνει το σχολείο να πορεύεται εκεί και ως έτυχε, γιατί αυτό αυξάνει και την παραπαιδεία και την ανισότητα.

-Βεβαίως, από τη στιγμή που το Λύκειο δεν τον υπολογίζουμε καθόλου όσον αφορά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ακυρώνουμε τα υπόλοιπα μαθήματα.

-Δεν προσέχει κανείς τα υπόλοιπα μαθήματα και γιατί να τα διαβάσει άλλωστε;

-Δεν έχει κανένα νόημα, αφού, εάν διαβάσω τα τέσσερα μαθήματα, προάγομαι  με 9,5 και πάμε παρακάτω.

-Από την άλλη μεριά, δεν μπορείς να μην αντικειμενικοποιήσεις αυτό τον υπολογισμό, διότι τότε θα γίνουν τερατουργήματα είτε αριστούχοι είτε θα λένε οι μεν για τους δε, ότι πληρώνονται οι καθηγητές να βάλουν βαθμούς στα παιδιά κ.λπ., αλλά υπάρχουν τέτοιοι τρόποι που μπορεί να αντιμετωπισθούν.

-Η Τράπεζα Θεμάτων, λοιπόν, είχε τρεις βασικές υποχρεώσεις.

-Πρώτον, το ΙΕΠ με ύλη που να βγαίνει στο συγκεκριμένο χρόνο, δηλαδή, εξορθολογισμό ύλης.

-Δεύτερον, ο Υπουργός να στέλνει τους εκπαιδευτικούς έγκαιρα και όχι μετά από έναν - δύο μήνες στα σχολεία.

-Τρίτον, ο εκπαιδευτικός να  είναι υποχρεωμένος να καλύψει αυτή την ύλη μέσα στο χρόνο που είναι προγραμματισμένος.

-Τέταρτον, ο μαθητής να ανταποκριθεί σ' αυτή την ύλη.

 

Σχόλια (5)

 
Ελεος!!!
09 Μαρ 2020 20:57

Mε έχει συγκινήσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον αυτής της κυβέρνησης για τον φτωχό μαθητή που εκδηλώνεται σε κάθε ευκαιρία όπως με την καθιέρωση της βάσης του 10, την πριμοδότηση των ιδιωτικών κολλεγίων και τελευταία την προώθηση των φροντιστηρίων με την επαναδημιουργία του αποτυχημένου συστήματος της τράπεζας θεμάτων !

 
Ράνια
24 Φεβ 2017 08:36

Τι σοφιστεία είναι αυτή?Το σχολείο φυσικά και οφείλει να καλύπτει όλη την ύλη,γι¨αυτό υπάρχει το βιβλίο ύλης και οι σχολικοί σύμβουλοι.Ζήτησε κανείς συγγνώμη για το απίστευτο ψυχικό και οικονομικό κόστος που υποστήκαμε,γονείς και μαθητές,από τη βιαστική και πρόχειρη εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων?Σε ποια χώρα του κόσμου γεμίζουν τα βιβλιοπωλεία με βοηθήματα και το internet με τις απαντήσεις των θεμάτων της τράπεζας?Όταν θέλεις να κάνεις μια μεταρρύθμιση,πρώτα διασφαλίζεις την ορθή εφαρμογή της,αλλιώς δεν περηφανεύεσαι ,αλλά απολογείσαι,και αυτό βέβαια ισχύει για κάθε επίδοξο μεταρρυθμιστή...

 
Petros
23 Φεβ 2017 23:44

@Ελεύθερος

1. Τα δύσκολα θέματα ποιος τα έγραψε ο Γκλαβάς ή εκπαιδευτικοί της τάξης με την εποπτεία σχολικών συμβούλων; Αν η δυσκολία είναι το θέμα, να διορθωθεί και όχι να καταργηθεί τη τράπεζα.
2. Τα θέματα της τράπεζας ποτέ και πουθενά δεν είναι για αποστήθιση και μπορεί, και ίσως πρέπει, να είναι χιλιάδες. Σκοπός τους είναι να δείξει σε εκπαιδευτικούς και μαθητές τρόπους ερωτήσεων, μελέτης και σκέψης.

 
Πε19
23 Φεβ 2017 19:01

@ελεύθερος
Μάλλον δεν κατάλαβες τι είπε ο κ Γκλαβας, όπως τα λες και έχεις δίκιο, η ύλη δεν έβγαινε με τίποτα άρα δεν ίσχυε το πρώτο προαπαιτούμενο, δηλαδή το ΙΕΠ , που στο οποίο ήταν προϊστάμενος, δεν είχε κάνει καλά τη δουλειά του!!!!

 
Ελεύθερος
23 Φεβ 2017 15:38

Είναι εξοργιστικά όσα ανερυθρίαστα είπε ο γκλαβάς. Η τράπεζα θεμάτων, έχουσα έκταση τείνουσα στο συν άπειρο και περιλαμβάνουσα θέματα άτινα λόγω επιπέδου και δυσκολίας είναι αδύνατον να διδαχθούν εντός του ωραρίου, ήταν ο καλύτερος κράχτης για φροντιστήρια και ιδιαίτερα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.